Як підібрати колір паркану?
24 Січня, 2024
4088  

Як підібрати колір паркану?

Трендові кольори в 2024

Ще один важливий аспект пов’язаний з тим, що тренди в колірному оформленні парканів та огорож мають властивість змінюватися. Звичайно, популярність тих чи інших відтінків не так залежить від моди, як в одязі або в дизайні інтер’єрів – але все ж обідні тенденції не помітити не можна.

Які ж кольори будуть найбільш популярними в 2024 році? Експерти практично одностайно стверджують, що вектор зміститься в бік більш темних відтінків:

  • Чорний – незважаючи на свою маркість, стає все більш популярним. Чорні матові і глянцеві паркани відмінно врівноважують світлі стіни будинків, побудованих в класичному, європейському або скандинавському стилі.
  • Графітовий – ще більш цікавий відтінок. По суті, він має переваги чорного кольору (насиченість, виразність), але при цьому позбавлений його недолік. Графітове оформлення огорож сьогодні пропонують деякі компанії, але це той випадок, коли варто пошукати виробника, щоб отримати потрібний результат.
  • Класичний коричневий – відтінок, який не старіє. Ідеальний і для типових будинків. І для більш оригінальних споруд в скандинавському стилі. Крім того, є практично 100% гарантія, що коричнева огорожа і через 5-10 років буде виглядати все так само актуально.

Окремо варто згадати вже оформлений тренд – паркани в кольорах і текстурах натурального дерева. У 2024 році популярність технології PRINTECH буде тільки зростати, так що попит на імітацію деревини теж буде збільшуватися. Це стосується як темних, так і світлих відтінків: для огорожі важлива контрастність малюнка і гармонійне поєднання основного тону з кольором стін і іншими ландшафтними елементами. Ідеально поєднуються текстури PRINTECH з парканами, конструкція яких імітує дощаті або з колод огорожі – «Брус», «Ранчо» і т.д.

Основна функція будь-якого паркану й огородження – обмежувати ділянку і перешкоджати проникненню сторонніх на приватну територію. Але крім функціонального аспекту у будь-якого об’єкта є і естетичний, тому паркан потрібно підбирати так, щоб він вписувався в загальний дизайн. І тут важливо все – і матеріал, з якого огорожа виготовлена, і її форма, і, звичайно ж, колір.

Підбір кольору для паркану – не таке просте питання, як може здатися на перший погляд. В ідеалі рішення тієї задачі варто довірити фахівцеві в області ландшафтного дизайну. Але якщо ви любите все робити самі – вам варто уважно вивчити

¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП 14
¦¦¦ ¦ ¦¦¦¬ ¦ ¦ ¦¬¦ ¦ ¦ ¦¬TП 13

Вибір кольору огорожі: поради ландшафтних дизайнерів

Загальні принципи вибору

Перед тим як вибирати колір паркану, потрібно вирішити, який варіант вам ближче:

  1. Паркан, який максимально зливається з навколишнім середовищем, роблячи вашу ділянку непомітною.
  2. Паркан, який виділяється з оточення, будучи своєрідним «кольоровим акцентом».

Обидва варіанти мають право на існування, але поєднати їх не вийде. Так що на першому етапі визначаємося, чи будемо ми шукати яскраві або більш природні тони.

  • zovmarketing A chic fence with expansive horizontal slats in 146ceb00 3a98 40c3 8170 e4de102dbf00 3 1
  • zovmarketing A decorative fence with wide horizontal slats in 28131e3b 8ef7 4558 a179 887471d42bf8 3 1
  • zovmarketing A distinguished fence with broad horizontal slat 63a0e8dc 4459 4bac 9bdc 9932b6dcb01b 0 1
  • zovmarketing A durable fence with wide horizontal slats featuri b32c7096 0684 4187 9671 6a2647cb1a0d 1
  • zovmarketing A grand Louvered Fence with wide horizontal slats 756ce468 4a6d 4a77 b8d6 b386a6c72e79 1
  • zovmarketing A Grill style Fence coated in RAL 7024 Graphite Gr 6b566f23 ef28 4654 96f0 84ab6c2610b2 1
  • zovmarketing A Louvered Fence in a winter morning frost with RA 327a71ef 0837 43f5 b055 f29be7aaecd3 1
  • zovmarketing A Louvered Fence with horizontal slats in RAL 7024 e7284532 bded 482f 9387 c8a183f48c29 1

Дизайнери дають кілька базових рекомендацій, на які можна спиратися:

  • Паркан або огорожа повинні бути виконані в єдиній кольоровій гамі з самою будовою. Це не означає, що паркан потрібно фарбувати в ті ж кольори, що і стіни / дах – але і сильний контраст небажаний.
  • В ідеальному варіанті паркани в межах однієї вулиці або одного котеджного селища повинні бути витримані в схожій колірній гамі. Найпростіше це реалізувати при централізованій забудові. Але якщо ви будуєте паркани окремо – ніхто не забороняє вам домовитися з сусідами: так суміжні огорожі будуть виглядати значно акуратніше.

Порада! Якщо ви домовляєтеся – вибирайте не просто абстрактний «зелений» або «коричневий», а кольори по каталогу RAL. У ньому кожному кольору відповідає свій номер, і тому вам буде простіше підібрати забарвлення, яке ідеально гармонує із забарвленням сусідніх парканів.

  • Занадто яскраві, «кислотні» кольори допустимі тільки на низьких огорожах або на окремих елементах огорожі. Якщо висота огорожі перевищує 1-1,5 м, для фарбування варто вибирати більш спокійний відтінок.

Що потрібно враховувати?

Вибираючи колір для паркану, потрібно враховувати в першу чергу його сполучуваність з іншими елементами ландшафту:

  • Головний елемент – покрівля будинку (її видно здалеку) Найчастіше під колір покрівлі підбирають і забарвлення паркану, і колір інших елементів (віконні укоси, водостічні труби і т.д.).
  • У більшості випадків покрівлю роблять більш темною в порівнянні з фасадом. В цьому випадку і паркан повинен бути темним – так фасад будинку буде виділятися світлою плямою на ландшафті.
  • Зворотний варіант теж можливий: світла огорожа, світла покрівля та темний фасад. Якщо будинок «дивиться» на західну або північно-західну сторону, то таке забарвлення не буде дратувати очей. Навпаки, огорожа і покрівля втратять похмурість.
  • Виготовлення паркану в колір фасаду – варіант спірний. З одного боку, так ділянка виглядає більш акуратно. З іншого – відсутність колірного переходу робить ландшафт «плоским», тому виглядати архітектурний ансамбль буде не так виграшно.
  • При наявності розростаються зелених насаджень колір паркану потрібно підібрати з урахуванням того, що дерева і кущі з часом майже повністю його сховають. Вибравши зелений або коричневий відтінок, ми замаскуємо паркан, зробивши його максимально непомітним.
цвет-забора

Зміна кольору з часом

Ще один фактор, який потрібно враховувати – зміна відтінку з часом. І якщо дерев’яний паркан можна періодично підфарбовувати, то цегляну або металеву огорожу оновити буде складніше. Так що вибирати забарвлення потрібно відразу з урахуванням можливих змін:

  • Насичені кольори вигоряють на сонці. Ступінь вигоряння у різних матеріалів різна, але навіть найякісніше покриття хоч трохи, але реагує на ультрафіолет.
  • Темні відтінки – темно-зелений, синій, коричневий – стають світлішими.
  • Світлі тони, навпаки, темніють. Пов’язано це в першу чергу з тим, що на будь-яку поверхню сідає пил. Можна, звичайно, періодично відмивати паркан, але завдання це трудомістке, і з часом все одно світла поверхня стане більш темною.

Також слід мати на увазі і особливості розташування ділянки. Якщо паркан виходить на жваву вулицю, то не варто робити його занадто світлим: такі відтінки добре підходять для нанесення різних написів. Тому тут зазвичай вибирають «вандалостійкі» темні тони.

  • 11 5
  • 14 1
  • 30
  • 28
  • 18
  • 24
  • 19
  • V 07

Готові рішення

Найпопулярніші кольори в оформленні парканів та огорож

Якщо з загальними рекомендаціями все більш-менш ясно, варто перейти до конкретики. Для початку охарактеризуємо особливості найбільш часто використовуваних кольорів:

  • Коричневий – універсальний варіант для парканів та огорож в приватному секторі. Колір практичний, немаркий, відмінно гармонує з більшістю природних матеріалів. Палітра відтінків коричневого дуже широка, тому можна підібрати матеріал, який добре буде виглядати і в комбінації з цегляною кладкою, і на тлі дерев’яного зрубу. Крім того, цеглу для парканів теж найчастіше роблять у відтінках коричневого кольору.

  • Зелений – поряд з коричневим є лідером продажів (сюди відноситься і зелена фарба, і зелений профнастил). Пара цих кольорів відмінно гармонує між собою. Крім того, зелені огорожі популярні в приватному секторі – тобто там, де при виборі палітри потрібно враховувати наявність зелених насаджень. Для огорож бажано вибирати темно-зелені кольори: вони менш мазкі.

    • Вишневий / бордовий – більш насичені в порівнянні з коричневим, в іншому володіють тими ж перевагами. Крім того, вишневі і бордові огорожі відмінно поєднуються зі штукатурними фасадами в кремових і рожевих відтінках.

    • Синій – виглядає нестандартно, і тому підходить для тих власників, які хочуть виділити свою ділянку в ряду інших. Як і у випадку з зеленими парканами, бажано вибирати темно-сині відтінки зважаючи на їх більше практичності.

    • Сірий / чорний – варіант, який використовується відносно рідко. Причини дві: такий паркан буде виглядати занадто похмуро, а поверхня буде дуже маркою. Втім, на сонячному боці темно-сіра огорожа може бути цілком доречною.

    Інші варіанти – жовтий, оранжевий, яскраво-червоний, фіолетовий – це вже екзотика. Втім, можна використовувати і їх – головне, щоб колірний контраст не виглядав відверто без смаку.

Говорячи про кольори і відтінки, не варто забувати і текстури. При облицюванні паркану декоративною плиткою або монтажі профнастилу можна вибрати обробку з імітацією натурального дерева або каменю. Як правило, тут найпопулярнішими є відтінки сірого і коричневого – але саме забарвлення робить паркан майже ідеальним з точки зору експлуатації. Текстурована поверхня відрізняється меншою маркістю і вимагає мінімального догляду.

Який колір простіше в догляді?

Питань догляду за поверхнями ми кілька разів торкалися раніше, але все ж цей аспект варто висвітлити окремо. Існує думка, що темні паркани взагалі не потребують догляду, але це не зовсім так:

  • Огорожі, пофарбовані в світлі відтінки, дійсно, швидше брудняться – на них помітна будь-яка плямочка.
  • На противагу загальноприйнятій думці, на темно-синій або чорній поверхні бруд видно не гірше. Особливо після того, як вона підсохне і стане світлою.
  • Найменш мазкими будуть зелені і коричневі відтінки, але й такі паркани потребують догляду.

Так що повністю уникнути періодичної мийки паркану точно не вийде. Тому бажано вибирати конструкції з покриттями, які легко очищаються під струменем води з шланга.

1 8

Комбінування кольорів

Взагалі, зовсім не обов’язково робити весь паркан в одному кольорі. У більшості випадків відтінки комбінуються. Тут теж є кілька типових рішень:

  • Світлі опори – темні секції. Як правило, схема реалізується тоді, коли паркан закріплюється на цегляних стовпах. Опори і підстава (цоколь) роблять з цегляної кладки з використання світлого матеріалу, а між ними встановлюють дерев’яні або металеві секції, пофарбовані в більш темний відтінок.
  • Темні секції – світлі опори. Варіант, оптимальний для установки паркану на металевому каркасі. Опорні елементи зазвичай роблять темнішими – і вони грають роль контрастної рамки для більш світлих секцій.
  • Контрастні ворота і хвіртка. І для зручності і для створення більш завершеного образу воріт або хвіртки можна зробити контрастними. Як правило, їх роблять такими, що виділяються на тлі основної огорожі – або більш яскравими, або більш світлими.
с Gifius.ru

Висновок

Правильний вибір кольору огорожі – запорука того, що ваша ділянка буде виглядати гармонійно. Але при плануванні дизайні не варто залишати поза увагою і чисто утилітарні аспекти – так що підбирати колір для паркану потрібно і з урахуванням його багаторічної експлуатації, і з урахуванням гармонійного поєднання з іншими об’єктами.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі