Фасадні системи: види, особливості, переваги
3 Лютого, 2022
5768  

Фасадні системи: види, особливості, переваги

Оздоблення фасадів будівель, особливо досить великих – це складна інженерне завдання. При його реалізації сьогодні використовуються найрізноманітніші технології та матеріали. Всі вони в тій чи іншій мірі забезпечують відповідність фасадів експлуатаційним вимогам, але у різних матеріалів і різних методик обробки є як плюси, так і мінуси.

Нижче ми розглянемо найбільш часто використовувані групи фасадних систем, звертаючи увагу на особливості їх конструкції, специфіку монтажу та експлуатації.

Яким повинен бути фасад: основні вимоги

Зовнішнє оздоблення будівель з великою площею фасадів – офісних центрів, сучасних житлових комплексів, ТРЦ, автосалонів і т.д. повинно вирішувати цілий ряд завдань – від забезпечення захисту і теплоізоляції будівлі до залучення уваги потенційних клієнтів. Відповідно, і вимоги до фасадних систем будуть висуватися з урахуванням вирішуваних ними завдань:

  • Механічна міцність і стійкість до зовнішніх впливів. Фасадна система будівлі піддається вітровим, механічним і експлуатаційним навантаженням, тому вона повинна бути виготовлена з міцних матеріалів. Також важлива вологостійкість виробів: матеріал не повинен деформуватися або втрачати міцність при намоканні.
  • Теплоізоляція. Велика площа фасаду може стати джерелом тепловтрат. Щоб компенсувати ці тепловтрати, фасадні системи або роблять з матеріалів з низькою теплопровідністю, або оснащують окремим теплоізоляційним шаром.
fasadnue-sistemu
  • Звукоізоляція. Фасад, особливо що виходить на жваву магістраль, повинен ефективно захищати внутрішні приміщення від шуму.
  • Довговічність. Конструкції,які використовуются в зовнішній обробці, зобов’язані зберігати свій зовнішній вигляд і механічні якості протягом багатьох років – інакше регулярна реконструкція фасаду буде нерентабельною!
  • Привабливий зовнішній вигляд. Фасад – це обличчя будівлі, так що він просто зобов’язаний бути привабливим. В першу чергу це стосується комерційної нерухомості, для якої дуже важлива зовнішня привабливість приміщень.
Fasadnue-sistemu

Також до переліку вимог до фасадів можна включити:

  • Ремонтопридатність.
  • Забезпечення приватності всередині приміщень.
  • Простоту монтажу.
  • Помірну вартість.

Втім, саме ці вимоги не є пріоритетними, тому-то ними зазвичай жертвують в першу чергу.
Матеріали для оздоблення фасаду вибирають з урахуванням всіх перерахованих вище вимог. Детально найбільш популярні варіанти використання ми проаналізуємо нижче.

Сталеві фасадні системи

Концепція навісного вентильованого фасаду з’явилася досить давно, але широку популярність такі системи набули кілька десятків років тому. Пов’язано це було з виходом на ринок ефективних теплоізоляційних матеріалів і складів, що дозволяють захищати метал від корозії.

fasadnue -sistemu

В якості основних елементів фасадної обробки в навісних системах використовуються вироби зі сталі та алюмінію. Найбільш поширеними є саме сталеві фасадні системи:

  • Для виготовлення виробів використовується оцинкована сталь товщиною від 0,4 до 1,2-1,5 мм. Така товщина оптимальна: з одного боку, панелі виходять легкими, з іншого – не деформуються під власною вагою.
  • Для додання естетичного зовнішнього вигляду і захисту від корозії метал покривається або полімерними складами (пластизол, поліестер, пурал), або порошковими фарбами
fasadnue-sistemu
  • З розкроєного сталевого листа шляхом холодного штампування і профілювання виробляються фасадні елементи самих різних форм і розмірів. Найбільш популярні фасадні системи на основі касет, панелей і рейок, а також фасади, оброблені сайдингом і конструкції-жалюзі.
  • Вироби монтуються за допомогою кріпильних елементів на підконструкцію – каркас сиз сталевого оцинкованого профілю. Усередині каркаса між сталевими касетами або панелями і несучою стіною може бути розташований утеплювач з гідроізоляційної мембраною.

Алюмінієві фасадні системи

Альтернативною сталевим фасадним панелям, касетам та  модулям  можуть служити алюмінієві вироби. У них є кілька принципових відмінностей:

fasadnue-sistemu
  • Вироби з алюмінію менш схильні до корозії, тому їх можна використовувати там, де сталь буде іржавіти. З іншого боку, при контакті з вологою (особливо з високим вмістом лугів або солей) на поверхні алюмінію з’являються розводи, а згодом міцність панелі знижується. Тому нехтувати захисно-декоративними покриттями тут не варто!
  • Алюміній легше оцинкованої сталі, тому його використання може дати виграш по навантаженню. На жаль, з іншого боку ми маємо велику пластичність металу: тонкостінний алюмінієвий профіль більш схильний до експлуатаційним деформацій.
  • Нарешті, не варто забувати про термостійкость: під впливом високих температур алюміній швидше втрачає міцність і деформується.

Ціна алюмінію теж вище, ніж ціна оцинкованої сталі. Саме з цієї причини алюмінієві фасадні системи зустрічаються рідко: їх найчастіше використовують в комбінації з іншими фасадами, наприклад, скляними.

Переваги металевих фасадів

Популярність металевих фасадних систем (в більшій мірі сталевих, але і алюмінієвих теж) обумовлена ​​оптимальним поєднанням декількох факторів:

fasadnue-sistemu
  • Прийнятною вартістю – це дуже важливо, якщо потрібно обробити фасад великої площі при обмеженому бюджеті.
  • Практичності – металеві панелі і касети можна монтувати поверх майже будь-якої поверхні з закладанням теплоізоляції і гідроізоляційного бар’єру.
  • Відмінних експлуатаційних якостей – міцності, стійкості до зовнішніх впливів, пожежну безпеку.
  • Довговічностю

До мінусів можна віднести хіба що схильність металу до корозії. З іншого боку, купівля якісних фасадних касет, панелей або металлосайдинга з покриттям, що надійно захищає металеву основу, буде достатньою гарантією тривалої відсутності іржі.

Скляні фасадні системи

Другий варіант за популярністю після металевих фасадних систем – скляні конструкції. Фасадне скління дозволяє реалізувати самі амбітні дизайнерські проекти – але для цього необхідно залучати кваліфікованих фахівців і використовувати високоякісні комплектуючі

fasadnue-sistemu

Фасадна система на базі скляних панелей включає два основних компоненти: власне скління і несучу конструкцію.
Скління фасаду проводиться з використанням безпечного скла. Як правило, в цю категорію включають такі вироби:

  • Загартоване (термозміцненне) скло. Як випливає з назви, міцність таких виробів підвищується в результаті високотемпературної обробки. Термозміцненне скло значно складніше розбити, а при розбиванні воно не дає великих осколків з гострими краями.
  • Ламіноване (броньоване) скло. Для підвищення міцності на поверхню скляного листа наклеюється полімерна плівка. Вона виконує відразу дві функції: по-перше, захищає скло від пошкоджень при механічних впливах, а по-друге – при розбиванні скляної фасадної панелі утримує уламки.
  • Триплекс. Це конструкція з двох стекол, між якими знаходиться полімерна плівка високої міцності. Розбити триплекс дуже складно, але навіть після того, як одне скло (або обидва) буде розбито, конструкція буде зберігати цілісність.
fasadnue-sistemu

Несучі конструкції для скляних фасадних систем теж бувають різними:

  • Модульними.
  • Стійко-ригельними.
  • Спайдерними.
  • Структурними (безрамними).

Один від одного вони відрізняються в першу чергу способом кріплення скляних панелей або склопакетів.
Так, в модульних і стійко-ригельних системах скління встановлюється в класичні рами з алюмінієвого профілю, а при монтажі спайдерних систем використовується характерне кріплення, що фіксує суміжні кути скляних листів.

fasadnue-sistemu

Структурні (безрамні) фасадні системи останнім часом теж дуже популярні – вони складні в монтажі, зате фасад будівлі виходить повністю скляним, без виступаючих рам і кріпильних елементів.

Переваги та недоліки скляних фасадів

Переваги фасадних систем на базі скляних панелей явні:

Вражаючий зовнішній вигляд.
Довговічність і міцність (при дотриманні правил монтажу та використанні якісних комплектуючих).

fasadnue-sistemu

Крім того, якщо замість звичайного скла застосовувати склопакети з енергозберігаючим покриттям та заповненням повітряних камер інертним газом, то можна істотно підвищити енергоефективність фасаду. А використання скла зі свтловідбиваючим покриттям дає можливість знизити витрати на кондиціонування, забезпечивши комфортний мікроклімат в літню спеку.
На жаль, мінуси у скляних фасадних систем теж є:

  • По-перше, незважаючи на використання триплекса і ламінованих скляних панелей скло все ж залишається досить крихким матеріалом. Тому механічні навантаження можуть привести до катастрофічних наслідків.
  • По-друге, скляні панелі великої товщини, що використовуються в фасадному склінні, а тим більш енергоефективні склопакети важать дуже багато. Через це зростає навантаження на системи кріплення і на несучі конструкції будівлі в цілому.
  • Нарешті, третій мінус – ціна. Вартість фасадного скління або просто дороге, або дуже дороге. Сюди ж варто віднести витрати на обслуговування: без регулярної мийки скляні панелі швидко втрачають привабливий зовнішній вигляд.
fasadnue-sistemu

Дерево, пластик і композит в фасадній обробці

Комбінація скла і металу в різних пропорціях і в різних поєднаннях стала де-факто стандартом в проектуванні фасадних систем. Але якщо при будівництві багатоповерхових будівель і комерційних приміщень альтернативи застосовуються рідко, то в оздобленні фасадів відносно невеликих будівель можуть використовуватися також і інші матеріали.

fasadnue-sistemu

Як правило, в цьому випадку монтується навісна фасадна система поверх теплоізоляційного шару. Як елементи лицьової обробки застосовуються:

  • Пластикові панелі. Пластик, а саме вініловий сайдинг, активно використовують при обробці приватних будинків. Іноді його застосовують і для обшивки фасадів громадських і комерційних будівель, але частіше для цієї мети використовується не звичайний сайдинг, а спеціальні панелі з ПВХ.
  • Дерев’яні панелі. Обшивка деревом теж можлива, але для цього необхідно використовувати деревину, оброблену особливим чином. У скандинавських країнах і Канаді (там, де деревообробна промисловість непогано розвинена) часто практикують обшивку фасадів натуральним деревом – але застосовують для цього так звану термодеревину. В результаті високотемпературної обробки масив дерева набуває підвищену міцність і стійкість до зовнішніх впливів, а додатковий захист від вологи забезпечує просочення
katalog -Ral
  • Композитні панелі. Цей матеріал для фасадної обробки з’явився на ринку порівняно нещодавно. Виготовляють такі панелі з текстурою і кольором натурального дерева, а до складу входять як полімери, так і целюлозні волокна. Виходить щось середнє між деревом і пластиком: матеріал і виглядає добре, забезпечує теплоізоляцію та не боїться води.

Особливості фасадів з альтернативних матеріалів

Плюси і мінуси таких «альтернативних» фасадних систем безпосередньо залежать від матеріалів, що використовуються при їх монтажі:

  • Пластикова обшивка – бюджетний варіант, який можна застосувати тільки в малоповерховому будівництві. Так, виглядає пластик непогано, але з часом (і досить швидко) він втрачає привабливий зовнішній вигляд. Крім того, міцність у таких матеріалів невисока.
  • Термодеревина і інші різновиди дерев’яних панелей дуже привабливі – це їх головна перевага. Також до переваг можна зарахувати хорошу тепло- і звукоізоляцію. Але, на жаль, якісно оброблене дерево коштує дуже дорого, а спроба заощадити призведе до того, що фасад почне деформуватися вже після перших дощів.
fasadnue-sistemu
  • Композитні панелі поки поширені мало з очевидної причини – собівартість ДПК (деревно-полімерного композиту) досить висока. Крім того, композитні вироби не завжди добре переносять перепади температури, а при впливі сильних морозів стають дуже крихкими.

Висновок

Вибір фасадної системи, особливо якщо мова йде про великий будинок, слід робити ще на етапі проектування. При цьому, незважаючи на велику кількість варіантів, можна виділити конструкції, для яких характерне оптимальне поєднання ціни та експлуатаційних характеристик.
Сюди в першу чергу відносяться металеві фасадні панелі: витрати при виборі металевого фасаду будуть на порядок нижче, ніж при його склінні, особливо – з використанням якісних сучасних матеріалів. У порівнянні з дерев’яними або композитними панелями метал також виграє – не тільки за ціною, але і по практичності.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі