Паркани: актуальні тренди 2022
31 Січня, 2022
569  

Паркани: актуальні тренди 2022

Перед початком року (чи в самому його початку) ми традиційно робимо огляд ринку огороджувальних конструкцій для аналізу найбільш актуальних трендів. Напередодні  2022 це  не стало  винятком: сьогодні ми спробуємо розібратися, які огорожі будуть найбільш популярними  в наступному році, та  на що варто орієнтуватися, роблячи вибір.

Отже:

zabory-trendy-2020

Основні тенденції ринку огороджувальних конструкцій

2022 рік, як і багато попередніх , навряд чи стане революційним. Вже трохи менше десяти років простежуються цілком певні тенденції. А будь-які відхилення від трендів викликаються хіба що зовнішніми економічними факторами. Так аналізуючи ринок  можна відзначити наступне:

  • Традиційно знижується частка «застарілих» модифікацій – бетонних плитних огорож, парканів з литого бетону, штахетнику, огорож з сітки-рабиці. Вони ще використовуються, але поступово переміщуються в економ-сегмент.
  • Ковані огорожі чекає зовсім інша доля. Вони міцно закріпилися в ніші елітних парканів, і ще кілька років тому їх позиція здавалася непорушною (частка ринку, нехай  і невелика, але гарантована, у них була). Тепер їх поступово витісняють інші огороджі , та й сам сегмент скорочується. Повністю попит на ковані огорожі, звичайно, не зникне, але їх будуть робити все менше і менше майстерень.
krasivue-vorota
  • На ринок України активно заходять постачальники дешевого листового металу з Китаю та (частково) Туреччини. Теж не новий тренд – але його потрібно враховувати. У цій експансії є два явних  наслідки: по-перше, вартість виробів з пофарбованого металу, в тому числі парканів. знижуватиметься. По-друге, Китай – це китайська якість, тому, плануючи замовити металеву панельну огорожу, потрібно буде обирати виробника / постачальника набагато ретельніше. Економія – економією, але куди розумніше переплатити на старті, але натомість  придбати свідомо більш якісну конструкцію, і потім не мати з нею горя кілька десятків років.

Найпопулярніші огорожі

Якщо говорити про конструкції огороджень, то тенденція теж простежується доволі  очевидна. Лідируючі позиції на  ринку займають паркани  з модульною конструкцією, або з сучасним дизайном – на відміну від більш простих і тому дешевих огорож.

Можна виділити такі варіанти:

  • Якщо говорити про дерево, то лідером будуть панельні паркани – суцільні або дворядні (аналог парканів -жалюзі). Горизонтальне або діагональне розміщення дерев’яних панелей дозволить сформувати досить міцну та  надійну огорожу з гарними  естетичними показниками.
  • Альтернатива дереву – ДПК (деревно-полімерний композит). ДПК поки ще дуже дорогий, тому використання його для монтажу всього паркану  навряд чи буде поширеною практикою. А ось як заповнення воріт чи  хвірток панелі з композиту активно застосовують вже зараз, і в 2022 частка цього матеріалу в даній ніші буде тільки зростати..
  • Габіони. Їх часто позиціонують як відносну новинку, але габіонні огорожі – одна з досить старих конструкцій. Інша справа, що їх не так давно застосовують в приватному будівництві. Експерти ринку стверджують, що в наступаючому році габіонні  паркани будуть з’являтися все частіше – тим паче, що при відносно невисокій собівартості такі огорожі мають високий декоративний потенціал та  відмінні  функціональні показники.
  • Нарешті, беззмінний лідер останніх років (якщо не за абсолютними показниками, то по темпу набору популярності) – це металеві панельні огорожі. Попит на них стабільно зростає, що пояснюється і розширенням асортименту, та  зниженням собівартості виробництва. Сприяє і досить стабільна економічна ситуація – якщо тенденція збережеться, то власників нерухомості, схильних інвестувати в комфорт та  безпеку ділянки шляхом встановлення  якісної огорожі, стане ще більше.

Власне, якщо стоїть завдання обирати паркан, який після встановлення  в 2022 році прослужить кілька десятків років, і не буде виглядати застарілим – то обирати варто саме з цих варіантів. Природно, це не стосується чисто функціональних і тимчасових огорож – йдеться саме про ті паркани , які багато в чому є елементом ландшафтного дизайну.

Функціональність та дизайн – головний тренд 2022

Якщо ж говорити про системний тренд в галузі огорож, то як і раніше, актуально органічне поєднання гарних  функціональних показників і естетичної досконалості конструкції.

Паркан  повинен бути:

  • Міцним.
  • Простим в монтажі (знову акцент на модульности конструкції).
  • Стійким до корозії та  інших впливів)
  • Негорючим.
  • Практичним (пріоритет – простота очищення поверхні від пилу, бруду та  органічних забруднень).
    На жаль, цим вимогам відповідають досить популярні огорожі з безпечного скла, тому їх поширення обмежене.
    А ось огорожі з ДПК або металу з точки зору практичності майже ідеальні – вони не бояться вологи і перепадів температур, легко збираються і переносять тривалу експлуатацію без втрати робочих якостей / зовнішнього вигляду.
zabory-trendy-2020

Що ж стосується дизайну, то тут варто звернути увагу на 2 аспекти:

По-перше, форма огорожі. Поряд зі звичайними панельними огородженнями на ринку є і більш оригінальні варіанти. Це, звичайно, паркани-жалюзі, які не тільки стильно виглядають, але і забезпечують об’єднання переваг суцільних та  вентильованих огорож.
Ще один оригінальний варіант з нестандартною конфігурацією – паркан EL Ранчо. На відміну від класичного Ранчо така огорожа складається з трикутних симетричних ламелей. Їх комбінація формує цікавий візерунок. І тому секції гарантовано кидаються в очі.

  • По-друге, важливий фактор дизайну – це колір паркану. І якщо фарбують паркани в усі відтінки пір RAL вже багато років, то використовувати технологію нанесення текстур PRIMNTECH почали відносно нещодавно. Попит на металеві паркани, які виглядають не відрізняються від дерев’яних, поки тільки формується – але можна з упевненістю сказати, що в 2022 році ця ніша істотно збільшиться.
zabory-trendy-2020

В цілому ж для 2022 року характерно продовження вже актуальних трендів. Так, як ми і відзначили на початку статті, революційних висновків чекати не варто. Але все ж дуже важливо вивчати  асортимент компаній-виробників, і відгуки про якість їх продукції. І характеристики самих виробів – тільки в цьому випадку є можливість придбати нову огорожу, яке буде не тільки гарно виглядати, але і прослужить досить довго.

zabory-trendy-2020
author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі