Стелі для медичних установ від заводу “Мехбуд”
19 Травня, 2023
1321  

Стелі для медичних установ від заводу “Мехбуд”

Медичні стелі — це стельові системи, які можна встановлювати в приміщеннях з підвищеними санітарно-гігієнічними вимогами. Наприклад: клініки, лікарні, санаторії, медичні центри та стоматології – всі ці об’єкти вимагають додаткового антимікробного та антибактеріального захисту.

До матеріалів обробки , що застосовуються у медичних установах, висувають найбільш жорсткі вимоги з безпеки, експлуатаційних якостей і, головне, можливості очищення у порівнянні з іншими будівельними об’єктами.

Завод “Мехбуд” виготовляє металеві підвісні стелі, які відповідають усім діючим санітарним нормам (СНиП). Також вся продукція має відповідні висновки СЕС і Держтехногенбезпеки України.

Нормативні документи

В Україні основні нормативні документи, що регулюють встановлення стель у медичних закладах, включають:

  1. ДБН В.2.2-3-2007 “Будинки і споруди. Лікарні та поліклініки”: Цей документ встановлює вимоги до проектування, будівництва та експлуатації лікарень та поліклінік. Він включає вимоги до внутрішньої обробки, включаючи стелі.
  2. ДБН В.2.5-67:2013 “Санітарні норми проектування лікарень та поліклінік”: Цей документ встановлює санітарні вимоги до проектування лікарень та поліклінік, включаючи вимоги до матеріалів, що використовуються для внутрішньої обробки.
  3. ДСТУ Б В.2.6-212:2016 “Будівельні матеріали. Потолки підвісні. Технічні умови”: Цей стандарт встановлює вимоги до підвісних стель, включаючи вимоги до їх властивостей та встановлення.
  4. ДСТУ Б В.2.6-22:2001 “Будівельні матеріали. Потолки підвісні з металевих плит. Загальні технічні умови”: Цей стандарт встановлює вимоги до металевих підвісних стель, включаючи вимоги до їх властивостей та встановлення.
  5. ДСТУ Б В.2.7-19-95 “Будівельні матеріали. Покриття підлоги та стелі. Методи випробувань”: Цей стандарт встановлює методи випробувань для покриття підлоги та стелі, включаючи вимоги до їх властивостей та встановлення.

Ці нормативні документи встановлюють вимоги до внутрішньої обробки медичних закладів, включаючи вимоги до матеріалів, що використовуються для стель, а також до їх властивостей та встановлення. Вони включають вимоги до гігієни, пожежної безпеки, зручності обслуговування та інших важливих аспектів.

Важливо відзначити, що при виборі матеріалів для стель у медичних закладах необхідно враховувати специфіку конкретного медичного закладу, включаючи типи медичних процедур, які там проводяться, а також потреби пацієнтів і персоналу.

Особливості вибору стель для медичних закладів

Вибір правильних стель для медичних закладів – це не просто естетичне рішення. Це питання гігієни, безпеки, комфорту пацієнтів та ефективності медичного персоналу. Давайте розглянемо декілька ключових особливостей, які варто враховувати при виборі стель для медичних закладів.

  • Санітарні вимоги. Медичні заклади вимагають високого рівня санітарії та гігієни. Стелі повинні бути легкими для чищення та витримувати регулярну дезінфекцію. Матеріали, що відповідають цим вимогам, включають метал, винил та пластик.
  • Пожежна безпека. Медичні заклади часто використовують різноманітне обладнання, яке може створювати пожежну небезпеку. Тому стелі повинні бути виготовлені з вогнетривких матеріалів, що знижують ризик поширення вогню.
  • Акустичні властивості. У медичних закладах часто потрібно забезпечити тихе та спокійне середовище для пацієнтів. Стелі з хорошими акустичними властивостями можуть допомогти знизити рівень шуму та створити більш комфортне середовище.
  • Доступ до запотолочного простору. У медичних закладах часто потрібно легкий доступ до запотолочного простору для обслуговування комунікацій та обладнання. Підвісні стелі, які дозволяють легко відкривати окремі панелі, можуть бути ідеальним рішенням.
  • Естетика та комфорт. Нарешті, не забувайте про естетику та комфорт. Стелі в медичних закладах повинні бути не тільки практичними, але й приємними на вигляд. Вони повинні сприяти створенню спокійного та затишного середовища для пацієнтів та персоналу. Вибір стелі з приємними кольорами та текстурами може допомогти створити таку атмосферу.

Вибір правильної стелі для медичного закладу – це важливе рішення, яке впливає на безпеку, ефективність та комфорт всіх, хто в ньому перебуває. Враховуючи ці особливості, ви зможете зробити найкращий вибір для вашого медичного закладу.

Якою має бути стеля в медустанові: основні вимоги

До обробки медичних установ – лікарень, поліклінік, медпунктів і т.д. – висувається цілий ряд досить суворих вимог. Перш за все ці вимоги стосуються санітарного стану елементів оздоблення, оскільки саме цей показник для подібних приміщень вважається критичним.
Вимоги нормативних документів до обробки поширюються і на стелі.

Стеля в приміщенні, де проводяться будь-які медичні маніпуляції, повинна:
Забезпечувати можливість санітарної обробки. Це необхідно для підтримки санітарного стану приміщення в цілому: так, мийка стелі з антисептиками проводиться рідше, ніж миття підлоги або обробка стін, але все одно вона повинена не тільки витримувати регулярну обробку, але і забезпечувати її ефективність, тобто можливість контакту антисептика з усіма поверхнями.
Забезпечувати пожежну безпеку. У багатьох медичних установах використовується електрообладнання, проводка для якого прокладається прихованим способом. Стельові панелі повинні бути виготовлені з негорючих матеріалів, що виключить ризик загоряння та розповсюдження вогню при будь-яких проблемах з проводкою.
Гарантувати доступ до застельованому простору. Це вимоги теж безпосередньо пов’язані з прихованою прокладкою проводки і інших комунікацій. Дуже часто для відновлення працездатності медичного приміщення або для його перепрофілювання (наприклад,встановлення нового обладнання) необхідно оперативно прокладати нові гілки проводки або нові повітроводи – і це буде можливо тільки в тому випадку, якщо конструкція стелі дозволить проводити швидкий демонтаж окремих елементів.
Крім того, не варто забувати і про стандартні вимоги, які висуваються до стельових конструкцій – міцності, довговічності, стійкості до зовнішніх впливів і т.д.

Всім перерахованим вище вимогам, що стосуються стель медичних установ, в повному обсязі відповідають  тільки кілька різновидів стельових конструкцій. І в першу чергу це – металеві підвісні стелі. Для них характерна унікальна комбінація переваг, яку ми опишемо нижче.

stelovipaneli

Переваги металевих підвісних стель

1. Високі експлуатаційні якості. Металеві стелі дуже водостійкі. Вони не бояться затоплень (негарні жовті плями, що залишаються на плитах з мінеральної вати, на них не утворюються). Стельові касети й рейки з металу міцні, вони не б’ються при падінні. Поверхня стелі завжди залишається ідеально рівною, плити або рейки згодом не прогинаються й не деформуються.

2. Естетичність та довговічність. У медичній установі, у внутрішньому облицюванні переважає білий колір. Біла фарба на металевих стелях не жовтіє, що звичайно відбувається з більш дешевими плитами.

3. Міцність і безпека конструкції. Металеві плити й ламелі не просякають вологою, тому не створюють додаткового навантаження на каркас. Нескладність демонтажу металевої підвісної стелі дає можливість оперативно усунути будь-які несправності в комунікаційних і електричних системах застельової конструкції медичної установи. Високий ступінь вогнестійкості металу, з якого МЕХБУД виробляє свою продукцію, підвищує пожежну безпеку медичної установи, перешкоджає швидкому поширенню вогню, що дає більше часу у випадку виникнення пожежі для евакуації пацієнтів.

4. Забезпечення гарної освітленості. Завдяки добрим світловідбивним якостям металевих касет і панелей, приміщення гарно  освітлене в денний час. Всі металеві стелі від заводу “Мехбуд”, дозволяють легко монтувати всі види світильників, які забезпечують загальну освітленість не менше 100 Лк, робочих місць – не менше 300 Лк.

medpotolok

Вибір металевої стелі для медзакладу

Завод «Мехбуд» виготовляє металеві комплектуючі для стель в досить великому асортименті. Велика частина виробів з доступного модельного ряду відмінно підходить для встановлення в медичних установах, але при підборі конструкцій варто звернути увагу на:
Рейкові стелі. Цілісні рейки формують суцільну поверхню, добре переносять регулярну санітарну обробку, і при цьому досить охайно виглядають. Перфоровані рейки добре підійдуть для тих приміщень, в яких не проводяться медичні маніпуляції.
Панельні стелі теж можуть бути цільними і переформованими. Сталеві панелі монтуються не набагато складніше традиційно використовуваних в обробці стель панелей мінерально-волокнистої сировини, але при цьому в рази перевершують їх і за міцністю, і по довговічності, і по асептическим характеристикам.
Кубообразні стелі теж можуть бути використані в обробці медустанови. Так, їх експлуатація пов’язана з певними обмеженнями, але в ряді випадків така стеля буде виглядати цілком виграшно.
У наступному розділі ми коротко опишемо підбір стельової конструкції для тих чи інших приміщень.

Місця застосування металевих підвісних стель

Металеві стелі для медичних установ можна використовувати в оформленні різних приміщень. В першу чергу це:
Коридори – перфоровані рейкові і панельні металеві стелі можна встановлювати в коридорах лікарень і поліклінік. Крім дуже високих експлуатаційних якостей перші, ще здатні знижувати «ефект луни» і поглинати фоновий шум, який дуже часто створюється в місцях з великою кількістю відвідувачів.
Лікарняні палати, процедурні кабінети, санвузли. В даних приміщення повинна бути ідеальна чистота. Металеві панелі і рейки виготовлені з алюмінію і оцинкованої сталі мають абсолютно гладку поверхню і стійкі до впливу миючих засобів, в т. ч. речовин що містять активні компоненти. Тому, необхідна регулярна мийка стелі не призведе до зниження якості покриття.
Операційні. Для цих приміщень завод “Мехбуд” виробляє стелі з антибактеріальним покриттям. Можливість регулярної дезінфекції панелей навісної металевої стелі і наявність ефективної вентиляційної системи в приміщенні, унеможливлюють потрапляння мікрочастинок в застельовий простір і подальше їх переміщення в приміщеннях.
Холи і фойє – приміщення, для яких характерна велика кількість відвідувачив Зазвичай обробці стелі в них не приділяють належної уваги. З іншого боку, встановлення панельної конструкції з дзеркальних елементів або монтаж кубообразного стелі дозволять радикально змінити на краще ці приміщення, зробивши перебування в лікарні менш напруженим і знизивши рівень стресу пацієнтів. Крім того, обробка стель в лікарняному холі з використанням сучасних металевих панелей позитивно позначиться на іміджі медичного закладу.

medpotolok

Наші роботи

Підприємство МЕХБУД має досвід у виготовленні різних типів стель для медичних установ: Київський міський онкологічний центр (вул. Верховинная, 69), Національний інститут раку ( м. Київ, вул. Ломоносова, 33/43) тощо.

За індивідуальним запитом, наше підприємство може виготовити металеві стелі зі спеціальним антибактеріальним покриттям. Металеві підвісні стелі, що випускаються на заводі МЕХБУД, мають відповідні висновки СЕС і Держтехногенбезпеки України.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше