Дизайнерський паркан: захисна конструкція, яка виглядає бездоганно
23 Червня, 2021
320  

Дизайнерський паркан: захисна конструкція, яка виглядає бездоганно

13

Типові паркани виглядають досить акуратно – тому вони зазвичай вписуються майже в будь-який ландшафт. Однак такі конструкції не завжди підходять для огорожі об’єктів з оригінальним зовнішнім виглядом. Все-таки паркан – це важлива частина зовнішнього вигляду будівлі або ділянки, і тому огорожа повинна відповідати загальній концепції.

При цьому для створення дизайнерської огорожі не завжди потрібно використовувати нетрадиційні матеріали і рішення. Навіть стандартні комплектуючі дозволять виготовити огорожу, яка:

  • З одного боку, буде виглядати досить оригінально.
  • З іншого боку – буде добре справлятися зі своїми основними функціями.

Звичайно, при проектуванні і монтажі дизайнерських парканів дуже важливою є кваліфікація фахівців, які будуть вирішувати цю задачу. Доручити роботу над огорожею варто професіоналам – але все ж в рамках нашої статті ми наведемо короткий огляд дизайнерських рішень, які можуть бути використані.

14

Конструкція огорожі

Всупереч розхожій думці, дизайн – це лише в останню чергу вибір кольору і форми будь-якої конструкції. В основі дизайну повинно лежати інженерне рішення, іншими словами, дизайнерський паркан повинен:

  1. Бути досить міцним і довговічним.
  2. Запобігати проникненню сторонніх на ділянку.
  3. Захищати ділянку від сторонніх поглядів.

Не всі ці завдання є обов’язковими – але в цілому їх рішення лягає саме на плечі проектувальників.

5 1

Перше завдання – вибір самої конструкції огорожі. Дизайнерський паркан частіше роблять вентильованим, тому що з точки зору зовнішнього вигляду  конструкція виглядає набагато вигідніше. Однак в окремих випадках монтують суцільні дизайнерські огорожі – у них за привабливість відповідають текстура і відтінок матеріалу.

Вибір матеріалу також дуже важливий. Найчастіше дизайнерські паркани роблять з:

  • Цегли – використовується декоративна цегла і художня кладка.
  • Натурального каменю – тут все залежить від відтінку каменів, а також від майстерності каменярів, які формують унікальний малюнок кладки.
  • Металу – це і ковані огорожі, і литі чавунні огорожі, і сучасні панельні паркани на основі металевих ламелей.
4 2

Крім цих матеріалів можуть застосовуватися і інші – все залежить від вимог до огорожі, а також від фінансових можливостей. При бажанні можна виготовити навіть повністю прозорий скляний паркан – технічні характеристики сучасного архітектурного скла це цілком дозволяють.

Нарешті, важливий елемент дизайну – опорні стовпи. При виготовленні дизайнерських парканів зазвичай відмовляються від стандартних стовпів на основі профільованих або круглих труб. Більш привабливими будуть:

  • Дерев’яні стовпи для дерев’яних же секцій.
  • Цегляні тумби або стовпи з цегляної кладки.
  • Габіони (гратчасті каркаси, заповнені гравієм або галькою різного розміру).

Вибір форми опорних стовпів і їх зовнішнього вигляду багато в чому залежить від того, якими будуть секції огорожі. Саме тому підбирати комплектуючі повинен фахівець з урахуванням цілісної картини.

12

Форма ламелей для оригінального дизайну

При виборі дизайнерських огорож з металу зовсім не обов’язково віддавати перевагу дуже дорогим парканам, які виробляються за індивідуальним замовленням. Використання типових комплектуючих також дає можливість створити оригінальну конструкцію, яка:

  • Буде виглядати досить запам’ятовуючою.
  • Гармонійно поєднуватиметься з архітектурними та ландшафтними елементами.

У застосуванні до панельних металевих огороджень можна порекомендувати такі варіанти:

  • Стандартні ламелі, розміщені з досить великими проміжками. Лаконічна прямокутна форма ламелі дозволяє вписати паркан практично в будь-який дизайн, при цьому конструкція вийде досить легкою і «повітряною».

  • Ламелі-жалюзі. Похилі елементи, що формують впізнаваний малюнок жалюзі, виглядають добре і в класичних, і в сучасних ландшафтах. При цьому сама секція може бути як суцільною, так і практично прозорою – все залежить від того, на якій відстані один від одного будуть встановлені жалюзі.
  • Асиметричні ламелі. Асиметрія – досить відомий дизайнерський прийом, але при цьому вона практично не використовувалася при проектуванні огороджувальних конструкцій. Ситуація радіально змінилася з виведенням на ринок парканів зі скошеними ламелями EL RANCHO. Виглядають такі ламелі дуже оригінально, при цьому вони вписуються в різні дизайнерські схеми – тому використовують їх все частіше.

Колір паркану

Конструкція і форма дизайнерського паркану дуже важливі – але всі старання проектувальника будуть марними, якщо не буде правильно підібраний колір. Від колірної гами прямо залежить загальне враження від паркану, а також те, наскільки огорожа буде вписуватися в загальну палітру ділянки. Іноді паркан дійсно виглядає чужерідно – тому дуже важливо заздалегідь продумати колірну гамму.

9

При використанні сучасних матеріалів для огороджувальних конструкцій (не тільки металу, хоча його в першу чергу) можливості для вибору кольору будуть практично безмежними. Технологія нанесення порошкових пігментів дозволять фарбувати деталі огорожі в будь-який колір по RАL. При цьому можна умовно виділити кілька колірних схем:

  • Контрастний паркан. Огорожу роблять або набагато світлішою, ніж основні об’єкти на ділянці, або набагато темнішою. Тим самим підкреслюється межа території, а на самій конструкції огорожі роблять додатковий акцент.
  • Паркан в тон ділянки. Ця колірна схема – протилежна попередній. Колір для паркану підбирають з урахуванням кольору стін або покрівлі будівлі, але роблять відрізняючимся на 1-2 тони. За рахунок цього паркан вписують в єдину колірну гаму, але при цьому огорожа не зливається з іншими елементами, а стоїть дещо окремо.
10
  • Різнобарвний паркан. Можливість фарбування ламелей в різні кольори дозволяє виробляти деталі в будь-якому кольорі з мінімумом обмежень. Тому комбінації з елементів двох-трьох кольорів або повністю різнокольорові «за принципом веселки» паркани використовуються в дизайні все частіше.

Крім того, не можна забувати про таку технологію як PRINTECH. Вона дозволяє наносити повнокольорові зображення на тверді поверхні, тому для вирішення що стоїть перед дизайнером завдання, паркан можна виготовити з деталей, зовні не відмінних від дерев’яних панелей або кам’яних блоків. Власне, це дозволяє поєднувати характеристики сучасних металевих огорож з природним зовнішнім виглядом конструкцій з деревини або натурального каменю.

Додаткові елементи дизайну

Говорячи про дизайн парканів, не можна не згадати про деталі, які роблять конструкцію візуально більш досконалою. Це в першу чергу:

Додаткові елементи – цоколі, нащільники, ковпаки і т.д. Вони можуть мати різну форму, крім того, в дизайнерських парканах їх часто роблять контрастними. Такий підхід дозволяє підкреслити форму або колір основних секцій.

Ворота і хвіртки. Полотно воріт або стулка хвіртки – окремий елемент, який стоїть візуально виділити на тлі основної частини паркану. Виділення забезпечується за рахунок контрастного кольору, або ж за рахунок оригінальної конструкції – суцільні ворота при вентильованих секціях або навпаки.

7 1

Підсвічування. Освітлення паркану теж грає дуже важливу роль в його візуальному сприйнятті. Софіти з направленим світлом, невеликі ліхтарики на площинах або контурне підсвічування світлодіодними стрічками дозволяють підкреслити красу ділянки в темний час доби. Крім дизайнерської функції підсвічування виконує і суто утилітарну, покращуючи видимість на прилеглій території.

 

Висновок

Дизайнерський паркан – це не обов’язково кидаюча в очі конструкція незвичайної форми (хоча і така огорожа має право на існування). Сучасні дизайнерські паркани можуть збиратися з цілком типових елементів – але при цьому вони будуть виглядати оригінально і органічно вписуватися в загальний вигляд ділянки.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі