Стеля, що переходить в стіну: дизайн та функціональність
7 Лютого, 2022
995  

Стеля, що переходить в стіну: дизайн та функціональність

Стеля з переходом на стіну – одне з оригінальних рішень, які ще порівняно недавно можна було зустріти тільки в дизайнерських інтер’єрах. Власне, це один з варіантів арки або полуарки – конструкції, яка об’єднує вертикальні та горизонтальні поверхні в квартирі.

Реалізувати такий проект можна за допомогою самих різних матеріалів, але краще за все для цієї мети використовувати рейкові або кубообразні стельові панелі.

reechnuy-potolok

Варіанти реалізації

Конструкція «стеля + примикаюча стіна» досить проста. По суті, вона складається з двох площин, що змикаються під прямим кутом (виняток – мансардні приміщення з похилими стінами). Раніше такі «полуарки» робили  за допомогою стандартної стінової обробки, та за допомогою фотошпалер,  з застосуванням натяжних полотен – але сьогодні найпопулярнішими матеріалами виступають саме рейкові та  кубообразні системи.

В їх застосуванні є відмінності:

Рейкові конструкції найчастіше застосовують при оформленні житлових приміщень. Як правило, стінові панелі розміщують горизонтально, стикуючи під стелею з такими ж горизонтальними стельовими панелями. Якщо таким способом оздоблюється  не все приміщення, а тільки його частина, то кольорову гамму роблять максимально контрастною.
Кубообразну стелю «заводять» на стіну зазвичай в досить просторих та високих приміщеннях – великих вітальнях, холах, фойє і т.п. Вертикальне розміщення кубообразних стінових рейок візуально піднімає стелю, роблячи простір більш пропорційним.

Загальна схема монтажу при цьому залишається майже незмінною:

Спочатку на стелю та  стіни монтується несучий каркас, а потім встановлюються декоративні рейки або кубообразні елементи. За обробкою – як на стелі, так і на стіні – можна прокласти комунікації, що розширюють  спектр застосування цього дизайнерського рішення.

Переваги з точки зору дизайну та функціональності

Незважаючи на достатню складність реалізації (монтаж такої конструкції складніше, ніж просто обшиття  стелі кубообразними або рейковими панелями), зусилля, прикладені для встановлення, будуть виправдані:

  • По-перше, об’єднання стелі зі стіною із застосуванням якісних оздоблювальних матеріалів – це сучасне рішення, досить оригінальне для того, щоб радикально перетворити інтер’єр приміщення.
  • По-друге, при правильному підборі орієнтації панелей (горизонтальна / вертикальна) та  кольорової  гами можна візуально зробити приміщення більш пропорційним, розширивши його або, навпаки, «витягнувши» вгору.
  • По-третє, у металевих рейкових та  кубообразних панелей є  свої переваги: ​​висока міцність, довговічність, привабливий зовнішній вигляд, стійкість до зношування та намокання.
  • Нарешті, за такою конструкцією можна приховати комунікації, а можливість прокладки проводки за стіновими панелями дозволяє встановлювати вбудовані в стіну світильники без штроблення та інших трудомістких операцій.
kuboobraznuy-potolok

Потенційні ризики: що потрібно врахувати при проектуванні та монтажі?

До недоліків рішення можна віднести хіба що високу вартість використовуваних матеріалів. Але є  ряд нюансів, які варто врахувати при монтажі та експлуатації таких дизайнерських конструкцій:

  • По-перше, дуже важливо приховати несучий каркас, на якому будуть закріплені панелі. Якщо у випадку з стелею це не настільки критично, то на стіні місця кріплення будуть кидатися в очі
  • По-друге, важливо правильно підібрати розташування панелей. В низькій  кімнаті горизонтальні металеві рейки на стінах будуть доречні тільки тоді, коли ви обробляєте таким чином частину приміщення. Якщо ж ви обшиваєте  горизонтальними ламелями всю стіну –   без того низька стеля буде здаватися ще нижче.
  • Наступний аспект зачіпає підбір кольору. Робити фрагмент стіни, з’єднаний зі стелею, «тон в тон» з іншими поверхнями в приміщенні не варто – конструкція буде губитися. Так що важливо підібрати такий відтінок який буде контрастувати з основною обробкою, але при цьому не вибиватися з кольорової гами (кілька вдалих прикладів є на фото в статті).
  • Нарешті, не забувайте про догляд. Стіна, обшита рейками або кубообразними панелями, буде накопичувати пил – особливо при горизонтальній орієнтації елементів. Так що доведеться витрачати час на періодичне вологе прибирання: при великій площі обробки це може бути обтяжливим.

Важливо! Якісні захисно-декоративні покриття, які ми використовуємо при виробництві кубообразних та рейкових систем, частково відштовхують пил. Але  і їх потрібно протирати – на жаль!

Зробивши стелю з переходом в стіну, ви перетворите приміщення – такі дизайнерські рішення будуть доречні для багатьох комерційних об’єктів та приватних будинків. Але при проектуванні потрібно бути гранично уважним, та проводити професійний монтаж – тоді конструкція буде виглядати ідеально!

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі