Панельно-рейковий фасад
5 Липня, 2023
1133  

Панельно-рейковий фасад

Панельно-рейковий фасад – це інноваційне рішення в галузі архітектури та будівництва, яке використовуються для облицювання зовнішньої поверхні будівлі. Цей тип фасаду відрізняється своєю унікальною конструкцією та естетичною привабливістю.

Такі фасади широко застосовуються у різних типах будівель, включаючи житлові, комерційні та громадські споруди.

Нормативні документи та стандарти

В Україні для панельно-рейкових фасадів застосовуються певні нормативні документи та стандарти. Основні з них:

  • ДБН В.2.6-31:2016 “Енергетична ефективність будівель”: Встановлює вимоги до енергетичної ефективності будівель, включаючи фасади.
  • ДБН В.2.2-3:2009 “Протипожежний захист будівель”: Містить вимоги щодо протипожежної безпеки будівель, включаючи фасади.
  • ДСТУ Б В.2.6-37:2010 “Фасади будівель”: Встановлює норми та правила для проектування, встановлення та експлуатації фасадів будівель.
  • ДСТУ Б В.2.6-38:2010 “Фасади будівель. Монтаж”: Містить вимоги до процесу монтажу фасадів, включаючи панельно-рейкові фасади.
  • ДБН В.2.6-164:2010 “Основні положення щодо застосування матеріалів з урахуванням їх небезпеки для здоров’я”: Встановлює норми та правила для використання матеріалів, включаючи ті, що можуть бути використані в панельно-рейкових фасадах.
3

Вибір матеріалів та рішень для оздоблення фасаду визначається цілим комплексом факторів. Сюди варто зарахувати:

  • Несучі характеристики основи.
  • Умови експлуатації фасаду.
  • Вимоги до зовнішнього вигляду поверхні, що обробляється.
  • Фінансові можливості та ін.

У житловому будівництві список варіантів досить великий. Але якщо говорити про громадські будівлі та комерційну нерухомість (офіси, магазини, заклади громадського харчування, ТРЦ), то вибирати доведеться всього з кількох позицій.

У цій статті ми максимально докладно проаналізуємо особливості одного з різновидів фасадних конструкцій, що ідеально підходить саме для цієї сфери використання – панельно-рейкових фасадів.

Тенденції у фасадній архітектурі

Головна тенденція у світі фасадів – відрізнятися неповторністю дизайну, унікальністю колірних та рельєфних рішень, а також архітектурними об’ємними формами. Для її реалізації використовуються різні матеріали – але всі вони повинні відповідати ряду вимог:

Невелика маса, що дозволяє знизити навантаження на основу.

  • Хороші механічні властивості (міцність та зносостійкість).
  • Щодо простий монтаж.
  • Високий естетичний потенціал.
  • Тривалий термін експлуатації.

Наслідуючи світову практику, заводом «Мехбуд» запропоновано нову концепцію фасаду – панельно-рейковий лінійний навісний фасад з модульними металевими панелями.

Розроблена конструкція є поєднанням нових форм, а також ─ технічних рішень і технологій, що добре зарекомендували себе. У модульних панелях можна використовувати різні комбінації кольорових рейок, що дозволяє створювати цілі орнаментальні панно на фасадах будівель. Таким чином, дизайнери та архітектори отримують додатковий інструмент, який допомагає втілювати свої творчі задуми.

При цьому не страждає і практичний аспект. Фасади, які збираються за панельно-рейковою технологією, ні в чому не поступаються іншим різновидам фасадних конструкцій. Понад те – з низки параметрів вони їх перевершують.

Щоб оцінити переваги панельно-рейкових фасадних систем, варто уважно вивчити їхню конструкцію.

Особливості конструкції

Панельно-рейковий фасад відноситься до навісних конструкцій, що вентилюються. Це означає, що фасадні панелі монтуються не на саму несучу частину фасаду, а на спеціальний каркас. Таким чином, між панелями та основною формується зазор, в якому забезпечується циркуляція повітря для нормалізації вологості у приміщенні.

Особливості конструкції такі:

  • Основний елемент фасадного облицювання – великогабаритна модульна панель, що складається зі з’єднаних між собою металевих рейок. Ширина їх може бути різною, від 150 до 310 мм. Панель може складатися з 1-10 рейок по вертикалі та від 1 до 6 штук, в одному ряду. Довжина панелей обмежена величиною 12 м (максимальна довжина транспорту, який використовується для їхнього транспортування).

Зверніть увагу! Для зручності доставки та монтажу рекомендується використовувати модульні панелі завдовжки до 6 м.

  • Рейки з’єднуються замковим захопленням з мінімальними зазорами (практично герметично) та утворюють фронтальну площину модульної панелі. Зігнуті борти рейок формують кілька ребер жорсткості вздовж і поперек панелі.
  • Головна перевага нової конструкції навісного фасаду полягає в тому, що облицювальні модульні панелі можуть бути різної довжини та ширини, а також складатися з металевих рейок різного кольору. Модульні панелі можуть розміщуватися горизонтально, вертикально та під кутом.
  • Панелі на фасаді мають візуально однакові зазори по вертикалі та горизонталі, а стики між рейками оптично нівелюються.
  • Структурні одиниці на фасаді виділяються не лише зазорами, а й комбінацією кольорових рейок, а також розташуванням горизонтальних та вертикальних панелей у площині одного фасаду.
fasad 1

Особливості монтажу

Монтаж панельно-рейкових фасадів здійснюється за схемою, яка використовується для встановлення більшості вентильованих конструкцій:

  • На першому етапі виконується підготовка основи: демонтаж старого оздоблення та інших елементів, огляд та інспектування поверхні, ремонт тріщин, обробка вологозахисними ґрунтовками тощо. Також може бути виконана обробка протимікробними засобами – бактерицидними та фунгіцидними ґрунтовками проникаючого типу.

Зверніть увагу! Якщо панельно-рейкова система монтується на тільки побудовану будівлю, то додаткове зміцнення зазвичай не потрібно. Панелі надають незначне навантаження, тому більшість матеріалів, з яких роблять несучі стіни, витримують їхню вагу легко.

  • На підготовлену основу розмітки встановлюються кронштейни для кріплення несучих елементів каркаса. Кронштейни фіксуються анкерами. Під основу кронштейнів рекомендується укладати паронітові прокладки – вони перешкоджатимуть теплопередачі, і кронштейн не стане “містком холоду”.
  • На кронштейни монтуються П-подібні профілі, які формують каркас, що несе. Профілі з’єднуються між собою та ретельно вирівнюються по площині.
  • На каркасі закріплюються елементи фасадного облицювання – металеві рейкові панелі. Панелі підганяються так, щоб зазори між ними були мінімальними. Деталі фіксуються на несучих профілях за допомогою шурупів або заклепок.

Панельно-рейкові фасади можуть виконувати тільки захисно-декоративну функцію, але можуть використовуватися і для теплоізоляції. Якщо проект обробки фасаду це передбачає, то в комірки каркасу закладаються мінераловатні плити, які додатково фіксуються до поверхні, що несе тарілчастими дюбелями.

Каркас при цьому монтують з таким розрахунком, щоб між теплоізоляційним шаром і поверхнею тильної рейкових панелей залишався зазор для циркуляції повітря.

Завдяки такій конструкції панельно-рейковий фасад набуває не тільки механічної міцності, але й стійкості до вітрових навантажень. Крім того, утеплений варіант підвищує рівень енергоефективності оздобленої будівлі. Природно, реалізувати ці плюси можна лише при врахуванні всіх особливостей конструкції – так що монтаж панельно-рейкової системи варто довірити кваліфікованим фахівцям!

  • fasad 2
  • fasad 4
  • fasad 3
  • fasad 5

Переваги рішення

Завдяки своїй конструкції панельно-рейкові фасади вигідно відрізняються від багатьох інших варіантів фасадної обробки. До їх переваг можна віднести:

  • Можливість виготовлення великогабаритних облицювальних панелей, за допомогою яких обробка великих фасадних площ виконуватиметься швидше і з меншими витратами праці. Габарити панелі можуть досягати 12 метрів у довжину і від 300 до 1800 мм в ширину (кратно кількості 2 -6 з’єднаних рейок). Оптимальна довжина панелі для транспортування монтажу – 6м.
  • Широкі можливості для дизайну. З’єднання в одній модульній панелі рейок із різних кольорів та габаритів. Розташовувати їх можна східчасто та під кутом. Такі рішення не вимагають доопрацювання каркасу, а отже монтаж дизайнерського варіанту не призводить до подорожчання проекту.
    Хороші механічні властивості. Рейки, з’єднані між собою зігнутими бортами, практично не деформуються під власною вагою, вітровими та експлуатаційними навантаженнями. Це забезпечують необхідну жорсткість конструкції.
  • Акуратний вигляд. Модульні панелі на фасаді візуально виділяються однаковою шириною поздовжнього та поперечного шва, а проміжні стики між рейками не видно.
  • Швидкість та нескладність монтажу навісного вентильованого фасаду. Панелі з’єднуються з рейок прямо на фасаді, кріплення панелей просте, кількість точок кріплення шурупами або витяжними заклепками відповідає вітровим навантаженням. Є можливість монтувати облицювальні елементи у декілька ярусів одночасно.

Висновок

Таким чином, панельно-рейковий фасад має всі якості для того, щоб стати універсальним рішенням для комерційної нерухомості та громадських будівель. Рейкові панелі можна використовувати для монтажу на фасадах офісних центрів, магазинів. Ресторанів та кафе, торгово-розважальних центрів, адміністративних будівель тощо. Більше того – при мінімальному доопрацюванні типових проектів панельно-рейкові фасади будуть доречними і на виробничих будівлях, і на багатоквартирних будинках – їх зовнішній вигляд та експлуатаційні характеристики цілком це дозволяють.

Фахівці заводу «Мехбуд» допоможуть вам втілити у життя будь-які Ваші рішення! Телефонуйте!

І на останок…

Представимо Вам наші візуалізації панельно-рейкових фасадів, щоб продемонструвати нашу унікальну концепцію проектів. Ми завжди враховуємо вподобання наших клієнтів і готові втілити найсміливіше бачення в реальність.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі