Кубоподібна стеля: сталева VS алюмінієва
20 Травня, 2019
802  

Кубоподібна стеля: сталева VS алюмінієва

Поряд з рейковими та  касетними стельовими системами в обробці комерційних і громадських будівель активно використовуються кубоподібні  стелі.
Виробляються комплектуючі для таких стельових конструкцій як правило  з двох матеріалів – оцинкованої сталі та алюмінію. Саме між цими двома варіантами доводиться обирати при замовленні підвісної стелі з кубоподібними  рейками, наш огляд допоможе вам систематизувати основні переваги та недоліки обох варіантів.

Особливості конструкції кубоподібної стелі

kyboobraznuy-potolok

Кубоподібна  стеля  – це, по суті, модифікація рейкової стельової системи, основна відмінність якої полягає в особливій геометрії елементів:

  • Ламелі кубоподібної  стелі мають квадратний або прямокутний перетин.
  • При фіксації на напрямних між ламелями залишаються досить широкі проміжки, які разом з бічними стінками ламелей формують внутрішній обсяг стельової конструкції.
  • Просвіти між ламелями можуть бути як закритими, так і відкритими. У іншому  випадку візуально стеля піднімається за рахунок того, що проглядається запяточний простір.

Деталі кубоподібної  стелі виготовляються з різних матеріалів. В асортименті заводу «Мехбуд» представлені конструкції на основі:

  • Оцинкованої сталі (0,45 мм) з полімерним захисно-декоративним покриттям.
  • Алюмінію (0,4-0,5 мм).
  • Алюмоцинкового сплаву (0.45 мм) з полімерним захисно-декоративним покриттям.

До загальних переваг кубоподібних  стель, виготовлених зі сталі, алюмінію та  алюмоцинка можна віднести:

  • Високу механічну міцність та  стійкість до деформацій під навантаженнями (в тому числі під власною вагою).
  • Високу вогнестійкість (горючість на рівні Г1 дозволяє використовувати металеву кубоподібну  стелю в обробці житлових та  громадських будівель, а також встановлювати його в місцях великого скупчення людей).
    Простий монтаж за рахунок технологічної досконалості конструкції.

При цьому у сталевих та алюмінієвих різновидів є також конструктивні особливості, які можуть вплинути на вибір тієї чи іншої модифікації в обробці приміщення. Ці особливості ми розглянемо нижче.

Potolok v mazazine

Сталеві стелі: переваги та  недоліки

Основний матеріал, який використовується при виготовленні кубоподібної стелі – тонколистова оцинкована сталь з полімерним покриттям. Переваги  цього матеріалу очевидні:

  • Міцність.
  • Пластичність, що дозволяє формувати рейки з квадратним або прямокутним профілем без втрати міцності.
  • Доступна ціна.
kyboobraznuy-potolok

Є у сталевих кубоподібних  стель і недоліки , які потрібно враховувати:

  • По-перше, сталева основа схильна до корозії. Так, сталь захищається цинковим шаром та  полімерним покриттям, які не пускають вологу до металу. Але там, де захисні шари пошкоджуються, а також на торцях обрізаних деталей, є ризик появи іржі. Це особливо актуально для приміщень з високою вологістю.
  • По-друге, сталеві вироби володіють великою вагою в порівнянні з алюмінієвими. Це ускладнює процес монтажу, а головне – вимагає встановлення більшої кількості точок підвісу для несучої системи. Через це конструкція може коштувати дорожче, що знижує ефективність економії за рахунок вибору сталевих ламелей.

Втім, незважаючи на ряд об’єктивних недоліків, сталева кубоподібна  стеля – це цілком гідне рішення з відмінними експлуатаційними показниками.

Алюмінієві стелі: переваги та недоліки

Альтернатива стали – алюміній або алюмоцинковий сплав. У таких виробів є ряд переваг:

  • Міцність, яка не поступається сталевим. Незважаючи на те, що алюміній м’якше сталі, використання модифікованих алюмінієвих сплавів та сучасна обробка деталей дозволяють робити їх не менш міцними та стійкими до навантажень.
  • Стійкість до корозії. На відміну від сталі, алюміній не іржавіє, тому використання алюмінієвих ламелей виправдано там, де ризик появи іржі особливо високий. В одночас  не потрібно боятися, що пошкодження захисного шару викличе   розвиток корозійного процесу.
  • Менша маса. Алюмінієві ламелі легше, тому і навантаження на несучу конструкцію буде нижче. Чим більше площа стелі, який буде відбуватися з використанням кубоподібних  деталей, тим більш актуальним буде ця перевага за рахунок виграшу по масі.
kyboobraznuy-potolok

Є у алюмінієвих кубоподібних  стель і недоліки:

  • Вимоги до професіоналізму монтажників. Алюмінієві тонкостінні профілі легко гнуться при точкових навантаженнях, тому монтувати їх потрібно охайно. Для цього важливо ретельно вирівняти несучу конструкцію, тому що інакше у робочих виникне «спокуса» підігнати ламель, що гарантовано призведе до її деформації.
  • Ціна. Вартість алюмінію перевищує номінальну вартість оцинкованої сталі, тому й стельова конструкція буде коштувати  дорожче. Втім, ціна для кожного об’єкту  розраховується окремо, з урахуванням обсягу замовлення та  вимог до несучого сталевого каркасу.
  • Зовнішній вигляд. Сталеві кубоподібні  стелі фарбуються в будь-який відтінок по RAL із застосуванням полімерних складів. Алюмінієві деталі можуть постачатися  просто полірованими, але металева текстура подобається не всім. З іншого боку, є можливість вибору деталей з алюмоцинка – на цей матеріал може наноситися полімерне покриття будь-якого відтінку (за аналогією зі сталевими ламелями).
4 1

Власне, основний недолік алюмінієвих кубоподібних  стель – це більш висока ціна, яка часто і виступає обмежуючим фактором. Всі інші аспекти можна враховувати при виборі, але вони рідко стають вирішальними.

Висновок: який варіант обрати?

Вибір між більш доступними за ціною сталевими, та  більш дорогими, але легкими і стійкими до корозії алюмінієвими кубоподібними  стелями може бути складним. Тут важливо врахувати, що обидва різновиди виробів можуть з успіхом застосовуватися в обробці самих різних приміщень. Для оцінки всіх переваг та недоліків обраного рішення варто проконсультуватися з менеджерами компанії «Мехбуд». Вони дадуть відповідь на ваші питання, і допоможуть підібрати варіант, який підходить не тільки по бюджету та  дизайну, але і за експлуатаційними якостями.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі