Інвестиційна привабливість навісного вентфасаду
18 Серпня, 2018
865  

Інвестиційна привабливість навісного вентфасаду

Cassetes fasade

Замовник навісного фасаду, який бажає домогтися оптимальних показників, завжди стоїть перед вибором між якістю виконання фасаду та вартістю проекту.

Переваги  НВФ для  шнвестора

В першу чергу його цікавить повернення інвестицій, як і за рахунок чого це буде відбуватися. Розуміння ускладнене тим, що потоки повернення інвестицій від навісного теплоізолюючого фасаду непрямі та непрозорі. За вже сформованою думкою провідних фахівців, інвестиції в теплоізоляційний вентфасад мають точку повернення в 5-7 років, в залежності від вартості фасаду, експлуатаційних витрат на обслуговування НВФ, на опалення та кондиціонування будівлі.

При використанні НВФ теплоізоляція будівлі скорочує витрати на опалення від 30 до 70%. Ця величина залежить не тільки від товщини шару теплоізоляції, але також від інших факторів – товщини стін будівлі, кількості вікон та їх коефіцієнту теплопередачі, системи рекуперації тепла повітрообміну вентиляції, теплового захисту даху та  інших чинників.

Головне, що необхідно усвідомити інвестору, привабливість зовнішнього вигляду будівліце обличчя компанії. Потік покупців або орендарів , які користуються приміщеннями, стають більш лояльними і більш охоче йдуть в такий будинок, якщо екстер’єр та інтер’єр відповідає естетиці, комфортності та економічності. У цих аспектах навісний фасад вносить свою частку участі.

navesnoy-ventfasad

Типи економічних навісних фасадів

Серед широкого асортименту навісних фасадів, представлених на ринку, найбільшого поширення набули дві системи:

касетний фасад
рейковий фасад (металлосайдінг),
як самі економічні та відповідають усім діючим будівельним нормам.

Касетний фасад

Касети – зігнуті з металу коробчаті конструкції, що прикріплюються до подоблицювальної металевої оснастки на саморізи, заклепки або клямери. Для їх виготовлення використовується оцинкована сталь або алюміній із захисним полімерним шаром забарвлення.

Розміри касет залежать від товщини використовуваного металу (0,7-1,5 мм) та визначаються розрахунковими значеннями міцності при вітрових навантаженнях.

Preimywestva-fasadov

Рейковий фасад

Рейки – профільовані на прокатному обладнанні смуги металу, що мають поздовжньо-зігнуті борти з декількома вигинами, утворюють ребра жорсткості та замкове захоплення. За допомогою рейкового облицювання вигідно робити НВФ великих площ.

Рейкові фасади не настільки універсальні, як касетні та мають певні обмеження. Наприклад, не можна зробити радіусні елементи за допомогою вигину уздовж рейки. Рейки виготовляються з тонколистової сталі (0,45-0,9мм). Чим ширше рейка, тим більша товщина металу потрібна для її виготовлення. Довжина рейки від 1 до 10 м.

З точки зору можливостей дизайну касетний фасад дає більше переваг, оскільки дозволяє формувати більш складні елементи фасаду, вхідних груп, включаючи викривлені по радіусу елементи.

reechnuy-fasad

Вартість фасаду

У вартість НВФ включаються металева підконструкція , утеплювач з вітробар’єром, кріпильні елементи, облицювальні елементи, фасонні елементи для примикань й обводів кутів.

Приклад базової ціни:

  • касетний фасад (касета 535х1000мм; сталь 0,7 мм) – 670 грн / кв.м;
  • рейковий фасад (рейка 210мм; сталь 0,45 мм) – 415 грн / кв.м.

Зауважимо, що базова вартість навісного фасаду, як й вартість базової комплектації автомобіля, не є його кінцева ціна. Наведені базові ціни дані на 1 лютого 2016 року, коли курс становив 26 UAH / USD.

Для розрахунку кінцевої вартості фасаду потрібно включити вартість робіт по монтажу. Підрядники заводу «Мехбуд» – монтажно-будівельні компанії орієнтуються на базову вартість монтажних робіт приблизно 300 грн / кв.м.

Складність фасаду, кількість вікон й примикань та інші чинники впливають на середню вартість квадратного метру фасаду. Фахівці заводу «Мехбуд» маючи
в наявності проект зможуть швидко оцінити та надати повну вартість навісного фасаду на всю будівлю.

Preimywestva-fasadov

Термін служби

Термін служби НВФ визначається в основному терміном служби кольорового покриття. Листовий метал забарвлюється декількома видами стійких фарб на таких засадах:

  • поліестер – 5-7 років (стійкість до вицвітання), термін служби 10-15 років;
  • пластизол – (марки Solano®, Colorcoat HPS200 Ultrа), термін служби 10-20 років
  • ПВДФ (марки Kinar 500, Hylar5000 і ін.) – термін служби 20-25 років

Термін служби покриття залежить від умов експлуатації. На вертикальній та горизонтальній поверхнях термін служби може відрізнятися в 2 рази. Тому й дається діапазон значень.

Крім того на термін служби впливає товщина покриття, чим товще, тим більше термін служби. Інші фактори, такі як корозія металу, втрата зовнішнього вигляду через вицвітання або забруднення, також мають значення й впливають на термін служби НВФ.

Preimywestva-fasadov
author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі