Підвісні стелі для офісних та адміністративних будівель
9 Лютого, 2022
1811  

Підвісні стелі для офісних та адміністративних будівель

Сучасний офіс вже складно уявити з побіленими або фарбованими стелями – підвісні стельові системи із сучасних матеріалів міцно впровадилися в дизайн офісних і адміністративних приміщень. Слід пам’ятати, що інтер’єр формує вигляд компанії й повинен справляти належне враження на клієнтів і партнерів. Для співробітників необхідно створити комфортний робочий простір, адже на роботі людина перебуває третину свого життя. Тому, для оформлення робочих приміщень, необхідно обирати якісні опоряджувальні матеріали, що гарантують безпеку й гарні умови праці.

potolki-podvesnye-ofisnue

Вимоги та стандарти: якою має бути стельова конструкція?

Для вирішення завдання, озвученого вище, необхідно обрати таку стельову конструкцію, яка буде відповідати цілому ряду  вимог. Якщо раніше можна було обмежитися будь-якою  підвісною стельовою системою – то сьогодні як  формальні . Так і неформальні вимоги стали куди більш вимогливими.

Формальні вимоги до підвісних стель відображені в нормативних документах. В останні роки все активніше ведеться робота над впровадженням та уніфікацією європейських будівельних стандартів, але поки доводиться орієнтуватися на діючі – нехай і частково застарілі – норми:

СНиП 3.04.01-87 «Ізоляційні й оздоблювальні покриття»
СНиП IV-14-84 Збірник 2-4 «Стелі підвісні»
ДСТУ Б В.1.1-9-2003. «Підвісні стелі. Метод випробування на вогнестійкість »
СНиП 21-01-97 «Пожежна безпека будівель та споруд».
ДБН В.1.1.7-2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва» та ін.
Тут варто зазначити, що контролюючі органи не настільки уважно вивчають особливості конструкції стель, тобто дотримання норм по кривизні, зазорам та допустимим відхиленням важливо це в першу чергу для підрядників.

А ось протипожежні вимоги повинні дотримуватися максимально строго:

  • Для каркасу підвісної стелі в громадському будинку (сюди відноситься  також офіс) можна використовувати тільки матеріали, що відносяться до груп горючості Г1 та Г2 (слабо та помірно горючі).
  • Обшивати каркас не можна будь-якими матеріалами. Допустимий рівень пожежної небезпеки не повинен перевищувати КМ4 (помірна горючість, помірна займистість).
  • Якщо ж мова йде про дитячі установи, то вимоги стають ще більш суворими – допускається використовувати матеріали, що відносяться до класу пожежної небезпеки КМ2, КМ1 або КМ0 (в залежності від особливостей експлуатації приміщення).

Ці вимоги виключають з переліку матеріалів, придатних для обшивки стель, практично всі полімери. Тому доводиться обмежуватися  металоконструкціями, чи панелями з композиту з вогнезахисною обробкою (але останній варіант дуже дорогий, та й велика маса ускладнює монтаж).

Що потрібно врахувати при виборі?

Вище ми говорили про вимоги, які прямо відображені в нормативах. Але практика обробки офісів та  адміністративних будівель передбачає врахування також  інших аспектів. Отже, якою  же повина  бути оптимальна стеля в такому приміщенні?

  • Привабливий зовнішній вигляд – один з пріоритетів. Від того, як буде виглядати інтер’єр, та як буде підібрана кольорова гамма, залежить не тільки враження, яке буде формуватися у відвідувачів.
  • Зовнішній вигляд стелі впливає також на працездатність офісних працівників –  зниження стомлюваності при правильному підборі кольору та  текстури буде помітним.
  • Практичність – ще одна важлива вимога. Так, як в офісі не так часто проводиться вологе прибирання, яке зачіпає стелю – але все ж варто обирати такі конструкції та  такі матеріали, які навіть при самій поверхневій обробці будуть легко очищуватися від забруднень.
  • Простий монтаж та  ремонтопридатність – аргументи, актуальні з точки зору економії. Бажано, щоб конструкція стелі не була занадто складною, та  могла бути встановлена ​​на будь-яку основу. Це дає можливість скоротити витрати на підготовку приміщення до ремонту.

Власне, саме ці 4 пріоритети – вогнестійкість, дизайн, практичність та легкість  встановлення  – роблять металеві підвісні стелі з полімерними декоративними покриттями настільки популярними. Всі ці та інші переваги підтверджує практика експлуатації таких конструкцій.

Переваги підвісних стель

 Встановлення підвісніх металевих стель в офісі низьку переваг:

  • Гарантована довговічність. Оцинкована й нержавіюча сталь, алюміній, з яких виробляються стелі, мають високий ступінь антикорозійної стійкості;
  • Забезпечення високих гігієнічних стандартів. Поверхня стель добре миється, матеріали є екологічно безпечними;
  • Мінімізація витрат на обслуговування стелі. Поверхня не вигорає, не змінює колір та форму навіть у випадку затоплення приміщення;
  • Безпека конструкції та матеріалів. Продуманий конструктив надійно кріпиться до основної стелі й несучим  стінам, що виключає обвалення стельової системи. Матеріали сертифіковані і є екологічно безпечними.
  • Естетична привабливість. Усі інженерні комунікації сховані, але в той самий час  до них легко дістатись якщо буде потреба у ремонті. Широкий вибір кольорів стандарту RAL та текстур покриття, надасть можливість втілити оригінальний концепт або відтворити корпоративні кольори компанії на стелі;
  • Пожежна безпека. Матеріали, застосовувані для виробництва підвісних стель нашим підприємством, мають необхідний ступінь горючості, перешкоджають поширенню вогню й токсичних речовин під час пожежі.

Особливості монтажу: чому варто вибрати саме підвісну систему

Аналізуючи переваги підвісних металевих стель для офісних приміщень, варто окремо зупиниться на специфіці монтажу:

  • Практично будь-яку стеля  такого типу монтується на підконструкцію – легкий каркас з оцинкованого сталевого профілю. Каркас закріплюється  або на кронштейнах, або на гнучких підвісах – це дає можливість обрати потрібну висоту стелі в будь-якому приміщенні. Якщо під офіс переобладнано будівлю з надмірно високими стелями, то ми,  опустивши каркас (а значить саму стелю), не тільки зменшуємо витрати на обробку, але й знижуємо тепловтрати.
  • Другий важливий нюанс – застельовий простір. В офісі під стелею зазвичай проходять комунікації – від кабелів електроживлення та  зв’язку до труб вентиляційної системи. Маскування цих комунікацій взагалі  вимагає значних вкладень, а за підвісною стелею все це можна прокласти абсолютно непомітно.
  •  Ще один важливий аспект – доступ до комунікацій. Конструкція більшості підвісних стель (враховуючи  моделі від Мехбуд, які ми розглянемо нижче) передбачає їх монтаж  з окремих елементів – касет, рейок, панелей та  ін. Будь-який елемент можна демонтувати без порушення цілісності системи, тому проблема ремонту проводки, кабелів або труб в застельовому просторі втрачає свою актуальність.

РІЗНОМАНІТТЯ СТЕЛЬНИХ СИСТЕМ

Різноманітність моделей підвісних стель, вироблених на заводі «Мехбуд», надасть можливість оформити офісні приміщення в різних стильових рішеннях та кольорах, а також підібрати тип стелі згідно з функціональним призначенням кімнати.

Для кімнат з великою площею, особливо для формату open space, дуже важлива міцність підвісної системи. Стельові елементи, вироблені на нашому підприємстві, мають оптимальну товщину металу, що не допускає прогину підконструкції й деформацію панелей або касет підвісної стелі навіть після тривалої експлуатації.  Якщо потрібно замінити панель, немає необхідності демонтувати підвісну систему ─ панель легко знімається й на її місце вставляється нова.

Дуже важливо в офісному приміщенні, робота в якому передбачає тривалу роботу за комп’ютером, забезпечити гарну освітленість. У кожну з видів підвісної металевої стелі, виробленої на «Мехбуд», легко встановлюються різні види світильників. До того ж поверхня панельної стелі дуже добре відбиває й розсіює світло, тому саме цей вид стелі рекомендується для застосування в кімнатах, де співробітники працюють цілий день.

Візуально розширити простір дозволять, практично відполіровані до блиску, дзеркальні стелі. Панелі зроблені з нержавіючої сталі, їх можна поєднувати з пофарбованими панелями з оцинкованої сталі

Для поліпшення акустики можна застосувати панелі або рейки з перфорацією, що знижують рівень шуму й сприяють поліпшенню повітрообміну. Перфоровані стелі, разом з усіма опоряджувальними матеріалами, необхідними для створення гарної акустики, також можуть бути застосовані в конференц-залах і кімнатах переговорів.

Для нешироких коридорів (до 3 м), наше підприємство пропонує спеціальну модель – коридорну стелю. Його перевага полягає в тому, що для нього не потрібно підконструкції. Металеві рейки укладаються на напрямні, закріплені до стіни.

Оригінальний малюнок стелі можна створити, застосовуючи прямокутну стелю в адміністративній будівлі. Поєднання різних за шириною рейок, а також матеріалів: нержавіючої й оцинкованої сталі, поліпшує освітленість і збільшує простір приміщення.

У просторих кабінетах, холах офісного центру або адміністративних установах можна застосовувати кубоподібну стелю, яка покращить вентиляцію приміщення й надасть йому неповторний архітектурний стиль.  Кубоподібну рейку можна пофарбувати у будь-який колір або нанести оригінальну текстуру.

Висновок

Сучасний офіс (як, власне,  будь-який адміністративний будинок) – це в першу чергу функціональний  робочий простір, яке повинен бути комфортним та   безпечним. Оздоблення приміщень відіграє важливу роль в забезпеченні комфорту та  безпеки – ось чому вибору матеріалів для оформлення стелі дизайнери приділяють таку пильну увагу.
Як  з точки зору СНіПів, так і з точки зору дизайну саме металеві підвісні стелі – касетні, панельні, рейкові – є оптимальним вибором. Продукція заводу Мехбуд відповідає найсуворішим стандартам, а її асортимент дозволяє реалізувати в офісі практично будь-який дизайн-проект.

Підібрати тип, параметри підвісної стелі, а також довідатися ціни можна у наших експертів.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше