Фасади 2024: обираємо актуальні рішення
12 Лютого, 2024
642  

Фасади 2024: обираємо актуальні рішення

Вибираючи матеріали та технології, які будуть застосовуватись у фасадній обробці, у 2024 році потрібно враховувати цілий комплекс факторів. На першому місці, звичайно, доступний бюджет — але також важливо взяти до уваги стійкість фасаду до навантажень та зовнішніх факторів, зовнішній вигляд, простоту догляду тощо. Власне, революційних змін тут не намічається — тенденції та тренди, актуальні для минулих років, зберігатимуться і проявлятимуться дедалі явніше.

Основні тренди у фасадній обробці

Передбачати, які матеріали частіше вибиратимуть для фасадного оздоблення у 2024 році — завдання невдячне. Ринок досить динамічний, поява нових гравців та зміни цін на сировину (насамперед метал з полімерним покриттям та якісне фасадне скло) вносять свої корективи. Але все ж таки експерти в цій галузі відзначають кілька важливих трендів:

  • Відмова від традиційних технологій. Оштукатурювання фасаду – це методика, яка все рідше застосовується при будівництві новобудов або капітальному ремонті будівель. Так, рівень витрат при такій обробці нижчий, але мокрі фасади 2024 року продовжують втрачати популярність. Вони майже повністю пішли із комерційного сектору. Та й громадські будинки частіше обробляють за іншими технологіями. Виняток – багатоквартирні будинки старої будівлі: але тут відіграє роль великий обсяг неутепленого житлового фонду, який проводять виходячи з принципу мінімізації витрат.
facade 2
  • Вибір на користь сучасних матеріалів. Це може бути металева обшивка з полімерним захисно-декоративним покриттям, енергоефективне/мультифункціональне скло або сталь Cor-ten (покриття, що імітує іржу). У будь-якому випадку застосування цих матеріалів у фасадній обробці буде виправданим — насамперед із функціональної точки зору.
  • Органічна комбінація дизайн, функціональність і практичність. Це, мабуть, один із головних трендів останніх років. Вже недостатньо, щоб фасад будівлі мав низьку теплопровідність або добре переносив регулярні дощі. Важливо, щоб усі елементи фасадного оформлення складали цілісну картину. При цьому саму будівлю було захищено від втрат тепла, перегріву в сонячні дні, інших кліматичних факторів.
facade 3

Компанії, що працюють у цьому сегменті ринку, зокрема завод «МехБуд», пропонують достатню кількість рішень для оформлення фасадів. На які варіанти варто звернути увагу в 2024 році — розповімо в наступних розділах.

Фасади приватних будинків

Приватні будинки — насамперед через невелику площу фасадів — наступного року можна обробляти практично будь-якими матеріалами. Але все ж таки варто звернути увагу на більш сучасні рішення: так, вони дорожчі, зате вкладення будуть окуплятися за рахунок більшого терміну служби фасадного оздоблення, а також економії на обігріві/кондиціонуванні.

«Мокра» технологія (утеплення полістирольними/мінераловатними плитами під штукатурку) сьогодні міцно влаштовувалася в економ-сегменті. Так, її ще застосовують, і досить часто — але це саме той варіант, який вибирають через брак грошей. Якщо ж фінанси дозволяють, то вибір роблять на користь фасаду, що вентилюється. А як обшивка використовують:

  • Вініловий (тобто виготовлений з полівінілхлориду. ПВХ) сайдинг.
  • Композитні панелі, що включають полімерний теплоізоляційний шар.
  • Терасна дошка (як виготовлена з термообробленої деревини, так і композитна, з ДПК).
  • Металевий сайдинг, рейки, а також касети панелі зі сталі або алюмінію із захисно-декоративним полімерним покриттям.
fasadu 2020

Останні два варіанти стають все більш популярними через ціну, що поступово (нехай і потроху) знижується. Крім того, обшивка металосайдингом або касетами дозволяє імітувати обробку натуральним деревом – використання технології Printech дає можливість робити металеве оздоблення практично невідмінним від дерев’яного.

Багатоквартирні будинки та громадські будівлі

При оздобленні фасадів багатоквартирних будинків, як ми вже акцентували раніше, пріоритетом стає мінімізація витрат. Це ж стосується багатьох громадських будівель, особливо в бюджетній сфері: якщо вибір стоїть між відсутністю реконструкції та штукатурним оздобленням з утепленням, то буде обраний другий варіант.

Але навіть у цій сфері у 2023 та у 2024 році вектор очевидний:

  • Для підвищення енергоефективності все частіше відмовляються від штукатурних фасадів на користь монтажу конструкцій з утепленням на основі мінераловатних плит (вони забезпечують збереження природної вентиляції і більш ефективний захист від вогню).
fasadu 2020
  • Основний матеріал для фасадного оздоблення – металеві касети та панелі. При масовій реконструкції використовують фасадні касети в стандартних кольорах, але технологія дозволяє робити їх практично в будь-якому кольорі за каталогом RAL.
  • При оформленні фасадів громадських будівель використовуються інші матеріали, в першу чергу керамограніт і штучний камінь. Але такі рішення будуть доречними лише там, де кам’яне облицювання гармонує з рештою архітектурного ансамблю.
fasadu 2020

Комерційна нерухомість та промисловий сектор

Промислові об’єкти (виробничі приміщення, склади, цехи тощо) у 2024 році (якщо вірити прогнозам експертів будівельного ринку) продовжать активно реконструювати. При цьому фасадам приділятиметься найпильніша увага — витрати на їхнє оформлення можуть бути досить великими, але їх варто розглядати як капітальну інвестицію. Особливих інновацій у 2024 році в цьому сегменті не планується — хіба зростання популярності покриття Cor-ten буде помітним.

facade 1

Зовсім інша річ — комерційний сектор. Пов’язано це з тим, що сюди належать різні будівлі, починаючи від офісних і торгових центрів і закінчуючи автостоянками, кафе і ресторанами. Найбільш актуальними рішеннями для цієї галузі будуть:

  • Рейковий фасад невід’ємний хіт 2024 року. Завдяки своїй універсальності він може використовуватися як для приватних будинків, так і для комерційних об’єктів. До переваг цього фасаду варто віднести: – різноманітність колірних рішень; простота монтажу; доступна ціна.
  • Фасади жалюзі. Використання фасадних панелей з діагональним розміщенням елементів дає можливість зберегти природне освітлення та одночасно захистити фасад від прямих сонячних променів. З’явилися такі фасади на ринку вже досить давно (за сучасними мірками), але в 2024 експерти прогнозують зростання їх популярності і в офісному будівництві, і в обробці таких об’єктів для паркування або автостоянки.
  • Панельні металеві фасади. У принципі універсальне рішення практично для будь-якого комерційного об’єкта. Металеві панелі з полімерним покриттям використовують як окремо, так і в комбінації зі скляними панелями. В обох випадках за обшивкою можна приховувати комунікації та шар теплоізоляційних матеріалів.
  • zovmarketing A contemporary art museum black shutters black s 494bf862 331f 47f1 ad5e e3824960c2c5 2
  • zovmarketing A cultural center with black shutters weathercor 2fc4f197 9255 48da a6b5 d1b9007877b1 0
  • zovmarketing A cultural center with black shutters weathercor 2fc4f197 9255 48da a6b5 d1b9007877b1 3
  • zovmarketing A linear facade with extruded aluminum panels RA f2216b37 1868 4499 bd9f 41c15033b570 2
  • zovmarketing Aluminum building facade with cluj school style d8f6e839 154a 45b7 9224 110db8e440ea 0
  • zovmarketing Aluminum cassette facade in dark navy steel pane 1365483b 1232 4533 9978 f89ac561e424 0
  • Скляні фасади. Цей тренд незмінний з того моменту, як почали виробляти скло, досить міцне для використання у фасадній обробці. У 2024 році частка засклених фасадів поступово знижуватиметься, але не через малу ефективність чи привабливість. А насамперед через зростання популярності альтернатив. Найбільш популярні рішення – використання тонованого або дзеркального скла, мультифункціонального скла (взимку працюють як енергозберігаючі, влітку – як сонцезахисні). Можливе застосування скла зі змінною прозорістю (вони вже з’явилися на ринку) — але все ж таки популярними вони стануть не раніше, ніж через 5-10 років. Тому що поки що ціна у них дуже висока.

Замість висновку

2024 рік навряд чи буде знаковим для розвитку фасадної галузі — швидше, можна говорити про розвиток і поглиблення трендів, що вже сформувалися. І все ж основною рекомендацією експертів ринку буде поступова відмова від застарілих технологій на користь нових матеріалів. Так, витрати на оздоблення фасадів можуть зрости (втім, не завжди зростання буде великим) — зате термін служби будівлі збільшиться. А про дизайнерські переваги таких фасадів — скляні, облицьовані металокасетами або панелями-жалюзі й говорити не варто!

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі