Чорний метал або оцинкована сталь з полімерним покриттям?
9 Лютого, 2022
1068  

Чорний метал або оцинкована сталь з полімерним покриттям?

Ще відносно недавно металеві паркани були представлені досить вузьким кластером: в цю категорію відносили ковані огорожі з чорного металу, огорожі зі зварних решіток та сітчасті огорожі. Однак з розвитком технології на ринку з’явилися огорожі модульного типу, які збиралися з окремих панелей (оцинкована сталь + декоративне полімерне покриття). За порівняно невеликий термін – менше 10 років – такі огорожі стали вельми популярними та затребуваними, особливо в преміум-сегменті.

Сьогодні власники об’єктів, які необхідно захистити не тільки надійною, але і красивою конструкцією з тривалим терміном служби, змушені обирати між двома різновидами:

  1. Кованими сталевими парканами.
  2. Парканами з оцинкованої сталі.

Однозначно відповісти на питання «що краще» у нас навряд чи вийде, але аналіз ключових особливостей таких огорож, наведений нижче, допоможе визначитися, обираючи один з двох варіантів.

vubor-zabora

Загальні характеристики

Щоб зрозуміти, яка огорожа краще – кований паркан з чорного металу чи  огорожа зі сталевих ламелей з оцинковкою та захисно-декоративним покриттям, варто розібратися в їх конструкції.

Ковані металеві огорожі

Ковані паркани зі сталі виробляють досить давно. За великим рахунком, історія їх сходить до появи технології кування металу як такого – але все ж повністю металеві огорожі стали встановлювати тільки після початку масової виплавки сталі та виробництва сталевого прокату (до цього вони були дуже дорогі у виробництві).

У таких конструкцій є кілька особливостей:

  • В якості несучого каркасу використовується або стрёма опорних тумб, складених з цегли, або металеві стовпи. У першому випадку огорожа виходить більш довговічною та надійною , але необхідність кладки тумб уповільнює облаштування ділянки та здорожчує його.
  • Основу огорожі складають секції з кованих прутів. Як правило, для виробництва секції використовуються або круглі, або чотиригранні прутки повнотілі, які можуть згинатися та з’єднуватися один з одним різними способами. Кріпиться секція до опорної конструкції за допомогою металевих закладних.
  • металл 2
  • 2 1 1
  • 8eaeee624de5a0372e5c7b7522130ca6 fence 1
  • garden fence trellis popular screenings fencing wickes regarding 17 1
  • images 4 1
  • classic aluminium decorative fences and gates 06

Застосування повнотілих прутків при виробництві кованої огорожі призводить до збільшення маси секції. Крім того, до утяжелінню призводить також використання декоративних елементів з чавунного лиття.
Одним з мінусів кованого паркану вважається його прозорість: огорожа не тільки продувається, але й повністю проглядається. Цей недолік зазвичай компенсується встановленям додаткових елементів – листів оцинкованої сталі, панелей з полікарбонату і т.д.

Паркани з оцинкованої сталі

Паркани з оцинкованої сталі з’явилися як альтернатива штахетнику, кованим металевим огорожам та огорожам з профнастилу:

В якості каркасу такого паркану зазвичай використовуються металеві стовпи (профільована сталева труба) або такі ж цегляні тумби, як й в попередньому випадку. Деякі різновиди металевих огорож (наприклад, паркан «Лего Ексклюзив» від заводу «Мехбуд») можуть монтуватися без попереднього встановлення несучої конструкції

метал 3
  • Основа паркану – секції з металевих панелей. В якості сировини при виробництві панелей використовується оцинкована сталь з полімерним покриттям (сумарна товщина – від 0,45 до 2 мм). При виготовленні деталей для паркану панелі піддають штампуванню (профілізації), при цьому їм надають потрібну конфігурацію та формують на них ребра жорсткості. Завдяки цьому деталі огорожі добре протистоять ваговим й експлуатаційним деформаціям.
  • Форма та розташування панелей визначають конфігурацію самого паркану. Ламелі з оцинкованого металу можуть закріплюватися як вертикально ( «Штакетник», «Вертикаль»), так і горизонтально ( «Горизонт», «Брус», «Ранчо»).
  • Також особливості використання огорожі залежать від взаємного розміщення окремих елементів: огорожа може бути як глухою (панелі примикають один до одного, з’єднуючись в замок,утворюючи додаткові ребра жорсткості – «Горизонт», «Брус»), так й вентильованою (ламелі розташовується на невеликій відстані – «Ранчо»).
  • метал 4
  • 28
  • 1 1
  • 14 2
  • 18
  • 12
  • 6
  • 24 1
  • 11 1
  • 1
  • Окрему групу становлять паркани-жалюзі з ламелями, розташованими під кутом: так виходить секція, яка з одного боку, майже не проглядається, а з іншого – не перешкоджає природному освітленню ділянки та його вентиляції.
  • Особливості монтажу. Відмінності стосуються не тільки самої конструкції, але й процесу монтажу паркану.

Ковані металеві огорожі

Для кованої металевої огорожі практично завжди потрібен капітальний фундамент (частіще – значної потужності). Пов’язано це в першу чергу з тим, що важить кована секція досить багато та без твердого грунту існує високий ризик її перекосу.

Деякі компанії виготовляють ковані металеві секції фіксованих розмірів, але також можливо виробництво кованої огорожі на замовлення, з потрібними параметрами та унікальним дизайном. У цьому випадку терміни виготовлення зростають, та й ціна буде вище, ніж при замовленні типового варіанту.

Кріпиться кована секція до опорної конструкції зварних способом. Бічні частини каркаса приварюються або безпосередньо до металевих стовпів, або до сталевих закладних в цегляних опорах.

Паркани з оцинкованої сталі

Одна з важливих особливостей огорож з оцинкованої сталі – їх модульна конструкція, що дозволяє збирати паркан майже будь-якої форми та розміру з готових деталей. Після того як проектом будуть визначені розміри секцій (вони дорівнюють ширині прольотів між опорами), досить просто замовити виготовлення елементів для огорожі потрібної довжини.

металл 5

Важливо! Структура ламелей накладає обідні обмеження на ширину однієї секції – важливо, щоб ламель після монтажу не провисала під власною вагою. Використання товстого металу й присутність в конструкції ламелей ребер жорсткості дозволяють робити секції шириною до 3 м та більше – зазвичай цього цілком достатньо.

Конструкція збирається з опорних стовпів, ламелей та допоміжних деталей з використанням механічних з’єднань. Відсутність необхідності в використанні зварювання та кування прискорює монтаж, крім того, без високотемпературної обробки металеві деталі будуть менш схильні до корозії.

vubor -zabora

Відносно невелика маса паркану з оцинкованої сталі дозволяє встановлювати його на легкій основі або взагалі без неї (просто на опорних стовпах, закріплених в грунті). Важлива лише жорсткість фіксації секцій на опорах, але використання штатного кріплення дозволяє звести до мінімуму ризик деформації огорожі внаслідок «парусності».

Експлуатація та догляд

Важливим фактором при виборі є трудомісткість догляду за конструкцією. Тут відмінності теж істотні

Ковані металеві огорожі

Кована огорожа з чорного металу – конструкція з дуже високою міцністю (виняток становлять литі чавунні елементи – вони відносно крихкі й можуть стати жертвами вандалів). Так що головною проблемою власника паркану буде корозія.

vubor -zabora

Для захисту огорожі від іржі потрібно:
Після монтажу обробити всі деталі захисним складом (особливу увагу приділяємо зварним швам).

  1. Регулярно (мінімум раз на рік) перевіряти наявність іржі та зчищувати її.
  2. При появі ознак глибокої корозії видаляти метал якій окислів. Обробляти поверхню інгібітором та відновлювати захисний шар.

При наявності паркану з великими габаритами це досить клопітно, але необхідно – інакше вже через 4-5 років після монтажу кована огорожа не тільки буде виглядати неохайно, але й втратить частину міцності.

vubor -zabora

Паркани з оцинкованої сталі

Оцинкована сталь з захисно-декоративним покриттям (порошкова емаль, поліестер, ПВДФ, пластизол) в порівнянні з чорним металом куди менш схильна до корозії. Для підтримки конструкції в привабливому вигляді достатньо:

  1. Періодично промивати огорожу водою зі шлангу для видалення пилу та бруду.
  2. Видаляти надписи та інші сліди дій вандалів, використовуючи розчинник для фарби.

Саме полімерне покриття відрізняється високою стійкістю й може бути пошкоджено скоріше, не при експлуатації, а при непрофесійному монтажі. Якщо ви виявите такий дефект, то місце варто зачистити, обробити інгібітором корозії й пофарбувати складом, колір якого збігається з відтінком самого паркану. Практика показує, що в цьому випадку ризик корозії в такій точці якщо і буде вище, ніж на інших ділянках, то не набагато.

vubor -zabora

Який варіант обрати?

І все ж, що вибрати – кований металевий паркан або сучасну панельну огорожу з нержавіючої сталі?

Якщо необхідно встановити огорожу навколо будинку в класичному стилі або будівлі, що має історичну цінність, то кована огорожа буде непоганим вибором – навіть якщо врахувати її дуже високу ціну, трудомісткий монтаж й клопітку підтримку в прийнятному стані. А ось для інших споруд – житлових будинків, котеджів, торгових комплексів, парковок, готелів та інших комерційних об’єктів – саме панельна огорожа стане оптимальним рішенням. Аргументами на користь таких конструкцій будуть велика практичність, технологічність (а значить – швидке виготовлення та встановлення), а головне – відмінні експлуатаційні якості та висока стійкість до зовнішніх впливів.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі