Пожежобезпечні навісні фасади. 1 частина
9 Червня, 2017
855  

Пожежобезпечні навісні фасади. 1 частина

pozharobezopasnuy-fasad

Почастішали випадки пожеж будинків, облицьованих навісними фасадами, і це повинно змусити нас шукати причини їх виникнення й способів уникнення часом дуже важких наслідків. Про те, що можна зробити на стадії будівництва, а також про корисний закордонний досвід можна прочитати у цій статті.

pozharobezopasnuy-fasad
Нечесність продавців

 

Навісні фасади за нормами будівництва повинні виготовлятися з негорючих матеріалів.

У вітчизняному стандарті ДСТУ Б В.2.6-35:2008 “КОНСТРУКЦІЇ ЗОВНІШНІХ СТІН З ФАСАДНОЮ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЄЮ ТА ОПОРЯДЖЕННЯМ ІНДУСТРІАЛЬНИМИ ЕЛЕМЕНТАМИ З ВЕНТИЛЬОВАНИМ ПОВІТРЯНИМ ПРОШАРКОМ. Загальні технічні умови” вказується, що важкогорючі матеріали (група горючості Г1) теж можуть використовуватися в навісних фасадах. п. 5.2.2.9 стверджує: «Опоряджувальні матеріали, що використовуються при улаштуванні конструкцій фасадної теплоізоляції для будинків І ступеня вогнестійкості, повинні бути негорючими. Для будинків II, III, IlІa, ІІІб, IV і IVa ступенів вогнестійкості дозволяється використовувати опоряджувальні матеріали, що мають групу горючості Г1 згідно з ДСТУ Б В.2.7-19 та групу займистості В1 згідно з ДСТУ Б В.1.1-2 (ДЕРЖСТАНДАРТ 30402)».

 

Під цією групою “горючості” можуть виявитися не тільки важкогорючі, але слабогорючі матеріали ─ алюмінієві композитні панелі (АКП). Випробування повинні проводитися для кожної партії композитних панелей, що вибірково витягаються з палет, представником Інституту пожежної безпеки.

pozhar-fasad

На практиці це дуже часто не виконується, особливо якщо продавці композитних панелей перебувають далеко від Києва або обласного центру. Звичайно, постачальники композита самі привозять готові зразки, походження яких не завжди перевіряється.

На алюмінієві композитні панелі, узяті з різних упаковок, показується чинний сертифікат пожежної безпеки, виданий на партію матеріалу, який може не мати ніякого відношення до наданої партії. Крім того, для перевірки можуть бути привезені композитні панелі від китайського виробника, передані раніше, у той час як продукцію під конкретне замовлення, ще тільки збираються робити. Замовник задовольняється протоколом пожежних випробувань, не враховуючи, що майбутній матеріал, може суттєво відрізнятися за своїми властивостями.

pozharobezopasnuy-fasad

Як правило, ніхто не перевіряє, чи відповідає пожежний сертифікат тій партії, яку купує. Звідси ─ почастішали прецеденти пожеж будинків, облицьованих навісними фасадами з АКП.

Можна стверджувати, що ніякі підвищення жорсткості до вимог з перевірки композитних панелей з алюмінію на горючість не допоможуть ─ завжди спритні продавці композита знайдуть лазівки, щоб одержати пожежний сертифікат на свою продукцію!

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі