Гра кольором та світлом для візуального збільшення простору
17 Лютого, 2022
717  

Гра кольором та світлом для візуального збільшення простору

Багато квартир, розташованих в типових багатоповерхових будинках, мають один важливий недолік – низьку  стелю. І якщо з плануванням, яке дісталося в спадок від радянських архітекторів, якось  можна боротися, то підняти стелю явно не вийде.

З аналогічною проблемою стикаються також  орендарі приміщень у великих торгових комплексах. Як правило, в таких об’єктах орендується досить велика площа,  при стандартній висоті приміщення виглядає непропорційно низьким.

Вирішити цю проблему з відносно прийнятними витратами можна, використовуючи дизайнерські інструменти. Нижче ми розповімо, як за рахунок обробки стелі можна не тільки візуально його підняти, але й виправити інші недоліки планування.

Форма та  матеріали для стелі

Планувати візуальне збільшення висоти стелі необхідно ще на етапі проектування обробки приміщення. Тут можна застосувати кілька рішень:

igra-zvetom
  • Перше, досить очевидне – використання однакових матеріалів в оздобленні стін та стелі. Завдяки цьому межа між стіною та перекриттям практично стирається, й погляд на ній не затримується. Хорошим прикладом буде оздоблення стелі та стін кубообразними або рейковими панелями.
  • Другий варіант – застосування в обробці стелі матеріалів, які кольором та текстурою копіюють підлогове покриття. Так, якщо підлогу  покрити плиткою з керамограніту, то в стельовій обробці  можна застосовувати металлокассети, форма та  розмір яких повторюють габарити плиток. У випадку з дерев’яною підлогою візуально підніме стелю використання рейкових панелей «під дерево».
igra-zvetom
  • При обробці стелі кубообразними або  рейковими конструкціями важлива також  орієнтація ламелей. Якщо вони будуть розташовані паралельно долинним сторонам приміщення, то кімната додатково витягнеться, в іншому випадку приміщення буде трохи  укороченим- часто це необхідно, щоб зробити його більш пропорційним. Якщо панелі будуть використовуватися також  в с обробці стін, то для «підняття» стелі вони повинні розташовуватися вертикально.
  • Наступний важливий аспект – текстура матеріалу. Щоб кімната здавалася вище, стелю в ній потрібно робити або глянцевою, або дзеркальною. Хорошим вибором буде чергування стельових касет з дзеркальним покриттям та  темних касет за принципом шахової дошки.
  • Багаторівневі конструкції теж добре виглядають. Ви можете зробити невеликий бортик або нішу для підсвічування по периметру – в цьому випадку центральна частина стелі, оброблена з урахуванням наведених вище рекомендацій, буде здаватися вище, ніж вона є насправді.
igra-zvetom

Якщо ви монтуєте підвісну стелю в приміщенні, але не маете  фізичної можливості підняти її (наприклад, це забороняють правила оренди або цьому перешкоджають розташовані за стелею комунікації) – підніміть її візуально. Виберіть рейкову конструкцію, кубообразну стелю або стелю «Грільято» – важливо, щоб створене вами перекриття проглядалося. Так вільний простір за стелею (а його можна додатково підсвітити) створить такий необхідний обсяг.
Нарешті, приховати низьку стелю можна, якщо замаскувати стик стіни та стелі жолобником особливої ​​форми. Такий жолобник виконує ту ж функцію, що й  перехід стельової обробки на стіну: Він розмиває межу та за рахунок обману зору піднімає перекриття

igra-zvetom

Кольорові та графічні рішення

Наступна група дизайнерських рішень стосується кольору. Тут вже досить давно використовуються перевірені прийоми роботи:

  • Очевидне рішення, яке застосовується майже завжди – фарбування стелі в якомога більш світлий колір або використання в обробці білих, бежевих або світло-блакитних панелей. Так, в цьому випадку доводиться витрачати час та  сили на підтримку поверхні в чистоті, але зате людське око буде сприймати світлу стелю як порожнечу, тобто приміщення буде казатися  більш високим, ніж є насправді.
  • Наступний варіант – градієнтний дизайн. Темна підлога, трохи світліші стіни, ще більш світла стеля. Принцип дії на зоровий аналізатор людини буде аналогічним: око  саме буде рухатися знизу вгору, сприймаючи стелю як візуальне продовження стін.
igra-zvetom
  • Забарвлення стелі тон в тон зі стінами – ще одне гарне рішення. Ми знову експлуатуємо той же принцип «розмиття межі»: якщо дотримуватися максимальної ідентичністі відтінків, то перехід від стіни до стелі буде майже непомітний.
  • Вертикальні та  діагональні смуги на стінах, частково заходять на стелю, теж піднімають перекриття. Це ж стосується будь-яких елементів оздоблення: їх вертикальна орієнтація «витягує» приміщення вгору, тоді як при горизонтальному розміщенні кімната стає більш присадкуватою та широкою.

Використання металевих стель для компенсації архітектурних недоліків

Вище у статті ми згадували певні конструктивні рішення, але акцент робили саме на загальних концепціях та підходах. Проте не варто забувати, що у більшості виробників матеріалів для оздоблення приміщень асортимент дещо обмежений, тому варто обирати таку компанію, яка може запропонувати обширний вибір матеріалів. Це полегшить пошук схеми для візуального розширення простору в приміщенні.

Прикладом може стати асортиментна лінійка компанії «МехБуд» — одним з ключових напрямків її роботи є саме виробництво деталей для модульних металевих стель. Доробок компанії має безліч приладів вдалої реалізації винесеної у заголовок задачі, тож ми приведемо найактуальніші:

  • Класичне рішення — оздоблення стелі білими або ж блакитними металевими касетами/панелями. Людське око часто сприймає такі кольори як «пусті», тобто на місці стелі формується порожнина — це збільшує уявну висоту приміщення. Плюсом буде і можливість монтажу касет та панелей з мінімальними зазорами.
  • Ще один прийнятній варіант — використання в оформленні горизонтальних або діагональних металевих рейок. Такі рейки можна монтувати як на стелі, так і на стіни: якщо кольорову гаму ви оберете згідно наведеним вище рекомендаціям, то змінювати візуальні пропорції приміщення можна буде у будь-якому напрямку.
  • У кубоподібних панелей та стель типу «Гриль’ято» є важлива особливість — вони частково проглядаються знизу. Цю особливість можна використати: за подвійною стелею розміщуємо освітлювальні прилади, які формують розсіяні низхідні потоки світла. «Граючись» за напрямом променів, можна як сфокусувати увагу на окремих зонах (це корисно в комерційних приміщеннях), так і частково «розсунути» стіни.

Варто зважати, що використання освітлювальних приладів може бути дуже ефективною технологією, спрямованою на вирішення поставленої задачі. Детально про неї ми розкажемо нижче.

Освітлення та  аксесуари

Наступна група методів стосується елементів, які відносяться до стелі лише формально. Це – освітлювальні прилади та аксесуари:

igra-zvetom
  • Перше, що слід мати на увазі – так це те, що людський погляд інстинктивно слідує  по променю, рухаючись від джерела світла. Хочете, щоб стеля здавалася візуально вищою – розміщуйте настінні світильники трохи вище рівня очей та  обирайте такі моделі, які частину світу пропускають вгору.
  • Другий варіант реалізації цього принципу – підсвічування стелі по периметру з використанням світлодіодним стрічки. Якщо відображаючий шар стрічки орієнтувати так, щоб більша частина світла потрапляла на стелю, він буде сприйматися вище за рахунок відведення в тінь областей які  опинилися  під карнизом.
  • Якщо для стельового освітлення використовуються стандартні LED-панелі, то розміщувати їх потрібно так, щоб центральна частина стелі була освітлена трохи краще, ніж області по периметру. В іншому випадку центр кімнати, особливо великий, буде «нависати» над людиною, й здаватися ще нижче.
igra-zvetom
  • У низьких приміщеннях при оформленні стелі краще відмовитися від масивних підвісних світильників – вони сильно «занижують» стелю. Вбудовані в стельові панелі лампи або плоскі накладні моделі в цій ситуації будуть виглядати куди краще.

Узагальнюючи, можна виділити наступні прийоми «світлової корекції простору»:

  • Контурне чи загальне освітлення стелі.
  • Приховування в тіні об’єктів, що візуально зменшують площу чи висоту приміщення.
  • Розставлення світлових акцентів на найбільш привабливих чи комерційно вигідних зонах.
  • Розміщення світлового обладнання за підвісною стелею для створення ілюзії високої стелі.

Власне, обмежень тут майже нема: якщо у вас досить світла, то навіть невелике приміщення буде сприйматись як вельми просторе.

Для вирішення поставленого завдання можна використовувати і різні аксесуари. Так, наприклад, прихований монтаж карнизів для штор та  вибір фіранок з вертикальними складками або чітким вертикальним малюнком допомагає підняти стелю, навіть якщо саме перекриття буде оброблено в темних тонах.

Це ж справедливо і для будь-яких предметів інтер’єру: вертикальні лінії, діагоналі та гострі кути, спрямовані вгору (типовий приклад – панно із зображенням Ейфелевої вежі) – це те, що потрібно для візуального збільшення простору під стелею.

igra-zvetom

Як бачите, підняти стелю, не виконуючи капітальну реконструкцію та не демонтуючи перекриття – реально. Тим більше що сьогодні доступні матеріали для стельової обробки, які в рази полегшують вирішення такого завдання. Використовуючи їх, та застосовуючи рекомендації, наведені в статті, ви зможете радикально перетворити приміщення, зробивши його більш пропорційним!

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі