Стелі для комерційних об’єктів: які будуть актуальні в 2020 році?
24 Червня, 2020
591  

Стелі для комерційних об’єктів: які будуть актуальні в 2020 році?

krasivuy-potolok

Вибір матеріалів для обробки приміщення багато в чому визначає кількість  ремонтів та  зовнішній вигляд інтер’єру, а також  безпеку експлуатації будівлі в цілому. Це в повному  обсязі стосується і стель: стельові конструкції можуть бути самими різними, в одночас  відмінності не обмежуються зовнішнім виглядом.
У приватних будинках для обробки стель можуть використовуватися різні матеріали. У комерційному секторі (а також в громадських будівлях) вибір можливих рішень звужується – в першу чергу через більш суворі  вимоги  до обробки. Нижче ми розглянемо найбільш значущі тренди 2020 року та  проаналізуємо найбільш актуальні варіанти оформлення.

Вимоги до стель: що змінилося?

Якщо говорити про тренди в обробці комерційних об’єктів, то 2020 рік не приніс нічого нового або революційного. Це означає, що тенденції, які зародилися ще в 2015-2016 році і остаточно оформилися в 2018 році, все ще зберігають  свою актуальність

krasivuy-potolok

Найбільш значимими факторами будуть:

  • Безпека. Для комерційних об’єктів з великим скупченням людей це пріоритет №1. На перший план виходить вогнестійкість будівлі, а  це  означає, стеля теж повинна бути негорючою.
  • Практичність. Велика площа стелі передбачає трудомісткий догляд. Використання мазких матеріалів або стельових конструкцій, які погано переносять зволоження, буде небажаним.
  • Дизайн. Тут все залежить від того, для якого саме приміщення ми підбираємо стелю. В офісі або лабораторії важливо, щоб стельова конструкція створювала робочу атмосферу. Для ТРЦ або кафе стеля – це елемент декору, тому його естетичні показники стають  пріоритетними.
  • Можливість інтеграції з комунікаціями. Вбудовувані світильники та  повітроводи, труби і кабель-канали за стельової обшивкою – це вимога сучасності. У 2020 році практично всі комерційні приміщення обробляють із застосуванням підвісних конструкцій: це дозволяє оптимально розмістити інженерні мережі, і в одночас  раціонально використовувати внутрішній простір приміщення.
krasivuy-potolok

Таким чином, простір для маневру інженера або дизайнера при виборі стелі для проекту у 2020 році звужується. Втім, обирати все одно є з чого.

Офісні приміщення

Практично всім, хто панірує ремонтувати офісну нерухомість в 2020 році, варто поддумати  про те, щоб відмовитися від штукатурення стель. У цій технології є маса недоліків, при цьому велика витрата матеріалу робить її дуже витратною.

Альтернатіва, як ми зазначали вище – підвісна система, в якій в якості фальш-стель можуть використовуватися:

  • Плити з мінерального волокна (класичні стелі «Армстронг»). На початку 2000х вони були дуже популярні, сьогодні ж такі вироби поступово відходять в економ-сегмент. Волокнисті плити досить важкі і крихкі, але їх головний мінус – погана вологостійкість і схильність до деформації при набуханні.
krasivuy-potolok
  • Пластикові панелі небажано використовувати з точки зору пожежної безпеки, в іншому ж пластик цілком підійде. На ринку представлені полімерні матеріали з низькою горючістю – ціна їх досить висока, але з точки зору безпеки вони цілком підходять для використання в офісах.
  • Нарешті, металеві рейки, касети і панелі, як і раніше, будуть ідеальним рішенням для оздоблення офісного приміщення. Класичний варіант – квадратні касети 600х600 мм у світлої кольорової гамі на підвісному каркасі.

Важливо! Частина таких касет легко замінюється вбудовуваними світильниками типу «Армстронг» (з лампами денного світла або світлодіодними панелями). Ще частина панелей можна зробити перфорованими – вони не тільки полегшують циркуляцію повітря, але і сприяють зниженню рівня шуму, що для офісу дуже важливо.

Технічні приміщення

У технічних приміщеннях – цехах, складах, лабораторіях та ін. – пріоритети будуть дещо іншими. По-перше, тут стеля повинна легко очищатися від забруднень, тому що в таких приміщеннях підтримання чистоти дуже важливим. По-друге, варто врахувати ергономіку – фарбування стелі безпосередньо впливає на ефективність освітлення, а значить і на продуктивність праці.

  • Економ-варіант – це, звичайно, побілка оштукатуреної стелі або його фарбування. Недоліки такого рішення очевидні: систематичне вологе прибирання навіть дуже якісна фарба не витримає, тому термін служби обробки буде нтжчим .
  • Пластик підійде для оздоблення  тільки тих стель, які не випробовувати сильних механічних або температурних впливів. Бажано обирати пластикові панелі з матовою текстурою. Тому що на дешевому глянцовому пластиці будуть з’являтися відблиски від освітлювальних приладів.
  • Стеля грільято з гратчастою текстурою підійде для складів та  аналогічних об’єктів. Тут не дуже важлива декоративна складова, тому  за решітками  можна без побоювання розміщувати всі комунікації.
  • Рейкові стелі будуть справжньою знахідкою для невеликих приміщень, а касетні – для більш просторих кімнат. У 2020 році можливості декорування металевих рейок та  стельових касет розширилися, так що знайти потрібний відтінок та  текстуру порошкової фарби не складе труднощів.

Як і у випадку з офісними стелями, перевагою металевих підвісних конструкцій буде можливість інтеграції з освітлювальними приладами. Крім того, замість частини стельових панелей можна розмістити решітки повітряпроводів – для технічних приміщень це дуже актуально.

krasivuy-potolok

Комерційні об’єкти

Для комерційний об’єктів – сюди слід умовно віднести ТРЦ, магазини, кафе та ресторани – ситуація складається двояка. З одного боку, нормативні вимоги до обробки не залишають особливих можливостей для вибору – альтернатив металевої підвісної стелі, по суті немає (хіба що для зовсім невеликим приміщень). З іншого боку, вибір металевих конструкцій для монтажу доволі  великий:

  • Рейкова  стеля – оптимальна для невеликих приміщень та коридорів. Втім, у ряді випадків вузькі рейки можуть добре виглядати і на не великий площі, але тут на перший план виходить професіоналізм майстрів, які виконують монтаж.
  • Касетна / панельна стеля – рішення «за замовчуванням». Вибір величезний як за ціною, так і по дизайну, тому важливо обирати касети так, щоб вони органічно вписувалися в загальний інтер’єр. До речі, в 2020 році все більш популярними стають нестандартні стелі – наприклад, шестигранні (у вигляді бджолиних сот), зібрані з трикутних панелей різного розміру та  ін.
  • Стеля грільято вже став вельми звичним, тому його використовувати в 2020 році будуть рідше. Правда, це стосується стандартних варіантів: решітки в кольорах «металік» або яскравих контрастних відтінках відмінно впишуться в сучасні дизайнерські інтер’єри.
  • Нарешті, не можна забувати про конструкції, які набирають популярність, а саме кубоподібних стелях. Легкі квадратні або прямокутні рейки з прорізами між ними відмінно впишуться в будь-який дизайн. Якщо ж вибрати коричневі рейки або бажані  з текстурою натурального дерева, то така стеля буде доречною  в оформленні комерційного об’єкту з домінуючим східним або скандинавським стилем.
krasivuy-potolok

Таким чином, у 2020 році, як і раніше, стеля залишається однієї  з ключових елементів дизайну приміщення. Причому вибір рішень, придатних для комерційних об’єктів, буде тільки розширюватися – як за рахунок новинок на ринку, так і за рахунок нових варіантів дизайну вже відомих нам стельових конструкцій.

author
Иван Жилєнков
Про автора:

Профессиональный опыт: более 10 лет в сфере строительных  отделочных материалов. Свыше 100 завершенных объектов  различного назначения, на которых применены уникальные  потолочные решения. Разработ...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі