ТОП найкращих вентильованих фасадів: огляд ринку
18 Вересня, 2018
1212  

ТОП найкращих вентильованих фасадів: огляд ринку

Обираючи  спосіб обробки фасаду ми обмежені, двома варіантами «мокрою» технологією  та встановленням  навісної конструкції. Другий варіант більш популярний, оскільки у нього є ряд переваг –найголовнішою перевагою буде вентиляція фасаду. Циркуляція повітря між обробкою та  стіновою  огорожею за рахунок контролю вологості забезпечує комфортний мікроклімат в приміщенні.

Але крім цього у вентильованих навісних фасадів є також  інші особливості від них залежить вибір рішення в кожній конкретній ситуації.

Загальна характеристика вентильованих конструкцій

Незважаючи на те, що ринок фасадних конструкцій досить великий, для більшості з них характерні загальні особливості:

Як правило, фасадне облицювання монтується на підконструкцію (каркас), закріплену на несучій стіні.

Під облицюванням може перебувати теплоізоляційний шар (або ж теплоізоляція входить в конструкцію самої фасадної панелі).

Між панелями та  стіною (або утеплювачем) обов’язково повинен залишатися зазор для циркуляції повітря – тільки за цієї умови буде забезпечуватися вентиляція стінового огородження.

Самі конструкції, які монтуються на фасад, виконують одночасно як захисну так і декоративну функцію. Саме ця комбінація  є вирішальною при виборі матеріалів  та конструктивних рішень.

2 1

Для обробки фасадів використовуються найрізноманітніші вироби. Але все ж деякі з них користуються більшою популярністю,а  причина цієї популярності полягає перш за все в їх експлуатаційних характеристиках.

Нижче ми наведемо свого роду рейтинг вентильованих фасадних конструкцій, орієнтуючись саме на те, наскільки ефективно вони впораються  зі своїми функціями

10 місце. вініловий сайдинг

Сайдинг з ПВХ – наймасовіший  різновид конструкцій, що застосовуються для обробки фасадів. З моменту появи на ринку вініловий сайдинг почали активно використовувати в приватному будівництві: панелями з ПВХ спочатку обшивали будинки в США  та Європі, а близько 20 років тому сайдинг почали масово застосовувати й  на пострадянському просторі.

reinting-fasadov

Переваг у нього досить багато:

  • Невелика маса.
  • Велика палітра.
  • Простота монтажу.
  • Доступна ціна.

Якщо ж говорити про недоліки , то основним важається маленька механічна міцність (навіть град іноді пробиває сайдинг наскрізь). Міцність ця знижується з часом, а також при впливі низьких температур – на морозі ПВХ стає крихким.

9 місце. фіброцементні панелі

Фіброцементні панелі (сайдинг) робляться з композитного матеріалу, що включає волокнисту основу та  цементний наповнювач. Обирають його в першу чергу завдяки практичності, адже у цього матеріалу є кілька переваг:

  • Стійкість до зовнішніх впливів.
  • Тепло та  звукоізоляція.
  • Простота в догляді.
reinting-fasadov

Недоліками  фіброцементних панелей  завжди вважають досить велику масу, а також крихкість при ударах. Крім того, зовнішній вигляд такої обробки подобається не всім.

8 місце. Планкен

Планкен це профільовані дерев’яні панелі, які спочатку ретельно просушуються (це зводить до мінімуму ймовірність їх деформації), а потім обробляються захиснодекоративними просоченнями. Використовується планкен також  у внутрішніх оздоблювальних роботах, але його основне призначення обробка вентильованих фасадів.

reinting-fasadov

Переваг  у дерев’яних фасадних панелей досить багато:

  • Привабливий зовнішній вигляд.
  • Довговічність.
  • Стійкість до кліматичних впливів.
  • Низька власна теплопровідність.

До недоліків можна віднести хіба що високу вартість (якщо використовувати планки з дерева дорогих порід). Також недоліком  можна вважати високі вимоги до якості обробки деревини – якщо заощадити та  купити дешевий матеріал, то ризик гниття і \ чи деформації панелей буде високим.

7 місце. керамограніт

Керамограніт – штучний аналог натурального каменю, який може або наклеюватися безпосередньо на стіну, або монтуватися за допомогою кріплення на несучу конструкцію. Керамогранітні панелі часто використовують в оздобленні фасадів громадських будівель – виходить гарно, та й стійкість у такої обробки висока.

reinting-fasadov

На жаль, у керамограніта є два недоліки, які обмежують його застосування:

  • Ціна якісні панелі коштують дорого, тому в масовій обробці їх застосовують рідко.
  • Крихкість керамограніт погано протистоїть ударним впливам, тому часто розтріскується.

6 місце. склопанель

При обробці фасадів комерційних об’єктів та великих житлових будинків можуть використовуватися прозорі панелі:

  • Із загартованого (термоупрочненного) скла.
  • Зі скла, ламінованого полімерними плівками, що підвищують його ударостійкість.
  • З триплекса.
reinting-fasadov

Такі вентильовані фасади досить гарні, але монтувати їх можна тільки на основу , яка й  так виглядає досить привабливо. Крім того, саме скло не володіє добрими теплоізоляційними якостями, тому там, де потрібно мінімізувати тепловтрати, встановлюють склопакети (а це призводить до підвищення навантаження на несучі конструкції).

Ну й фактор ціни не варто скидати з рахунків: чим міцніше скло, тим воно дорожче!

5 місце. Металлосайдинг

Металевий сайдинг – відмінна заміна вінілового: сталева або алюмінієва основа забезпечує панелям необхідну міцність, тому головний недолік панелей ПВХ усувається. Так, обираючи металлосайдинг важливо оцінити якість захисно-декоративного покриття, оскільки при низькій якості є ризик корозії основи.

reinting-fasadov

В іншому ж металлосайдінг хороший вибір для більшості приватних будівель: він легкий, гарний та монтується з мінімальними затратами.

4 місце. Рейкові фасади

Рейкові системи в останні 20-30 років стали дуже популярними. Причому популярність спочатку придбали рейкові стелі, після чого такі конструкції почали застосовувати в фасадній обробці.

reinting-fasadov

Зовні рейкова конструкція схожа на поверхню, оброблену металосайдингом, але  у неї є важливі відмінності:

  • Рейки фасадної системи кріпляться не на стіну або каркас, а на спеціальні напрямні з засувками.
  • Конфігурація рейок симетрична, що робить фасад більш акуратним.
  • Комбінація рейок з проміжними вставками дозволяє повністю перекрити стіну (зазори будуть мінімальними), враховуючи це  конструкція отримує максимально ефективний захист від зовнішніх впливів.

3 місце. Сталеві / алюмінієві панелі

Панелі для фасаду є модулі, зібрані з декількох рейок (можуть встановлюватися горизонтально або вертикально). Перед попередньої різновидом конструкцій у панельних фасадів є одна важлива перевага – менш трудомісткий монтаж, особливо на великих площах.

reinting-fasadov

До інших плюсів металевих (сталевих або алюмінієвих, із захисним полімерним покриттям) відносять:

  • Хорошу механічну міцність (за цим показником збірна панель майже не поступається монолітної конструкції).
  • Технологічність.
  • Можливість встановлення  поверх тепло- та  гідроізоляції. Дизайнерський потенціал.

 

2 місце. Фасади-жалюзі

Конструкція, використання якої вважається одним з найбільш значних трендів останніх 2-3 років – фасад-жалюзі:

  • Замість стандартної збірної або монолітною панелі виріб являє собою рамку з ламелями, встановленими під кутом.
  • Монтаж панелей-жалюзі дозволяє з мінімальними зусиллями замаскувати всі дефекти поверхні, що несе, та  зробити фасад досить привабливим.
  • Головна перевага  рішення – висока повітропроникність: встановлення  жалюзі зі сталі або алюмінію із захисним покриттям дозволяє повністю зберегти природну вентиляцію стінового огородження.

Важливо! Фасадні панеліжалюзі можна монтувати поверх скління, а також поверх комунікацій наприклад, повітропроводів та забірних / випускних отворів вентиляційних систем.

  • жалюзи 1
  • жалюзи2 1
  • жалюзи3 1
  • жалюзи4 1

1 місце. Металлокассети

Металлокассети, які використовуються для обробки фасадів вже досить давно, все ще зберігають першість в цій категорії – як за зовнішнім виглядом, так і за експлуатаційними якостями. На користь такого вибору будуть говорити переваги металлокассет:

Висока механічна міцність обробки (з можливістю швидкої заміни пошкоджених елементів).

Різноманітність схем монтажу (поверх утеплювача, поверх гідро- та  пароізоляційного контуру).

Правильність встановлення касет до підконструкції.

Стійкість захисного покриття (поліестер, пурал, ПВДФ) до дії вологи та УФ-випромінювання.

Можливість інтеграції теплоізоляційних панелей в структуру касети. Різноманітність форм, розмірів та забарвлень, що дозволяє реалізовувати найрізноманітніші дизайнерські задумки.

  • фасады3 1
  • фасады 1 1
  • фасады 4 1
  • фасады2
author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі