Бути на першому місці по парканах не просто
2 Листопада, 2020
186  

Бути на першому місці по парканах не просто

10

Ринок металевих огорож в Україні можна назвати сформованим. Період становлення, який тривав останні 8-10 років, практично завершено – вже визначилися основні гравці ринку, актуальні тренди і тенденції. Звичайно, зміни в структурі неминучі – але на сьогоднішній день ситуацію можна назвати цілком стабільною.

Одним з визнаних лідерів в цьому сегменті будівельного ринку по праву вважається завод “Мехбуд”. Більш того-багато в чому саме завдяки заслугам цієї компанії ринок сьогодні має ту конфігурацію, до якої ми всі звикли. Саме завод “Мехбуд” входив до списку перших в цій галузі – і сьогодні в Україні не так багато компаній, які можуть зрівнятися з ним по цілому ряду показників.

Завод “Мехбуд” – біля витоків ринку

 

Компанія “Мехбуд” більше 10 років тому робила перші кроки на ринку металевих панельних огорож в Україні. Причому ринку, як такого, на той момент ще не існувало – тільки кілька компаній пропонували таку, продукцію, причому ні асортиментом, ні власним масштабним виробництвом вони похвалитися не змогли.

У такій ситуації тільки рішучі дії дозволили заводу не просто встати на ноги, але і завоювати серйозний сегмент ринку, ставши «законодавцем моди». Що ж було зроблено?

  • Після ретельного вивчення попиту на панельні металеві огорожі в сусідніх країнах було сформовано асортимент з найбільш перспективних моделей. Саме завод “Мехбуд” вивів на ринок України огорожі, без яких сьогодні не можна уявити галузь — паркани Ранчо, Горизонт и Жалюзи Эксклюзив.
  • Був зроблений остаточний вибір на користь якісної європейської сировини. Під час становлення ринку багато початківців виробників працювали з максимально дешевим китайським металом – це стало причиною проблем з якістю готової продукції, які виявлялися дуже скоро.
  • Виробничі потужності підприємства були адаптовані під сучасні вимоги до технологічних процесів (оновлення верстатного парку не припиняється й донині). Високий рівень автоматизації дозволив мінімізувати вплив людського фактора на якість продукції.

Результат виявився цілком передбачуваним: навіть в періоди спаду купівельної активності продукція заводу “Мехбуд” користувалася попитом. І це стосувалося не тільки бюджетного сегмента – паркани преміум-класу купували і продовжують купувати!

Конкурентне оточення

Традиції конкурентної боротьби на ринку України оформилися досить давно, і сегмент, в якому працює завод “Мехбуд”, не став винятком. Поряд з кількома великими підприємствами на ринку швидко з’явилася велика кількість «гаражних» виробництв, які прагнуть зайняти максимальну частину бюджетного сегмента за рахунок активного демпінгу і критичного здешевлення продукції. При цьому представники таких компаній використовують цілком стандартні методи практично для будь-якої галузі ринку:

  • Копіювання. Будь-яка успішна розробка буквально за кілька місяців копіюється (в основному – зовні, компаніям, які орієнтуються на миттєву вигоду, не дуже цікава перспектива багаторічної служби паркану). Природно, результат, за яким не стоїть серйозна конструкторська робота, в 99% випадків розчаровує покупця.
  • Економія на сировині. Про це вже сказано не раз – дешевий метал не буває якісним. Результат його використання – швидка корозія, зниження міцності паркану, відшарування декоративного покриття.
  • Використання ручного виробництва. Простий лістогібний верстат коштує на порядок менше в порівнянні з більш сучасною автоматизованою установкою. Приблизно така ж відмінність в точності і якості згину – але вже не на користь простого верстата. Тому економія на обладнанні виходить економією на якості.

Все це призводить до того, що в нижньому ціновому сегменті практично неможливо знайти якісну продукцію з характеристиками, відповідними заявленим. Так, демпінг «вбиває» частина ринку – і це правило працює незалежно від галузі.

З іншого боку, конкуренція з деякими сильними гравцями ринку розцінюється керівництвом підприємства як безсумнівне благо для заводу. Наявність «під боком» компаній з широким асортиментом і строгим контролем якості – це дуже важливий стимул для розвитку і руху вперед!

Перспективи розвитку

А перспектив для розвитку, про який було сказано вище, цілком достатньо. Уже в поточному 2020 році були випущені нові продукти і оновлені існуючі асортиментні лінійки. Крім того, було організовано виробництво огорож в сетах – це дозволило повністю переглянути логістику і зробити планування будівельних робіт більш передбачуваним.

Також в планах на найближче майбутнє:

  • Подальше оновлення верстатного парку.
  • Розробка і впровадження нових продуктів (поки утримаємося від анонса – на все свій час).
  • Розширення кадрового потенціалу за рахунок залучення кваліфікованих фахівців всіх рівнів – від проектувальників до майстрів з монтажу.
1

Так, сьогодні, як сказав класик, «щоб залишатися на місці, потрібно дуже швидко бігти, а щоб рухатися вперед – потрібно бігти вдвічі швидше». Але якщо це місце – серед лідерів ринку, то всі зусилля, докладені командою заводу “Мехбуд”, точно не пропадають даремно.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі