Що потрібно знати інвестору про навісні вентфасади
10 Червня, 2017
760  

Що потрібно знати інвестору про навісні вентфасади

Обов’язковий  атрибут зовнішнього вигляду парадної сторони сучасної будівлі торгівельного або торгово-розважального центру, готелю або бізнес-центру – це привабливий фасад, у якому відбита основна ідея архітектора. Він повинен відповідати не тільки вимогам оригінального дизайну, корпоративного стилю й пізнаваності, але й серйозного професійного підходу до проекту будівлі, який підкреслює красу, забезпечує міцність і функціональну користь для будівлі.  Ці властивості фасаду найкраще втілюються в навісних вентильованих фасадах (НВФ). Для інвестора важливо розбиратися в типах НВФ, пропонованих вимогах, основних перевагах і недоліках, вартості й ризиках, які супроводжують виконання проекту, впливають на ефективність і термін повернення інвестицій.

Cassetes fasade

При проектуванні нового будівництва або реконструкції старих будівель є комплекс завдань, спрямованих на досягнення виразності архітектурних форм, функційності будівлі, втілення композиційних вирішень органічної адаптації в оточення. Частина функцій, що покладаються на огороджувальні конструкції будівлі, вирішується за допомогою (НВФ). Архітектурний проект зовнішнього вигляду будівлі повинен враховувати вимоги привабливості, пфзнаваності будівлі, особливо якщо це торговий центр (ТЦ), корпоративна будівля компанії, банку, готелю або бізнесу-центру. Також, зовнішнє облицювання будівлі повинно бути досить надійним корисним у плані теплоізоляції й екрануванні будівлі від погодних факторів.

ventiliruemye_fasady

Перед архітекторами й проектувальниками, які розробляють проект навісного теплоізоляційного вентильованого фасаду, лежить непростий вибір. З одного боку, необхідно використовувати фасадне облицювання з недорогих і пожежобезпечних матеріалів, а з іншого – забезпечити красу фасаду й міцність. Серед недорогих матеріалів вибір обмежується пофарбованою оцинкованою сталлю, алюмінієм, алюмоцинком, а також алюмінієвими композитними панелями пожежобезпечної версії. Інші види облицювань НВФ із алюмінієвих стільникових панелей, керамограніту або інших видів мінеральних плит розглядаються як більш дорогий варіант для будівель з терміном придатності, що значно перевищує 20 років.
     Інвестора повинно цікавити два питання: скільки простоїть НВФ без погіршення зовнішнього вигляду й що буде при сильних впливах вітру, граду чи пожежі. Відповідь потрібно отримати від постачальників лицювальних матеріалів, від проектувальників і від будівельно-монтажної компанії. У зв’язку із цим проектувальникові потрібно розрахувати міцність фасадних конструкцій і облицювання на опір вітровим навантаженням і зледенінню. Це, відповідно, вносить певні корективи на конструкцію підоблицювального оснащення, площу й форму лицювальних елементів. Відповідно внесені обмеження проектувальником звужують діапазон можливостей по дизайну фасаду. Тому дизайнер фасаду завжди повинен працювати в команді з архітектором і інженером-конструктором, який володіє професійними знаннями матеріалів і технології виробництва.

ventiliruemye_fasady

Інвестиційна привабливість НВФ

 

Замовник навісного фасаду намагається досягти оптимальних показників, а отже завжди постає перед вибором між якістю виконання фасаду й вартістю проекту. І найбільше його цікавить повернення інвестицій, яким чином це відбудеться. Розуміння ускладнене тим, що повернення інвестицій від навісного теплоізольованого фасаду непряме й непрозоре. Провідні спеціалісти вважають, що інвестиції в теплоізольований вентфасад мають термін повернення в 5-7 років, залежно від вартості фасаду, експлуатаційних витрат на обслуговування НВФ, на опалення й кондиціювання будівлі.
При використанні НВФ теплоізоляція будівлі скорочує видатки на опалення від 30 до 70%. Ця величина залежить не тільки від товщини шару теплоізоляції, але також від інших факторів – товщини стін будівлі, кількості вікон і їх коефіцієнта теплопередачі, системи рекуперації тепла повітрообмінної вентиляції, теплового захисту даху й інших факторів.
Насамперед інвесторові необхідно усвідомити, що привабливість зовнішньої частини інвесторові – це обличчя компанії. Потік покупців або орендарі стають більш лояльними й більш охоче йдуть у таку будівлю, якщо екстер’єр і інтер’єр відповідає естетиці, комфортності й економічності. У цих аспектах навісний фасад частково бере участь.

ventiliruemye_fasady-normativu

Типи економічних навісних фасадів

 

Серед різноманітного асортиментунавісних фасадів, представлених на ринку, найбільше поширенимиєдві системи: касетний фасад і рейковий фасад (металосайдинг), як найбільшекономічні та що відповідають усім чиннимбудівельним нормам.

Касети – зігнуті з металу коробчастіконструкції, що прикріплюються до підоблицювальногометалевогооснащенняна саморізи, заклепки або клямери. Для їхнього виготовлення використовується оцинкована сталь або алюміній із захиснимполімернимшаромфарби. Розміри касет залежать від товщини використовуваного металу (0,7-1,5 мм) і визначаються розрахунковими значеннями міцності при вітрових навантаженнях.

Рейки – профільовані на прокатному устаткуванні смуги металу, що мають поздовжньо-зігнуті борти з декількома вигинами, що утворюють ребра жорсткості й замковий захват. За допомогою рейкового облицювання вигідно робити НВФ великих площ.
Рейкові фасади не настільки універсальні, як касетні й мають певні обмеження. Наприклад, не можна зробити радіусні елементи за допомогою вигину уздовж рейки. Рейки робляться з тонколистової сталі (0,45-0,9мм). Чим ширша рейка, тим товщий метал потрібно для її виготовлення. Довжина рейки від 1 до 10 м.

З погляду можливостей дизайну касетний фасад дає більше переваг, оскільки дозволяє формувати більш складні елементи фасаду, вхідних груп, зокремаскривлені по радіусу елементи.

reechnuy-fasad

Вартість фасаду

 

У вартість НВФ закладена металева підконструкція, утеплювач із вітробар’єром, кріпильні елементи, лицювальні елементи, фасонні елементи для примикань і обводу кутів.

Приклад базової ціни:

  • касетний фасад (касета 535х1000мм; сталь 0,7мм) – 670 грн/кв.м;
  • рейковий фасад (рейка 210мм; сталь 0,45мм) – 415 грн/кв.м.

Зазначимо, що базова вартість навісного фасаду, як і вартість базової комплектації автомобіля, не є його кінцевоюціною. Наведені базові ціни дано на 1 лютого 2016 року, коли курс становив 26 UAH/USD.
Для розрахунків кінцевої вартості фасаду потрібно враховувативартість робіт з монтажу. Підрядники заводу «Мехбуд» – монтажно-будівельні компанії орієнтуються на базову вартість монтажних робіт приблизно 300 грн/кв.м.
Складність фасаду, кількість вікон і примикань таінші фактори впливають на середню вартість квадратного метра фасаду. Спеціалісти заводу «Мехбуд» при наявності проекту зможуть швидко оцінити й надати повну вартість навісного фасаду на всюбудівлю.

kassetnuy-fasad

Термін придатності

 

Термін придатності НВФ визначається в основному терміном придатності пофарбованого покриття. Листовий метал фарбується декількома видами стійких фарб на таких основах:

  • поліестер – 5-7 років (стійкість до вицвітання), термін придатності 10-15 років;
  • пластизол – (марки Solano®, Colorcoat HPS200 Ultrа), термін придатності 10-20 років;
  • ПВДФ (марки Kinar 500, Hylar5000 і ін.) – термін придатності 20-25 років

Термін придатностіпокриття залежить від умов експлуатації. На вертикальній і горизонтальній поверхнях термін придатностіможе відрізнятися вдвічі. Тому й дається діапазон значень. Крім того на термін придатностівпливає товщина покриття, чим товще, тим більший термін придатності. Інші фактори, такі як корозія металу, втрата зовнішнього вигляду через вицвітання або забруднення, також мають значення й впливають на термін придатностіНВФ.

fasad

Вибір підрядника

 

Для інвестора важливо визначитися – хто буде розробляти дизайн-проект, хто – проектуватиме НВФ, хто вироблятиме елементи фасаду й, нарешті, яка організація монтуватиме. Основні вимоги – професійний досвід, наявність виконаних фасадів будівель і власної виробничої бази. Якщо немає досить переконливих аргументів і рекомендацій для виробника фасадних систем і будівельно-монтажної організації, то в такому випадку виникають певні ризики, які можуть обернутися або додатковими видатками, або неякісним виконанням фасаду, або обмеженої за часом гарантією, тому що використовувалися найдешевші матеріали. Ще гірше, якщо доведеться посеред виконання робіт шукати іншого підрядника на виконання виправлень або «недобудови».

reechnuy-fasad

Які переваги відпартнерства із заводом «Мехбуд»?

 

  • Це сучасне підприємство, що має колосальний досвід у виробництвіпрофільованих рейкових панелей, касет і додаткових елементів, що складаютьповний комплект системи навісного фасаду для облицювання будівель.
  • Наявні власні нові розробки, що зробиливнесок в архітектурну прикрасу фасадів будівель, показують прогресивність підприємства, яке перебуває на сучасному рівні.
  • Це підприємство професіоналів, якімають величезний досвід роботи. Системи навісних фасадів, встановлених на будівляхтарізних спорудах в Україні й закордоном, зроблених на нашому заводі, обчислюється сотнями.
  • Знакові будівлі в столиці й обласних центрах, що стали прикрасою міст, зроблені при допомозі заводу «Мехбуд», стали візитною карткою підприємства.
author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі