Дизайн підвісних стель
9 Березня, 2023
556  

Дизайн підвісних стель

Підвісна стеля багатьма розглядається як рішення «за замовчуванням», які дозволяє приховати від сторонніх очей перекриття та комунікації. Багато в чому «відповідальність» за цей стереотип лежить на плитних офісних стелях, які дійсно не відрізнялися вишуканим дизайном.
Використання металевих касет та  панелей радикально змінило ситуацію. Вироби з тонколистового металу виробляються в різних формах та відтінках, тому їх можна комбінувати для створення унікальних інтер’єрних рішень. Кілька рекомендацій з проектування дизайну підвісних стель і реалізації таких проектів ми наведемо в нашому огляді.

dizayn-potolka

Форми стельових конструкцій: від класики до хай-теку

Перший фактор, який впливає на враження від стельової конструкції – це форма елементів, які формують перекриття. Класичними вважаються такі стелі:

Втім, панельну  стелю можна віднести до класики досить умовно. Так, використання прямокутних панелей зі стандартною текстурою обмежує простір для творчості. Але якщо комбінувати пласкі (Board) та  об’ємні (Tegular) панелі в межах одного приміщення, то можна створювати досить виразний рельєф. Звичайно, монтаж такої конструкції буде більш трудомістким, але і результат вийде вражающим.

Ще  один популярний  різновид стель – Грильято. Об’ємна решітка, яка майже повністю проглядається, відмінно обмежує внутрішній простір приміщення. Але в одночас візуально збільшує його висоту. Крім привабливого зовнішнього вигляду у Грільято є і ще одна  перевага  – функціональність. І освітлювальні прилади, і вентиляційне обладнання можна розмішювати  прямо за стельовими панелями.

Кубоподібна  стеля  – одне з найбільш сучасних дизайнерських рішень. Воно відноситься до конструкцій відкритого типу: проміжки  між окремими ламелями проглядаються, що надає конструкції об’ємний зовнішній вигляд. Зовні таке перекриття виглядає як комплекс досить товстих балок, що висять в повітрі – так що оригінальності йому не позичати.

Комбінуємо текстури

Зазвичай при монтажі підвісної стелі використовуються елементи одного типу. Але іноді для більш ефектного зовнішнього вигляду комбінують різні вироби:

stroitelnaya-vustavka

Про найпоширенішу комбінацію  ми вже писали – це поєднання пласких та  об’ємних панелей для створення рельєфу.
Рейкові стелі часто комбінують з касетними або панельними – особливо в тому випадку, якщо приміщення має складну форму.
Нарешті, в суцільний стелі , обробленою  металевими касетами чи  панелями, можуть впроваджуватися  проглядні  вставки. Додавання ділянок з панелями-Грільято або кубоподібними  ламелями може створити потрібні акценти в інтер’єрі. Крім того, саме на таких ділянках зазвичай зосереджують освітлювальне обладнання.
Для кубоподібної стелі  є ще кілька оригінальних рішень:

  • Розміщення панелей зигзагами.
  • Монтаж панелей в перпендикулярних напрямках або під кутом один до одного.
  • Обидва підходи дозволяють реалізувати нетрадиційні дизайнерські концепції з мінімальним втручанням в конструкцію самого приміщення.

Прямокутні стелі можуть бути виготовлені в різних кольорах, відтінках та матеріалах, щоб відповідати вимогам та перевагам замовника.

Саме сіра прямокутна стеля може бути дуже стильним елементом у дизайні інтер’єру, особливо якщо правильно поєднувати її з іншими елементами. Нижче наведено кілька ідей, як використовувати сіру прямокутну стелю в дизайні:

Кольорова гама: відтінки та  їх комбінації

Наступний важливий фактор, що визначає зовнішній вигляд підвісної стелі – кольорове рішення. Сучасні технології дозволяють виробляти панелі у великій кольоровій  гамі, тому тут у дизайнера практично немає обмежень.

dizayn-potolka
  • Найчастіше панелі, касети та  стельові рейки фарбують порошковими пігментами в кольори по каталогу RAL. Палітра включає кілька сотень відтінків, причому кожен з них може бути реалізований в глянсовому, матовому або напівматовому (сатиновому ) варіанті. Так що єдине, що може обмежувати дизайнера – це його фантазія.
  • Ще одне популярне рішення – фарбування панелей в колір “металік”. Можливе використання стельових деталей з полірованого металу. Але такі конструкції більш вразливі до корозії. Тому частіше заготівок фарбують під хромовану сталь, срібло, бронзу чи  золото.
  • Для імітації натурального дерева (найчастіше), каменю, шкіри або інших текстур використовується технологія нанесення фотореалістичних зображень PRINTECH. Офсетний друк з використанням стійких пігментів дозволяє створювати конструкції, які зовні відрізняются  від дерев’яних, але в одночас  володіють усіма перевагами металевої підвісної стелі.

Природно, для створення унікального дизайну однокольорова  стеля буде не найкращим рішенням. Тому кольори та  відтінки в межах одного приміщення комбінують – від традиційних «шахових» варіантів до поступової зміни відтінків сусідніх панелей чи касет з метою формування плавного переходу кольору за принципом веселки.
При достатній площі приміщення на стелі можна навіть сформувати логотип компанії, картинку або орнамент – в цьому випадку кожна касета буде виконувати функцію окремого «пікселя».

Підсвічування стелі: можливі дизайнерські рішення

Комбінація форми та  забарвлення підвісної стелі – це лише частина загального враження. Багато в чому ефект залежить і від того, як стеля буде підсвічена:

  • Класичне рішення – монтаж точкових вбудованих світильників. Вони можуть мати різну форму та  розмір, головне – правильно обрати схему їх розміщення: так, щоб і виглядали гарно, та  неосвітлених ділянок в приміщенні не залишалося. Варто врахувати, що особливо ефективно точкові світильники виглядають на глянцевих стелях та  панелях «металік».
  • LED-панелі стандартного розміру (600х600 мм) рідко використовуються в якості дизайнерських елементів освітлення. Виняток становлять моделі, які самі мають дізайнесркім потенціалом – світильники з декоративним або тонованим склом, конструкції з декоративними накладками та ін.
  • LED-стрічки, які активно використовуються при формуванні світлового дизайну приміщень, прекрасно сумісні з металевими підвісними стелями. Їх укладають в зазорах між панелями / касетами, по периметру приміщення або за проглядною  стельової конструкцією.
  • Ще одне оригінальне рішення – софіти та  спотлайти за гратчастим (Грільято) або кубоподібною стелею. Вони розташовуються в застельовому просторі з таким розрахунком, щоб при включенні на підлозі формувався гарний тіньовий  візерунок від декількох перекриваючих  один одного ламп
dizayn-potolka
  • Нарешті, при оформленні приміщень в стилі лофт або хай-тек використовуються довгі люмінесцентні лампи (білого, денного або кольорового світла). Найкраще вони поєднуються з кубоподібними  стелями – лампа розташовується між панелями та  забезпечує контурне або акцентне підсвічування.
kasetnuy potolok

Навіть при використанні стандартних рішень підвісну металеву стелю можна перетворити на справжній дизайнерський об’єкт. Комбінуючи форми панелей, їх відтінки та  різні схеми підсвічування, можна створити унікальний інтер’єр, здатний прикрасити як  комерційний об’єкт,так  і громадську будівлю.

Дизайнерські рішення стель від заводу “Мехбуд”

Завод «Мехбуд» виробляє підвісні стелі зі сталі оцинкованої з полімерним покриттям. Сучасні, ексклюзивні, якісні, сертифіковані стелі від заводу “Мехбуд” добре вписуються в будь-який архітектурний стиль.

Можлива реалізація стелі в будь-якому кольорі.

За рахунок своєї оригінальної і нестандартної форми, а також широких декоративних можливостей, стелі від заводу “Мехбуд” користуються підвищеним попитом у архітекторів і дизайнерів. Вони не горючі і мають високу вологостійкість.

Ексклюзивні стельові рішення від заводу Мехбуд

Завод Мехбуд пропонує до Вашої уваги широкий вибір ексклюзивних стель власного виробництва. Фахівці зможуть реалізувати будь-яку вашу дизайнерську ідею в найкоротший термін та з мінімальними витратами. Завод має багатий досвід створення та монтажу ексклюзивних натяжних стель, всі сертифікати якості та гарантує довговічне рішення!

Саме ексклюзивна лінійка стель допоможе реалізувати Ваші найсміливіші ідеї дизайну стельового простору!

Де ж на практиці використовувати ці рішення?

  • готелі,
  • ресторани,
  • бізнес центри,
  • житлові комплекси преміум класу,
  • СПА,
  • фітнес центри.
author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі