Фурнітура для хвіртки
30 Травня, 2020
712  

Фурнітура для хвіртки

3 14

На відміну від воріт хвіртки мають невеликі стулки, які повинні легко відкриватися та  закриватися. Пов’язано це з призначенням конструкцій: хвіртка потрібна не для проїзду техніки, а для проходу людей, та  тому використовується вона дуже часто. Так що крім каркасу та  заповнення дуже важливо підібрати правильний комплект фурнітури – досить надійний та  водночас  максимально функціональний.

Основні елементи фурнітури

Основне завдання хвіртки – легко відкривати прохід, не вимагаючи при цьому зайвих дій та  додаткових зусиль. Як правило, стулку хвіртки роблять максимально легкою, при цьому міцною і жорсткою. Відповідно, її потрібно комплектувати набором фурнітурних елементів, які забезпечать найбільш комфортне використання хвіртки.

fyrnityra-dlya-kalitka

У мінімальний набір входять:

  • Петлі – дві або три, в залежності від маси та висоти стулки. Можуть бути односторонніми або двосторонніми, забезпечують рухоме кріплення каркаса стулки до опорного стовпа хвіртки.
  • Ручка – використовується безпосередньо для відкривання стулки хвіртки. Може мати різну конструкцію, але найчастіше використовуються або натискні ручки із засувкою. Або класичні гнуті моделі. Бажано монтувати з двох сторін, щоб відкривати хвіртку було зручно як зовні, так і зсередини.
  • Замочний  механізм. Тут різноманітність фурнітури дуже велика – від найпростіших засувок до замків з різними схемами відкривання. Основна функція – утримувати хвіртку в закритому положенні, запобігаючи випадковому  відкриванню або проникнення сторонніх на терріторію.

Природно, всі ці елементи можуть бути самими різними. Про те, на що звернути увагу при виборі, розповімо нижче

Петлі для хвірток

Як ми зазначили вище, стулка хвіртки утримується та  переміщується на петлях. Для невисоких хвірток досить двох петель, для конструкцій від 1,5 м заввишки і вище бажана встановлення  додаткової третьої петлі – так стулка рухається плавніше та  рідше провисає.

Конструкція петель буває різною:

  • Для дерев’яних хвірток найчастіше використовуються накладні петлі – як прості, так і декоративні. Довга стулкова частина кріпиться до стулки в декількох точках, за рахунок чого розподіляється навантаження та  майже повністю усувається скрип. Один з різновидів накладних петель – ковані (так звані жиковіни).
fyrnityra-dlya-kalitka
  • Хвіртки на металевому каркасі кріпляться до опорних стовпів за допомогою металевих петель – або шарнірних, або оснащених підшипниками. Така петля приварюється до стовпа та  до каркасу, а рухома частина забезпечує плавний рух стулки.
fyrnityra-dlya-kalitka
  • Наскрізні – застосовуються тоді, коли приварити петлю до стулки або опорного стовпа не виходить. Кріпиться петля за допомогою механічних елементів, але фіксується на основі  досить надійно.

Велика частина петель на сучасному ринку – це або китайські недорогі вироби, або продукція напівкустарних виробництв (доя обох варіантів характерні низька ціна та  систематичні проблеми з якістю). Щоб уникнути таких проблем, варто придивитися до петель таких виробників:

  • Locinox
  • Alutech
  • Came

Ціни на «брендові» петлі трохи вищі, але проте у них є ряд переваг. По-перше, такі петлі краще справляються з навантаженням (і тоді можна ставити не 3, а 2 петлі на широку стулку). По-друге, якість таких виробів на порядок вища, та й обслуговувати їх доводиться рідше. Ну і зовні конструкції виглядають в рази більш охайніше, тому при виготовленні сучасної хвіртки бажано віддавати перевагу саме таким петлям.

Ручки для хвірток

Ручка для хвіртки – це пристосування, яке використовується  для відкриття  та  закриття  стулки. Зазвичай хвіртки комплектуються ручками двох типів:

  • Натискна ручка. Вона може бути частиною врізного замка або просто комплектуватися засувкою язичкового типу. Для відкривання хвіртки досить натиснути на важіль і потягнути конструкцію на себе.
  • Стаціонарна ручка. Може бути виконана в формі кноба або полудугі, кріпиться безпосередньо до каркасу або елементів заповнення. Ніяк не пов’язана з замочним  механізмом, тому використовується просто для відкривання стулки.
fyrnityra-dlya-kalitka

Обидва різновиди ручок монтуються з двох сторін для зручності відкривання. Перевагу віддають металевим моделям з захисно-декоративним полімерним покриттям. Так, на морозі така ручка стає дуже холодною, але проте  сам виріб служить довго завдяки відмінному  захисту від корозії.

Замки для хвірток

Щоб убезпечити ділянку від проникнення сторонніх, хвіртку зазвичай закривають на замок. Якщо мова йде про приватне домоволодіння, то іноді обмежуються внутрішнім засувом або навісним замком, який навішують на вушка внутрішньої / зовнішньої сторони хвіртки. Але користуватися навісним замком зручно не завжди, тому замість нього застосовують або врізні, або накладні замки.

fyrnityra-dlya-kalitka

За принципом відкривання вони можуть бути:

  • Механічними. Це найпростіший, але при цьому доволі  надійний  різновид замків для хвірток. Відкриваються тільки ключем, можуть одночасно забезпечуватися засувкою або фіксуючим роликом. Ціна замку залежить від рівня надійності та якості виготовлення, тому в цій категорії є вироби практично на будь-який бюджет.

Зверніть увагу! Залежно від конфігурації механізму замки можуть бути циліндровими, сувальдними чи рейковими

  • Електромеханічними. Для роботи такого замку необхідне  власне джерело живлення або підведення живлення від будинку. Відкриваються як за допомогою ключа, так і за допомогою кнопки, яка розміщується з внутрішньої сторони хвіртки. Крім того, електромеханічний замок можна розблокувати віддалено, не виходячи з дому. Як фіксуючі  елементів використовуються засувки або ригелі.
fyrnityra-dlya-kalitka
  • Магнітними. Як і електромеханічні замки, вимагають джерел живлення. Але при цьому фіксація хвіртки в закритому положенні забезпечується за рахунок потужного магніту. Основний недолік  – при відсутності електропостачання магніт не працює, і тому стулка не блокується.

Два останні різновиди можна комбінувати з різними системами відкривання. Так, часто можна зустріти кодові замки, у яких магнітна або ригельна  засувка розбирається з клавіатури. Також використовуються зчитувальні пристрої для електронних ключів – при тому, що піднесення  такого ключа до приймача система подає живлення на замок та  хвіртка відкривається.

fyrnityra-dlya-kalitka

Вибір замків для хвірток теж досить великий. Серед найбільш відомих брендів:

  • CAME (Італія)
  • NICE (Італія)
  • FAAC (Італія)
  • COMUNELLO (Італія)
  • HORMANN (Німеччина) та деякі інші.

Ціни теж варіюють у широкому діапазоні, але зазвичай для хвірток в приватних будинках обирають прості та водночас  надійні моделі, перевірені часом.

fyrnityra-dlya-kalitka

Фурнітура для хвірток з металу

В останні роки популярність набирають ворота та  хвіртки з заповненням з металопрофілю. Сталеві або алюмінієві ламелі при невеликій масі відрізняються високою міцністю, жорсткістю та  довговічністю, що дозволяє їх використовувати при виготовленні хвірток з гарними  експлуатаційними показниками.
При цьому хвіртку з металу  комплектувати якісною фурнітурою. Типовий набір включає:

  • 2 або 3 петлі накладного або наскрізного типу (іноді з можливістю регулювання).
  • Ручка (нажимная або стаціонарна).
  • Електромеханічний або магнітний замок.

Крім того, хвіртка, як і ворота, може комплектуватися спеціальним упором, який буде фіксувати стулку у відкритому положенні.

fyrnityra-dlya-kalitka

Хвіртки – в тому числі металеві – можуть бути укомплектовані найрізноманітнішою фурнітурою: асортимент таких виробів дозволяє обирати. Але при цьому важливо, щоб фурнітура була досить міцною та надійною, а також естетичною.

author
Лариса Войская
Про автора:

Квалифицированный, профессиональный  эксперт по ограждениям с многолетним опытом работы. Предоставление квалифицированной консультации в вопросе подбора дизайна и модели забора . Разработка проекта...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі