Навіс або гараж: що обрати?
4 Лютого, 2022
1358  

Навіс або гараж: що обрати?

Якщо у вас є автомобіль, то рано чи пізно виникне питання про вибір місця для його зберігання. При наявності власного заміського будинку з невеликою ділянкою з розміщенням  особливих труднощів не виникне – але просто ставити машину на відкритому  (хай  і огородженому ) майданчику хочуть не всі. Так що рано чи пізно автовласники або починають будувати гараж, або обзаводяться невеликим навісом.

Ці два  варіанти мають як свої переваги, так і недоліки – так що обирати в кожному випадку потрібно  з урахуванням найбільш актуальних чинників.

Переваги та недоліки навісу

Навіс – це легка конструкція, яка монтується на опорних стовпах. Навіс обов’язково оснащується дахом (найчастіше похилим, іноді – двосхилим), крім того, з боків його теж іноді обшивають для додаткового захисту.

Встановлення  навісу буде доцільним:

  • Якщо потрібно забезпечити місце тимчасового зберігання кількох авто – наприклад, на території підприємства.
  • Якщо машину потрібно ставити на захищеній ділянці – наприклад, у дворі, який знаходиться у котеджному містечку.

В будь-якому випадку у такого рішення буде достатньо переваг:

  • Перша перевага – це мінімальні витрати на зведення. Для побудови навісу не потрібні великі витрати, та й сам процес спорудження конструкції не займе багато часу. Перевагою  буде і те, що до роботи не потрібно  залучати важку техніку: навіть опорні конструкції можна встановити у поодинці або з помощні.
  • Друга  перевага – досить ефективний захист автомобіля. При правильній конструкції навісу машина під покрівлею буде добре захищена від вологи та пилу, а якщо навіс обшити ще  з боків – то і від вітру.

Нарешті, навіс можна вписати у ландшафтний дизайн ділянки. Найпростіший спосіб – підібрати матеріали для обшиття  бічних частин під колір фасаду або посадити з боків в’юнкі рослини.

Є у легкої конструкції і недоліки:

Відсутній захист від перепадів температур, тому там, де взимку можуть бути сильні морози, використовувати навіс для постійного зберігання авто не варто. Конструкція проглядається, тому приватність доведеться забезпечувати шляхом встановлення  високого суцільного паркану. Нарешті, навіс не захистить машину від зловмисників. Тому за межами охоронюваних територій автомобіль під таким навісом не буде в безпеці.

Переваги та недоліки гаража

Альтернатіва навісу – повноцінний гараж. Недолік у  нього, за великим рахунком, один: будується така конструкція довго, та  для її побудови необхідно витратити чималу суму. При цьому споруда на присадибній ділянці або на території підприємства капітального гаража забезпечить такі переваги:

  • Максимально ефективний захист машини від будь-яких кліматичних впливів – вітру, пилу, прямих сонячних променів, осадів  та ін.
  • Захист автомобіля від перепадів температури (чим ефективніше буде теплоізоляція, тим більш комфортним буде мікроклімат для зберігання авто) .

Крім того, гараж можна буде використовувати також  в якості підсобного приміщення – в ньому може бути розташований склад, сховище для інвентарю, підвал з заготівлями  та ін. також гараж майже завжди використовується в якості майстерні, та  тому в ньому намагаються підтримувати комфортний мікроклімат.

Зрозуміло,  що за все це доведеться платити – але  натомість капітальний гараж можна буде використовувати протягом декількох десятків років, так що його будівництво варто розглядати як вигідну інвестіцію.

Навіс для автомобіля: як можна вдосконалити конструкцію

Не дивлячись на те, що у гаража переваг  більше, навіс для машини – це конструкція, яка теж має право на існування. У ряді випадків навіс комбінують з гаражем: влітку машина стоїть під навісом, та тільки взимку заганяється в приміщення.

Конструкція навісу досить проста, але при цьому її можна оптимізувати для більшої надійності та функціональності:

В якості  опори бажано використовувати профільовані або круглі труби з якісним антикорозійним покриттям.

Кровля робиться односхилою, знизу її можна залишити відкритою або ж підшити рейковим металевим профілем. Підшиття  покрівлі навісу дозволяє не тільки зробити його більш охайним, але і змонтувати підсвічування – воно допоможе при виконанні дрібних робіт з ремонту та обслуговування автомобіля.

Бокові стінки у навісів для авто монтуються рідко. Але їх встановлення  цілком виправдане : так машина буде краще захищена  від вітру, та від бокових сонячних променів, і від сторонніх поглядів. Для монтажу бічних стінок навісу для авто можна використовувати профіль «Ранчо» від заводу «Мехбуд»: ламелі монтуються з невеликими зазорами, що забезпечує оптимальне поєднання захисту та вентіляціі.

Модіфкуемо гараж

Конструкція гаража, здавалося б, не може бути поліпшена – все елементи таких будівель проходять перевірку часом, та  тому придумати щось нове тут досить складно. Але все ж є проблема, яку часто доводиться вирішувати вже після того, як гараж побудований.

Ця проблема – теплоізоляція: гаражі старої споруди часто не забезпечують потрібного рівня збереження тепла. З цієї причини часто доводиться вкладати значні кошти в їх реконструкцію, утеплюючи ззовні.

Робиться це так:

  • Стіни зміцнюються (виконується розшивання та  закладення тріщин), потім обробляються антисептиками.
  • Поверх стін монтується каркас, в осередку якого закладаються теплоізоляційні мати на основі мінеральної вати.
  • Каркас з теплоізоляцією перекривається паропроницаемой мембраною

В якості обшивки для утеплення стін гаража можуть використовуватися:

  1. Рейкові профілі.
  2. Фасадні кассети.

Оба  різновида виробів виробляються з металу та  покриваються полімерними складами, які захищають від корозії. В результаті навіть старий гараж за кілька днів та  при відносно невеликих вкладеннях можна перетворити на цілком сучасну  споруду. Та й всередині у нього сформується мікроклімат, сприятливий для зберігання автомобіля в будь-який час року – від спекотного липня до морозного січня.

Всередині  гараж теж обшивається: оптимальним варіантом буде обшивття  стелі та  стін рейковими профілями з оцинкованої сталі з порошковим покриттям. Так внутрішня обробка виходить практично вічною, а при необхідності – легко очищується від забруднень. Відновлюючи свій первозданний зовнішній вигляд.

Висновок

Обрати, що краще – гараж або навіс для авто – можете тільки ви: для цього потрібно враховувати як особливості ділянки, та  ваші потреби, а також фінансові можливості. Але в будь-якому випадку для реалізації проекту вам будуть потрібні якісні будівельні та оздоблювальні матеріали, такі як профіль «Ранчо», рейкові профілі, фасадні касети та ін. Все це ви можете обрати в каталозі заводу «Мехбуд» – якщо потрібно, в підборі вам допоможуть консультації наших фахівців!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
4 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі