Підшивка покрівельних звісів та інших конструкцій
7 Лютого, 2022
3139  

Підшивка покрівельних звісів та інших конструкцій

Конструкція покрівлі може бути найрізноманітнішою, але досить часто в ній присутні елементи, що виходять за межі будівлі – покрівельні піддашки. Крім того, в архітектурі використовуються окремі фрагменти покрівлі, закріплені або на самій будівлі, або на окремій несучій конструкції – до цієї категорії відносяться піддашки  та звіси .

При монтажі подібних елементів верхня частина каркасу перекривається покрівельним матеріалом. Знизу конструкцію іноді залишають відкритою, але частіше  з міркувань естетики та практичності -піддашок  підшивають. Підшивка виконує кілька функцій й може бути реалізована із застосуванням різних матеріалів.

Функції підшивки піддашків

krovelnue-svesu

Покрівельний схил, піддашок та  навіс – все це конструкції, у яких є одна спільна риса – відкрита нижня частина покрівлі. Як правило, під основною площею даху знаходиться будівля, але саме на підашках покрівля стає найбільш вразливою до зовнішніх впливів. Саме тому при покрівельних роботах та при зведенні навісів (тим більше великогабаритних) нижню частину намагаються закрити підшивним матеріалом.

Підшивка покрівельних звісів виконує кілька функцій:

1. Перша, найбільш важлива – захист підпокрівельного простору. Місце примикання скату покрівлі до стінового огородження не завжди виходить зробити герметичним. Та підшивка стає додатковим бар’єром, який перешкоджає проникненню під дах вологи й протягів.

Зверніть увагу! Якщо скати утеплюються, то підшивка буде вельми бажаною, оскільки теплоізоляційний матеріал може сильно постраждати при контакті з зовнішніми факторами.

2. Якщо покрівельна конструкція монтується на металевому каркасі (як правило, за цією схемою роблять піддашки над входом або окремо розташовані навіси), то підшивка забезпечить захист металу від корозії.

  • 3 1
  • 8 1
  • 10 1
  • 12 1
  • 14 1
  • 1 1
  • 2 1
  • 4 1
  • 5 1
  • 6 1
  • 9 1
  • 11 1

3. Ще одне завдання, яке вирішує підшивка – захист самого покрівельного матеріалу від впливу вітру. Якщо схил не підшити, то сильний порив може підняти покрівельний матеріал, зірвавши його. Для піддашків та навісів великої площі ця проблема буде ще більш актуальною.

4. Нарешті, покрівельні піддашки  підшивають також з міркувань естетики. Підшивка не тільки формує гарну поверхню (її можна пофарбувати в потрібний колір), але й приховує конструкції, що знаходяться під покрівельними скатами – крокви, обрешітку, комунікації і т.д.

В цілому ж підшивка – це майже обов’язковий захід. У ряді випадків від неї можна відмовитися, але це буде доцільним тільки при будівництві будівель, стилізованих під старовину. В інших ситуаціях варто підібрати матеріал й захистити покрівельний піддашок  від несприятливих впливів.

Особливості підшивки піддашків  різних конструкцій

Різні покрівлі вимагають різного підходу в проектуванні, монтажі та  в підборі матеріалів. Покрівельні звіси не є винятком: так, є досить універсальні рішення, але в будь-якому випадку потрібно орієнтуватися на конструкцію вузла й на умови, в яких дах експлуатується.

krovelnue-svesu

Нижче ми проаналізуємо три основні різновиди конструкцій, з якими доводиться стикатися найчастіше.

Приватні будинки

Похилі покрівлі приватних будинків зазвичай мають піддашки відносно невеликого розміру. Піддашки в таких покрівлях прийнято ділити на фронтонні та карнизні. Але в будь-якому випадку підшивка дозволяє зробити дах більш надійним та довговічним

Які ж матеріали можна використовувати для підшивки піддашку?

  • Дерев’яні панелі – обрізна дошка, струганна дошка, вагонка. Найчастіше застосовуються для підшивки піддашків в дерев’яних будинках, але й в інших випадках вони цілком підійдуть. Для захисту від вологи дерев’яні панелі обов’язково обробляються спеціальними просоченнями з антисептиками.
  • Профнастил. Дешевше й простіше в монтажі, оскільки його можна нарізати досить великими фрагментами. Недоліком буде погана тепло- та звукоізоляція матеріалу.
  • 17 1
  • 27 1
  • 23 1
  • 20 1
  • 21 1
  • 22 1
  • 9 1
  • свесы 4
  • ПВХ-сайдинг. Для підшивки піддашку панелі сайдинга нарізаються на фрагменти потрібної довжини та кріпляться перпендикулярно стінам Монтаж вздовж небажаний: занадто висока ймовірність деформації.
  • Пластикові софіти. Спеціальні панелі, призначені саме для підшивки карнизного / фронтового схилу. Виробники софітів випускають також додаткові елементи – кріплення та з’єднувачі, щоб полегшити виконання робіт.

Підшивати піддашок покрівлі можна як по кроквах (тобто під кутом), так й горизонтально. Другий варіант більш естетичний, але складніший в реалізації – для монтажу підшивання матеріалу доведеться встановлювати додатковий каркас.

krovelnue-svesu

Також при підшивці схилу потрібно обов’язково передбачити можливість вентиляції. Для цього або використовуються перфоровані софітні панелі, або додаються вентиляційні решітки.

Комерційні будівлі

Конструкція покрівлі комерційних будівель – як ресторанів так і кафе з відносно невеликою площею, великих ТРЦ – істотно відрізняється від конструкції даху приватних будинків. Але і у них в більшості своїй присутні покрівельні піддашки , що вимагають підшивки.

krovelnue-svesu

Важливою особливістю таких конструкцій буде велика протяжність. Крім того, покрівля та її схил в таких умовах відчувають набагато більші експлуатаційні навантаження – відповідно, й вибір матеріалів повинен це враховувати.

Для підшивки покрівельного піддашку в комерційних будівлях оптимальними будуть три варіанти:

  • Пластикові софіти. Можна використовувати ті ж різновиди, які застосовуються в приватному будівництві. Але доцільніше обирати спеціалізовані моделі з більш жорсткого та довговічного пластику.
  • Металлосайдинг. Виступає в якості більш довговічної альтернативи сайдингу на основі ПВХ, тому саме його варто застосовувати при підшивці карнизних звисів в комерційних та громадських будівлях.
  • Рейкові конструкції. Виграють у металлосайдингу та пластикових софітів по жорсткості й міцності, тому будуть кращими при підшивці схилів зі значною довжиною або великою площею. Надійне з’єднання рейок з несучими шинами дозволяє гарантувати цілісність підшивки навіть при сильному вітрі.
krovelnue-svesu

Великогабаритні навіси та піддашки

Вище ми говорили в основному про піддашки покрівлі, але підшивка – це операція, яка актуальна й для великогабаритних конструкцій. Типовим прикладом такої конструкції може бути схил   на автозаправній станції або великий піддашок перед входом в торгово-розважальний центр. Нижня площина таких конструкцій постійно знаходиться на увазі, тому її потрібно обов’язково підшивати з використанням якісних матеріалів.

Приблизно до середини нульових років (а подекуди й пізніше) власники таких споруд намагалися використовувати пластиковий сайдинг як матеріал для підшивки. Але практика показала, що економія виявляється сумліною: на великих площах пластик деформувався, крім того, підшивку доводилося регулярно міняти через пошкодження й появу плям.

krovelnue-svesu

Тому сьогодні навіси на АЗС та піддашки над входом в великі комерційні об’єкти підшивають виключно металевими панелями з захисно-декоративним полімерним покриттям. Найбільшою популярністю користуються такі варіанти:

  • Рейкові конструкції. Рейкова стеля – це універсальна система, яка підходить не тільки для внутрішнього, а й для зовнішнього монтажу. Система з несучих профілів та металевих (сталевих або алюмінієвих) рейок дозволяє сформувати міцну й довговічну конструкцію, а забарвлення профілю по RAL дає можливість «вписати» підшивку в загальну дизайнерську схему.
  • Стельові панелі й касети. Ідеально підходять для підшивки піддашків   великої площі. Більш того, використання касет й панелей з різним забарвленням дозволяє реалізовувати різні дизайнерські задумки, а встановлення панельних світильників (їх габарити відповідають стандартним габаритам панелі) вирішує питання з освітленням простору під піддашком
krovelnue-svesu
  • Перфоровані стелі (є, наприклад, в асортименті продукції заводу «Мехбуд»). Їх основна перевага – відмінна вентиляція: при пошиві піддашку або схилу з використанням перфорованих панелей не виникає необхідності в монтажі вентиляційних решіток. Ну і  крім того, такі конструкції ще й виглядають дуже стильно.
krovelnue-svesu

Підшивка звісів покрівлі, карнизів й навісів може бути реалізована за допомогою різних матеріалів. Але сьогодні на ринку доступні досить універсальні рішення – в першу чергу це рейкові стельові системи, а також касетні й панельні стелі. Застосування матеріалів на металевій основі з захисним декоративним покриттям робить підшивку схилу або піддашка не тільки довговічною та міцною, а ще й гарною – так що ми відразу вирішуємо кілька важливих завдань!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
4 2 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі