Постачальники тонколистового металу України
12 Грудня, 2018
1026  

Постачальники тонколистового металу України

Тонколистовий металопрокат – затребувана металургійна сировина, яке використовується при виробництві самої різної продукції. Основним споживачем цієї сировини були та залишаються виробники будматеріалів, а також досить великі будівельні компанії, чиї виробничі потужності дозволяють не тільки використання готових будматеріалів, але й первинну переробку заготовок.
Взагалі вітчизняний ринок тонколистового металопрокату стрімко змінюється, втрачаючи та набуваючи деякі унікальні особливості. Аналізу цих особливостей, а також аналізу основних гравців цього ринку (як великих виробників і постачальників, так і більш дрібних компаній) присвячена ця стаття.

tonkolustovuy-metall

Огляд ринку

Загальні тенденції

У 2018 році основний тенденцією ринку металопрокату (враховуючи тонколистовий ) залишається нарощування обсягів виробництва на тлі зниження, яке було відзначено в період з 2014 по 2016 г. При цьому найважливішими факторами, що впливають на цей сегмент ринку, є:

  • Зниження інтенсивності економічного співробітництва з РФ (на сьогоднішній день обсяги взаємодії залишаються значними, але при цьому динаміка досить очевидна).
  • Відсутність на ринку великих гравців з ряду регіонів (в першу чергу мова йде про металургійних та  переробні підприємствах з Донецької та Луганської областей, в меншій мірі – з АРК).
  • Часткове відновлення ємності споживчого ринку в сегменті будівельних матеріалів (будівництво в 2017 році активізувалося, в 2018 році тренд зберігається).
metaloprokat

Також сюди варто віднести зростання обсягів експорту металопрокату, але в цілому на внутрішню динаміку попиту цей фактор якщо і впливає, то опосередковано.

Ассортимент

Споживачем близько 40% всього металопрокату є будівельний комплекс. При цьому за обсягами споживання пріоритет слід віддати таким групам:

  1. Арматура (застосовується для армування бетону в будівельних роботах).
  2. Листовий прокат (холодно і гарячекатана сталь, тонколистовой прокат).
  3. Сталеві профільовані вироби.
  4. Інші деталі.

Зрозуміло , що частка листового металопрокату буде надалі зростати через зростання попиту на будматеріали, які виробляються на його основі (профнастил, металочерепиця, фасонні вироби, огорожі з сталевого профілю і т.д.). При цьому в порівнянні з минулими роками цікавість  виробників та постачальників поступово зміщується:

metaloprokat
  • Перше, що варто відзначити – зростаючу пропозицію тонколистового металу з полімерним покриттям. Виробники відразу адаптують матеріал під потреби споживача – будівельної компанії, запускаючи та модернізуючи лінії з нанесення на металеву основу полімерних матеріалів, що захищають від корозії.
  • Також помітно розширення асортименту сталевого тонколистового прокату без полімерного шару. Варіантність забезпечується великим вибором товщини металу (відзначено зростання попиту на вироби з більш надійної сировини, тому потовщений метал повертається у виробництво), а також різною якістю цинкового покриття.
  • Поряд з тонколистовим металом зростає і асортимент фасонних виробів на його основі: багато компаній , які раніше випускали тільки сировину, встановлюють згинальне обладнання для виробництва заготівель або товарної продукції.

Огляд компаній

Структура ринку

Ринок металопрокату (враховуючи тонколистовий) в Україні формувався протягом багатьох років, але в останні роки його структура зазнала значних змін. Втім, ці зміни носять не якісний, а скоріше кількісний характер, тому основні групи гравців залишилися тіж самі :

metaloprokat
  • Великі виробники: Arcelor Mittal Кривий Ріг, Маріупольський металургійний комбінат (входить в МЕТІНВЕСТ), ПАТ Запоріжсталь і ін.
  • Середні та дрібні виробники: невеликі компанії, які спеціалізуються на закупівлі малих партій тонколистового прокату та переробляють його для отримання фасонних виробів.
  • Металотрейдери: Українська Гірничо-Металургійна компанія, КОМЕКС, МД ІСТЕЙТ і ін.

За різними оцінками, кількість компаній, що займаються поставками тонколистового прокату на внутрішніх українських ринках, складає від 200 до 350. Крім того, незважаючи на зміни в структурі експорту-імпорту помітну роль грають великі гравці з інших країн, такі як Северсталь (РФ).

Великі і середні постачальники та виробники

Як було сказано вище, реалізацією тонколистового металопрокату в Україні займається кілька сотень компаній самого різного масштабу. Але для розуміння основних тенденції ринку варто звернути увагу в першу чергу на великих металотрейдерів:

  • МЕТІНВЕСТ-СМЦ (головний офіс в Києві) – найбільший постачальник металопрокату і металовиробів, визнаний лідер ринку (товарні запаси на складах – понад 100 тис. Тонн). Включає 19 металоцентрів у всіх регіонах України, надає комплекс послуг з порізки, сортування та комплектації збірних замовлень на заготування з листового металу.
metaloprokat
  • Українська Гірничо-Металургійна Компанія (УГМК, Київ) – один з найбільших незалежних українських металотрейдерів, заснований в 1998 році. Працює більш ніж з 2 тисячами українських виробникыв металовиробів та будівельних компаній, асортимент включає всі види металопрокату, в т.ч. тонколистову сталь. Крім продажу тонколистової сталі компанія виконує також передпродажну підготовку – розмотування, нарізку під розмір та упаковку. Перевагою є наявність єдиної бази з великими складськими площами. Це полегшує формування замовлень, що включають безліч позицій.
  • ТОВ “Металоцентри КОМЕКС” (Дніпро) – мережа металоцентрів, що реалізують прокатну продукцію з чорного металу. Середній обсяг складських запасів становить близько 5 тис. тонн, з яких близько 1,5 тис. тонн становить листовий прокат, що відноситься до різних категорій. Склади розташовані в більшості великих міст України, велика частина складів обладнана верстатами для різання тонколистового прокату, прутка та фасонних виробів для оптимізації бізнес-процесів замовника.
metaloprokat
  • ТОВ “МД ІСТЕЙТ” (Запоріжжя) – компанія, що входить в десяткі найбільших металотрейдерів України (за даними 2017 року). Основний напрямок діяльності – крупно і дрібнооптовий продаж сортового та листового прокату від українських виробників. Тісно співпрацює з цехом металовиробів комбінату «Запоріжсталь», що забезпечує розширення асортименту. Як і інші великі металотрейдери, ТОВ “МД ІСТЕЙТ” не тільки реалізує оптові партії тонколистового прокату, а й виконує його первинну обробку – порізку, рубку, штампування та упаковку.
metaloprokat
  • ТОВ “АВ Метал Груп” (Дніпро) – ще одна організація, яка по праву належить до лідерів ринку. Примітно, що заснована компанія була порівняно недавно – в 2009 році – але вже починаючи з 2013-2015 років вона впевнено стала займати провідні позиції в рейтингах металотрейдерів. Починаючи з лютого 2014 року компанія виробляє оцинкований тонколистовий металопрокат, а також тонколистовий металопрокат з полімерним покриттям. Велика номенклатура і якісний сервіс (прийнятні ціни, оперативна доставка) роблять перспективи ТОВ “АВ Метал Груп” дуже вражаючими.
    У категорію великих постачальників металопрокату можна включити ще кілька компаній. Слід зауважити,що незалежно від локалізації самих підприємств у них можна виділити загальні риси: великий асортимент продукції, що включає найбільш затребувані позиції (той же тонколистовий прокат з полімерним покриттям), а також – можливість надання додаткових послуг з обробки металу (вигинання , порізка, упаковка) .
  • Поряд з «грандами» ринку в Україні діють більш дрібні постачальники металопрокату. Для цих компаній характерний менший спектр продукції, що надається – хоча при необхідності замовити можна майже будь-яку позицію з номенклатури великих постачальників.
  • Згадати слід такі фірми:
metaloprokat
  • «Модуль-Україна» (Кам’янець-Подільський). Незважаючи на те, що компанію складно віднести до ТОП-металотрейдерів, вона безумовно заслуговує уваги. Пов’язано це в першу чергу з тим, що в асортименті компанії присутні кілька десятків позицій оцинкованого тонколістовгопрокату з полімерним покриттям власного виробництва. Використання сучасного обладнання дозволяє компанії не тільки оптимізувати витрати, зменшуючи собівартість рулонної сталі з полімерним покриттям, а й гарантувати її високу якість.
  • ТОВ НВП «СІСТАР» (Дніпро). Компанія працює не тільки з вітчизняними виробниками металу, але і з закордонними компаніями – U. S. Steel Kosice, s.r.o. (Словаччина), ArcelorMittal (EU), при цьому за кордоном здійснюються закупівлі в основному тонколистового прокату з полімерним покриттям. Як і більш великі підприємства, ТОВ НВП «СІСТАР» обладнає свої склади всім необхідним для порізки сталевого рулонного металу на лист та штріпси, що дозволяє замовникам знижувати витрати на виробництво
metaloprokat

Замість висновку: специфіка вибору постачальника

Крім зазначених компаній придбати тонколистовий металопрокат, який використовується при виробництві будматеріалів та інших фасонних виробів, на ринку представлені також більш дрібні компанії. Але тут важливо орієнтуватися не тільки на масштаб підприємства та на ціни, але і на ряд інших параметрів.

metaloprokat

Пріоритетними мають бути:

  • Наявність в асортименті компанії здебільшого потрібних вам позицій (для зручності замовлення у єдиного постачальника).
  • Налагоджений контроль якостей реалізованої продукції.
    Можливість попередньої обробки (порізка, вигібання , упаковка).
  • Наявність великої мережі металобаз або складів, що забезпечує економію часу на доставку.

Крім того, обираючи  постачальника тонколистового прокату, враховуйте також  чисто економічні чинники, такі як оптові знижки, можливість розстрочки і т.д. Так, як правило, великі металотрейдери за цими показниками виграють, але багато невеликих компаній, які прагнуть зайняти свою нішу ринку, часто теж пропонують цілком гідні умови співробітництва

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі