Коли не потрібно ставити паркан
14 Січня, 2022
215  

Коли не потрібно ставити паркан

1

Установка паркану – надійного, довговічного і при цьому досить красивого – для більшості ділянок дійсно необхідна. Паркан не лише візуально позначає межі території та перешкоджає проникненню сторонніх – він ще й є елементом ландшафтного дизайну. Поки немає паркану – ділянка виглядає незавершеною.

Але все ж таки є випадки, коли установка паркану буде небажаною, неможливою або просто непотрібною. Таких випадків порівняно небагато – але про них треба пам’ятати, плануючи ландшафтний дизайн та розраховуючи бюджет.

Коли паркан не потрібний?

2

Перша, очевидна ситуація — коли паркан просто не потрібен. Так, так теж буває — дуже часто ми сліпо дотримуємося традицій і закладаємо до бюджету встановлення огорожі там, де без цього можна обійтися.

Отже, що це за ситуації?

Природний кордон

Найпростіший варіант – як паркан вступає природна перешкода. Так буває досить рідко, але якщо говорити не тільки про приватне будівництво, то враховувати такий варіант потрібно. Типові приклади:

3
  • Ділянка, розташована на березі річки, озера або великої ставка.
  • Ділянка, задня частина якої примикає до краю лісу
  • Ділянка на схилі гори та ін.

У всіх описаних випадках природна перешкода виступає як межа. Паркан тут може бути зайвим.

Зверніть увагу! Все залежить від вимог до приватності, безпеки та обмеження пересування. У деяких випадках навіть наявність природного кордону не виключає встановлення паркану, наприклад, щоб захистити дітей або домашніх тварин.

Ділянки всередині таунхаусу

Другий (а за поширеністю – перший) варіант – це відсутність парканів усередині таунхауса або котеджного селища. При плануванні такого об’єкта може бути обраний один із двох варіантів:

  • Поділ спільної території на окремі ділянки симоволічними огорожами.
  • Створення єдиного загального простору, в якому «приватними» вважаються лише будинки та вимощені під’їзні майданчики.
4

Можливі й проміжні рішення, проте суті це не змінює – встановлювати окремі огорожі в такому разі не доведеться. Більш того, правила деяких котеджних селищ або таунхаусів можуть це прямо забороняти – тому навіть за бажання ви не зможете від сусідів високою огорожею.

Об’єднання ділянок

Якщо ви купуєте кілька суміжних ділянок, то між ними можна або не ставити огорожу, або обмежитися суто симоволічним парканом так, щоб можна було візуально відокремити територію. Типові ситуації:

  • Спільне проживання кількох поколінь однієї сім’ї
  • Спільне проживання двох сімей – наприклад, при укладенні шлюбу між дітьми
  • Дуже добрі відносини між сусідами, що дозволяють об’єднати прибудинкові ділянки на єдину територію загального користування.

Останній випадок досить суперечливий — бо навіть між родичами стосунки можуть зіпсуватися, а про сусідів і не йдеться. Втім, якщо обидва домовласники впевнені у своєму рішенні, то можна обмежитись парканом по периметру — а прохід між ділянками варто залишити повністю вільним.

Коли паркан ставити не можна

Вище ми перерахували ситуації, коли установка огорож не потрібна — але за бажання поставити огорожу можна. Але є випадки, коли паркан ставити просто небажано, а іноді прямо заборонено:

  • Про першу ситуацію ми вже сказали — іноді встановлення індивідуального паркану суперечить правилам проживання в котеджному селищі. Такі правила досить суворо закріплюються юридично, тому порушення їх може стати причиною досить жорстких санкцій. Іноді простіше продати ділянку, ніж домогтися дозволу на встановлення огорожі – і це варто мати на увазі.
  • Друга, остаточно очевидна заборона — встановлення паркану на землі, яка вам не належить. Це стосується як приватних територій, так і землі, що перебуває у комунальній чи громадській власності. Навіть якщо ця територія безпосередньо примикає до вашого домоволодіння, ставити на ній огорожу не можна. Дуже важливо, щоб при проектуванні та перенесенні проекту на місцевість були витримані всі формальності — інакше через пропущені 10 см можна отримати судовий позов із вимогою про демонтаж та перенесення огорожі на вашу територію.
5

Важливо! Закон працює в обидві сторони. Тому і сусід не має права ставити свій паркан на вашій ділянці. З комунальними підприємствами та державними службами все трохи складніше, але загалом так само — навіть якщо 2дуже потрібно», огорожі вони можуть ставити тільки на своїй землі

  • Окремий випадок другої заборони — паркан на межі спірних територій. Якщо є сумніви, що межа проведена правильно — варто відмовитись від встановлення капітального огородження або, як мінімум, відкласти роботи. Тільки після юридичного закріплення кордонів можна приступати до закладання фундаменту під огорожу. Альтернатива — ризик, що через судове рішення огорожу доведеться зносити повністю або переносити.

Є ще одна досить рідкісна ситуація, в якій паркани ставити не можна. Не допускається встановлення конструкцій, що захищають там, де вони перекриватимуть підхід або під’їзд до об’єктів критичної інфраструктури. Так, зазвичай такі об’єкти не знаходяться і не примикають до приватних територій, але бувають і винятки. Найчастіше можна обмежитися встановленням воріт або хвіртки для вільного проходу — але іноді це неможливо, і від установки паркану доводиться відмовлятися.

Тимчасові обмеження

Якщо паркан ставити не потрібно чи не можна, це не завжди означає, що ситуація не зміниться. Так, є кілька факторів, які тимчасово обмежують встановлення паркану:

  • Про перше ми говорили – уточнення меж ділянки. Якщо ви тільки вступили у власність або у вас ведеться земельна суперечка, просто погодіть до узгодження формальностей.
  • Друга ситуація – початкові етапи будівельних робіт. Як тільки почнеться основне будівництво, паркан (нехай і тимчасовий) буде необхідний. Але на етапі вирівнювання території, яке може зачіпати і периметр, паркан може лише заважати. Не завжди такий «оперативний простір» справді необхідний — але якщо план робіт передбачає активне ведення земляних робіт із використанням спецтехніки, то із встановленням паркану варто почекати.
6
  • Зрештою, відкласти установку постійної огорожі варто до настання сприятливих погодних умов. За потреби огорожі можна ставити і взимку — правильне планування та використання спеціальних складів для полімеризації бетону на холоді це дозволяють. Але після тривалих морозів, коли земля глибоко промерзла, або після сильних злив, коли промоклий грунт неможливо якісно копати, варто відкласти роботи з монтажу огороджувальної конструкції. Як правило, затримка не перевищує 1-2 тижнів, але це дозволяє заощадити і підвищує довговічність огорож.

Втім, як ми зазначили на самому початку, ситуації, в яких паркан не потрібен або його не можна встановити, — рідкість. Саме тому до вибору огорожі, її проектування та монтажу потрібно поставитися максимально відповідально. Консультації досвідчених фахівців дозволять прийняти правильне рішення – а якщо паркан все-таки буде потрібен, то варто вибирати сучасні надійні та довговічні конструкції.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі