Навісні вентильовані фасади “Жалюзі”
28 Вересня, 2021
1352  

Навісні вентильовані фасади “Жалюзі”

Розглядаючи ту або іншу систему навісних вентильованих фасадів (НВФ), потенційний замовник оперує певними критеріями для їхньої оцінки. У більшості випадків вартість фасаду є пріоритетом у виборі конкретного його типу. У розвинених європейських, азіатських країнах, а також країнах Північної Америки у цей час спостерігається певна тенденція, яка крім ціни, ураховує й інші фактори, що визначають вибір облицювання будівлі. Наприклад, максимальне задоволення вимог до естетики й захисту будівлі від сонячної радіації. Пропонуємо ближче ознайомитися із системою неперервних жалюзі (НЖ), яка повністю відповідає цим запитам.

fasad-zhalyzi

З’явившись більше 40 років тому, жалюзійні фасади не відразу одержали визнання ─ потрібно було нагромадити певний досвід і знання, які дозволили б зайняти своє гідне місце, цьому виду облицювання стін.

Елементи жалюзійного сонцезахисту будівель уперше були використані відомим французьким архітектором Ле Корбюзьє — піонером архітектурного модернізму й функціоналізму. В 1936 році, у Ріо-де-Жанейро, він брав активну участь у розробці проекту будівлі Міністерства освіти і просвіти. З ініціативи архітектора на висотному офісному блоці комплексу, уперше були застосовані зовнішні сонцезахисні жалюзі-сонцерізи.

Огляд  фасадів «ЖАЛЮЗІ»
Вимоги до фасадів

Вибір на користь навісних фасадів-жалюзі часто обумовлений тим, що ці конструкції краще за інших підходять для зовнішнього оформлення будівель. І дійсно, використання фасадів-жалюзі дозволяє забезпечити відповідність зовнішньої навісний обробки наступним вимогам:

  1. Механічна міцність. Фасад відчуває значні вітрові навантаження, тому важливо, щоб конструкція, встановлена ​​зовні, чи не деформувалася і не руйнувалася під їх впливом.
  2. Довговічність і стійкість до зовнішніх чинників. Зовнішнє оздоблення фасаду повинна добре переносити вплив вологи і ультрафіолетового випромінювання без втрати міцності в результаті корозії і з мінімальним погіршенням зовнішнього вигляду.
  3. Безпека. Це стосується не стільки механічних якостей, скільки термостойкости фасадних конструкцій, від яких залежить пожежна безпека будівлі в цілому. Бажано використовувати для виробництва фасадів негорючі матеріали, здатні тривалий час зберігати міцність при впливі високих температур.
  4. Світлопроникність. В ідеалі фасадна обробка не повинна перешкоджати природному освітленню приміщень, що примикають до зовнішніх стін. Повністю це можна забезпечити тільки за рахунок скління фасаду, але і металеві конструкції-жалюзі теж мають гарну проникністю для сонячного світла.
  5.  Повітропроникність. Конструкції, які монтуються на фасаді, не повинні перешкоджати природної вентиляції стінового огородження. Дотримання цієї вимоги забезпечити нормалізацію вологості у всьому будинку, перешкоджаючи появі бактерій і грибків.
  6.  Забезпечення приватності. Якщо за фасадними конструкціями знаходяться засклені приміщення, то вони не повинні вільно проглядатися.
  7.  Привабливий зовнішній вигляд. Фасад комерційної будівлі – це «обличчя бізнесу», тому він повинен виглядати якщо не красиво, то, як мінімум, акуратно. Громадських і виробничих приміщень це стосується в не меншій мірі.

Зверніть увагу! При гарній світлопроникності важливо, щоб фасад, по-перше, перешкоджав проникненню прямих сонячних променів, і по-друге, знижував інтенсивність нагріву в спекотні літні дні.

Природно, це не повний перелік вимог до фасадних конструкцій. Сюди варто віднести і можливість маскування дефектів стінового огородження, і приховану прокладку комунікацій, і досить простий монтаж, і прийнятну вартість.

Особливості конструкції

Фасади-жалюзі відповідають всім перерахованим вимогам. Це обумовлено їх конструкцією – досить простої , але в той же час досить продуманої:

  • Фасад-жалюзі збирається з окремих елементів, з’єднаних один з одним. Така конструкція полегшує виготовлення фасадної обробки, її транспортування і монтаж: невеликі розміри кожного окремого елемента знижують трудомісткість роботи.
  • При монтажі фасадів жалюзі можуть бути встановлені як у вертикальній, так і в горизонтальній площині. Перший варіант підходить для обробки заокруглених поверхонь і пандусів багаторівневих парковок. Другий варіант – з горизонтальним розміщенням жалюзі – більш традиційний: такі конструкції встановлюють на прямих фасадних поверхнях.
  • Самі жалюзі роблять або з оцинкованої сталі, або з екструдованого алюмінію завтовшки до 3 мм. Максимальна довжина однієї ламелі складає 3 м: з урахуванням профілізації металу і підбору оптимальної товщини це дозволяє уникнути прогину конструкції під власною вагою і деформації при сильному вітрі.
  • Ламелі розміщуються на напрямних під обраним кутом. Така фіксація жалюзі дозволяє, з одного боку, зберегти повітро-і світлопроникність, а з іншого – забезпечити приватність і захист від прямих сонячних променів. Крім того, завдяки похилому розташування ламелей і наявності у них нижнього загину конструкція ефективно відводить дощову воду, запобігаючи її затікання під фасадну обробку.
  • Для захисту від корозії на елементи фасаду-жалюзі наноситься антикорозійне покриття – порошкова фарба або PVDF. Нанесення такого покриття забезпечує фасаду бездоганний зовнішній вигляд протягом 15-20 років і відсутність корозії мінімум на 30-35 років.

Фасад-жалюзі: ключовий тренд 2020 року

Такий докладний опис конструкції фасадів-жалюзі ми наводимо не випадково. З появою їх на ринку популярність фасадів такого типу постійно росла. Про її причини (а головна – це великий перелік переваг) ми детально поговоримо нижче. Тут же потрібно відзначити ось що:

  • Починаючи з кінця 2017 фасади-жалюзі стали активно використовувати в своїх проектах провідні архітектори. Звичайно, це практикувалося і раніше, але до того моменту такі рішення не були настільки масовими.
  • В Україні пік популярності фасадів-жалюзі ще не настав – попит на ці конструкції демонструє стабільну тенденцію до зростання. Так що в 2020 році фасади-жалюзі будуть приречено в тренді, і це потрібно враховувати як замовникам, так і інженерам-проектувальникам.
  • Зростаючий попит на фасади-жалюзі в 2020 році може спровокувати їх подорожчання. Це теж потрібно мати на увазі, плануючи реконструкцію будівлі або його обробку. Навряд чи ці конструкції стануть значно дешевше, тому відкладати замовлення не варто. А ось обрати варіант з урахуванням доступного бюджету можна – добре, що асортиментна лінійка доволі  обширна. Про основні різновиди ми поговоримо в наступному розділі.

Види жалюзі

Незважаючи на схожість в конструкції, різні моделі жалюзі можуть відрізнятися як за зовнішнім виглядом,  так і за експлуатаційними якостями. Основні відмінності полягають в товщині металу, з якого виготовлені ламелі, в їх конфігурації.

Завод «Мехбуд» виробляє фасади-жалюзі в 3 основних конфігураціях:

  • «Стандарт». Ламелі виготовляються з оцинкованої сталі товщиною 0,45 мм. Завдяки цьому конструкція виходить дуже легкою, забезпечуючи мінімізацію навантаження на несучі конструкції фасаду. При цьому конфігурація ламелей гарантує їх достатню жорсткість, тому жалюзі «Стандарт» добре протистоять вітровим та  експлуатаційним навантаженням. Ще однією перевагою можна вважати цілком доступну (особливо для конструкцій такого класу) ціну.
  •  «Ексклюзив». Ламелі, з яких збираються жалюзі «Ексклюзив», виготовляють з потовщеною оцинкованої сталі – 0,7-0,8 мм. Завдяки цьому жорсткість кожного елемента підвищується, що збільшує не тільки міцність фасадної обробки, але і її довговічність (за рахунок відсутності деформацій знижується знос захисно-декоративного покриття).
  • «Преміум». Варіант, який обирають для забезпечення ідеального зовнішнього вигляду фасадної обробки при максимальній міцності та надійності. Панелі-жалюзі на основі ламелей зі сталі товщиною 1 мм добре протистоять навіть спробам злому – тому їх використовують там, де важлива безпека, наприклад. В обробці багаторівневих парковок з відкритими або напіввідкритими пандусами.

Вибір модифікації для обробки фасаду визначається вимогами до міцності довговічності панелей-жалюзі, а також доступним бюджетом.

Технологія монтажу

Однією з причин, по якій багато власників нерухомості вибирають саме навісні фасади-жалюзі, є технологія монтажу. Обробку будівлі можна виконувати при будь-яких температурних умовах: відсутність «мокрих» процесів знімає обмеження, які діють, наприклад, при обробці фасаду штукатурних способом. При цьому сама технологія установки жалюзі на фасад теж досить проста:

  • На несучі та огороджувальні конструкції за допомогою ригелів або кронштейнів встановлюються опорні рейки. Крок між рейками визначається габаритами ламелей, які і будуть формувати жалюзі.
  •  Рейки стикуються між собою з невеликим проміжком. Наявність цього зазору дозволяє компенсувати температурне розширення і уникнути деформації фасадної обробки. При необхідності зазор може бути перекритий декоративною накладкою.
  • Для фіксації самих ламелей використовуються невидимі кріплення. Завдяки використанню таких кріплень в конструкції поєднується висока міцність з привабливим зовнішнім виглядом.

Незважаючи на всю простоту монтажу, до установки фасаду-жалюзі бажано залучати кваліфікованих фахівців. Це дозволить врахувати всі особливості конструкції і уникнути проблем під час її експлуатації.

Які перевагами має навісний фасад ˝жалюзі˝?

1. Захист від сонця

 Фасад «Жалюзі», на відміну від інших конструкцій НВФ, обмежує потік світла й тепла усередину будівлі. При цьому, природнє освітлення повністю зберігається. Це можна порівняти з тим, коли на вікнах встановлюються жалюзі, що захищають від палючого сонця і водночас створюють комфортне світло усередині приміщень. Цю же функцію виконує і навісний фасад ˝Жалюзі˝. Більш ніж сорокалітній досвід європейських країн з підвищеною середньорічною сонячною активністю показав, що цей вид НВФ усе більше застосовується на будівлях адміністративного, офісного, соціального, спортивного, торгівельного й промислового призначення. Тобто там, де повинні бути створені якісні умови праці для співробітників, що перебувають у найбільшу сонячну активність на роботі.

fasad-zhalyzi

2. Опір вітру

Що відбувається із НФВ при сильному вітрі? Сила вітрового тиску діє на вдавлення й витягування. Причому, прийнято вважати, що максимальна сила на відрив в 2-2,5 рази більша, ніж на вдавлення. Суцільні навісні фасади, при значних поривах вітру, не встигають вирівнювати тиск зсередини, тому різниця зовнішнього й внутрішнього тиску відповідає максимальному вітровому навантаженню. Це накладає відповідні вимоги на лицювальні елементи ─ матеріал, з якого вони виготовлені, повинен бути досить міцним і твердим для забезпечення опору прогину й відриву. Особливо це важливо враховувати при великих площах лицювальних касет або рейок.

У навісних фасадах “Жалюзі” вирівнювання тиску відбувається майже миттєво і вітрове навантаження, що діє на елементи фасаду, стає значно менше. Тому вимоги до міцності на відрив підоблицювальної системи, що тримає НВФ на стіні будинку, можуть бути зменшені, що дає відчутне скорочення металоємності й, відповідно, витрат на неї.

fasad-zhalyzi

 3. Хороший повітрообмін

У суцільному навісному фасаді повітря попадає в заекранний простір знизу, через повітрозабірні ґрати або металеву панель шириною 20-30 см, розташовувану під першим рядом лицювальних плит, касет або рейкових панелей. Завдяки ефекту труби димоходу створюється повітряна тяга й потік повітря спрямовується нагору. Швидкий потік повітря створює постійний знижений тиск за фасадним облицюванням.

Для створення гарного потоку необхідний широкий повітряний проміжок між екраном з лицювальних елементів і теплоізоляційним шаром, встановленим на огороджувальній конструкції будівлі. Тому, потрібно виступ екрана фасаду на більшу відстань. Відповідно збільшується вимога до міцності кронштейнів для втримання НВФ, оскільки зростає довжина плеча важеля кронштейнів. Зростає металоємність, можливо, зміна форми й конструкції підсистеми і, відповідно, зростає її вартість.

На практиці з метою економії залишають мінімально припустимий повітряний проміжок (5 см) між зовнішнім облицюванням і теплоізоляцією, який при жаркій погоді не справляється з видаленням гарячого повітря. Виміри показали, що на 24-ох поверховій будівлі температура вихідного повітря з-під навісного фасаду з алюмінієвих композитних панелей (АКП) темного кольору досягала 85 С при зовнішній температурі повітря 35 С. Нагадаємо, що верхня межа робочих температур АКП – 80 С. Причина такого сильного нагрівання проста – ширина повітряного зазору занадто мала й швидкість повітряного потоку недостатня для відводу тепла від зовнішнього облицювання.

fasad-zhalyzi

Висновок, до якого прийшли фахівці в Європі ─ встановлена мінімальна величина повітряного проміжку (5 см) не враховує ступінь нагрівання облицювання й не відповідає вимогам для висотних будинків. Це й призводить до перегріву будинку на верхніх поверхах. Будівельну норму потрібно доповнити вимогою розрахунків або експериментальною перевіркою ширини повітряного проміжку з урахуванням максимального нагрівання облицювання.

Слід зазначити, що в суцільних навісних фасадах повітрозабірні ґрати забиваються сміттям через постійне підсмоктування повітря і їх регулярно потрібно очищати, чого служби з експлуатації будинку майже ніколи не роблять.
Фасад ˝Жалюзі˝ добре провітрюється й забезпечує видалення нагрітого повітря природнім шляхом через просвіти в жалюзі. На сьогоднішній день це краща конструкція НВФ, яка запобігає нагріванню будинку від сонячної радіації й забезпечує відмінну циркуляцію повітря.

Vent-facade-Louvers

4. Водонепроникність

Така огороджувальна конструкція як жалюзі, є достатнім захистом від потрапляння дощової води усередину, за екран фасаду будинку. Часто виникає питання, чи можуть атмосферні опади задуватися сильним вітром між елементами жалюзі? Деякі конструкції допускають таке потрапляння, але тільки при сильному вітрі. Профіль елемента жалюзі має, принаймні, один поздовжній злам площини. Горизонтальні елементи жалюзі кріпляться так, що нахил однієї із площин близький до вертикалі. Вітер повинен гнати воду по площинах жалюзі знизу нагору, щоб вона потрапила усередину простору НВФ. Навіть якщо це й відбудеться, то краплі води повинні ще подолати повітряний проміжок.

Але як вказувалося вище, тиск повітря усередині й зовні швидко вирівнюється й сила вітру за внутрішніми межами екрана фасаду, недостатня для такого переносу вологи. Тільки дуже різкі пориви можуть призвести до потрапляння вологи на шар утеплювача, який захищений полімерною плівкою. Якщо утеплювач не передбачається у НВФ, то усередині за екраном встановлюється антимоскітна металева сітка, яка приймає на себе вологу.

Vent-facade-Louvers

В обох випадках волога стікає вниз, за межі навісного фасаду, минаючи стіни.  Ступінь водонепроникності крізь фасад ˝Жалюзі˝ нормується чотирма рівнями від А ─ 100-99% захисту до, D ─ 80%. Рівень D визначається за кількістю води розпиленої спреєм у спрямований потік повітря і зібраною в нижній частині за жалюзійним екраном при максимальній швидкості вітру в горизонтальному напрямку 1,5 м/сек. Важливо відзначити, що методика визначає проникнення води за тильну площину екрана елементів жалюзі на антимоскітну сітку. Загалом випробування на водопроникність НВФ стали одним із критеріїв, за яким багато простих конструкцій жалюзійних елементів були відкинуті.
Конструкції навісного фасаду ˝Жалюзі˝ від заводу ˝Мехбуд˝ мають різну форму елементів, що забезпечує як повний захист від проникнення вологи, так і часткову. Вибір робиться з урахуванням розміру відкритої площі для наскрізної видимості й ступеня її захисту від влучення вологи.

fasad-zhalyzi

До переваг НВФ ˝Жалюзі˝ слід додати:

  • негорючість матеріалів, з яких зроблений НВФ, низьке термічне розширення оцинкованої сталі, з якої зроблені елементи підконструкції, що допускають тверде кріплення стійок без використання елементів термокомпенсації. Рейки жалюзі довжиною до 10 м мають кріплення, що компенсують терморозширення;
  • необмежені можливості дизайну ─ широка гама кольорів полімерного фарбування елементів жалюзі дозволяє втілити цікаві архітектурні рішення;
  • гарантована антикорозійна стійкість (35 років) матеріалу (оцинкована сталь 0,7-1,5 мм) і тривалий термін придатності сталі – 50 років.

Ці переваги забезпечуються високою якістю вихідних матеріалів, високим технологічним рівнем обробки сталі й професіоналізмом фахівців заводу ˝Мехбуд˝.

Система НВФ «Жалюзі», розроблена на заводі ˝Мехбуд˝, максимально задовольняє вимоги нормативних документів у будівництві. До її складу входять профілі-жалюзі (доступні різні розміри й форми довжиною до 10 м), підоблицювальна система кріплення (кронштейни, стійки, кріпильні елементи, що дозволяють встановити жалюзі під відповідним кутом і інтегрувати у фасад), а також додаткові деталі й аксесуари для обводів пілонів, поясів, кутів, вікон, дверей, балконів і інших елементів будівлі.  Завод ˝Мехбуд˝ поставляє повний комплект деталей для НВФ ˝Жалюзі˝ і здійснює консультаційно-технічну підтримку фахівцям у підготовці й виконанні проектів.

Для яких об’єктів підходять фасади-жалюзі?

Великий перелік переваг фасадів-жалюзі робить їх конструкціями з високою універсальністю. При правильному підході та обліку специфіки монтажу жалюзі можна органічно вмонтувати практично в будь-який дизайн й закріпити на будь-якій основі.

При цьому для деяких об’єктів фасади-жалюзі підходять просто ідеально. В першу чергу це:

  • Багаторівневі паркінги. Оздоблення парковок з використанням жалюзі дозволяє вирішити такі важливі завдання як вентиляція простору та  його природне освітлення. При цьому похилі ламелі фасаду-жалюзі забезпечують малу проглядність  внутрішніх приміщень та ефективний захист від вітру (а значить – і від пилу).
  • Офісні та громадські будівлі. Тут фасад-жалюзі зазвичай монтується поверх несучих стін, виступаючи в ролі облицювання. При цьому встановлення  такої конструкції гарантує збереження природної вентиляції стінового огородження, а також – зниження нагріву стін в літню спеку. Економія електроенергії на кондиціонуванні при цьому може досягати 25-30%.
  • У ТРЦ та інших людних комерційних об’єктах питання вентиляції теж стоїть дуже гостро. Оздоблення фасадів панелями-жалюзі допомагає не тільки надати їм естетичний зовнішній вигляд, а й гарантувати нормальний повітрообмін. Крім того, за жалюзі можна практично непомітно розташувати паркани та виводять отвори вентиляційної системи – іноді це важливо для оптимального розміщення комунікацій. Крім цих конструкцій фасад-жалюзі модно встановлювати на житлових комплексах, виробничих об’єктах та інших будівлях (незалежно від масштабу). Основним завданням проектувальника тут буде підбір оптимального різновиду жалюзі та  гармонійне вбудовування конструкцій в загальну дизайнерську схему.

Фасади-жалюзі в декорі приватних будинків

Раніше (ще 2-3 роки тому) фасад-жалюзі розглядався більшістю архітекторів виключно як елемент обробки комерційної нерухомості. Однак в останні роки фокус уваги кілька змістився – і сьогодні такі конструкції поступово починають встановлювати  на приватних будинках. Панель-жалюзі на фасаді приватного будинку виглядає цілком органічно – особливо якщо мова йде про такі популярні сьогодні будинках в європейському або скандинавському стилі.

Переваги тут будуть цілком типовими:

  • Надійний захист від зовнішніх факторів.
  • Солнцезащита.
  • Ефективне водовідведення.

Але все ж головна перевага  фасадів-жалюзі в приватному будівництві – це їх декоративний потенціал. Панелі можна фарбувати в будь-який колір по RAL, а застосування технології офсетного друку PRINTECH дозволяє максимально якісно імітувати колір та  текстуру натуральної деревини. Тому металеві фасадні панелі-жалюзі можуть добре виглядати навіть в комбінації з дерев’яними (брус чи  колода) стінами.

Висновок

Навісні вентильовані фасадижалюзі від заводу «Мехбуд» мають масу експлуатаційних переваг: вони не тільки практичні, довговічні і надійні, але і вельми ефективні, особливо там, де необхідно забезпечити оптимальний мікроклімат в приміщенні. Крім того, такі конструкції привабливо виглядають на сучасних будівлях. Так що гарний зовнішній вид фасадівжалюзі це ще один аргумент на їхню користь.

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі