Огородження для балконів та терас: переваги та недоліки
31 Січня, 2022
944  

Огородження для балконів та терас: переваги та недоліки

ogragdeniya-balkonov i teras

При монтажі балконів та  терас використовуються різні варіанти огороджувальних конструкцій. Так, всі вони мають  потрібний  запас міцності, але все ж у дерев’яних, бетонних та металевих перил є  свої особливості. Саме аналізу переваг  та  недоліків  різних варіантів і присвячений наш сьогоднішній огляд.

Дерев’яні перила

Традиційний матеріал для споруди огорожі на краю балкона чи  по периметру тераси – дерево. Брус, дошка та  рейка використовувалися досить давно, і продовжують застосовуватися  сьогодні.  У цього матеріалу є ряд очевидних переваг:

  • Доступність за ціною (особливо в регіонах з розвиненою деревообробною промисловістю).
  • Простота в обробці.
  • Можливість виготовлення будь-якої форми та  розмірів.
  • Достатня міцність.
ogragdeniya-balkonov i teras

На жаль, дерево залишається деревом з усіма своїми недоліками. Головні з них:

  • Висока вологоємність. Деревина, яка знаходиться під відкритим небом, неминуче страждає від впливу вологи. Дерево набухає, деформується, а згодом починає гнити. Рятує обробка захисними просоченнями або фарбування вологостійкими складами, але це допомагає тільки на 1-2 роки, після чого обробку потрібно повторювати.

Важливо! Ситуація ускладнюється тим, що деревина руйнується ще й під впливом УФ-променів.

  • Пожежонебезпека. Звичайно, можна захистити дерево від вогню, обробивши  спеціальним складом, але в будь-якому випадку горючість матеріалу залишається високою.

Бетонні конструкції

Замість дерева при будівництві будівель з балконами та  закладані  терас часто використовують конструкції з литого бетону. Основна їх перевага- висока міцність. Коштують такі вироби не дуже дорого, особливо якщо врахувати, що при обробці влагозхисним складом бетонна конструкція може прослужити не один десяток років.

ogragdeniya-balkonov i teras

І все ж вибір бетонних перил для тераси або балкона – не найкраще рішення:

  • Основний недолік – дуже велика маса деталей. Якщо для низької тераси це ще не критично, то для балкону встановлення  важкої бетонної огорожі майже завжди пов’язане з певними складнощами. У будь-якому випадку без посилення несучої конструкції (а значить, додаткових витрат) не обійтися.
  • Другий недолік – складність монтажу. Майже в 100 відсотках випадків потрібно залучати як мінімум підйомний кран. Інакше поставити  на потрібну висоту бетонні секції огорожі не вийде.

Чи вважати недоліком  зовнішній вигляд бетонних перил – питання дискусійне. У деяких архітектурних ансамблях вони можуть бути доречні, але частіше за все бетонні литі секції виглядають відверто дешево.

Металеві ґратчасті огорожі

Сталеві зварні або ковані грати – ще один класичний варіант. У нього є багато переваг:

  • Гарне поєднання малої маси та високої міцності.
  • Простота монтажу.
  • Можливість виготовлення решітки будь-якої форми (аж до дизайнерських унікальних моделей).
ogragdeniya-balkonov i teras

Але, незважаючи на такі серйозні переваги, металеві огорожі все ще використовуються не скрізь. І ось чому:

  • Перший недолік – ціна. Так, можна замовити найпростішу зварену грати, але і виглядати вона буде … делікатно кажучи, не найкращим чином. А якісна зварна, тим більше кована конструкція – це вже зовсім інший порядок витрат.
  • Другий недолік – схильність до корозії. Без захисного покриття метал починає іржавіти відразу після встановлення, тому огорожа для балкона чи  тераси вимагає трудомісткого догляду.

Зверніть увагу! Можна виготовити огорожу з нержавіючої сталі. Але, по-перше, впишеться вона не в будь-який дизайн. По-друге, коштує така конструкція чимало, та  чим якісніше буде сталь, тим вищою буде ціна.

ogragdeniya-balkonov i teras

Варто згадати і про зовнішній вигляд. Ковані балконні ґрати або огорожею по периметру тераси – це відмінне доповнення до будинку в класичному стилі. А ось в сучасній європейській архітектурі така конструкція буде виглядати надмірно китчево. І знову ми приходимо до необхідності ставити просту зварену грати з примітивним дизайном .

Суцільні та  вентильовані панельні конструкції

Чи можна вирішити проблему, зазначену  в попередньому абзаці? Можна – і для цього варто звернути увагу на більш сучасні рішення для балконів та  терас. Прикладом можуть бути сталеві панельні огорожі від заводу «Мехбуд».

  • Основа такого огородження – секція, яка збирається з горизонтальних ламелей. Кожна ламель являє собою сталевий профіль, покритий захисно-декоративним полімерним складом. Переваги  у такій конструкції балконного огородження очевидні:
  • Перила чи огорожі по периметру тераси можна зробити суцільними (профіль Горизонт) або вентильованими (профіль Ранчо). Можливий також варіант, що поєднує переваги  та  недоліки  обох рішень – встановлення  напівпрозорої огорожі з профілю Жалюзі з діагональними ламелями.
  • Завдяки конфігурації ламелей та  включенню в їх конструкцію ребер жорсткості поєднання малої ваги та  високої міцності у таких огороджень значно краще. Чим у сталевих решіток.
  • Конструкції виглядають цілком привабливо та по-європейськи лаконічно. Крім того, такі огорожі можна виробляти майже в будь-якому кольорі по каталогу RAL, щоб полегшує підбір моделі відповідно до дизайн-проектом.
  • Використання полімерних покриттів дозволяє ефективно захистити огорожу, встановлену під відкритим небом, від руйнівного впливу вологи, перепадів температури та  ультрафіолету. Конструкція не схильна до корозії і зберігає свій зовнішній вигляду навіть через десятиліття.
    Недолік  один – висока (в порівнянні з більш доступними варіантами) ціна. Але в одночас  потрібно врахувати тривалий термін служби огорожі. Тому переплата виходить не така вже  і велика!

Обираючи огорожу для тераси, відкритої площадки, балкону чи лоджії, варто вивчити всі доступні варіанти. Можна, звичайно, обмежитись класичними решеннями- але сучасні високотехнологічні конструкції такі як металеві панельні огорожі від заводу «Мехбуд», мають куди більш збалансований набір переваг та недоліків.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі