Сертифікована продукція у будівельній сфері: переваги для кінцевого споживача
10 Грудня, 2021
309  

Сертифікована продукція у будівельній сфері: переваги для кінцевого споживача

Сертифікація — це процедура, коли за офіційно затвердженою схемою підтверджується відповідність сировини чи продукції встановленим параметрам. Сертифікація може бути добровільною чи обов’язковою. У першому випадку виробник або постачальник отримує сертифікат як конкурентну перевагу, у другому — продукцію або сировину без сертифікатів просто не допускає на ринок державний регулятор.

Будівельні матеріали та вироби, що застосовуються для обробки приміщень, в Україні не підлягають обов’язковій сертифікації. Проте багато відповідальних виробників — у тому числі й завод Мехбуд — добровільно сертифікують свою продукцію, отримуючи офіційне підтвердження її відповідності національним чи європейським стандартам.

приглашаем-на-работу-1

Чому сертифікація у будівельній сфері настільки важлива?

При виробництві будівельних матеріалів важливими будуть декілька аспектів:

  • Відповідність якості сировини, яка застосовується під час виготовлення виробів
  • Дотримання технології виробництва
  • Відсутність значних відхилень за габаритами виробів та конструкцій
  • Відповідність технічних та метрологічних характеристик готових виробів значенням, заявленим виробником

На сьогоднішній день більша частина продукції, яка використовується в будівельній сфері — у тому числі металеві комплектуючі для стель, фасадів, огорож або аналогічних конструкцій — відноситься до високотехнологічних об’єктів. А це означає, що споживач, який не має спеціальних знань і не має діагностичного обладнання, не може самостійно оцінити, чи відповідає продукція параметрам, заявленим виробником. Якщо, наприклад, розмір ламелі та товщину металу перевірити можна — оцінити якість цинкового покриття, міцність зчеплення полімерного шару з основою або показник різнотовщинності металевої основи ламелі для паркану не вийде.

У такій ситуації посередником між виробником та кінцевим споживачем виступає незалежний сертифікаційний центр. Така організація:

  • Формує перелік критеріїв, яким має відповідати продукція
  • Формує регламент, за яким проводиться перевірка
  • Проводить перевірку технічних та метрологічних характеристик будматеріалів.
  • Видає висновок, який підтверджує, що параметри зразка, наданого виробником, відповідають заявленим значенням та вимогам до продукції такого типу/класу

Таким чином, сертифікаційний центр виступає гарантом — як для виробника (якщо йдеться про сировину, що закуповується, наприклад, про метал), так і для кінцевого споживача (якщо йдеться про готову продукцію).

stroitelnyj-podryadchik-min

Переваги сертифікованої продукції

На сьогоднішній день ринок металовиробів України перенасичений продукцією — але не всі вироби, доступні для замовлення, відповідають стандартам якості. У наших статтях ми неодноразово згадували про те, як недобросовісні виробники металевих огорож або інших конструкцій знижують собівартість виробів — використовуючи неякісну дешеву сировину або спрощуючи технологію виробництва.

Звичайно, добровільно вказувати інформацію про використання більш тонкого металу або зменшення кількості ребер жорсткості такі виробники не стануть. Однак це дуже важливі параметри, які безпосередньо впливатимуть на експлуатаційні характеристики продукції. Тому так важливо, щоб основні параметри конструкції або окремих елементів були підтверджені незалежним сертифікаційним центром. Це забезпечить:

  • Відсутність проблем під час монтажу
  • Достатню механічну міцність конструкцій – фасадів, стель, парканів
  • Стійкість до корозії протягом зазначеного виробником часу
  • Збереження первинного відтінку виробів та відсутність його зміни під впливом зовнішніх факторів

Дуже важливо, щоб характеристики продукції були не просто заявлені виробником, а підтверджені незалежною оцінкою. Саме тому вибір на користь сертифікованої продукції буде цілком виправданим у середньо- та довгостроковій перспективі.

Сертифікати УкрСЕПРО

На сьогоднішній день сертифікат УкрСЕПРО (національна система сертифікації, що включає понад 800 метрологічних лабораторій), стає де-факто стандартом — причому не лише для будівельної галузі. За своєю значущістю сертифікат УкрСЕПРО — незважаючи на те, що сертифікація проводиться виробниками виключно добровільно — аналогічна міжнародному сертифікату стандарту ISO 9000.

база

Сертифікація продукції заводу Мехбуд

Завод металевих виробів Мехбуд, що спеціалізується на виготовленні комплектуючих для підвісних металевих стель, вентильованих фасадів та модульних огорож, високо оцінює значущість сертифікації продукції в умовах сучасного українського ринку. Оскільки компанія орієнтована на довгострокову перспективу та працює над створенням репутації надійного та сумлінного виробника, добровільна сертифікація продукції проводиться систематично. При цьому:

  • Сертифікація в УкрСЕПРО проводиться щорічно у встановлені терміни.
  • Сертифікати, що діють, регулярно оновлюються, що підтверджує стабільно високий рівень якості готової продукції.

Крім сертифікації своїх виробів, завод Мехбуд уважно ставиться до сертифікації сировини, що використовується на виробництві. Усі паркани, стелі, фасадні панелі та допоміжні деталі на заводі Мехбуд виготовляються лише на основі сертифікованого металу. Це ще одна умова, дотримання якої забезпечує високу якість продукції Мехбуд.

Перевірка сертифікатів

Наявність скан копій сертифікатів на сайті компанії, а також надання копій сертифікатів для ознайомлення потенційним покупцям буде не тільки конкурентною перевагою відповідального виробника. Важливою особливістю є те, що справжність сертифіката УкрСЕПРО можна перевірити онлайн.

Для цього потрібно:

  • Перейти на сайт «Реєстр УкрСЕПРО»: https://ukrsepro-system.kiev.ua/
  • У відповідні поля пошукової форми введіть номер сертифіката
  • Натиснути кнопку «Перевірити»

При наявності сертифіката в базі даних УкрСЕПРО (а туди потрапляють усі видані регулятором документи) система видасть таку інформацію:

  • Тип сертифікованої продукції
  • Інформацію про те, хто подавав заявку на сертифікацію
  • Інформацію про виробника
  • Відомості про те, чи дійсний сертифікат
  • Термін дії сертифіката
  • Найменування органу сертифікації

Перевірка займає не більше 1-2 хвилин – при цьому ви зможете самостійно переконатися, що виробник використовують оригінальний сертифікат, і відповідність його продукції національним стандартам якості справді підтверджено в незалежній метрологічній лабораторії.

база
Элла
Про автора:

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі