Алюміній для навісних фасадів. 2 частина
9 Червня, 2017
621  

Алюміній для навісних фасадів. 2 частина

ventfasad-iz-alyminiya
Сплави алюмінію і їх корозійна стійкість

 

Серед більше 500 сплавів алюмінію, у будівництві застосовують не більш дванадцяти. В основному – це корозійностійкі сплави алюмінію з марганцем і магнієм з додаванням цинку, титану, нікелю, міді й кремнію. Висока стійкість цих сплавів пояснюється утворенням на поверхні хімічно стійкої оксидної плівки. Спеціальне вирощування окісної плівки на поверхні методом анодування сприяє поліпшенню стійкості алюмінію до корозії.

 

В умовах, де лужні й кислотні дощі більш імовірні (промислові зони, хім. підприємства), а також спостерігається висока активність сольових туманів (прибережна зона морів), алюмінієві листи для облицювання повинні мати двостороннє фарбування, а в системі кріплення необхідно використовувати метали, що не утворюють гальванічну пару, яка сприяє прискореній корозії – алюміній, нержавійка, оцинкована сталь.

 

Для запобігання корозії необхідний захист поверхні шляхом фарбування спеціальними полімерними лаками, фарбами для металу з попередньою ґрунтовкою або порошковою емаллю.

ventfasad-iz-alyminiya
Фарбування

 

Листовий алюміній, використовуваний для будівництва, фарбують тільки на заводі, згідно з технічними умовами, що відповідають нормативним вимогам і стандартам. Існують такі типи, на основі:

 

  • модифікованого поліестру (полиетилентерефталат, ПЕТ, поліефір);

 

  • полівініліденфториду (ПВДФ, Kinar -500, Hylar 5000), які наносяться з підшаром ґрунтовки методом валкового переносу;

 

  • порошкової емалі, яка наноситься електростатичним способом.

 

Полімеризація у всіх трьох типах проводиться при нагріванні до високої температури. Характерною рисою цього процесу, що відбувається в діапазоні температур від 150 до 230 °С, є одночасний відпалення листового алюмінієвого прокату, що поліпшує міцність та пластичність алюмінію, що можливо тільки в умовах серійного виробництва, тому що будь-яке відхилення технологічних параметрів у ліцензійній технології фарбування алюмінію приводить до браку. Для інших металів (сталь, мідь, тощо) цей процес фарбування не настільки критичний.

ventfasad-iz-alyminiya
  Пожежобезпека

 

У будівництві важливою вимогою для використовуваних матеріалів є їх пожежобезпека. У цільнолистовій формі або у виробах алюміній-магнієві сплави не горять на повітрі, не підтримують горіння й не сприяють поширенню полум’я ─ ні у твердому, ні в розплавленому станах. При прямому впливі полум’я або непрямому нагріванні поверхня алюмінію спочатку коробиться, а при досягненні температури плавлення починає оплавлятися, але не горить. Захисні властивості окісної плівки, що формується на поверхні алюмінію, при нагріванні й відводі тепла із зони нагрівання, завдяки високій теплопровідності металу, продовжує стійкість алюмінієвого виробу до початку термодеформації та плавлення.

ventfasad-iz-alyminiya

Температура плавлення алюміній-магнієвих сплавів AlMgSi, широко використованих у будівництві (AW 6061, 6063), рівна 585-590 °С, але сплави помітно знижують міцність при температурі вище 200 °С. Тому навантажені кронштейни, що підтримують навісний фасад, можуть деформуватися й порушити цілісність фасаду при потраплянні під облицювання у вентильований простір гарячих газоподібних продуктів горіння з вікон будівлі. Із цієї причини для багатоповерхових висоток рекомендовано використовувати оцинковану сталь для відсічення полум’я над вікнами та встановлювати системи кріплення фасаду з оцинкованої або нержавіючої сталі.

ventfasad-iz-alyminiya
author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі