Розумний-двір
17 Листопада, 2020
330  

Розумний-двір

Системи автоматизації, про які ще кілька десятиліть тому можна було тільки читати, сьогодні міцно входять в наше повсякденне життя. При цьому автоматизуються не тільки виробничі процеси – спеціальне обладнання і програмне забезпечення широко застосовується і в побуті.

Крім вже досить звичних автоматичних рішень для квартир і житлових будинків в останні роки розвивається ще один перспективний напрям – системи автоматизації для прибудинкових ділянок. За великим рахунком, можливості тут обмежуються тільки поставленими завданнями – автоматизувати можна практично все, починаючи від відкривання воріт і закінчуючи установкою затінювання конструкцій.

Що можна автоматизувати на ділянці?

Щоб вибрати обладнання для автоматизації ділянки або двору, потрібно визначитися з тим, які завдання він повинен вирішувати. В рамках огляду ми обмежимося системами, які використовуються поза приміщенням.

Модернізації підлягають:

  • Ворота і хвіртки – їх відкривання можна максимально автоматизувати, використовуючи найрізноманітніші технічні рішення.
  • Системи безпеки – починаючи від сигналізації і закінчуючи відеоспостереженням на території.
  • Системи освітлення, що спрацьовують або за таймером, або по датчику освітленості.
  • Системи догляду за рослинами.

Про те, як це можна реалізувати і яке обладнання при цьому використовується – розповімо в нашому огляді.

Контроль входу / в’їзду

Ворота, які потрібно відкривати вручну – це серйозно застаріле рішення. Від ручного відкривання відмовляються практично повсюдно. Якщо хвіртки ще не постачають системами автоматизації, то на розпашні та відкатні ворота ставлять електроприводи різної конструкції – вони можуть активуватися різними способами, що і забезпечує максимально комфортну експлуатацію воріт.

9 1

Основа воріт з автоматичним відкриванням – привід. Він може працювати за різними схемами, але принцип дії залишається незмінним. При активації приводного механізму стулка починає рухатися, і або повертається на петлях (для розпашних воріт), або зміщується по напрямних (для відкатних).

Подача напруги на привід може виконуватися за допомогою різних сигналів:

  • При напівавтоматичному відкриванні використовується проста кнопка або пульт дистанційного керування. В цьому випадку ворота відкриваються тільки по прямій команді.
  • При повністю автоматичному спрацьовуванні найчастіше використовуються датчики руху. Як тільки автомобіль в’їжджає в зону дії датчиків, ворота відкриваються.

Можуть бути реалізовані і більш складні сценарії. Наприклад, система оснащується камерою, яка фіксує номер автомобіля і звіряє його з «білим списком». Якщо номер є в списку, то ворота відкриваються автоматично, якщо немає – рішення про відкриванні приймає власник ділянки. Також можлива активація системи автоматичного відкривання за часом: наприклад, вранці і ввечері система спрацьовує автоматично, в будь який інший час – тільки по команді з пульта.

10 1

Системи безпеки для приватного подвір’я

Другий важливий аспект автоматизації – забезпечення безпеки. Ключовим пунктом буде система сигналізації, яка потрібна не тільки в самому будинку, але і на ділянці. Зазвичай системи сигналізації встановлюють по периметру – на парканах, воротах, хвіртках і т.д.

7 1

Використовуються такі системи сигналізації:

  • Вібраційні.
  • Мікрохвильові.
  • Радіохвильові.
  • Інфрачервоні.

 

У всіх різновидів є як переваги, так і недоліки. При цьому дуже важливо не тільки спрацювання сигналізації, а й результат. При стандартній схемі сигнал надходить на пульт охоронної служби – але можлива і його переадресація на смартфон або планшет власника ділянки для прийняття рішення.

8 1

Приймати рішення про виклик охорони або скасування спрацьовування можна тільки при наявності системи відеоспостереження. Саме тому обладнання для відеофіксації інтегрують в загальну систему безпеки прибудинкової території. Оптимально включити в комплектацію датчик руху з правильним настроюванням – в цьому випадку ви отримаєте не тільки оповіщення про спрацювання датчика, а й доступ до віддаленого перегляду зображення з камери. Так ви зможете самі приймати рішення про те, чи доцільно викликати охоронну службу.

 

Зверніть увагу! Система відеоспостереження дозволяє фіксувати не тільки проникнення на ділянку, а й пожежі або інші події. У будь-якому випадку ймовірність мінімізувати збиток буде значно вище.

Автоматичне освітлення

Щоб ділянка була комфортною та безпечною, її потрібно ефективно висвітлювати. При цьому автоматизація освітлення дозволяє мінімізувати витрату електроенергії. Зазвичай використовуються досить прості, але при цьому ефективні рішення:

5 1
  • Освітлення за таймером. Найпростіша схема – у встановлений час лампи зовнішнього освітлення включаються, потім (зазвичай на ніч) велика частина відключається, залишається тільки чергове освітлення. Мінусом буде потреба періодично коригувати налаштування з урахуванням тривалості світлового дня.

  • Освітлення по датчику руху. Це варіант для максимальної економії – лампи у дворі включаються тільки в тому випадку, якщо там знаходяться люди. Важливо правильно налаштувати час спрацьовування, інакше є ймовірність, що ви раптово опинитеся в темряві, якщо просто будете стояти у дворі і розмовляти, не здійснюючи активних рухів.

  • Нарешті, оптимальне з точки зору економії рішення – освітлення, «зав’язане» на датчик освітленості з фотоелементом. При використанні якісного світлотехнічного обладнання може регулюватися не тільки час ввімкнення ліхтарів, а й яскравість їх світіння. Також в контролері може прописуватися час відключення основного освітлення – тому вночі зазвичай горять тільки кілька ламп.
6 1

Важливо! Для освітлення зазвичай передбачаються дублюючий пусковий контур, що дозволяє вручну включати весь світ або окремі ліхтарі. Це зручно не тільки при позапланових роботах у дворі, а й в екстрених ситуаціях.

Затінення території і інші елементи клімат-контролю

4 1

Клімат-контроль актуальний не тільки для приміщень – у дворі теж можна контролювати основні кліматичні показники (нехай і в обмежених межах). Системи розумного двору передбачають такі можливості:

  • У літню пору по сигналу від датчика освітленості можуть відкриватися парасольки від сонця і маркізи над терасами або верандами. Якщо такі пристосування оснащені електроприводами – то автоматизувати їх роботу можна з мінімальними витратами.
  • У сильну спеку по термодатчику можуть активуватися вентилятори, суміщені зі зволожувачами. Для відкритої території таке рішення не підійде, але ось для альтанки, навісу або вже згаданої тераси – це буде відмінним виходом.

  • Нарешті, для відпочинку в холодну пору року можна замінювати вентилятори зі зволожувачами інфрачервоними обігрівачами або газовими пальниками. Якщо ви проводите багато часу на терасі, то такі обігрівачі є сенс автоматизувати – тоді вам не доведеться стежити за тим, щоб вчасно їх включати і вибирати потужність для оптимального обігріву.
3 1

Системи автоматичного поливу

Автоматизація поливу – ще один перспективний напрям. При цьому можна використовувати готові системи, або ж проектувати власні – комплектуючих на ринку більш ніж достатньо. Впровадження систем автоматизації поливу декоративних і сільськогосподарських рослин переслідує дві мети:

2 1
  • По-перше, забезпечити рослинам максимально сприятливий для зростання і розвитку вологісний режим.
  • По-друге – мінімізувати витрати води на полив.

Крапельний полив або зрошення з розприскувачів включаються по команді спеціального пристрою-контролера. При цьому система може оснащуватися додатковими датчиками, що дає можливість:

  • Включати полив тільки при зниженні рівня вологості грунту до встановленого показника.
  • Вибирати для поливу не тільки оптимальний час, а й оптимальну температуру (наприклад, в спеку знижувати негативний вплив на рослини формуванням «туману», а основну частину вологи подавати в грунт вранці або ввечері).
  • Використовувати різні схеми поливу для різних рослин і т.д.
1 1

У більш складних системах обладнання також комплектується ємностями з рідкими добривами. В цьому випадку розраховується дозована подача мікроелементів, які вносяться в грунт з поливною водою.

У будь-якому випадку результат буде очевидний – при правильному налаштуванні системи авто поливу рослини будуть відчувати себе набагато краще.

Розумний двір – інтелектуальний підхід до вирішення звичних завдань

Використання сучасних систем автоматизація дає можливість не тільки оптимально витрачати ресурси. Воно ще й дозволяє підвищити рівень комфорту і безпеки на прибудинковій території. Перелік технічних можливостей для вирішення таких завдань постійно розширюється – а зниження ціни на обладнання спрощує реалізацію таких проектів навіть при обмеженому бюджеті.

author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі