Скільки коштує монтаж підвісної стелі «під ключ»?
22 Лютого, 2022
871  

Скільки коштує монтаж підвісної стелі «під ключ»?

Незважаючи на те, що одна з переваг підвісних стель – досить простий монтаж, процедура їх встановлення може зайняти чимало часу. При цьому витрати на обробку приміщення з використанням підвісних конструкцій теж виявляються чималими, так що підсумковий кошторис може неприємно здивувати.

Щоб зрозуміти, з чого складається бюджет проекту, потрібно проаналізувати його основні статті та оцінити їх «питомну вагу». Так ви зможете ще до початку проектних робіт зорієнтуватися у вартості та уникните непотрібних витрат.

Від чого залежить вартість реалізації проекту?

Вартість підвісної стелі «під ключ» залежить від декількох факторів:

  1. Площі приміщення та його конфігурації. Тут все зрозуміло – чим більше площа стелі. Тим більшою буде витрата матеріалів (звідси – зростаючі фінансові витрати).
  2. Вихідного стану приміщення. Дуже часто перед монтажем стельової конструкції потрібно виконати великий обсяг підготовчих робіт. Це теж призводить до подорожчання проекту.
potolok-pod-klyz
  1. Складнощі стельової конструкції. Одна справа – просто змонтувати підвісну  панельну або рейкову стелю. Зовсім інша – зібрати багаторівневу конструкцію або стельову систему з кількох площин або криволінійних поверхонь. Рівень витрат може відрізнятися в рази.
  2. Обраного матеріалу. Підвісні стелі можуть оброблятися різними матеріалами – від ПВХ до металевих та  скляних панелей. Витрати на закупівлю обробки відрізняються на порядок, але все ж частіше віддають перевагу якісним металевим виробам – так, вони коштують дорожче, але завдяки високій стійкості до зовнішніх впливів та  довговічності монтувати металевий (панельну, касетну або рейкову) стелю виявляється вигідніше.

Тепер варто проаналізувати сам процес монтажу, оцінивши частку витрат на реалізацію кожного з його етапів.

Статті витрат на монтаж підвісної стелі

Дизайн та  проектні роботи

Перший етап роботи – проектування. Взагалі, при вирішенні стандартних завдань можна обійтися й  без проекту. Але участь професійних проектувальників необхідна в таких випадках:

potolok-pod-klyz
  1. Оздоблення великого приміщення або комплексу з декількох приміщень.
  2. Монтаж нестандартних конструкцій (багаторівневих або криволінійних).

В обох випадках участь професійних проектувальників практично обов’язкова, оскільки помилки на цьому етапі гарантовано приведуть до додаткових витрат.

Підготовка приміщення

Наступний етап – підготовка приміщення, зокрема – стельового перекриття. Перевага підвісних стельових систем в тому, що вирівнювати перекриття не треба, оскільки воно буде приховано за обробкою. Але крім вирівнювання необхідно виконати такі роботи:

potolok-pod-klyz
  • Ремонт щілин та тріщин як основних джерел тепловтрат.
  • Гідроізоляцію перекриття (зовні та зсередини).
  • Обробку антисептиками для захисту від бактерій / грибків.
  • Обробку антипіренами (якщо в конструкції перекриття є дерев’яні деталі або інші елементи з матеріалів з високою горючістю).
  • Перелік робіт та  їх обсяг залежить від вихідного стану приміщення, тому й витрати на підготовку варіюють від нуля до досить істотних сум.

Комунікації

Далі необхідно виконати роботи з прокладання комунікацій. Проводиться прокладка до початку встановлення підвісної стельової системи, оскільки в іншому випадку каркас та  панелі будуть сильно заважати.

potolok-pod-klyz

На цьому етапі:

  • Виконується монтаж повітропроводів та інших елементів вентиляційних систем.
  • Труби, розташовані під стелею, захищаються від корозії та  при необхідності теплоізолются.
  • Виконується розведення проводки під монтаж освітлювальних приладів в підвісній стелі.
  • Провід укладаеться в труби, пластикові / металеві гофри або кабель-канали та кріпиться до стельового перекриття.
  • Також на цьому етапі можуть монтуватися елементи систем протипожежної сигналізації, інтернет-кабелі та інше.

Закупівля матеріалів

Найбільша стаття витрат – це, звичайно, закупівля матеріалів. Сюди відноситься  все, що потрібно для монтажу підвісної стельової системи. Тут доцільно виділити 3 великі групи покупок.

potolok-pod-klyz
  • Перша – матеріали для монтажу несучої підконструкції, тобто підвісного каркаса:
  • Підвіси – стрижневі, гнучкі або пластинчасті, з можливістю регулювання довжини та  без неї.
  • Несучі профілі, до яких кріпляться стельові панелі.
  • Шини (стрингери, гребінки) для монтажу рейкових підвісних стель. Кріплення – анкери з пластиковими / металевими гільзами, саморізи по металу.

Друга група – найдорожча. До  неї включають самі матеріали для підвісної стельової конструкції. Якщо говорити про металеві стелі, то це:

potolok-pod-klyz

Ціна їх варіює в широких межах та  залежить від типу елемента, товщини металу, кольору й характеристик захиснодекоративного покриття.

Нарешті, до третьої групи включаємо всі додаткові модулі:

  • Стельові вбудовані світильники.
  • Світлодіодні стельові панелі.
  • Грати для систем вентиляції та кондиціонування.

Тут важливо купувати вироби, габарити яких відповідають габаритам типових касет / панелей: це дозволить заощадити на матеріалах при монтажі та  скоротить час встановлення  підвісної стелі.

potolok-pod-klyz

Монтаж стелі

Остання (насправді немає, обслуговування та  ремонт теж можуть бути витратними, але тут ми їх не розглядаємо) графа витрат це власне монтаж стелі. Взагалі, його можна виконати й своїми руками, але доцільніше залучати до монтажу професіоналів.

potolok-pod-klyz

Це забезпечить такі переваги:

  • Велику точність позиціонування каркасу за рахунок використання професійного вимірювального обладнання (в першу чергу лазерних нівелірів).
  • Врахування особливостей приміщення та більш якісну підготовку основи (стельового перекриття).
  • Економію часу.
    Крім того, сама якість монтажу при виконанні всіх робіт професіоналами буде вище, всі ризики, які виникають при встановлені  підвісної стельової конструкції, ви делегіруете підрядній  організації
potolok-pod-klyz

З цих причин економити на монтажі не варто, тим більше що витрати на нього будуть невеликими в порівнянні з тим, скільки грошей вже було вкладено на попередніх етапах.

Співвідношення витрат

Вище ми проаналізували основні групи витрат на встановлення  підвісної стелі під ключ. Тут же ми наочно уявімо їх співвідношення у вигляді діаграми:

potolok-pod-klyz

Основну частину витрат складе закупівля матеріалів: від 45 до 50% всіх засобів  піде на купівлю  стельових панелей, ще 15-20% доведеться витратити на придбання додаткових матеріалів елементів підвісного каркасу, підвісів, кріплення та іншого.

Важливо! Якщо для обшиття  використовувати найдешевші матеріали, то можна виконати обробку й  при обмеженому бюджеті. Навпаки, встановлення  нестандартних панелей, виготовлених на замовлення, панелей з гравіюванням, виробів з декоративного скла, а також стильних сучасних світильників можуть здорожувати проект.

Витрати на підготовку приміщення до встановлення  підвісної стелі та  на її монтаж складуть приблизно по 10-15% від вартості всього проекту. Тут економити не варто, тому що при неправильному монтажі або недостатньо якісній обробці перекриття навіть найдорожча стеля протримаеться не довго.

potolok-pod-klyz

Нарешті, проектуванням та  послугами дизайнера в ряді випадків можна буде пожертвувати. Але практика показує, що невелика сума, витрачена на оплату послуг фахівців, відкриває можливості для економії в подальшому.

Як знизити витрати на монтаж стелі «під ключ»

Встановлення  підвісної стелі під ключ, особливо при використанні якісних сучасних матеріалів – задоволення не з дешевих. Але перед цим ми не раз акцентували увагу, що просте скорочення витрат за рахунок тієї чи іншої статті бюджету (будь то проектування або послуги професійної монтажної організації) призведе до зниження надійності та експлуатаційних якостей стелі.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі