Пожежобезпечні навісні фасади. Друга частина
9 Червня, 2017
969  

Пожежобезпечні навісні фасади. Друга частина

pozharobezopasnuy-fasad

Норми без дотримання правил

Повітряний вентильований прошарок, наявний у НВФ, відіграє істотну роль у захисті будівлі від перегріву. Але, під час пожежі, він створює тягу як у трубі каміна або димоходу, що значно прискорює процес перекидання полум’я на верхні поверхи по вітрозахисній плівці фасаду. Для запобігання поширення полум’я, будівельними нормами передбачається обов’язкове встановлення горизонтальних пожежних відсічень.

Однак, рідко хто з монтувальників навісних фасадів робить їх над кожним вікном, балконом або входом. Тим більше, що перевірити це можна, тільки безпосередньо перебуваючи при монтуванні ─ у міру встановлення рядів касет або панелей, піднімаючись у колисці, дивитися в проміжок між облицюванням і утеплювачем з мінвати. Після завершення робіт зробити це досить проблематично ─ хіба що, розібрати частину фасаду!

Багато фахівців будівельних організацій, які побудували не один навісний фасад, іноді з подивом дізнаються, що будівельним нормам при монтажі НВФ, через кожні три поверхи, необхідно встановлювати протипожежний пояс з негорючого матеріалу, рівним двом толщинам теплоізоляційного шару.
Серед облицювальних матеріалів навісні вентильовані фасади є явно проблемні матеріали та такі, які «взагалі » задовольняють вимоги. Іншими словами, їх застосування не виключає швидке поширення вогню, з усіма наслідками, що бувають  важкими .

pozharobezopasnuy-fasad

Європейські композитні панелі марки Alucobond А2, до випробувань яких автори мали безпосереднє відношення, витримують вплив полум’я не більш, ніж півгодини. Далі йде їхнє розшарування, прогоряння шару алюмінію 0,4 мм, потім серцевина перетворюється в масу, схожу на цеглу, яка втрачає вагу від впливу полум’я. У місцях більш сильного впливу полум’я відбувається наскрізне прогоряння панелі. Випробування за прийнятою методикою тривають менше півгодини, а будь-яка пожежа, безумовно, набагато довше! Можна тільки припускати що буде з АКП при більш тривалому й сильному впливі полум’я, аніж від факела газового пальника. Тому, який сенс ризикувати, якщо є будівельні матеріали, що гарантують захист від пожежі?!

pozharobezopasnuy-fasad

Дійте на випередження

На жаль, виключити ймовірність виникнення пожежі не можна, але можливо вжити заходів для його усунення або оперативного гасіння. Важливим є вживання організаційних заходів затвердженими проектною документацією на її відповідність пожежним нормам. Оскільки, під час будівництва фасадів постійна присутність представника замовника й проектної організації забезпечити неможливо ─ контроль над процесом монтування можна здійснювати за допомогою стаціонарної web-камери. І тільки після перегляду відеозаписів, підписувати акти приймання робіт прихованого монтажу.

У комплекс заходів щодо пожежної безпеки будівель і споруд із навісними вентильованими фасадами, повинні бути включені пристрої автоматичного відсічення або перекриття повітряного прошарку для запобігання поширення полум’я

pozharobezopasnuy-fasad

Такі прилади практично не представлені на вітчизняному ринку будівництва фасадів. Але вони є в Європі й США. Спрацьовують вони на нагрівання повітря вище граничного значення температури, а відкривають просвіт у вентильованому проміжку, коли температура падає нижче встановленого значення.

Ці прилади не вимагають підведення електрики. Механізм спрацьовування заснований на дії біметалічної пружини при нагріванні. Хоча цей пристрій і не оговорюється в протипожежних нормах закордонних країн, багато європейських експертів вважають, що він повинен обов’язково застосовуватися разом з іншими заходами протипожежної безпеки.

pozharobezopasnuy-fasad

Металеві лицювальні елементи на основі оцинкованої сталі або алюмінію позбавлені потенційної пожежної небезпеки, оскільки є з класу негорючих матеріалів. За зовнішнім виглядом вони нічим не згірші од алюмінієвих композитних панелей, як по фарбуванню, так і за розмірними показниками.

Підприємство «Мехбуд» пропонує цілий ряд технічних вирішень для пожежобезпечних навісних фасадів. Завдяки технічним і технологічним можливостям є кілька систем металевого фасадного облицювання: касети, панелі, рейки, сайдинг, жалюзі. Ці лицювальні матеріали підходять для більшості будівель малоповерхового будівництва, а деякі з них, підходять і для висотних будинків. Головне, що при використанні металевих лицювальних елементів гарантується пожежна безпека навісного фасаду.

Протипожежні характеристики металевих фасадних панелей

Чому в статті робиться акцент саме на металевих фасадних панелях? Пов’язано це з поведінкою тонколистового металу при впливі екстремально високих температур:

  • По-перше, сталеві фасадні касети, панелі та рейки не запалюються навіть при тривалому контакті з відкритим полум’ям. Таким чином, зовнішній вплив не може привести до того, що облицювання фасаду запалає. Це стосується не тільки металевої основи фасадних касет, але і полімерного покриття, яке на них наноситься. При виготовленні касет використовуються полімери з низькою горючістю, тому навіть декоративний шар при попаданні іскри чи контакті з вогнем не горить.
  • По-друге, цей матеріал не підтримує горіння. Навіть якщо на обробку протягом тривалого часу буде впливати висока температура або відкрите полум’я, самі касети не запалають. Це справедливо і для полімерного покриття – під впливом високих температур фарба або порошковий пігмент розтріскуються та  деформуються, але самі не горять. Тому як тільки зникне джерело полум’я – фасадна обробка відразу почне охолоджуватися.
  • По-третє сталь довше, ніж алюміній, не деформується і не втрачає міцність при температурних впливах. Це стосується перш за все поведінки обробки при сильних пожежах: навіть якщо будівля буде горіти зсередини, то фасадні касети не будуть відриватися від несучого каркасу, що дозволить оточуючим та і пожежним уникнути додаткової загрози.
author
Владимир Рубленко
Про автора:

  Эксперт по фасадному строительству. Ведущий специалист по работе с корпоративными клиентами. ПрАТ “Завод Мехбуд”. Предоставление квалифицированной консультации по вопросам фасадн...

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі