Паркани з алюмінію: надійність та довговічність
17 Травня, 2023
1538  

Паркани з алюмінію: надійність та довговічність

Основним матеріалом для виробництва сучасних парканів є оцинкована сталь з полімерним покриттям. Але поряд зі сталевими виробами на ринку представлені також алюмінієві конструкції. Поки вони ще не настільки популярні, але багато компаній – враховуючи також завод металовиробів «Мехбуд» – активно вводять алюмінієві огорожі в свої асортиментні лінійки.

Якими переважними особливостями володіють алюмінієві огорожі, які переваги та недоліки характерні для них й чи варто взагалі встановлювати таку конструкцію (спойлер: варто!) – ми розповімо в нашому огляді.

Алюміній як матеріал для огорожі

Алюміній – метал, який почали виробляти в промисловому масштабі порівняно недавно. Але його робочі характеристики були настільки гарні, що буквально за кілька десятиліть алюміній почали застосовувати практично скрізь і в тому числі при спорудженні огороджувальних конструкцій.

zabor-iz-aluminia

При виготовленні парканів та огорож алюміній використовується в двох основних різновидах:

  • Алюмінієвий лист. Застосовується рідко, оскільки не володіє достатньою жорсткістю. Найчастіше використовується для заповнення просвітів між елементами каркасу.
  • Алюмінієвий профіль (частіше гнутий, рідше екструдований). Виготовляється з листів та  смуг товщиною від 0,5 до 2 мм, при виробництві забезпечується ребрами жорсткості, що забезпечує окремим деталям високу міцність й  стійкість до деформацій.
  • Важливою особливістю алюмінієвих конструкцій є спосіб з’єднання їх елементів. Якщо сталеві огорожі досить часто зварюють, то зварювання алюмінію являє собою куди більш трудомісткий процес. Щоб не застосовувати в роботі дороге устаткування, від використання зварювання на етапі монтажу алюмінієвої огорожі часто відмовляються – а всі деталі збирають за допомогою мехосединень  та  кріплення.
  • Другий аспект стосується декорування парканів. Найбільш поширена практика – забарвлення алюмінієвих деталей порошковими пігментами (пігмент напилюється на деталь, фіксується на ній за рахунок електростатичних взаємодій й  потім полимеризуется при запіканні у спеціальній камері). Це не тільки дає можливість отримати алюмінієвий паркан будь-якого кольору, але й  забезпечує металу додатковий захист від корозії.

Алюмінієві паркани: плюси та  мінуси

Чому, власне, піднімається питання про застосування алюмінію в конструкціях? Основна причина полягає в тому, що у алюмінієвих парканів є ряд переваг в порівнянні з парканами з оцинкованої сталі та інших чорних металів.

  • Алюміній легше. Невелика маса огорожі дозволяє монтувати її на малозаглиблених фундаментах, що забезпечує значну економію. Також алюмінієві огорожі простіше перевозити та монтувати.

Зверніть увагу! Мала маса секція з алюмінієвих панелей дуже важлива при підборі заповнення воріт та хвірток. Чим легше буде конструкція, тим меншою буде навантаження на петлі: так вони будуть рідше вимагати регулювання, та й стулка буде відчинятися з мінімальними зусиллями.

  • Алюміній досить міцний. При використанні якісної сировини (для виробництва деталей зазвичай застосовують алюмінієві сплави, що володіють відмінними механічними показниками) та правильному формуванні елементів, конструкція виходить легкою, але дуже жорсткою. Такий алюмінієвий паркан відмінно протистоїть деформації та переносить навіть значні навантаження без наслідків.
  • Алюміній більш стійкий до зовнішнього впливу. Навіть дуже якісна сталь може з часом почати іржавіти, в той самий час як алюмінієві панелі навіть без нанесення захисного покриття будуть зберігати початкову структуру.
  • Алюмінієві паркани довговічніше. Ця перевага прямо пов’язане з попередньою  – оскільки алюміній не іржавіє, з часом він не втрачає міцність та жорсткість, завдяки чому  огорожа може простояти в рази довше.
zabor-iz-aluminia
  • Алюміній простіше обробляти. Висока пластичність алюмінієвих сплавів, що застосовуються при виготовленні деталей для парканів та огорож, дозволяє формувати елементи більш складної форми з меншими затратами.

Як бачите, плюсів у парканів з алюмінію цілком достатньо – тому їх варто розглядати як альтернативу огорож з нержавіючої сталі. Але є у алюмінію і недоліки:

zabor-iz-aluminia
  • При використанні дешевої  сировини алюмінієві деталі виходять недостатньо жорсткими. Це може стати причиною як деформацій, так і появи подряпин на поверхні огорожі. І якщо проблема дрібних зовнішніх пошкоджень вирішується якісним  порошковим забарвленням, то з деформованими секціями нічого не зробиш – саме тому так важливо правильно обрати виробника.
  • У присутності хлору на поверхні алюмінієвих парканів розвиваються корозійні процеси. Через це не рекомендується мити огорожі з цього металу сильно хлорованою водою або встановлювати їх в безпосередній близькості від басейнів або берега моря. Якщо ж ви твердо вирішили встановити в такому місці саме алюмінієву конструкцію – подбайте про те, щоб метал був надійно захищений порошковою фарбою.
zabor-iz-aluminia
  • Коштують алюмінієві огорожі дорожче сталевих, бетонних або дерев’яних. Але якщо взяти до уваги їх переваги, а головне – їх тривалий термін служби, то переплата стає виправданою.

Види алюмінієвих парканів

За співвідношенням «переваги: недоліки» алюмінієві огорожі виграють у більшості різновидів парканів, в тому числі у огороджувальних конструкцій з оцинкованої сталі з полімерним покриттям. Так що якщо вас не бентежить висока ціна, та  ви вирішили встановити надійну, красиву та довговічну огорожу – вивчіть можливі різновиди алюмінієвих огорож.

Традиційні різновиди

Алюміній – метал досить пластичний, тому його використовують для виробництва найрізноманітніших конструкцій. Найчастіше на основі цього матеріалу виробляють паркани з типовою конфігурацією:

  • Сітчасті. Ще близько 20 років тому алюмінієва сітка використовувалася мало не так само часто, як сітка-рябиця з оцинкованої сталі. Але сьогодні алюмінієвий дріт частіше застосовують для виробництва декоративних огороджувальних сіток: якщо десь можна зустріти алюмінієву рабицю, то тільки у віддалених населених пунктах, куди не дісталися «мисливці за кольоровим металом».
zabor-iz-aluminia
  • Паркани з профільованого алюмінієвого листа. Як ми зазначили вище, алюмінієвий лист, при всіх перевагах матеріалу, не володіє достатньою жорсткістю (щоб зробити його жорстким, одного профілювання не вистачить – потрібно збільшити товщину, а це призводить до подорожчанняі так не найдешевшого матеріалу). Тому профільований лист часто використовують в комбінації з іншими елементами – про них ми розповімо нижче.
  • Ґратчасті. Алюмінієвий пруток коштує досить дорого, тому для виготовлення ґратчастих огорож найчастіше використовують алюмінієву трубу – круглу або профільовану. Залежно від конфігурації труб паркан може мати самий різний вигляд, починаючи від цілком стандартною решітки та закінчуючи футуристичною конструкцією в стилі «хай-тек».
zabor-iz-aluminia
  • Панельні. Найпопулярніший різновид, який передбачає використання ламелей з гнутого алюмінієвого профілю. Самі ламелі можуть мати різну форму (найбільш популярний варіант – прямокутний перетин з додатковими ребрами жорсткості) та кріпитися до каркаса як вертикально (штахетник) так і горизонтально (аналог забору «Ранчо»).

Паркани-жалюзі з алюмінію

Паркан-жалюзі з алюмінієвого профілю – це одна з найсучасніших та самих практичних різновидів огороджувальних конструкцій. Такі огорожі сьогодні виробляються лише кількома компаніями (завод «Мехбуд» – в їх числі) та мають великий список переваг :

zabor-iz-aluminia
  • По-перше, огорожа виходить міцною, легкою , стійкою до будь-яких проявів корозії та дуже довговічною . Це забезпечується застосуванням для виробництва деталей високоякісних алюмінієвих сплавів, штампуванням на професійному обладнанні та якіснм забарвленням порошкової пігментації.
  • По-друге, конструкція типова для парканів-жалюзі від «Мехбуд», теж грає свою роль. Закріплені під кутом алюмінієві ламелі забезпечують захист ділянки від проникнення та сторонніх поглядів, але в чей же час не перешкоджають попаданню прямих сонячних променів та вентиляції.
  • Нарешті, такі паркани просто дуже гарні – навіть без забарвлення алюмінієвий профіль виглядає досить стильно, а підтримувати привабливий зовнішній вигляд паркану в початковому стані можна, практично не докладаючи зусиль.
    Тих, хто шукає гранично дешеву огорожу (наприклад, тимчасовий паркан), може відлякнути ціна – коштує алюмінієвий паркан-жалюзі від заводу «Мехбуд» 120 у.о. на квадратний метр. Але на популярность цих огорож ціна ніяк не позначається – їх охоче купують завдяки високій міцності, надійності та довговічності.

Остаточний вибір: алюміній або оцинкована сталь?

Резюмуючи, можна сміливо стверджувати: обидва матеріали – алюміній чи оцинкована сталь з полімерним покриттям можуть успішно застосовуватися при виробництві огороджувальних конструкцій. І все ж алюміній виграє у княжих виробів за більшістю показників, виключаючи ціну. Тому покупку такої огорожі варто розглядати в якості довгострокової інвестиції в дизайн ділянки, її комфорт та безпеку.

Паркани з алюмінію від заводу “Мехбуд”

Завод “Мехбуд”, який спеціалізується на виготовленні сучасних високотехнологічних огорож з металу, в якості сировини використовує не тільки оцинковану сталь, але і алюміній. Вибір матеріалу в кожному випадку роблять з урахуванням побажань замовника, місця встановлення огорож, вимог до механічної міцності і корозійної стійкості огорожі. При цьому, незважаючи на різницю у вартості, алюмінієві огорожі займають значну частину асортименту всіх парканів – і ця частка поступово зростає.

Огляд асортименту

Алюміній в якості сировини для виготовлення огороджувальних конструкцій завод “Мехбуд” використовує вже досить давно. Беручи до уваги побажання замовників і динаміку ринку, з алюмінію наша компанія виробляє такі огорожі як:

Товщину металу розраховують з урахуванням конфігурації огорожі і очікуваних навантажень (вітрових / експлуатаційних). Згодом – якщо попит на алюмінієві конструкції буде так само стабільно рости – можливе розширення асортименту і введення в нього інших конструкцій на основі алюмінієвого профілю.

Переваги алюмінієвих огорож від “Мехбуд”

Для алюмінієвих огорож, які виробляються на заводі “Мехбуд”, характерні всі переваги алюмінієвих парканів. Крім того, варто врахувати такі плюси як:

  • Якісна сировина. Ми використовуємо алюміній від виробників з бездоганною репутацією, що дозволяє звести до мінімуму такі проблеми як різнотовщинність і нестабільну міцність металу. Для захисту від корозії також використовуються стійкі склади з високою адгезією – разом з властивостями алюмінію це забезпечує ще більш тривалий термін служби паркану.
  • Контроль якості виготовлення. Точна настройка автоматизованого обладнання, яке використовується для профілювання алюмінієвих заготовок, дозволяє забезпечити ідеальну якість гнучкості. Грані і ребра жорсткості профілю, який використовується для складання секцій, виходять рівними і чіткими. Звідси – і бездоганний зовнішній вигляд паркану, і відмінні механічні якості.

  • Професійне проектування і монтаж. Огорожа з алюмінію повинна бути не просто якісно виготовлена – важливо дотримуватися технології виробництва на всіх етапах, починаючи від розробки проекту і закінчуючи установкою. Саме тому компанія залучає до роботи над огороджувальними конструкціями фахівців з максимально високою кваліфікацією.

Висновок

Використання алюмінію при виготовленні конструкцій буде цілком виправданим. При цьому дуже важливо, щоб алюмінієві огорожі вироблялися з якісної сировини з дотриманням всіх нюансів технології. Прикладом такого підходу до виготовлення огорож з алюмінію може служити завод “Мехбуд” – і багаторічна бездоганна служба огороджувальних конструкцій виробництва цієї компанії буде найкращим тому підтвердженням.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі