5 причин руйнування фасаду
17 Лютого, 2022
803  

5 причин руйнування фасаду

Фасади будь-яких будівель, особливо ті, які не захищені навісними конструкціями, з часом руйнуються. При цьому не тільки погіршується їх зовнішній вигляд – страждає і міцність поверхонь, тому миритися з руйнуванням фасадної конструкції не можна ні в якому разі. А щоб зрозуміти, як можна ефективно протидіяти  протікаючим в матеріалі процесам, потрібно розібратися в тому, які фактори виступають в якості «спускового гачка» для руйнування фасаду.

Ознаки та симптоми

У більшості випадків руйнування фасаду являє собою тривалий та багатоступінчастий процес. Перші його стадії практично ніяк не відбиваються на зовнішньому вигляді, та  тому деструктивні процеси виявляють себе тільки тоді, коли вони «виходять назовні».

razrywenie-fasadov

Процеси, що протікають при руйнуванні фасаду, можна умовно розділити на кілька категорій:

  1. Погіршення зовнішнього вигляду (зміна кольору, текстури, поява плям).
  2. Корозія металевих деталей.
  3. Зниження міцності бетонних / цегляних елементів.
  4. Підвищення проникності для вологи.
  5. Порушення цілісності конструкції (поява щілин та  тріщин, відпадіння фрагментів фасаду).

Ці симптоми можуть проявлятися і окремо, але якщо не вжити заходів , то з часом ви гарантовано отримаєте «повний набір», та закономірним підсумком буде повне руйнування будівлі.

razrywenie-fasadov

Щоб уникнути цього, необхідно ретельно аналізувати причини запуску деструктивних процесів, та вжити заходів щодо їх усунення.

Причина 1. Вплив вологи

Волога – основний ворог будь-якої будівельної конструкції, та фасад при цьому не може бути винятком. ЇЇ негативний вплив може бути реалізовано за однією із схем:

  • Якщо мова йде про пористі матеріали  (цегла, бетон, штукатурка), то тут важливо проникнення вологи в товщу стінового огородження по капілярах. Чим вище пористість матеріалу, тим інтенсивніше волога проникає всередину, і тим сильніше руйнівний вплив, який вона чинить.
  • Металеві конструкції також страждають від вологи. Зволоження (особливо періодичне) запускає корозійні процеси – метал іржавіє та  поступово втрачає міцність в результаті відшарування окислених шарів.
razrywenie-fasadov

Крім того, негативний вплив забезпечується  за рахунок того, що атмосферна волога являє собою слабкий розчин солей, які виступають в ролі електролітів.

Також зволоження глибинних шарів матеріалу підвищує їх теплопровідність. Це  само по собі небажано, але ще й прискорює руйнування фасаду з причин, які будуть описані нижче.

Причина 2. Перепади температур

Другий важливий фактор, який негативно позначається на міцності та  довговічності фасаду – перепади температур. Вони властиві будь-якому клімату, але чим частіше вони відбуваються, та чим більша їх амплітуда, тим сильніше буде вплив на матеріали.

razrywenie-fasadov
  • Основну загрозу представляє зміна габаритів будівельних блоків та елементів оздоблення при зміні температур. Навіть мінімальні температурні деформації можуть знизити міцність фасаду. Якщо ж в обробці використовується матеріал, який при нагріванні сильно розширюється, то через кілька сезонів міцність фасаду помітно впаде. Прикладом може служити обробка стін вініловим сайдингом: якщо не дотримуватися правил монтажу та  не компенсувати температурні розширення, то панелі почнуть деформуватися тріскатися.
  • Другий важливий аспект – розширення вологи при замерзанні. Рідина, яка проникає в товщу бетонної стіни або штукатурного шару, замерзає та  розширюється – при цьому кристали льоду руйнують пори в матеріалі. Чим більше циклів замерзання-розмерзання проходить за сезон (а в нашій кліматичній зоні їх може бути 3-4 на добу!), Тим сильніше буде руйнування.

Причина 3. Ерозія

Вітрова ерозія несе загрозу фасадам з пористих матеріалів, а також поверхонь, облицьованих плиткою:

  • При впливі вітру поступово «здувається» верхній шар цегли або штукатурки, відкриваючи пори та сприяючи проникненню вологи.
    Також вітер «видуває» затірочні склади зі швів облицювання – та саме в шви починає просочуватися рідина.
razrywenie-fasadov

Фасади, оброблені металевими панелями, непогано захищені від ерозії – але тільки в тому випадку, якщо панелі будуть покриті якісним захисно-декоративним складом. В іншому випадку полімерне покриття швидко зруйнується, металева основа почне іржавіти.

Причина 4. Вплив мікроорганізмів

Проникнення в товщу фасаду або під фасадну обробку волога створює умови, сприятливі для розвитку мікроорганізмів – бактерій та грибків:

Мікроорганізми, активно розмножуючись, виділяють в навколишнє середовище речовини, які прискорюють руйнування цементних розчинів, будівельного каменю та корозії металу.
Крім того, частина мікроорганізмів відноситься до групи патогенних, тобто таких, які можуть провокувати розвиток різних захворювань у людини.
Не варто забувати  також про естетику: грибкові колонії сильно псують зовнішній вигляд будь-якої поверхні.

razrywenie-fasadov

Причина 5. Механічні навантаження

Якщо перші 4 причини мали природний характер, то п’ята – на совісті людей, які забезпечують експлуатацію будівлі:

razrywenie-fasadov
  • Використання важких матеріалів для фасадної обробки (керамічні плити, композитні панелі, облицювальна цегла) без підготовки основи  може привести до руйнування фасаду під ваговими навантаженнями.
  • Також спровокувати руйнування фасадної обробки (а іноді й основи  під нею) може встановлення  важких та  великогабаритних навісних конструкцій – піддашків , вивісок, освітлювальних приладів та ін.
    Як правило, в таких ситуаціях руйнування фасаду відбувається або при монтажі елемента, який надає надмірне навантаження, або майже відразу після. Виняток становлять випадки, коли базова міцність виявляється достатньою для експлуатації в нормальних умовах – але явно малою для того, щоб протистояти вітровим навантаженням.

Як боротися з руйнуванням фасаду?

Ремонт фасаду, а тим більше капітального основи  – завдання складне й трудомістке. Саме тому бажано компенсувати вплив більшості перерахованих вище факторів ще на етапі проектування конструкції та  обробці  фасаду. Зробити це можна, дотримуючись таких рекомендацій:

razrywenie-fasadov
  1. Оцініть початковий стан фасаду. Якщо є ушкодження, тим значніші (тріщини, щілини, вибоїни), їх потрібно відремонтувати до виконання інших робіт.
  2. При підготовці фасаду до обробки використовуйте антисептичні препарати, які допоможуть запобігти розвитку грибкових та  бактеріальних колоній під обробкою.
  3. Ретельна теплоізоляція не тільки забезпечить зниження тепловтрат приміщенням, але й частково компенсує перепади температур, що впливають на основу фасаду.
razrywenie-fasadov
  1. При використанні гідроізоляційних матеріалів важливо захистити поверхні від вологи, але при цьому зберегти їх природну вентиляцію. Для цього бажано застосовувати матеріали з високою паропроникністю: вони утримують рідину в формі крапель, але не перешкоджають дифузії водяної пари, знижуючи ризик конденсатовиникнення.
  2. Обираючи матеріали для фасадної обробки, віддавайте перевагу виробам з мінімальною масою, високою механічною міцністю та  стійкістю до корозії. Одним з оптимальних рішень буде обробка фасаду касетами або панелями з оцинкованої сталі з полімерним покриттям.

При монтажі навісних конструкцій обирайте кріплення, яке забезпечить достатню міцність фіксації, але при цьому не буде сприяти руйнуванню основи.

Дотримання цих рекомендацій, а також ретельний вибір матеріалів для фасадної обробки (пріоритетом повинні бути якість та  довговічність) дозволять знизити ймовірність передчасного руйнування фасаду навіть при інтенсивній його експлуатації в досить складних кліматичних умовах.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі