Автонавіси
25 Січня, 2021
307  

Автонавіси

Легкий, міцний і при цьому досить захищений від будь-яких зовнішніх впливів автомобільний навіс – конструкція, яка для Європи і США вже давно стала звичною. А ось в наших дворах, а також на вулицях наших міст автомобільні навіси стали з’являтися порівняно недавно – але вже сьогодні можна сказати, що вони (нехай і повільно) витісняють старі навіси під шифером і металеві гаражі.

Для виготовлення сучасних автомобільних навісів використовуються різні матеріали. Але найпопулярніший різновид – навіси на основі металопрофілю – стали займати значну частку ринку тільки після появи технології виробництва легких і недорогих ламелей з оцинкованої сталі з полімерним покриттям.

1 1

Автонавіс — альтернатива гаражу

Автомобільний навіс дійсно можна розглядати як альтернативу капітального гаражу або металевої «мушлі». Широкий пологий дах навісу надійно захищає автомобіль від опадів і яскравого сонця, а частково закриті бічні панелі запобігають ушкодженню внаслідок вітрової ерозії. Машина менше брудниться і не перегрівається навіть в сильну спеку.

Як правило, встановлюють Автонавіси:

  • На прибудинкових територіях приватних домоволодінь. 
  • Біля багатоквартирних будинків.
  • На парковках біля офісів, ТРЦ, ресторанів, інших комерційних об’єктів.
  • На території державних і громадських служб, а також біля промислових підприємств і інших об’єктів.

Призначення у такого навісу одне – захищати автомобіль під час досить тривалої стоянки. Якщо машину потрібно залишити на півгодини, то вона цілком може постояти і під відкритим небом. А ось на період від кількох годин до кількох діб краще загнати її під навіс. А на приватних територіях автонавіс і зовсім виконує функції гаражу майже на 100% – тим більше що клімат у нас поступово наближається до середньоєвропейського і додатковий захист від холоду практично ніколи не потрібен.

Плюси та мінуси

У автонавісів є цілий ряд переваг в порівнянні з гаражами традиційної конструкції:

  • Навіс значно дешевше в облаштуванні, оскільки для легкої конструкції не потрібен масивний бетонний фундамент, та й вартість матеріалів буде нижче.
  • Зводиться легка захисна конструкція досить швидко – при високій кваліфікації майстрів термін збирання буде мінімальним.
  • При правильному підборі деталей автонавіс буде не просто естетично виглядати – він ще й органічно впишеться в навколишній ландшафт.
  • Захисні властивості навісу відмінні – машина буде захищена від сонця, вітру і опадів.

До мінусів можна віднести залежність експлуатаційних характеристик навісу від якості матеріалу – використання дешевих ламелей призведе до того, що конструкція дуже швидко почне іржавіти і втратить міцність. Вирішується ця проблема лише одним способом – замовленням деталей у виробника з хорошою репутацією і підтвердженою якістю.

Також потрібно мати на увазі, що навіс не забезпечує захисту від угону автомобіля (на відміну від гаража). Тому такі конструкції зазвичай встановлюють на територіях під охороною або у дворах з надійними огорожами.

Конструкція автомобільного навісу

Автонавіси зазвичай мають досить просту конструкцію:

  • В якості підстави використовують майданчик з щільним покриттям – асфальтом, бетоном або плиткою. Грунтова основа з відсипаним гравієм теж допустима, але з часом вона буде руйнуватися.
  • Несучу конструкцію роблять з профільованої труби з досить великою товщиною стінки. Чим вище навіс і чим вище вітрове навантаження в регіоні – тим більше навантаження на вигин повинна витримувати каркасна система.
  • В якості покрівельного покриття використовують профнастил, металеву панельну покрівлю, полікарбонат або інші матеріали. Іноді покрівлю роблять багатошаровою – в цьому випадку зсередини стелю підшивають металевими рейками або панелями.

Зверніть увагу! Як правило, покрівлю роблять не плоскою, а пологою, зі скатом в одному напрямку. У нижній частині схилу монтується жолоб для збору дощової або талої води.

Одна з найважливіших відмінностей сучасних автонавісів – обшивка бічних стінок, яка захищає автомобіль від вітру і задування крапель дощу. Суцільну обшивку роблять досить рідко – а ось вентильована конструкція і захист забезпечує, і пропускає повітря для вентиляції, і гарантує природне освітлення. Для обшивки найчастіше застосовують ламелі:

  • Ранчо
  • Ромбо
  • Жалюзі

У перших двох випадках зазор між ламелями роблять порівняно невеликим – лише б вільно циркулювало повітря і проходило сонячне світло. При використанні панелей-жалюзі особливі хитрощі не потрібні – бічні стінки залишаються вентильованими і освітлюються, але при цьому захищають машину і від вітру, і від дощу, і від сторонніх поглядів.

без названия 49

Автонавіси від заводу «Мехбуд»

Завод “Мехбуд” виробляє не тільки комплектуючі для фасадів і огорож, а й для автомобільних навісів. Незважаючи на те, що ця продукція з’явилася в асортименті компанії порівняно недавно, попит на неї в останні роки значно виріс.

Компанія виробляє комплекти деталей для:

  • Прибудинкових автомобільних навісів для приватних територій.
  • Вуличних автонавісів на відкритих парковках.
  • Багатомісних автонавісів для підприємств і організацій.

Основу виробів складають профільовані труби і металеві ламелі з захисно-декоративним полімерним покриттям. Для виготовлення декоративних ламелей на сталеву підставу може наноситися покриття PRINTECH, що дозволяє імітувати дерев’яні деталі.

Крім навісів, які поставляються на ринок України, компанія також випускає набори деталей, які експортуються в інші країни, в тому числі в ЄС. Прикладом можуть служити кілька об’єктів, які були змонтовані в Польщі партнерами заводу “Мехбуд” – вуличні Автонавіси отримали високу оцінку від місцевих жителів і вже активно експлуатуються.

Автонавіс, виготовлений з якісного матеріалу – це конструкція, яка володіє практично всіма перевагами гаража, а за деякими параметрами і перевершує його. При цьому служить такий навіс кілька десятиліть, справно захищаючи автомобіль від будь-яких кліматичних впливів.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі