Утеплення фасаду взимку. 2 частина
21 Листопада, 2022
851  

Утеплення фасаду взимку. 2 частина

У попередній статті (вона доступна за посиланням) ми розповіли про базові аспекти теплоізоляції фасаду та про те, які рішення використовуються при монтажі навісних теплоізоляційних конструкцій. Тут же, як ми обіцяли раніше, будуть розглянуті важливі деталі та переваги вентиляційних фасадів.

Теплоізоляційні розрахунки для навісного фасаду, що вентилюється

Конструктивне рішення підвісного вентиляційного фасаду передбачає наявність декількох шарів матеріалу з різним рівнем паропроникності. При цьому:

  • Значення паропроникливості конструкційного шару (каркас + фасадне облицювання) не може перевищувати 2 (м2*ч*Па)/мг
  • Паропроникливість матеріалів теплоізоляційного шару повинна мати співвідношення не менше 3:1 до паропроникності конструкційного шару.

При розрахунках необхідної товщини теплоізоляційного матеріалу беруться до уваги такі показники:

  • Наведений опір теплопередачі стіни, (м2*°С)/Вт, що приймається за таблицею 4 СНиП 23-02-2003
  • Опір теплопередачі конструкційного шару (м2*°С)/Вт
  • Опір теплопередачі замкнутого повітряного прошарку, (м2*°С)/Вт
  • Показник теплообміну через нижній рівень огороджувальної констуркції
  • Теплопередача зовнішньої огороджувальної частини фасадної конструкції Вт/(м2*°С)

Важливо враховувати цілий комплекс факторів, оскільки неправильний теплотехнічний розрахунок та використання теплоізоляції з недостатньою товщиною призведе до зростання тепловтрат та зниження температури у приміщенні. З іншого боку, використання надмірно товстого утеплювача призведе до додаткових витрат як на закупівлю самого матеріалу, так і на монтаж несучої конструкції для вентильованого фасаду.

Матеріали для монтажу навісного фасаду

У першій частині нашої статті ми вже стосувалися переліку матеріалів, які використовуються для утеплення будівлі з використанням вентильованого навісного фасаду. Тут варто зупинитися на цьому аспекті докладно:

  • Елементи кріплення і каркаса, що несе, повинні бути виготовлені з міцного металу з протикорозійним покриттям (зазвичай використовується оцинкована сталь). Застосування металу із захистом від корозії дозволяє продовжити термін служби конструкцій, прихованих за обшивкою, і уникнути передчасного трудомісткого ремонту – він потрібен, КОЛИ сама обшивка зберігає цілісність, а несучі частини починають іржавіти в теплому та вологому середовищі.

Зверніть увагу! Незважаючи на ефективний повітрообмін у прошарку між теплоізоляцією та навісною фасадною конструкцією, ймовірність формування зон із підвищеною вологістю залишається суттєвою. Тому протикорозійні властивості несучих елементів каркасу долини бути дуже високими.

  • Кріплення для конструкції, що несе. Якщо фасад виготовлений із щільних матеріалів (бетон, повнотіла цегла), то для кріплення несучих конструкцій та кронштейнів використовуються елементи кріплення з металевими гільзами. При кріпленні фасадного оздоблення на досить пухкі матеріали (пустотіла цегла, пористі бетони) виправдано застосування пластикових гільз або хімічних анкерів. Металеві гільзи не забезпечать потрібну міцність фіксації, тому що при монтажі кріплення буде розбивати краї попередньо зробленого отвору. Вибір типу гільзи (пластик/метал), а також діаметра елемента кріплення здійснюється фахівцями з монтажу на підставі розрахунків.
  • Теплоізоляційні матеріали, які закладаються між фасадом і шаром обшивки з металокасет, повинні мати малу теплопровідність і хорошу проникність для повітря. Вище ми наголошували на тому, що оптимальним вибором буде використання мінеральної вати (можливо — у комбінації зі скловолоконними панелями). Мінеральна (базальтова, кам’яна) вата у вигляді щільних плит або матів має хороші показники опору теплопередачі, не розкладається під впливом вологи і має мінімальну горючість. У цьому вона, на відміну полімерних теплоізоляційних плит, зберігає паропроникність, тобто. не перешкоджає природній вентиляції стінового огородження.

Важливо! При монтажі пухких теплоізоляційних плит необхідно виключити їх стиснення, тому що ущільнений матеріал частково втрачає теплоізоляційні характеристики. Також важливо уникнути появи щілин і зазорів між плитами — при необхідності щілини заповнюються фрагментами теплоізоляції і фіксуються клей-піною, що саморозширюється, на основі поліуретану.

  • Останній бар’єр, що укладається під касети, панелі чи рейки з металу – вітрозахисна мембрана. Вона виконує дві функції: мінімізує втрати тепла будівлею завдяки захисту від продування та запобігає потраплянню крапель води до товщі теплоізоляційного матеріалу.

Важливо! Не допускається використання як вітроізоляційного матеріалу паронепроникних плівок або поліетилену. Можна застосовувати лише паропроникні (супердифузійні) мембрани: вони не перешкоджають виходу водяної пари назовні, тому не створюють ризик утворення конденсату в просторі за обшивкою. Гідроізоляція із застосуванням дешевого поліетилену мінімізує всі переваги вентильованого фасаду – він втрачає проникність для водяної пари, волога накопичується в стіновій огорожі та теплоізоляції, що призводить до зростання тепловтрат і провокує появу грибка.

Що стосується самих елементів фасадної обшивки, їх вибір досить великий. Універсальне рішення – фасадна касета з металу (оцинкована сталь або алюміній) завтовшки 0,7-1,5 мм, рідше до 2 мм, покрита захисно-декоративним полімерним матеріалом. Однак крім фасадних касет стандартного розміру для обробки можуть використовуватись:

  • Прямокутні фасадні панелі.
  • Панелі довільної форми (виготовляються на замовлення).
  • Фасадні рейки та ін.

Вибір матеріалів для монтажу навісного фасаду, що вентилюється, при замовленні в компанії «МехБуд» буде досить широким. За потреби наші фахівці запропонують конкретні рішення з урахуванням вимог до ефективності утеплення та характеристик об’єкта.

Переваги навісних вентильованих фасадів

Про плюси вентильованих навісних фасадів із теплоізоляційним шаром та обшивкою з металевих касет/панелей було сказано достатньо – і в цьому матеріалі, і в інших статтях нашого сайту. Отже, тут ми лише коротко резюмуємо основні переваги таких конструкцій:

  • Мінімальна трудомісткість підготовки основи. Стіни не потрібно вирівнювати, достатньо ремонту тріщин та протигрибкової обробки. Це не лише заощаджує час на утеплення будівлі, а й скорочує витрати на підготовчі роботи.
  • Простота та варіативність несучих конструкцій. Підібрати каркас, що несе, можна для будь-якого матеріалу стінового огородження і для будь-якої конфігурації фасадної обшивки.
  • Швидкий монтаж, який не залежить від температурних умов. Обробляти фасад можна навіть узимку — відсутність «мокрих» процесів, пов’язаних із полімеризацією клею, полегшує роботу. Це одна з найважливіших переваг вентильованих фасадів у порівнянні з утепленням за «мокрою» технологією (пінополістирол + шпаклівка + фарбування).
  • Гарна теплоізоляція – вона регулюється шляхом вибору товщини теплоізоляційного шару. Використання якісної мінеральної вати з достатньою товщиною (вона визначається на основі теплотехнічних розрахунків) дозволяє скоротити тепловтрати та заощадити на обігріві.
  • Гідроізоляція при збереженні паропроникності. Результат – гарна вентиляція стінового огородження, захист від конденсату та плісняви, збереження теплоізоляційних характеристик утеплювача.
  • Вогнестійкість, близька до абсолютної. На відміну від пінополістиролу, який не горить, але плавиться при контакті з відкритим полум’ям, мінеральна вата та метал, які використовуються при монтажі навісного фасаду, не горять та не підтримують горіння.

Зверніть увагу! Для того, щоб на 100% виключити поширення полум’я у зазорі між утеплювачем та обшивкою, конструкцій можуть бути передбачені протипожежні відсічення. Вони є металевими елементами, які перекривають просвіт і блокують підйом полум’я.

  • Тривалий термін експлуатації. Термін служби фасаду обчислюється десятиліттями і залежить в основному від якості металу, що використовується.
  • Стійкість навісного фасаду з металевих касет з полімерним покриттям до будь-яких зовнішніх впливів – від перепадів температур, дощу та снігу до УФ-випромінювання. Це стосується як конструкційних та експлуатаційних характеристик, так і зовнішнього вигляду фасаду.
  • Простота догляду за оздобленим фасадом. Металева поверхня з полімерним покриттям легко очищається від будь-яких забруднень та має антивандальні характеристики.

Всі ці переваги забезпечують економію при подальшій експлуатації будівлі. Тому витрати на закупівлю матеріалів та монтаж навісного фасаду з теплоізоляцією окупаються, причому не в останню чергу за рахунок скорочення витрат на обігрів будинку в холодну пору року.

Висновок

Навісний фасад, що вентилюється, – це рішення для довгострокової перспективи, а також запорука впевненості та комфорту. При цьому теплоізоляційні характеристики фасаду, його зовнішній вигляд і довговічність в експлуатації безпосередньо залежать від того, які матеріали були використані, і як суворо дотримувалася технологія монтажу.

Замовлення навісного металевого фасаду з монтажем у компанії «МехБуд» дозволить вам вирішити одразу кілька завдань – і покупку якісного матеріалу, і професійну установку. Так що вже незабаром будівля отримає ефективний захист від втрат тепла, а його зовнішній вигляд зміниться на краще!

author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі