Стелі для технічних приміщень: гараж, склад, підвал
31 Січня, 2022
2300  

Стелі для технічних приміщень: гараж, склад, підвал

Плануючи оздоблення  гаража, підвалу, складу або іншого технічного приміщення необхідно заздалегідь продумати, якою буде його стеля. Завчасне планування дозволяє уникнути складнощів при монтажі, а також дає можливість врахувати специфіку умов в таких приміщеннях, обравши максимально надійну та  довговічну конструкцію.

Особливості умов в приміщеннях такого типу

При виборі обробки для технічних приміщень не варто користуватися тими ж принципами, які використовуються при підборі матеріалів для житлових та громадських будівель. Тут важливо мати на увазі, що в гаражах, підвалах та  ін. формуються специфічні умови, які накладають відбиток на експлуатацію більшості матеріалів.

До найбільш важливим відносяться:

  1. Вологісний режим. Навіть за умови максимально ефективної гідроізоляції вологість в такому приміщенні може бути вище, ніж в житловій будівлі. Через це матеріали, використовувані в обробці, значно сильніше страждають від вологісних деформацій та корозії.

Важливо! Висока вологість майже завжди призводить до підвищеного ризику ураження конструкцій бактеріями та грибками.

Potolki

2.Температурний режим.Як  правило, відзначаються або в середньому більш низькі температури (характерно для підвалу), або велика амплітуда температур: наприклад, влітку в гаражі значно тепліше, ніж в житловому будинку, а взимку – холодніше. Використання матеріалів з високими показниками схильності до температурних деформацій призведе до того, що стеля з часом почне руйнуватися.

Potolki

3. Експлуатаційні впливи. В першу чергу це стосується стель гаражів та великих складів. Які часто використовуються також  як майстерні. Для обробки варто застосовувати матеріали з максимальною стійкістю, інакше термін їх служби буде невеликий.

4. Невеликі габарити. Гараж або підвал зазвичай мають компактні розміри. Тому і при монтажі стелі варто обирати варіанти, що дозволяють розміщувати стельове покриття якомога ближче до перекриття. Це дозволить максимально вигідно використовувати внутрішній об’єм приміщення.

Ключові вимоги до стельових конструкцій

З огляду на всі перераховані особливості приміщень, можна сформувати перелік вимог до стельових конструкцій для підвалів або гаражів:

  • Механічна міцність. Вона забезпечує не тільки довговічність, але також  відсутність деформації в результаті перепадів температури.
    Стійкість до зовнішніх впливів, в першу чергу до корозії та  аналогічним впливам. Підвищена вологість, присутність в повітрі парів бензину та  продуктів згоряння палива – ось ті чинники, які стимулюють поступове руйнування багатьох оздоблювальних матеріалів та втрату ними привабливого зовнішнього вигляду.
  • Біологічна стійкість. Ця вимога очевидна: якщо використовувати невідповідний матеріал, то рано чи пізно він почне руйнуватися під впливом бактерій або грибків. Але навіть при відсутності руйнування спори мікроорганізмів можуть стати причиною захворювань для всіх, хто буде знаходитися в приміщенні протягом тривалого часу.
  • Можливість прихованої прокладки комунікацій. Це не обов’язкова вимога, але все ж прихований монтаж повітропроводів та проводки краще передбачити. Так, доведеться пожертвувати частиною висоти, але завдяки цьому  виглядати гараж чи підвал будуть в рази охайніше.
5

Що стосується зовнішнього вигляду, то тут вимоги мінімальні. Все-таки підвали, гаражі та склади – це не ті місця, де краса стелі грає ключову роль. З іншого боку, бажано щоб приміщення виглядало як мінімум акуратно, а стеля не вимагала  занадто частого миття або очищення іншими способами.

Особливості та переваги основних різновидів стель

Знаючи вимоги, які висуваються до стель технічних приміщень, можна оцінити переваги  та недоліки найбільш поширених стельових конструкцій. Саме цьому і буде присвячений даний розділ.

Штукатурні стелі

Найпоширеніший раніше спосіб обробки – вирівнювання стелі за допомогою штукатурки з наступною побілкою або фарбуванням. Перевагою  цієї технології є відсутність необхідності у встановленні додаткових конструкцій: перекриття просто замазується розчином та  забарвлюється.

Potolki

На жаль, у такого рішення є безліч недоліків:

  • Для якісного вирівнювання часто доводиться наносити товстий шар штукатурки.
  • Конструкція виходить важкою, та  при щонайменших деформаціях перекриття відшаровується та падає.
  • Гігроскопічність штукатурної суміші робить її вразливою до намокання.
  • Поверхня швидко втрачає привабливий зовнішній вигляд, вимагаючи регулярного оновлення.
7

Стелі з гіпсокартону або фанери

Ще один варіант обробки стелі – монтаж підвісної конструкцій на металевому каркасі . Як матеріал для обшивки найчастіше обирають або фанеру, або гіпсокартон.

Так, у цього варіанту є ряд переваг:

  • Всі нерівності стельового перекриття маскуються досить швидко та  ефективно.
  • Поверхня виходить рівною та  красивою.
  • За обробкою можна прокласти комунікації.
Potolki

На жаль, варіант, який відмінно підходить для житлових приміщень, буде маловикористаним  в технічних приміщеннях . І ось чому:

  • Основна проблема – вологість. Навіть вологостійкий ГКЛ, постійно перебуваючи у вологому середовищі, розбухає, що вже говорити про фанеру або звичайний гіпсокартон, який використовують для економії. В результаті фальш-стеля деформується та  втрачає зовнішній вигляд вже через рік-два після монтажу.
  • Ще одна проблема, пов’язана з вологістю – корозія кріплення. Металеві саморізи, якими фанера або ГКЛ кріпляться до основи, поступово іржавіють. Міцність кріплення знижується, крім того, на обробці проступають  іржаві плями.
Potolki
  • Також в технічних приміщеннях погано тримається шпаклівка, що заповнює шви між листами, та декоративні склади. Тому вже дуже скоро вони починають відшаровуватися, й  стеля вимагає реконструкції.

Пластикові стелі

Альтернативою обробці ГКЛ або фанерою є обшивка стелі в технічних приміщеннях пластиковими панелями. У них, здавалося б, все повинно бути добре: ПВХ невразливий для дії вологи, тому деформуватися поверхня не буде.

На жаль, поряд з вологостійкістю є у пластикових стельових панелей і ряд недоліків:

  1. По-перше, ПВХ, особливо недорогий, з часом втрачає свій природний колір. Якщо ж в приміщенні ведуться якісь «брудні» роботи (а в гаражі сюди   варто додати й роботу двигуна автомобіля), то вже через кілька місяців покриття буде виглядати зовсім не так гарно , як відразу після монтажу.
Potolki
  1. Другий аспект – низька механічна міцність. Будь-який вплив призводить до того, що на поверхні з’являються вм’ятини, щілини або великі діри. Якщо технічне приміщення активно експлуатується, це може стати проблемою (особливо при невеликій висоті стелі).
  2. Нарешті, не рекомендується використовувати пластик для обробки стель та стін в неопалюваних приміщеннях. На холоді ПВХ стає крихким, та  може тріснути  під власною вагою, або при найменшому навантаженні.

Крім того, пластик, особливо дешевий, може бути пальним. Тому використовувати його для маскування прокладеної проводки – не найкраща ідея.

Металеві підвісні стелі

Одним з рішень, яке дозволяє уникнути зазначених вище проблем, фахівці вважають монтаж в підвальних приміщеннях, складах або гаражах металевих стель. Прикладом  таких конструкцій можуть служити металеві стелі від заводу Мехбуд.

Potolki

Для обробки технічних приміщень підходять найбільш затребувані різновиди стель:

  1. Рейкові. Подовжені ламелі можуть бути використані для монтажу практично в будь-якому приміщенні: щільна підгонка рейок та  простий монтаж роблять цей варіант практично універсальним.
  2. Касетні. Прямокутні та  квадратні касети будуть відмінним рішенням для оформлення стелі в приміщенні великої площі. Їх можна встановлювати в гаражах на кілька машин, великих підвалах, складах та ін.
12

3. Кубообразні. Особлива форма рейок, що застосовуються при монтажі таких конструкцій, забезпечує стелі привабливий зовнішній вигляд. Тому їх монтують там, де важливий вигляд приміщення: в корпоративних гаражах, експлуатованих підвалах та на інших аналогічних об’єктах.

У металевих стель технічних приміщень є ряд переваг:

Potolki
  • Механічна міцність, яка забезпечується використанням досить товстого металу.
  • Стійкість до корозії та  інших зовнішніх впливів (її може гарантувати тільки застосування оцинкованої сталі з надійним полімерним покриттям).
  • Технологічність, що полегшує монтаж стелі, його ремонт і маскування  за фальш-стелею комунікацій які.
  • Привабливий зовнішній вигляд (так, для підвалу або гаражу це не пріоритет, але все ж!).
  • Тривалий (більше 10 років) термін експлуатації без ремонту та  оновлення.

Є у таких стель і недоліки , найбільш актуальним серед яких є їх вартість. З іншого боку, якщо врахувати міцність, надійність та  довговічність металевих конструкцій, то вже в середньостроковій перспективі їх монтаж виявляється більш вигідним, ніж використання більш дешевих – на перший погляд – варіантів.

  • потолок 03 1 1
  • потолок 04 1 1
  • потолок 05 1 1
  • потолок 06 1 1
  • потолок 02 1
  • 03 1

Стелі для складів та  логістичних центрів

Для складів та  логістичних центрів (по суті, тих же складів, але з більш складною структурою та  більш інтенсивним режимом роботи) характерні деякі особливості. Це в першу чергу – значна площа та  висота приміщення, а також відносно постійний температурний або вологісний режим.

Potolok

Якщо склад обладнується в орендованому приміщенні, то перший час він зазвичай використовується «так як є» – тобто існуюча стеля просто упорядковується. Але в подальшому стельове покриття зазвичай реконструюється, та  оптимальним вибором буде встановлення:
Касетної стелі.
Рейкової стелі.
Стелі-Грільято

stelya

Монтаж металевих підвісних конструкцій в складських приміщеннях дозволяє вирішити кілька завдань:

  • Створення на  складі або  в логістичному центрі стельового покриття з достатньою механічною міцністю та  довговічністю.
  • Коригування висоти приміщення (якщо склад облаштований в високому залі, стелю можна опустити – так, крім візуального виграшу, можна буде хоча б частково знизити витрати на обігрів).
  • Маскування комунікацій (повітроводів та  проводів).
  • Забезпечення ефективного освітлення по всій площі складу.

Для цього використовуються стельові касети та  панелі, пофарбовані у світлі тони, а в саму стелю вбудовуються світильники прихованого монтажу або LED-панелі.
Крім того, такі стелі досить довговічні, тому, якщо ви спочатку оберете  якісний різновид, то при мінімальному   обслуговуванні стеля може прослужити більше 10 років. При цьому модульна структура полегшить не тільки ремонт, а й доступ до застельовианого  простору для роботи з комунікаціями.

Стелі для виробничих приміщень

За своїми габаритами виробничі приміщення часто не поступаються складським (а то й перевершують їх). Але  у них є суттєві відмінності. Пов’язані зі специфікою функціонування: стелі в цехах та інших виробничих приміщеннях значно швидше забруднюються, й тому для обробки наполегливо  рекомендується використовувати матеріали:

Potolok
  • Не занадто мазкі, тобто такі, які не вбирають «технологічні забруднення» – пил, сажу, масло.
  • Досить стійкі, здатні пережити періодичне очищення, в тому числі із застосуванням агресивної побутової хімії.

З усіх доступних на ринку різновидів під ці критерії підходять металеві підвісні стелі з оцинкованої сталі або алюмінію з полімерним захисно-декоративним покриттям (ПВДФ, поліестер). Гладка текстура покриття та антистатичні характеристики, властиві полімерам , знижують забрудненість. А стійкість складу дозволяє періодично очищати таку стелю.
Що стосується конструкції, то для цеху оптимальною буде встановлення  касетної стелі з цільних або перфорованих касет.

Potolok

Для невеликих виробничих приміщень (майстерень, кухонь, лабораторій)  доцільним  буде монтаж рейкової стелі з встановленням  вбудованих світильників в тих місцях, де необхідно максимально інтенсивне освітлення робочих поверхонь.

Висновок для власників технічних приміщень

Вибір стелі для підвального приміщення, гаража або іншого об’єкта – завдання непросте. Важливо врахувати не тільки витрати на обробку, але і умови в приміщенні, а також особливості його експлуатації. Універсального рішення тут немає, тому навіть металеві стельові панелі, які підійдуть в більшості випадків, іноді можуть не підходити . Хоча, роблячи вибір саме на користь металевих стель, ви майже гарантовано не помилитеся.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі