Стелі у житлових та громадських будівлях: тренди 2018 року
24 Червня, 2018
1042  

Стелі у житлових та громадських будівлях: тренди 2018 року

2018 рік складно назвати переломним у формуванні трендів у внутрішній обробці приміщень. З іншого боку, основні напрямки починаючи з кінця 2017 оформилися досить чітко, тому підібрати оптимальний варіант для стелі та стін не складе труднощів.

Нижче ми проаналізуємо основні тенденції, які існують на поточний момент та оберемо варіант стельових конструкцій, які – за умови монтажу в 2018 році – будуть зберігати свою актуальність протягом тривалого часу.

Капітальні конструкції

Аналізуючи тренди в обробці стель, зручно буде розділити всі варіанти відповідно до основних типів конструкцій. Найпростішим буде аналіз обробки капітальних стельових перекриттів:

  • Штукатурне вирівнювання стелі – технологія з тисячолітньою історією, але в 2018 році вона практично повністю втратила актуальність. Обробляти стелі таким чином є сенс тільки в тому випадку, якщо саме перекриття досить рівне, інакше вирівнювання потребують використання дуже великого обсягу матеріалу.
1
  • Якщо ви все ж вирішили вирівнювати стелю штукатуркою – відмовтеся від побілки або обклеювання шпалерами. Перший варіант вкрай непрактичний, другий не дозволяє створити досить сучасний інтер’єр.
  • Єдиний варіант, який в даній ситуації «має право на існування» – це фарбування стелі інтер’єрними пігментами (акриловими або латексними). Але і в цьому випадку результат вийде просто прийнятним, але не більше.

Натяжні стелі

Натяжні стелі, які ще близько 5 років тому перебували на піку популярності, в 2018 році теж почали потихеньку здавати свої позиції. Але тут ситуація все ж дещо відрізняється:

  • Найбільш поширені (через низьку вартість) глянцеві полімерні стелі натяжної типу сьогодні використовуються все рідше. Виняток становлять стелі з фотодруком, але їх зазвичай застосовують в оформленні специфічних приміщень – наприклад, дитячих в приватних будинках, рекреаційних зон в комерційних будівлях і т.д.
trendu-potolka

Основним трендом в 2018 році можна вважати зростання популярності матових полімерних і тканинних моделей натяжних стель. Незважаючи на високу вартість, частка їх на ринку зростає. Важливим фактором можна вважати і те, що монтаж таких стель вимагає більш високої кваліфікації фахівців, і це потрібно враховувати при плануванні ремонту.

Підвісна стеля

Тренд активного використання підвісних стельових конструкцій оформився вже більше 10-15 років тому, тому новим його назвати не можна. І все ж у 2018 році можна без праці виділити основні тенденції, які визначають, наскільки актуальним є те або інше інтер’єрне рішення.

Використання гіпсокартону виправдано тільки при обробці приватних будинків і квартир. Та й в цьому випадку все менш популярними стають багаторівневі фігурні стелі. Максимум, який стоїть закладати в проект в 2018 році – це ніша для карнизу (забезпечує прихований монтаж штор) або короб для світлодіодного освітлення по периметру.

trendu-potolka

Підвісні стелі типу «Армстронг» на основі мінерально-волокнистих плит теж поступово «виходять з моди» Вони і раніше розглядалися як виключно офісний варіант, але в поточному році їх обирали тільки для економ-обробки при вкрай обмеженому бюджеті.

Аналогічна ситуація з обшивкою стель пластиковою вагонкою. Так, її ще використовують. Але з двома застереженнями: по-перше, застосовують ПВХ-панелі в основному або для ванних, або для технічних приміщень (гараж, сарай, балкон), по-друге, намагаються обрати більш якісну пластикову вагонку.

Якщо говорити про найбільш актуальні тренди, то в 2018 році все активніше починають використовувати підвісні стелі з металевих панелей різної форми і розміру. Але якщо раніше такі конструкції розглядалися як підходяща форма обробки санвузла або гаража, то сьогодні метал активно застосовують в оформленні самих різних приміщень.

trendu-potolka

Металеві стельові панелі – вкрай велика група матеріалів, тому аналізувати сферу їх застосування варто окремо для кожного різновиду:

  • Рейкові конструкції. Вони використовувалися і раніше – але приблизно з 2015 року почалося активне використання рейкових конструкцій в обробці як житлових, так і громадських приміщень. У будинку або квартирі рейкова стеля буде доречна в кухні, коридорі або в ванній, а ось в громадському будинку – практично скрізь.
  • Панельні і касетні стелі. У 2017-2018 роках металеві підвісні стелі зі сталевих або алюмінієвих касет / панелей практично витіснили стелі типу «Армстронг» і з преміум-сегмента, і з середньої цінової категорії. За великим рахунком, цей варіант сьогодні розглядається «за замовчуванням» при виборі обробки для комерційної нерухомості
trendu-potolka
  • Кубообразні стелі (вони є, наприклад, в асортименті заводу «Мехбуд»). Цей різновид стель в Європі відомий досить добре – але ось у нас її почали використовувати не так давно. Аналіз ринку стельових конструкцій і огляд актуальних дизайн-проектів показує, що саме кубообразні стелі багатьма дизайнерами інтер’єру розглядаються як пріоритетний варіант для обробки будь-яких великих просторів – від залів в аеропортах до фойє в готелях і приміщень ТРЦ.
  • «Грільято» та інші оригінальні конструкції. Їх популярність в 2018 трохи нижче, ніж у кубообразних стель – але все ж досить висока. У всякому разі, вентильовані і популярні стельові конструкції вважаються – і ще мінімум 5-10 років будуть вважатися чудовою альтернативою суцільної підвісної конструкції.
trendu-potolka

Кольорові рішення

Незалежно від типу стельової конструкції важливу роль в її сприйнятті грає кольорова гамма. Які ж варіанти будуть доречними в 2018 році і в подальшому?

Світла стеля (білий, бежевий) – це класика, яка, за ідеєю, не повинна старіти. Але таке кольорове рішення буде доречним тільки в приватному будинку або квартирі. І при найпростіших варіантах обробки.

trendu-potolka
  • Більш сучасними є тоновані стелі – як правило, їх фарбують на один-два тони світліше стін. Так приміщення зберігає свої пропорції, але стає більш виразним.
  • Темні стельові конструкції монтують там, де необхідно зробити приміщення візуально більш низьким. Це – стандартна дизайнерська хитрість, але в 2018 році її використовують особливо активно.
  • Чим характерний 2018 рік у дизайні комерційної нерухомості – так це активним використанням дзеркальних стельових панелей і панелей з покриттям «металіками». Це дозволяє створювати досить виразні композиції, і при цьому візуально піднімати висоту стелі.
10

При монтажі кубообразних або рейкових стель активно застосовується імітація натуральної деревини. Цей варіант забарвлення не універсальний, але в деяких інтер’єрах «псевдо-дерев’яна» стеля виглядає дуже добре.
Навіть поверхневий аналіз трендів 2018 року в обробці стель дає зрозуміти: найбільш актуальними будуть ті інтер’єри, при проектуванні яких будуть активно задіяні нові матеріали і технології. В першу чергу це стосується підвісних стельових систем, які – поряд з низкою практичних переваг – володіють великим дизайнерським потенціалом.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі