Стеля для підприємств харчової промисловості
7 Лютого, 2022
987  

Стеля для підприємств харчової промисловості

potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

Виробництво харчових продуктів зазвичай передбачає складний технологічний процес, який повинен проходити в певних умовах. Вимоги до чистоти, мікроклімату та  інших параметрів приміщень, в яких такі продукти виробляються, можуть значно відрізнятися – але в будь-якому випадку обробка підприємств харчової промисловості регламентується цілою низькою  нормативних документів.

Нижче ми проаналізуємо один конкретний аспект цього питання, а саме обробку стель. У статті будуть розглянуті найбільш важливі вимоги до стельової обробки, та запропоновані рішення, що відповідають  вимогам діючих нормативів.

Особливості приміщень в «чистій» та «брудній» зонах

Підприємства харчової промисловості – це досить загальна назва, яке об’єднує найрізноманітніші компанії. Та й технологічні процеси при виробництві продуктів харчування відрізняються, більш того – технологічні ланцюжки для кожного різновиду продукту можна назвати унікальними.

potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

Це створює складності при класифікації виробничих приміщень, тому для простоти в рамках даної статті ми будемо розглядати два види зон:

  • «Брудні зони» – виробничі приміщення, в яких допускається контакт сировини з різними органічними та неорганічними забрудненнями. У таких зонах звичайно проводиться сортування сировини, його попередня обробка (обробка, порізка), мийка, знезараження та ін. вимоги до обробки таких приміщень менш суворі, тому що продукти харчування, залишаючи «брудну зону», обов’язково проходять очищення.
  • «Чисті зони» це приміщення, в яких контакт продукту харчування з забруднювачами неприпустимий. У таких зонах проводиться обробка сировини, фінішна обробка готової продукції, її первинне фасування / упаковка. Для того щоб виключити контакт із забруднюючими агентами, вимоги  до обробки приміщень, та до персоналу роблять значно суворішими.

Крім того, як в чистих, так і в брудних зонах підприємств харчової промисловості на обробку приміщень впливають також  інші фактори:

  • Висока фонова вологість.
  • Перепади температур.
  • Високі температури (якщо технологічний ланцюжок передбачає високотемпературну обробку).
  • Вібрація та ін.

Все це накладає певні обмеження на вибір матеріалів та технологічних приміщень для обробки стель в цих приміщеннях.

Вимоги до стель

Вимоги до обробки приміщень та  безпосередньо до оформлення стель на підприємствах харчової промисловості регламентуються цілою низкою нормативів. Найбільш важливу групу складають санітарні норми, які затверджуються окремо для кожного виду підприємств.

potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

Наприклад:

  • ДСанПіН 4.4.4-152-2008 Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої.
  • ДСП 4.4.4-011-98 Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств.
  • ДСП 4.4.4.090-2002 Державні санітарні правила для підприємств, які виробляють рослинні олії.
  • ДСанПіН 4.4.4.065-2000 Підприємства щодо виробництва і розливу мінеральних та штучно-мінералізованих вод и др.

Складність полягає в тому, що вимоги до обробки приміщень, викладені в цих нормах, по-перше, не завжди чітко прописуються, по-друге, можуть значно втратити свою актуальність. З цієї причини фахівці рекомендують проводити обробку підлог, стін та стель в виробничих приміщеннях по максимально суворим вимогам. Таке «перестрахування» дозволяє уникнути претензій з боку контролюючих органів та значних штрафів.

potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

Яким же вимогам повинна відповідати стеля в виробничому приміщенні на підприємстві харчової промисловості?

  • Висока механічна міцність, виключаючи деформацію під власною вагою та відділення фрагментів стельової обробки.
  • Стійкість до корозії під впливом вологи.
  • Відсутність деформації при перепадах температур.
  • Вогнестійкість (матеріал повинен бути не горючим, що не займається та не підтримує горіння).
  • Можливість проведення вологої санітарної обробки з використанням антисептиків.

Саме виходячи з цих вимог нижче будуть запропоновані рішення для обробки стель на підприємствах харчової промисловості.

Інженерні рішення

Рекомендації, які ми наведемо в цьому розділі, стосуються в першу чергу виробничих приміщень, в яких проходять основні етапи технологічного ланцюжка. Так, на підприємствах харчової промисловості є також адміністративні, побутові та складські приміщення, але до їх обробки окремі вимоги не висуваються, тому тут можна застосовувати універсальні інженерні рішення.

Оздоблення капітальних перекриттів

Ситуація, при якій роль стелі виконує капітальне перекриття, раніше була досить поширеною. Саме тому її розглядають в якості базового варіанту обробки в різних нормативах (СНиП, СанПіН).

potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

В одночас  :

  • Стельове перекриття повинно бути вирівняно штукатуркою та шпаклівкою.
  • В якості основного способу обробки розглядається побілка стелі.
  • Замість побілки стелю можна фарбувати,  перелік фарб, які можна використовувати в обробці, регламентується окремими нормативними документами.
  • Оздоблення стелі вимагає періодичного оновлення. В цей же час  для більшості підприємств харчової промисловості стелі потрібно повторно білити або фарбувати не рідше 1 разу на рік.

Підвісні стельові конструкції

Альтернативою побілки або фарбування стає монтаж підвісної стельової конструкції.  Разом з цим  формується фальш-стеля, за якою можуть розташовуватися комунікації – проводка, трубопроводи, вентиляційні канали, повітроводи витяжної системи та ін.

potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

Основною складністю в даному випадку буде підбір матеріалів для обробки стелі:

  • Пластикові панелі в більшості випадків не підходять через малу міцність та низьку вогнестійкість
  • Ці ж недоліки характерні для дерев’яної обшивки та панелей з МДФ. Крім того, ці матеріали деформуються та набухають у вологому середовищі.
  • Обмежені і можливості щодо застосування пресованих панелей типу «Армстронг», оскільки їх висока пористість робить обшивку вразливою до вологи, а значить, і до мікроорганізмів. Виняток становлять так звані «гігієнічні» панелі, що відрізняються більшою щільністю та оброблені спеціальними фарбами для захисту від проникнення мікроорганізмів. Але у них є два важливих недоліки – велика маса та дуже висока ціна.
potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

У більшості випадків виходом буде використання металевих касет, панелей та  рейок:

  • Металеві підвісні стелі можуть використовуватися в більшості виробничих приміщень на підприємствах харчової промисловості.
  • Невелика маса полегшує їх монтаж, а конструкція стелі дозволяє не тільки маскувати комунікації, а й монтувати вбудовані системи освітлення (LED-панелі) та кондиціонування (витяжні та вентиляційні решітки).
  • Для невеликих приміщень (лабораторій, міні-цехів) підійдуть рейкові стелі. Приміщення великої площі, в яких відбувається переробка сировини, доцільніше оснащувати касетними або панельними стелями.
  • Важлива також  якість використовуваних деталей. Так, підвісні металеві стелі від заводу «Мехбуд» виробляються з оцинкованої сталі або алюмінію з захисно-декоративним полімерним покриттям.
  • Полімерний шар (його найчастіше роблять білим для оптимізації освітлення) не тільки захищає метал від корозії. Він же формує покриття, на якому не поселяються бактерії і грибки, та  яке легко переносить регулярну санітарну обробку. Оздоблення плитами з антибактеріальним покриттям застосовується на ділянках, де вимоги до чистоти робочого середовища вище за все.

Перфоровані стелі для акустичного комфорту

Однією з проблем, що потребують вирішення при організації роботи підприємств харчової промисловості, є  шум. У деяких цехах (особливо в «брудній» зоні) при переробці сировини створюється шумовий фон, що сприяє дуже швидкій  втомі персоналу.

potolok-dlya-piwevoy-promuwlennosti

Виходом може бути встановлення стельового покриття з використанням перфорованих панелей. Такі панелі сприяють зменшенню рівня шуму за рахунок ліквідації відлуння , а значить, підвищують комфорт всіх цехових працівників. Крім того, монтаж за стельової обшивкою пористих плит на основі мінеральної вати забезпечує додатковий звукоізоляційний ефект.

Висновок

На підприємствах харчової промисловості дуже важливо підтримувати оптимальний санітарний стан цехів, в яких відбувається переробка сировини, виробництво та фасування готового продукту. Вимоги до обробки таких приміщень строго регламентовані, але використання металевих стельових панелей, касет та рейок від заводу «Мехбуд» дозволяє зробити обробку не тільки повністю відповідаючу  цим вимогам, але і практичною, ергономічною та довговічною.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі