Підвісна стеля для спортзалу, фітнес-клубу
26 Вересня, 2023
1408  

Підвісна стеля для спортзалу, фітнес-клубу

Нормативні документи

При будівництві та експлуатації спортзалу або фітнес-центру необхідно дотримуватись ряду нормативних документів, щоб забезпечити безпеку та комфорт користувачів. В Україні, для таких цілей, слід дотримуватись таких нормативних документів:

  • ДБН В.2.2-16-2006 “Проектування спортивних та фізкультурних закладів”. Цей стандарт містить вимоги до проектування спортивних споруд, включаючи спортзали та фітнес-центри.
  • ДБН В.2.2-12-2006 “Звукоізоляція”. Цей документ регулює звукоізоляцію у спортивних залах, що важливо для запобігання шуму та забезпечення комфортних умов для занять.
  • ДБН В.2.6-31-2006 “Внутрішнє водопостачання та водовідведення спортивних та фізкультурних закладів”. Цей стандарт встановлює вимоги до внутрішнього водопостачання та каналізації у спортивних спорудах.
  • ДБН В.2.2-22-2009 “Проектування освітлення”. Цей документ містить рекомендації щодо проектування освітлення, що важливо для забезпечення безпечних умов тренувань та змагань.

Дотримання цих нормативних документів допоможе створити спортивний простір, який відповідає стандартам безпеки та якості.

Заняття спортом вимагають гранично високої концентрації та ця вимога особливо актуальна для ситуацій, коли з організму потрібно «вичавити максимум». Ось чому при проектуванні спортивних залів, приміщеннь для фітнесу та аналогічних об’єктів дрібниць не буває – важлива кожна деталь, яка може або допомогти людині займатися, або навпаки, буде відволікати її.
Не в останню чергу це стосується і стель. Так, при бажанні можна займатися в найпростішому приміщенні з побіленою стелею, але для досягнення максимальних результатів варто обрати спортивний зал, в якому стеля спроектована з урахуванням основних вимог до подібних конструкцій. Про ці вимоги, а також про те, яка може бути стеля в спортзалі, ми розповімо в нашому огляді.

potolok-v-sportzal

Тренажерні зали та спортивні клуби – приміщення з особливими умовами

Для приміщень, орієнтованих на заняття спортом, характерний досить специфічний кліматичний режим. Пов’язано це з тим, що спорт – заняття енерговитратне, але хороших результатів можна досягти тільки за певних умов.
Що ж потрібно врахувати, проектуючи спортивний зал?

  • Температура. Як правило, в спортзалі підтримується температурний режим, комфортний для активно займаючої людини – тобто там трохи прохолодніше, ніж в інших приміщеннях. У холодну пору року це забезпечується зниженням інтенсивності опалення, влітку ж в залі обов’язково повинен працювати кондиціонер.
  • Вологість. Коли людина активно займається спортом – вона потіє та волога в великих обсягах надходить в повітря. Так, частково вона видаляється в вентиляцію, але все одно в спортзалах вологість в середньому вище, ніж, наприклад, в офісних або житлових приміщеннях.
  • Обмін повітрям. При заняттях спортом людина активно споживає кисень. Відповідно, щоб уникнути кисневого голодування, в приміщенні організовується примусовий повітрообмін (тобто вентилятори забезпечують не тільки витяжку, але і приплив повітря).
potolok-v-sportzal

Вимоги до стель в спортивних залах

Все це накладає відбиток на вимоги, яким повинні відповідати підвісні стельові системи:

  • По-перше, конструкція повинна бути вологостійкою, інакше в умовах постійної мінливої вологості стеля буде постійно деформуватися.
  • По-друге, для виготовлення підвісної стелі важливо обирати вироби, які мінімально схильні до температурних деформацій (перепад температури протягом декількох годин – після закриття залу або після початку активних занять – може становити 10-15 градусів).
  • По-третє, конструкція стелі повинна допускати розміщення вентиляційних решіток та повітропроводів: елементи системи слід рівномірно розподілити по площі спортивного залу.

Не менш важливі й інші аспекти:

  • Бажано, щоб в підвісну стелю можна було вбудувати освітлювальну систему – ефективне освітлення дуже важливо для результативних занять спортом.
  • Також важлива кольорова гамма стелі – тому при виборі матеріалу для його обробки варто враховувати також можливість виготовлення комплектуючих в різних відтінках.
  • Нарешті, важливо пам’ятати про безпеку та санітарію. По-перше, спортзал – це місце масового скупчення людей, тому стеля (та й вся обробка) повинена відповідати вимогам пожежної безпеки. По-друге, приміщення необхідно регулярно прибирати – так що стеля повинна витримувати вологу обробку (можливо – із застосуванням спеціальних хімічних складів).

Як бачите, вимоги досить суворі та  їм відповідають не всі підвісні конструкції. Нижче ми проаналізуємо основні різновиди підвісних стель та зробимо акцент на їх застосовності в обробці спортивних залів.

potolok-v-sportzal

Традиційні підвісні стелі: гіпсокартон та Армстронг

Для зниження витрат на обробку приміщення при монтажі підвісних стель зазвичай використовується або гіпсокартон, або підвісна система Армстронг.

До переваг таких конструкцій можна віднести:

Низьку собівартість.
Простоту монтажу.
Можливість вибору відтінку.
Можливість монтажу вбудованого світла.
Помірну горючість (низьку або нижче середнього).
Але, на жаль, ні підвісна стеля з ГКЛ, ні стеля Армстронг не можна назвати рішенням, яке ідеально підходить для оформлення спортзалу. Причин для цього декілька:

Пориста структура матеріалу стає причиною накопичення вологи. Волога, яка адсорбується гіпсокартоном або стельовими плитами з повітря, проникає між волокнами , в результаті призводить до набухання стельової обробки та її деформації.

Крім того, ні системи Армстронг, ні стелі з ГКЛ не варто встановлювати в приміщеннях, де вологість стабільно дуже висока – в роздягальнях та душових.

  • Схильність ГКЛ і волокнистих плит до температурної деформації теж присутня, тому з часом стельова конструкція може почати розтріскуватися. Це особливо актуально для стель з ГКЛ, оброблених тонким шаром шпаклівки та забарвлених інтер’єрними складами.
  • Мінусом також буде невисока механічна міцність. Так, при достатній висоті стелі пошкодити його при незручному русі буде набагато складніше – але все ж в спортзалі хотілося б бачити більш міцне та довговічне стельове перекриття

Металеві підвісні стелі

Альтернативною традиційним підвісним стелям можуть бути конструкції з металевих елементів (відмінний приклад такої конструкції – підвісна металева стеля від заводу «Мехбуд»). Вони бувають різними, основні групи таких стель ми розглянемо нижче.

Рейкові системи

Для невеликих спортзалів, а також для допоміжних приміщень – коридорів, роздягалень та душових – відмінно підійдуть рейкові стелі з металевих (сталевих або алюмінієвих) деталей. Система з довгих вузьких рейок легко монтується, при цьому доступ до застельового простору, в якому розташовані комунікації, зберігаються.
До плюсів рейкової стелі для спортзалу можна віднести:

  • Привабливий зовнішній вигляд з можливістю вибору дизайну.
  • Простий та швидкий монтаж.
  • Високу вогне- й вологостійкість.
  • Просту підтримку в санітарному стані (рейкова стеля без проблем витримує регулярне вологе прибирання).

Касетні та панельні системи

До умовних недоліків рейкових стель можна віднести лише те, що вони не кращим чином підходять для монтажу на великих площах. Так що якщо вам потрібно обробити стелю в просторому спортивному залі або великої душовою – зверніть увагу на касетні та панельні стелі.

За великим рахунком, їх можна використовувати також при реконструкції залу, в якому був встановлена стеля Армстронг – стандартні розміри металлокассет дозволяють їх монтувати на використовану раніше підвісну систему (при мінімальних переробках, які зазвичай проводяться для підвищення несучої здатності).
У касетних металевих стель, а також у їх панельних різновидах теж є ряд переваг:
По вологостійкості вони нітрохи не поступаються рейковим стелям, тому і не деформуються з часом та вологе прибирання переносять добре.
Великі розміри касет панелей полегшують й прискорюють монтаж.
Касетні стелі відмінно сумісні з вбудованими світильниками стандартного розміру (включаючи LED-панелі). Крім того, в них можна вбудовувати вентиляційні решітки 600х600 мм для ефективного повітрообміну.

Кубообразні конструкції

Рейкові та касетні металеві стелі від заводу «Мехбуд» використовуються при обробці спортзалів й аналогічних приміщень досить часто. А ось застосування в оформленні таких приміщень кубообразних стель – тенденція досить нова, але при цьому цілком виправдана.
У такого рішення є цілий ряд переваг:
По-перше, конструкція кубообразної стелі дозволяє з успіхом монтувати його в приміщенні практично будь-якої площі.
По-друге, використання кубообразних сталевих або алюмінієвих рейок з декоративним покриттям робить стелю довговічною та вельми стійкою до будь-яких зовнішніх впливів.
По-третє, простір за стелею залишається частково відкритим, що дозволяє розміщувати там елементи вентиляційної системи. Завдяки цьому ефективність повітрообміну в спортзалі зростає: вся стеля перетворюється у велику вентиляційну решітку, тому в приміщенні не залишається непровітрених чвстин.
Те ж стосується і освітлення: розміщення частини світильників за кубообразною стелею забезпечує розсіяне світло з мінімальною кількістю відблисків – це позитивно позначається на самопочутті тих, хто займається спортом.

  • FITNESS FIRST 19
  • 2
  • 5
  • 4
  • 7
  • 8

Стеля в спортзалі – це досить важливий елемент оздоблення, який виконує не тільки естетичну функцію. Так, традиційні рішення в обробці сьогодні поки ще застосовні, але якщо ви хочете забезпечити максимальний комфорт всім відвідувачам вашого тренажерного залу або спортивного клубу, то для оформлення стелі варто обирати сучасні, надійні та ефективні матеріали. Тим більше що термін служби у них досить великий, тому більш висока вартість компенсується збільшеним в рази періодом експлуатації!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі