Касетна стеля: 12 ідей для застосування
13 Серпня, 2018
1270  

Касетна стеля: 12 ідей для застосування

Касетна стеля – це підвісна конструкція, зафіксована на перекритті за допомогою спеціального каркаса. Однією з переваг касетної стелі є його модульна структура: підбираючи касети різних типів, ми можемо створювати унікальні інтер’єри. Нижче ми розглянемо кілька варіантів застосування касетних стель в обробці самих різних приміщень.

Конструкція касетної стелі

Перш ніж аналізувати дизайнерський потенціал, варто сказати буквально кілька слів про конструкції стелі. Отже, що ж являє собою касетна стеля?

kassetnuy-potolok
  • Стеля такого типу фіксується на перекритті приміщення і – частково – на стінах. До перекриття кріпляться підвіси, довжина яких може регулюватися. Завдяки цьому саму касетну стелю можна опустити на потрібну нам висоту.
  • До підвісів кріпиться профільний каркас. Каркас складається з металевих елементів – поздовжніх і поперечних. Елементи каркаса з’єднуються один з одним строго перпендикулярно, що забезпечує розділення всієї площі стелі на квадратні або прямокутні осередки рівного розміру – точно під розмір однієї стельової касети.

Важливо! При необхідності каркас можна зробити і не прямокутним. Такі стелі монтуються складніше, але кваліфіковані майстри можуть зробити основу, підходящу як для установки трикутних касет, і для монтажу стелі з шестикутників-сот.

  • Крайні елементи каркаса можуть додатково закріплюватися на стінах. Це надає конструкції необхідну жорсткість.
  • У каркас монтуються основні деталі стелі – стельові касети. Вони можуть бути виготовлені з різних матеріалів (метал, ПВХ і т.д.) і мати різний зовнішній вигляд. Як правило, касети вкладаються в осередку каркаса і тримаються там без додаткового кріплення – це дозволяє прінеобхідності демонтувати один або кілька елементів і отримати доступ до простору під перекриттям.
  • За обшивкою з касет прокладаються комунікації – дроти, повітроводи і т.д. Світильники для таких стель найчастіше роблять вбудованими, в розмір однієї касети – так їх простіше встановлювати.
kassetnuy-potolok

Різновидів касетних стель досить багато, тому їх класифікація може бути лише умовною. Куди простіше розібратися в перевагах такого рішення, проаналізувавши приклади використання стельових касет в різних приміщеннях.

Саме такий аналіз ми і проведемо в наступному розділі.

Ідеї касетних стель для різних приміщень

1. Для офісу

Офіс – це приміщення, яке ідеально підходить для встановлення касетної стелі. Як правило, офіси застарівають в досить просторих будівлях, і тому при ремонті вибирають один з найбільш доступних за ціною і простих в реалізації варіантів обробки стелі.

Переваги касетної конструкції для офісу:

  • Доступна вартість і висока швидкість монтажу.
  • Можливість однакового оформлення великих площ (в тому числі – в корпоративному стилі).
  • Простота прокладки великої кількості прихованих комунікацій (проводка, зв’язок, вентиляція).
  • Зручне вирішення питання з освітленням: скільки світильників потрібно – стільки їх і можна встановити замість окремих стельових касет.
  • Вибираючи стельові касети для офісу, віддавайте перевагу моделям в світлій кольоровій  гамі – молочно-білим або бежевим. Так ви заощадите на освітленні і покращить працездатність офісних співробітників.
kassetnuy-potolok

2. Для складу

Склад зазвичай обладнують в приміщенні, яке вимагає значних вкладень в ремонт. Встановлення касетної стелі на складі вирішує цілий ряд завдань:

  • Маскування всіх дефектів старого стельового перекриття.
  • Маскування старих комунікацій – труб, проводки, балок і т.д.
  • Обладнання стелі на потрібному рівні (навіть якщо перекриття знаходиться дуже високо).
  • Можливість установки вентиляційних решіток в будя-якому місці приміщення.

Для обладнання стелі на складі вибирають найдоступніші за ціною касети з вологостійкого матеріалу. Так конструкція буде бюджетною, але при цьому прослужить протягом мінімум десятка років.

kassetnuy-potolok

3. Для виробничого приміщення

Раніше при обладнанні виробничого приміщення ніхто не мав особливого клопіту з приводу стелі. Але сьогодні, коли від мікроклімату в робочій зоні залежить продуктивність праці, а значить, і прибуток підприємства, все частіше на перекриття встановлюють касетні конструкції.

Переваги касетної стелі для цеху або майстерні:

  • Низькі витрати на облаштування.
  • Простота догляду (особливо, якщо були обрані касети з матеріалу, який не надто сильно брудниться і легко очищується).
  • Гарний природний повітрообмін з можливістю монтажу припливно-витяжної вентиляції.
  • Можливість вибрати кольорову гамму, що знижує загальну стомлюваність.
kassetnuy-potolok

4. Для магазину

У магазині – неважливо, в бутіку або торговому центрі – касетна стеля виконує не тільки утилітарну функцію. Вона стає ще й частиною іміджу торгової точки, тому підбирати конструкцію і елементи такої стелі потрібно з урахуванням загального дизайну.

Так, наприклад, універсальним рішенням може вважатися дзеркальна або металева касетна стеля, або стеля з різнокольорових касі в відтінках продаваного бренду. Але в будь-якому випадку плюси у нього будуть такими:

  • Візуальне доповнення інтер’єру приміщення.
  • Зменшення висоти (якщо магазин обладнується в приміщенні з дуже високою стелею).
  • Можливість встановлення додаткового освітлення і вентиляції.
kassetnuy-potolok

5. Для кафе чи ресторану

Як і у магазині, так і в кафе або ресторані стеля – це частина загального іміджу. Але тут важливо ще й те, що люди в ресторанах знаходяться протягом тривалого часу, тому стелю вони з високою ймовірністю будуть розглядати дуже уважно.

Плюси, які забезпечує вибір касетного стелі, такі:

  • Можливість органічно вписати стелю в інтер’єр ресторану, вибравши касети з потрібною текстурою і забарвленням.
  • Нейтральний, але при цьому – акуратний і стильний зовнішній вигляд стелі.
  • Добра функціональність: вбудоване освітлення, прихована прокладка вентиляції і т.д.
kassetnuy-potolok

6. Для басейну

Стеля в сучасному басейні повина відповідати цілому ряду вимог. Касетна конструкція тут цілком підійде – з наступних причин:

  • Вибір касет з вологостійкого матеріалу дозволить захистити стелю від впливу високої вологості.
  • При необхідності можна виконувати санітарну обробку стельового перекриття.
  • Головна перевага – можливість монтажу стельового покриття в приміщеннях великої площі без додаткових опор.
kassetnuy-potolok

7. Для спортивного залу

Стеля для спортивного залу теж повина бути сучасною. Сюди часто обирають світлі перфоровані касети з металу або пластику, або вироби на основі мінерального волокна.
Переваги касетних стель для тренажерних залів, кімнат для занять йогою і т.д. наступні:

  • Висока гігієнічність модульного покриття (стеля не накопичує вологу і пил).
    Хороша повітропроникність, що забезпечує природну вентиляцію.
    Можливість монтажу ефективного освітлення.

До речі. Якщо спортзал встановлений в загальному приміщенні (наприклад, в торгово-офісному центрі), то для зниження рівня шуму стелю можна виготовити з звукоізоляційних касет.

kassetnuy-potolok

8.Для виставкового центру

У галереї або виставковому центрі стелі, з одного боку, повинні бути досить стильними, а з іншого – не повинні відволікати від основних об’єктів. Тому традиційним рішенням для таких приміщень буде встановлення касетної стелі:

  • Для додання приміщенню індивідуальності форма осередків може бути нестандартною – шестикутної, трикутної і т.д.
  • Часто реалізують багаторівневі стелі з декоративними вставками.
  • Самі касети роблять за індивідуальним замовленням, часто дзеркальними, текстурованими або різнокольоровими.
kassetnuy-potolok

9. Для балкона або тераси

Балкони, веранди і тераси – відносно невеликі приміщення, які контактують із зовнішнім середовищем. Тут теж можна встановити касетну стелю, вибравши для неї вологостійкі деталі.

У такого рішення є відчутні переваги:

Касети з вологостійкого матеріалу (ПВХ або метал з полімерним покриттям) добре переносять зовнішні впливи.
Касетна система на невеликій площі монтується швидко і просто.
Встановлення підвісної конструкції знімає всі проблеми з освітленням балкона або тераси завдяки вбудованим світильникам

kassetnuy-potolok

10. Для ванної або кухні

У житлових приміщеннях касетні стелі монтуються досить рідко. А ось для санвузлів і кухонь вибір такого варіанту напрошується буквально сам собою. І ось чому:

  • Немає необхідності зрівнювати стелю, бо касети на каркасі приховають всі дефекти.
  • Встановлення збірної конструкції не порушує природну вентиляцію, тому рівень вологості у ванній або кухні не зросте. Сама стеля не буде страждати від вологи. А при необхідності її можна буде швидко і без зусиль почистити.
kassetnuy-potolok

11.Для медичних установ

До обробки медичних установ – лікарень, поліклінік, медпунктів та т.д. – висувається цілий ряд досить суворих вимог. Взагалі ці вимоги стосуються в першу чергу санітарного стану елементів оздоблення, оскільки саме цей показник для подібних приміщень вважається критичним.

Виключно гладка поверхня даних стельових касет перешкоджає накопиченню пилу та розмноженню мікроорганізмів.Металеві касети для медичних установ можна мити розчином дезінфікуючих засобів, до складу яких входять такі активні речовини, як четвертинний амоній, перекис водню, хлорин. Касетні стелі можуть бути проперфоріровани.

Завод “Мехбуд” виготовляє металеві підвісні стелі, які відповідають усім діючим санітарним нормам та має досвід у виробництві стельових рішень для медичних установ:

  • Київський міський онкологічний центр (вул. Верховинна, 69),
  • Національний інститут раку (г. Киев, ул. Ломоносова, 33/43) та ін.

За індивідуальним запитом, наше підприємство може виготовити металеві стелі зі спеціальним антибактеріальним покриттям що перешкоджає росту бактерій, грибків та плісняви. Металеві підвісні стелі, що випускаються на заводі МЕХБУД, мають відповідні висновки СЕС та Держтехногенбезпеки України.

meduzni-steli

12.Для дитячої кімнати

Завдяки такій стелі ви зможете втілити будь-яку ідею в оформленні дитячої. Екологічний матеріал, естетичний вигляд nf легкість монтажу складальної стелі заслуговують вашої довіри, тому сміливо використовуйте даний спосіб оформлення стелі для кімнати сина або дочки.

Касети або рейки просто прибивають до заздалегідь прикріпленому каркасу, після чого стелю можна фарбувати .А асортимент кольорів в який можна пофарбувати стелю згідно каталогу RAL, не залишить байдужим навіть найвибагливішого мешканця дитячої кімнати.

stelya-y-dutyaziy-kimnati

Звичайно, для реалізації цих переваг варто відповідально підійти до вибору стельових касет. І тут вам знадобляться консультації кваліфікованих фахівців.

Висновок

Застосування касетної стелі – досить цікаве і об’ємне питання, відповісти на яке в рамках однієї статті досить складно. Але і в цьому випадку приклади, які ми навели вище, наочно демонструють: касетні стелі різного типу можуть успішно використовуватися при обладнанні самих різних приміщень. Ці конструкції універсальні, і при правильному підборі комплектуючих і грамотному монтажі можуть прослужити не один десяток років в самих різних умовах.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі