Ефектне та ефективне освітлення для стельових панелей
17 Лютого, 2022
2418  

Ефектне та ефективне освітлення для стельових панелей

При обробці приміщень, яка передбачає монтаж панельної стелі, необхідно врахувати  також такий аспект як освітлення. Якщо на  капітальне стельове перекриття можна було встановити практично будь-який накладний  або підвісний світильник, то після монтажу підвісної системи з встановленими панелями ситуація змінюється кардинально.
Використання традиційних підвісних ламп та  накладних стельових конструкцій на панельних стелях нераціонально. Замість них має сенс  застосовувати спеціальні світильники, які будуть як  більш доречними з точки зору дизайну, так і більш функціональними.
Про вибір, монтаж та основні переваги таких світильників ми розповімо в нашій статті.

Як проектувати освітлення: базові принципи

Перш за все варто розібратися, за якими принципами має бути побудована система освітлення підвісної стелі. Звичайно ж, все залежить від того, для якого приміщення ми розробляємо проект, але деякі базові установки залишаться незмінними:

  • Головний принцип — достатність освітлення. Одна з найбільших проблем полягає в тому, що при використанні сучасних технологій на підвісну стелю досить важко додавати лампи чи світильники. Якщо світла буде замало. Тому варто зробити певний запас по потужності — тоді в приміщенні буде досить світло не тільки вдень, але й ввечері. Це особливо актуальне в періоди, коли короткий світловий день провокує дефіцит освітлення і пов’язані з ним перевтому та депресію.
  • Зонування освітлення — дієвий інструмент. Не варто проектувати систему так, щоб всі освітлювальні прилади вмикались і вимикались тільки разом. Розподіліть їх на групи, особливо на стелі великої площі — і тоді можна буде легко регулювати інтенсивність освітлення.
  • Темна стеля — більше світла, світла стеля — менше світла. Не варто забувати про те, що різні матеріали з різною інтенсивністю відбивають світло від ламп на LED-панелей. Якщо для оформлення стелі ви обрали темні панелі, то частину світла вони будуть поглинати, тому додаткові лампи точно не будуть зайвими. Навпаки, дзеркальна або біла стеля — це чудовий рефлектор, і «стандартна» яскравість буде завеликою через її підсилення.
  • Безпека і надійність — понад усе. Стандартне рішення для монтаж освітлення на підвісній стелі — прокладка проводів за панелями з закріпленням їх на елементах каркаса. Стельові панелі з металу відрізняються мінімальною горючістю та не належать до легкозаймистих матеріалів. Але у будь-якому разі не варто нехтувати правилами безпеки: всі кабелі та провідники ретельно ізолюємо, а для прокладки використовуємо негорючі гофротруби та кабель-канали.

Це — загальні принципи побудови системи освітлення. Про конкретні приклади реалізації задачі розкажемо нижче.

LED-стрічки

Панельні стелі найчастіше встановлюють в приміщеннях великої площі, для яких необхідно інтенсивне освітлення. З цієї причини власники таких приміщень прагнуть використовувати освітлювальні прилади з максимальною енергоефективністю. Це стало можливим з виходом на масовий ринок світлодіодних технологій

osveshenie-potolkov

Найпростішим світлодіодним світильником є ​​LED-стрічка. Вона являє собою гнучку стрічку зі світлодіодами, з’єднаними провідниками і покритими захисним шаром.
При підборі LED-стрічок для освітлення панельної стелі необхідно враховувати:

  • Тип використовуваних світлодіодів. На ринку представлені моделі з діодами 3528, 5050 та деякими іншими, які відрізняються габаритами, а значить – і яскравістю.
  • Кількість світлодіодів на погонний метр. Чим більше світлові елементи, і чим щільніше вони розташовані – тим яскравіше буде світити стрічка.
  • Колір. Найчастіше зустрічаються LED-стрічки з білим світінням (воно може бути холодним або теплим, в залежності від спектру). Але для декоративного підсвічування стелі, наприклад, в кафе, ресторані або торговому центрі можуть застосовуватися і кольорові світлодіодні стрічки.
osveshenie-potolkov

Зверніть увагу! Окрему групу становлять триколірні RGB-стрічки, колір світіння яких регулюється за допомогою спеціального контролера.

  • Захист від зовнішніх впливів. Стрічки з маркуванням IP20 або IP33 відносяться до відкритих, тому їх можна використовувати тільки в приміщеннях з нормальною вологістю. Для освітлення приміщень з підвищеною вологістю бажано використовувати стрічки з рівнем захисту не нижче IP65 – у них провідні ділянки та  світлодіоди покриті прозорою епоксидною смолою. Якщо ж потрібно висвітлити стелю в басейні або на веранді (тобто там, де є ризик потрапляння вологи) – застосовуйте стрічки IP67, IP68.

Монтуються стрічки досить просто:

Освітлення встановлюється або по периметру стелі, в спеціальній ніші або плінтусі, або на самій поверхні панелей. У другому випадку стрічка укладається в спеціальні профілі, закріплені між панелями, та  закривається прозорими вставками

osveshenie-potolkov
  • Для включення світлодіодної  стрічки використовується спеціальний блок живлення. Як правило, він монтується за однією з стельових панелей, яка не фіксується на каркасі: так ми отримуємо можливість оперативного доступу до місця підключення.
  • Якщо використовується RGB-стрічка, то поруч з блоком живлення встановлюється і контролер, якій  визначає чергування кольорів підсвічування.

Переваги рішення

У освітлення панельної  стелі з використанням LED-стрічок є ряд переваг:

⦁ Висока енергоефективність.
⦁ Простота монтажу.
⦁ Широкі можливості для світлового дизайну приміщень.
⦁ Низький рівень витрат.

З іншого боку, використання LED-стрічок не завжди виправдано для основного освітлення. Все-таки такі стрічки більше підходять для контурного підсвічування – або декоративного ,чи  функціонального.

osveshenie-potolkov

Врізні світильники на стелю

Другий варіант освітлення стелі з панелейвстановлення  врізних  світильників. Конструкція таких приладів досить проста:

  • На стельової панелі закріплюється зовнішня частина лампи з декоративними елементами.
  • У просторі між панелями знаходиться внутрішня частина, яка підключається до проводки.

Раніше в якості врізних конструкцій використовувалися світильники з лампами розжарювання або енергозберігаючими лампочками. Але сьогодні велика частина таких виробів орієнтована на використання світлодіодних ламп – або з універсальними цоколями (E14), чи штирковими  (GU4, GU5,3, GU10).

osveshenie-polkov

Вибір моделі залежить від того, який функціонал нам потрібен. За функціональним можливостям врізні світильники на стелю для підвісних панельних стель діляться на:

  • Фіксовані (неповоротні).
  • Поворотні.
  • Поворотно-висувні (можуть змінювати не тільки кут освітлення, але і довжину кронштейна, на якому фіксується лампа).
  • Спот-лайти (забезпечують регульоване вузькоспрямоване світло).
7

Незалежно від обраного типу конструкції монтуються вони по універсальної схемою:

  • На етапі встановлення каркасу для підвісної системи прокладається проводка. Всі дроти укладаються в негорючі кабель-канали або гофортруби для забезпечення пожежної безпеки.
    Напроти  місця встановлення  кожного світильника формується петля з дроту.
  • У стельових панелях проробляються отвори для монтажу урізних ламп. Діаметр отвору підбирається таким чином, щоб декоративна накладка світильника повністю його перекривала.
osveshenie-potolkov

Після встановлення  стельових панелей в отвори виводяться дроти. Провідники підключаються до клем світильника, після чого світильник заводиться в отвір стельової панелі. Найчастіше фіксація забезпечується розпірним механізмом: пружина розгинає кріплення, які притискають корпус до стельової панелі.

Переваги рішення

Використання точкових врізних світильників на підвісному панельному стелі цілком виправдано. У такого рішення є ряд переваг:

  • Ви можете обрати світильники самих різних типів – це розширює можливості для дизайну приміщення.
  • Кількість світильників та їх розміщення теж підбирається довільно – чим яскравіше нам потрібне світло, тим більше точок ми можемо встановити.
    При виборі світильників з регульованим напрямом світлового потоку можна коригувати освітленість різних ділянок приміщення за бажанням.
Osveshenie-potolkov

На жаль, є у такого рішення і недоліки:

  • По-перше, про монтаж потрібно думати заздалегідь, прокладаючи проводку за панельною стелею. Водночас додавання додаткових точок освітлення пов’язано зі значними трудовитратами.
  • По-друге, монтаж передбачає порушення цілісності стельової панелі. При роботі з якісними металевими виробами (наприклад, стельовими панелями заводу «Мехбуд») складність буде полягати в основному в різанні товстого металу. А ось якщо ви використовуєте дуже тонкі панелі, то при проробляє отвори конструкція може втратити міцність та почати деформуватися під власною вагою.

LED-панелі

Osveshenie-potolkov

Найбільш сучасний варіант освітлення для підвісної стелі з панелей – це LED-панелі. Використання таких приладів дозволяє при мінімальному рівні енерговитрат вирішити задачу освітлення великої площі. LED-панелі приходять на зміну світильників з лампами денного світла, які раніше масово встановлювалися в комерційних (ТРЦ, магазинах, кафе) та громадських будівлях.
Особливості конструкції LED-панелі:

  • Корпуси світильника виробляються  з таким розрахунком, щоб його габарити ідеально збігалися з габаритами стельової панелі (найчастіше це 600х600 мм). Завдяки цьому для встановлення  LED-панелі не потрібно зведення окремої несучої підконструкції – вона відмінно входить в будь-яку клітинку стандартного каркасу.

Зверніть увагу! Для виготовлення корпусу використовується анодований алюміній, що забезпечує високу міцність та  стійкість до корозії.

11
  • Усередині корпусу розташовуються світлодіодні джерела світла. Як правило, їх закріплюють з боків, щоб уникнути формування яскравих світлових променів, що осліплюють при прямому погляді на панель.
  • Усередині LED-панелі знаходиться оптична система. Вона складється з відбиваючої плівки (забезпечує зміну напрямку світлового потоку), акрилової матриці з лазерним гравіюванням і напівматовим  розсіюювачем  скла. Поєднання цих елементів дозволяє зберегти яскравість світла, зробивши його максимально м’яким та розсіяним.

Монтуються LED-панелі досить просто:

  • Підготовка до встановлення аналогічна підготовці до монтажу врізних світильників для панельного стелі.
  • Стандартні панелі просто підключаються до проведення та укладаються в осередку каркаса, утримуючись в них під власною вагою.
  • При використанні важких LED-панелей з великою яскравістю може знадобитися додаткове кріплення: панель фіксується до стелі на тросової системи, що знімає значну частину навантаження з несучої підконструкції.
111

Переваги рішення

Незважаючи на високу вартість LED-панелей, саме їх розглядають в якості пріоритетних варіантів для освітлення панельних стель великої площі. На користь такого рішення свідчать такі аргументи:

  • Габарити стандартної LED-панелі повторюють габарити стельової панелі, що полегшує проектування та монтаж стелі: світильник можна встановлювати в будь-який осередок каркасу з мінімумом підготовчих операцій.
  • Конструкція LED-панелі забезпечує яскраве та рівномірне освітлення з мінімумом сліпучих променів та тіней. В цей же час  енергоспоживання у таких панелей невелике, що дозволяє економити на освітленні великих площ.
  • Світлодіодні конструкції відрізняються великим запасом надійності, а отже – тривалим терміном служби. Вони не потребують регулярної заміни ламп, що значною  спрощує обслуговування панельної стелі.
Osveshenie-potolkov

Комбінація стельових елементів та варіантів освітлення

За великим рахунком, комбінувати наведені освітлювальні прилади та лементи підвісних стель можна за різними схемами. Але є декілька усталених варіантів:

  • Для стелі зі стандартних касет 600х600 мм кращим вибором будуть саме LED-панелі. Їх проектують з розрахунком на інтеграцію в такі системи, тому монтаж панелі не потребуватиме додаткових зусиль. Такі вироби в більшості своїй є стандартними. Тому й заміна при вави ході з ладу теж не становитиме проблеми.
  • Для панельних чи рейкових стель підійдуть компактні вбудовані світильники. Так. Х монтаж є дещо складнішим — треба буде акуратно зробити отвори для закріплення корпусу лампи. З іншого боку, на панелях чи рейках можна закріпити потрібну кількість ламп, розташувавши їх саме в тих місцях, де це передбачено проектом.
  • Світлодіодні стрічки — це прилади, які здебільшого виконують допоміжну та декоративну функцію. Але все ж вони краще комбінуються з рейковими та касетними стелями — стрічку невеликої ширини можна легко зафіксувати у зазорі між елементами.

Освітлення для вентильованих підвісних стель

Окремо варто сказати про нещільні підвісні стелі — кубоподібні та «Гриль’ято». Так, в них теж можна монтувати вбудовані лампи та встановлювати LED-панелі. Але варто заважати на вільний простір між елементами стелі:

  • По-перше, між кубоподібними рейками можна встановлювати трубчасті люмінесцентні світильники (ідеально для дизайну в стилях «хай-тек» чи «лофт»).
  • Альтернативою таким світильникам можуть слугувати потужні світлодіодні стрічки — як монохромні, так і кольорові.
  • Наразі, саме тут можна використовувати підвісні світильники , від простих ламп до направлених софітів. Тільки їх монтують не на стелі, а за стелею, на перекритті — а світло при цьому проходить крізь проміжки у панелях і формує на підлозі гарний візерунок з тіней.

Висновок

Підбір освітлення для панельної стелі безпосередньо залежить від тих завдань, які повинні вирішувати світильники. Використовуючи сучасні рішення, ви не тільки забезпечуєте ефективне освітлення приміщення великої площі, а й значною мірою визначаєте його зовнішній вигляд. Крім того, продуманий вибір освітлювальних приладів дає змогу заощаджувати електроенергію при збереженні комфортного рівня освітлення.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі