Фасади будинків 2019: актуальні тенденції галузі
18 Вересня, 2019
472  

Фасади будинків 2019: актуальні тенденції галузі

fasadu-bydunkiv

Оформлення фасадів будинків у поточному 2019 році відбувається здебільшого за технологіями, що вийшли на ринок досить давно, і за цей час були неодноразово апробовані. Але при цьому зміни у використанні різних методик оформлення теж є помітними — принаймні, прослідковується чітка лінія між вторинним ринком та новобудовами.

У нашому огляді ми структуруємо пріоритети, які є ключовими у оформленні фасадів, а також проаналізуємо найбільш популярні методики, що використовуються у 2019 році.

Пріоритети у оформленні фасадів

Якщо говорити про багатоквартирні будинки, а також будівлі зі схожим функціоналом — офісній центри, громадські будівлі — то пріоритетними напрямками в фасадному оформленні будуть:

fasadu-bydunkiv
  • Збільшення енергоефективності. Власне, чим інтенсивніше ростуть ціни на енергоносії, тим більше уваги енергоефективності фасаду приділяють і забудовники (при зведенні будинку), і власники (при реконструкції будівлі, що вже експлуатується). Так, це призводить до здорожчання конструкції, але дає змогу економити на енергоносіях, підтримуючи оптимальний мікроклімат в приміщеннях.

Важливо! Мікроклімат — це не тільки оптимальна температура, але й оптимальна вологість. Саме тому при оформленні фасадів будинків сьогодні використовують комбінацію за пароізоляційних та паро проникних (супердифузійних) мембран та плівок. Завдяки цьому нормалізується природня вентиляція стін, що вирішує поширену проблему — надмірне зростання вологи з наступним утворенням конденсату та розростанням колоній плісняви.

  • Технологічність. Сучасний фасад — це в першу чергу, фасад. Який легко і швидко монтується, витримує навантаження і ремонтується без повного демонтажу оздоблення. Саме на збільшення технологічності фасадів спрямована абсолютна більшість розробок в цій галузі.
  • Естетика. І будинки, і офісні та громадські будівлі мають органічно вписуватись до міського ландшафту. Тому у оформленні фасадів сьогодні використовують матеріали з високим дизайнерським потенціалом. Щонайменш. Вони мають забезпечити можливість оформлення фасаду в потрібній кольоровій гамі.
fasadu-bydunkiv

Щодо економічних показників, то ситуація на 2019 рік виглядає наступним чином. Зважаючи на  тривалі тенденції в економіці України, і забудовники, і власники житла намагаються «грати в довгу». А саме — відмовлятись від найдешевших матеріалів та технологічних рішень на користь більш дорогих, але таких, які забезпечують збільшення показників теплоізоляції, або більш тривалий термін експлуатації. За рахунок цього витрати на оформлення фасаду переходять до категорії довготермінових інвестицій.

Тією чи іншою мірою вісі перераховані нижче фасади відповідають цим вимогам. Але є й нюанси, які варто враховувати!

Штукатурні фасади з утепленням

Найдавніша технологія — це теплоізоляція фасаду полістирольними (або, якщо власник бажає економити, то і пінопластовими)  плитами з оштукатурюванням і фарбуванням.  Широкий вибір матеріалів дає змогу реалізувати цю схему оформлення фасаду за будь-якого бюджету — в тому числі за вкрай обмеженого.

fasadu-bydunkiv

При зведенні будинків «з нуля», а також при їх капітальній реконструкції ця технологія використовується нечасто. Але, зважаючи на невисокий рівень фінансових вкладень, її обирають для повного чи часткового ремонту.

Плюси штукатурного фасаду очевидні:

  • Невисока вартість.
  • Можливість вибору товщини теплоізоляційного шару.
  • Використання декоративної штукатурки.
  • Широка палітра.

Але при цьому варто зважати, що оштукатурений фасад, у якого під шаром штукатурки лежить пористий полімер. Є вразливим до механічних пошкоджень (наприклад. Граду), крім того, використання утеплювачів з низькою паро проникністю призводить до порушення природної вентиляції стін, тож для нормалізації повітрообміну треба встановлювати додаткове обладнання

fasadu-bydunkiv

Облицювання фасадів: цегла, кераміка, граніт

Ще одна технологія оформлення — облицювання з використанням різноманітних матеріалів. Це можуть бути:

  • Декоративна цегла.
  • Керамічна чи клінкерна плітка.
  • Гранітні чи керамогранітні панелі.

Теплоізоляційний потенціал в цих матеріалів невисокий (за винятком деяких моделей цегли), а от виглядають вони буде привабливо. І все ж використовують таку методику здебільшого для оформлення комерційних та громадських будівель. А також для оформлення фасадів нижніх поверхів — там, де важливе поєднання естетики та стійкості до навантажень.

fasadu-bydunkiv

Мінуси технології:

  • Велика маса матеріалів спричиняє ріст навантаження на несучі конструкції.
  • Будівлі додатково потрібне утеплення.
  • Тривалість експлуатації, надійність та безпека напряму залежать від професіоналізму майстрів.

Скляні фасади

Скління фасаду — це ще одна традиційна технологія, яка сьогодні переживає другий пік популярності. Справа в тому, що вихід на ринок нових енергозберігаючих матеріалів та технологій дав змогу зробити скляні фасади достатньо енергоефективними.  І якщо раніше від скління відмовлялись, бо це ставало причиною втрат тепла, то сьогодні методика застосовується навіть у масовому житловому будівництві.

fasadu-bydunkiv

Реалізація може йти за кількома схемами:

  • Часткове скління — коли скляні фасади комбінують з іншими технологічними рішеннями.
  • Повне скління — коли більшу частину фасаду складають вікна.
  • Без рамне скління — найбільш складна, але й найбільш ефектна технологія.

Осатаній варіант передбачає, що склопакети будуть закріплені за допомогою прихованих конструкцій, а ззовні буде видно лише скляні поверхні.

Щоб такий фасад був безпечним та ефективним, використовують:

  • Енергозберігаюче (селективне, низькоемісійне) скло, що знижує втрати тепла приміщенням.
  • Сонцезахисне або мультифункціональне скло, що запобігає перегріву приміщення в літню спеку (на кондиціонування часто витрачають суми. Порівняні з сумами витрат на опалення).
  • Броньоване скло або триплекс — такі конструкції більш стійкі до спроб розбиття.
fasadu-bydunkiv

Крім того, у фасадному оформленні активно використовують тонова не скло — не прозоре. А зафарбоване в масі у блакитний, зелений, бронзовий чи то сріблястий колір. Завдяки цьому ззовні фасад виглядає ще більш привабливо.

Металеві навісні фасади: касети, панелі, рейки та жалюзі

Одна з найбільш сучасних технологій — це  монтаж фасаду на каркасі з оформленням лицьової поверхні металевими елементами:

fasadu-bydunkiv
  • На несучу основу встановлюється легкий, але міцний металевий каркас з оцинкованого сталевого профілю.
  • Всередину каркаса закладається шар теплоізоляційного матеріалу. З огляду на те, що теплоізоляція має бути паропроникною, і при цьому ефективно утримувати тепло, частіше за все використовують мінеральну (кам’яну, базальтову) вату.

Важливо! Товщина теплоізоляційного шару підбирається так, щоб утеплювач не зминався. При цьому між утеплювачем та фасадною обшивкою з металевих елементів має лишатись прошарок повітря для вентиляції.

  • Для захисту від вологи та продування утеплювач накривають мембраною. Вона має бути паро проникною, тоді зберігається природня вентиляція стін.

В якості елементів зовнішнього оформлення можуть використовуватись:

  • Фасадні касети.
  • Фасадні панелі.
  • Рейкові деталі тощо.

Всі вони виробляються з тонкого (0,4 — 1,2 мм) металу — алюмінію чи оцинкованої сталі. Металева основа формується на станках і покривається захисним полімерним шаром. Колір полімерного покриття може бути будь-яким (можливе фарбування з використанням всієї палітри RAL), тож э можливість реалізації будь-якої дизайнерської схеми.

fasadu-dlya-parkingу

Окремо варто сказати про панелі-жалюзі. Вони представлені конструкціями з окремих ламелей, встановлених під кутом. Зазвичай такі панелі на фасадах комбінують з іншими деталями. Останнім часом (у період з 2017 по 2019 рік) такі панелі стрімко набирають популярність — їх іноді навіть комбінують зі скляними фасадами, частково перекриваючи засклену поверхню.

Переваги використання металевих елементів оформлення фасаду і технології в цілому:

  • Висока швидкість робіт.
  • Низький рівень вимог до підготовки поверхонь.
  • Можливість теплоізоляції з використанням товстого шару утеплювача (100-200 мм й більше).
  • Нормалізація макроклімату за рахунок збереження вентиляції.

Крім того, варто зважати на переваги самих металевих касет та панелей. Вони надійні, міцні й витривалі (не іржавіють при контакті з водою, НЕ втрачають колір при впливі УФ-променів). Касети та панелі мають невелику масу. Тому навантаження на несучі конструкції буде меншим, ніж при оформленні фасаду з використанням альтернативних матеріалів. Ну, а про дизайнерський потенціал ми сказали вище — багата палітра робить можливості оздоблення майже безграничними.

fasadu-bydunkiv

В 2019 році вісі перераховані технології зберігають свою актуальність. Але тренд вже очевидний: все частіше люди схиляються до використання високотехнологічних рішень, наприклад, без рамного скління чи обшивки фасаду металевими касетами поверх шару утеплювача. Так, це вимагає більших інвестицій зараз — але в майбутньому такий підхід забезпечить колосальну економію. Та й виглядатиме будинок значно сучасніше!

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі