Оцинкована сталь із полімерним покриттям
31 Травня, 2022
174  

Оцинкована сталь із полімерним покриттям

Серед матеріалів, які мають максимальну універсальність, особливої ​​згадки заслуговує оцинкована сталь з полімерним покриттям. Тонколистовий метал, який захищений від корозії спочатку цинковим шаром, а потім шаром полімеру, має цілу низку переваг – причому лежать вони не тільки в практичній, але і в естетичній площині.

Сфера застосування тонколистової оцинкованої сталі з полімерним покриттям теж дуже велика – і завод Мехбуд тут не буде винятком. Ми активно використовуємо таку сталь як основну сировину для виробництва виробів, тому дуже уважно ставимося і до підбору постачальників, і оцінки якості оцинкованого металу.

1

Загальні характеристики матеріалу

Основним документом, що регламентує виробництво сталі такого типу, є ГОСТ 34649-2020 «Прокат сталевий тонколистовий холоднокатаний електролітично оцинкований з полімерним покриттям з безперервних ліній. Технічні умови”.

Згідно з цим документом, як основа використовується сталь товщиною від 0,2 до 1,5 мм. Для технічних потреб найчастіше застосовують листи сталеві з вужчим діапазоном товщин – від 0,5 до 1-1,2 мм.

Ширина сталевого листа – від 1000 до 1500 мм.

Довжина – 2000 мм або більше. Використання заготовок збільшеної довжини дозволяє виробляти деталі довжиною до 6000 мм – що дозволяє звести до мінімуму кількість з’єднань на довгомірних об’єктах (стелі, огорожі).

Структура матеріалу також досить докладно описана у ДСТУ:

  • Основу становить сталевий прокат із зазначеними вище характеристиками.
  • Як базовий захисний шар на метал наноситься цинкове покриття.
  • Адгезію полімерного матеріалу на цинковому шарі забезпечує ґрунтовка – поліефірна, епоксидна або поліуретанова.
  • Як фінішне покриття застосовується полімер – поліестер, ПВДФ, пурал, пластизол або аналог. Від вибору полімеру безпосередньо залежать як показники корозійної та ударної стійкості металу, так і зовнішній вигляд виробу (відтінок, текстура).

Полімерне покриття може бути одно- або двостороннім. Найчастіше виробники чітко розмежовують лицьову та виворітну сторону металу – лицьове покриття роблять товстішим і привабливішим, а з вивороту наносять базовий захисний шар, що запобігає корозії.

Технологія фарбування металу теж може бути різною – все залежить від методики, яку вибере виробник фарбованого металу. Застосування сучасних автоматизованих технологій дозволяє гарантувати високі показники адгезії та виключити відшарування полімеру від основи навіть за тривалої експлуатації у несприятливих кліматичних умовах.

Переваги полімерного покриття для тонколистового металу

Майже всі великі постачальники листового металу в Україні включають в асортиментний ряд вироби з полімерним покриттям. Це зумовлено високим попитом на таку сировину. Тонколистовий метал з полімерним лицьовим шаром має цілі ряду переваг, які розширять сферу його застосування.

Насамперед це:

  • Простота обробки. Завдяки малій товщині сталевої основи тонколистовий метал чудово ріжеться та гнеться – у тому числі на автоматизованих лініях. При цьому сталева основа чудово тримає форму, а полімерне покриття не відшаровується навіть при формуванні металу.
2

Зверніть увагу! Це притаманно продукції, що відповідає високим стандартам якості — як оцинкованої сталі, так сталі з полімерним покриттям. Раніше ми докладно розповідали про оцінку якості металу, але оптимальним рішенням буде співпраця з компанією, яка закуповуватиме сертифіковану сировину у виробників із хорошою репутацією.

  • Довговічність. Цинкове покриття та полімерний шар запобігають окисленню сталевої основи, тому вироби на основі металу з полімерним покриттям служать значно довше забарвлених деталей на основі чорного металу. Термін служби полімеру залежить від його складу, але в будь-якому випадку обчислюється десятиліттями – якісний матеріал може прослужити на відкритому повітрі без втрати зовнішнього вигляду та зменшення міцності 40 років та більше.
  • Дизайнерський потенціал. Про це ми згадували вище – полімер не тільки захищає сталеву основу, а й радикально змінює зовнішній вигляд виробу. При необхідності можливе фарбування деталей у будь-який відтінок за каталогом RAL, що практично повністю знімає обмеження щодо дизайну та кольорової гами виробів.

Не варто забувати і про інші переваги металу з полімерним покриттям – насамперед міцності та вогнестійкості. Останній параметр дуже важливий, тому що саме вогнестійкі деталі частину застосовують у внутрішній та зовнішній обробці об’єктів з високими вимогами до пожежної безпеки.

Де використовується оцинкована сталь із полімерним покриттям?

Сфера застосування тонколистового оцинкованого металу із полімерним покриттям дуже широка. За великим рахунком, на основі цієї сировини можна виготовляти практично будь-які вироби за методом ручного або автоматичного штампування. При цьому наявність полімерного захисного шару робить сталь цілком придатною для зовнішнього застосування, у тому числі у вологому кліматі.

Основні групи виробів, які можуть бути виготовлені на базі цієї сировини:

  • Фасадні касети та панелі – як класичні квадратні, так і нестандартні.
  • Елементи рейкових фасадів.
  • Деталі для металевих панельних огорож – як самі ламелі зі складним профілем, так і простіші за конструкцією додаткові елементи (нащельники, цоколі, крапельники).
  • Деталі підвісних металевих стель – рейкових, кубоподібних, касетних, панельних.
  • Перфоровані елементи та секції-жалюзі для вентильованих конструкцій.

Висока технологічність металу із полімерним покриттям значно розширює доступну номенклатуру. При цьому використання якісної сировини (а саме з таким металом працюємо завод МехБуд) дає можливість гарантувати виробу не тільки бездоганний зовнішній вигляд та чітке дотримання розмірів, а й багаторічний термін служби із збереженням дизайну та міцності.

3
author
Олександр
Про автора:

Руководитель проектов.  Разработка проекта с момента подготовки  проекта и до момента его реализации. Предоставление квалифицированной консультации в области ограждающих конструкций и фасадной отд...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі