Оцинкована сталь для облицювання фасадів
16 Червня, 2017
1041  

Оцинкована сталь для облицювання фасадів

Панелі з пофарбованої оцинкованої сталі − один з перших матеріалів, який став застосовуватися в навісних вентильованих фасадах (НВФ). У формі прямокутних касет або довгих рейок панелі з оцинкованої сталі створюють декоративний екран, який надає будинку особливого стилю і привабливості, а також має захисну функцію.

Otsinkovannaya_stal_fasad

Серед інших конкуруючих матеріалів, використовуваних для фасадного будівництва, також добре зарекомендували себе: пофарбований листовий алюміній, нержавіюча сталь і алюмінієві композитні панелі. Неметалічні лицювальні елементи, з ними на рівні або по експлуатаційних властивостях, терміні придатності або ціні. Але комплексно, за усіма трьома показниками металеві панелі − поза конкуренцією.

Що спільне, а що відрізняє фасадні панелі з оцинкованої сталі від інших металевих аналогів?

Металеві фасадні касети не потребують складного устаткування для виготовлення лицювальних елементів – досить ручних електроінструментів і оснащення. Водночас, рейкові панелі із загнутими бортами виготовляються на прокатних лініях безперервної дії з рулонного металу товщиною 0,4-0,8 мм. Погонаж рейкових панелей може бути 10 м і більше − довжина ламелі визначається тільки можливістю транспортного перевезення.

Otsinkovannaya_stal_fasad

Борти панелей з листової оцинкованої сталі й інших металів гнуться без фрезерування й добре тримають форму. У цьому вони перевершують композитні панелі.

Головна перевага сталі − міцність на розрив, яка в 2,5 – 3 рази вища, аніж в алюмінію. Якщо порівнювати на міцність, то касети або рейки з композитних панелей значно поступаються металевим виробам. Товщина алюмінію в них на згині 0,21-0,5 мм і міцність у цім місці в кілька разів менша, ніж у сталі. При сильному вітровому навантаженні уся сила на відрив панелі прикладається до дуже тонкого шару алюмінію на ребрах панелі. При сильному вітрі відомі випадки відриву лицьової частини композитної касети від бортів. До цього недоліку композитних панелей слід додати й той факт, що у випадку відхилення лінії фрезерування від прямої (більш ніж на 1 мм) при загині борту касети, напруження алюмінію на ребрі стає дуже високим і як наслідок, міцність на розрив у цих місцях значно зменшується. Утворюються тріщина на ребрі, що зустрічається навіть на панелях європейського виробництва.

Otsinkovannaya_stal_fasad

З оцинкованою сталлю таких проблем не буває. У листового алюмінію – тріщина при згині буває тільки при радіусі вигину менше, ніж 2,0 – 2,5 товщини листа, залежно від сплаву й величини відносного подовження при розриві менше 6%. У композитних панелях, особливо китайського виробництва, є ще один недолік, який проявляється при експлуатації. У сендвіч структурі, де верхній і нижній шари алюмінію приклеєні до поліетиленової серцевини, може бути різний сплав або режим теплової обробки, що дає різну твердість. При нагріванні на сонці або при сильному охолодженні композитні панелі звиваються, що проявляється на фасаді у вигляді опуклості або ввігнутості поверхні на касетах. Зі сталевими або алюмінієвими фасадними панелями таке не відбувається.

Оцинкована листова сталь, алюміній та інші метали використовувані у НВФ є негорючими матеріалами, тоді як алюміній-композитні панелі мають групу горючості від Г1 (низька горючість) до Г3 або Г4 (середня та підвищена горючість). Панелі із групою Г1 мають мінеральний наповнювач і більш дорогу технологію. Ціна таких панелей приблизно в 3 рази вища звичайних горючих панелей і у стільки ж раз дорожче панелей з оцинкованої сталі й алюмінію. Усе це доводить істотну перевагу панелей з оцинкованої сталі й алюмінію в порівнянні з композитом.

Otsinkovannaya_stal_fasad

Якщо порівнювати оцинковану сталь і алюміній для фасадного будівництва, то сталь із гальванічним цинком і листи з алюмінієвого сплаву − найближчі конкуренти. Але, все ж, у сталі є переваги:

  • при однаковій товщині сталь у 2,5 – 3, 0 рази міцніша;
  • оцинкована сталь має кращу стійкість до корозії;
  • у сталі вища міцність при високих температурах, що важливо при пожежі, а алюміній − різко знижує міцність при Т>200°С;
  • верхня межа робочих температур в алюмінію − 85°С . Температура термодеформації, тобто при стандартному навантаженні 1,5 МПа, – від 115 до 165°С у різних сплавів алюмінію. У сталі − вища 300°С.
  • корозійна стійкість оцинкованої сталі при покритті цинком товщиною 275 г/кв. м (Z 275) гарантується не менше 30 років, термін придатності − більше 50 років. Алюмінієвий сплав − стійкість до 25 років, термін придатності до 30 років.
Otsinkovannaya_stal_fasad

Слід зазначити, що для зовнішнього застосування поставляється сталь зі ступенем антикорозійного захисту відповідно до Європейських вимог, де шар цинкового покриття не менший 225 г/кв. м (Z 225), а для прибережної зони − не менше 275 г/кв. м (Z 275).

Ці показники – усереднені, наведені за інформацією виробників оцинкування й алюмінію. Більш стійкі до корозії − нержавійка, мідь і її сплави та неперевершений титан. Однак, інвестиції у фасади з таких металів вертаються нескоро (через 20-30 років), а вкладення в менш дорогі фасади (оцинкована сталь або алюміній) окупляться вже через 7-12 років.

Otsinkovannaya_stal_fasad

Звертаємо увагу на те, що привабливий і довговічний фасад може бути тільки при правильно обраній товщині оцинкованої сталі, механічній обробці й монтажі готової продукції. Порушення в одній з ланок технологічного ланцюга може спричинити неохайний зовнішній вигляд і дорогі наслідки. Аби цього уникнути, необхідно звертатися до фахівців виробничого підприємства «Мехбуд», у яких великий практичний досвід у виробництві лицювальних елементів з оцинкованої сталі для фасадного будівництва.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі