Дерев’яні І МЕТАЛЕВІ ОГОРОЖІ-ЖАЛЮЗІ: ЯКІ ОБРАТИ?
16 Лютого, 2018
2901  

Дерев’яні І МЕТАЛЕВІ ОГОРОЖІ-ЖАЛЮЗІ: ЯКІ ОБРАТИ?

Красивою і функціональною альтернативою традиційним суцільним огорож, а також на загороди з горизонтальних або вертикальних елементів є так звані паркани-жалюзі. Популярність таких конструкцій постійно зростає, і перед власником ділянки постає вибір – який саме паркан придбати? Якщо не торкатися технічних нюансів, то вибирати доводиться, по суті, з двох варіантів – дерев’яних і металевих огорож-жалюзі. У кожного варіанту є свої особливості, і тому, вивчивши їх, ви зможете без праці прийняти рішення.

uhod-za-zaborom

Паркани-жалюзі: особливості огорож

Конструкція парканів-жалюзі

Для початку варто розібратися, що представляють собою паркани-жалюзі?

Вони, як і будь-які огорожі, встановлюються по периметру ділянки і виконують дві основні функції:

  • Обмеження переміщення (захищають ділянку від несанкціонованого проникнення ззовні, а також перешкоджають виходу назовні – це важливо, якщо у вас є діти або домашні тварини).

Забезпечення приватності (захищають ділянку від сторонніх поглядів). Основна відмінність зборів-жалюзі від огорож інших типів полягає в конструкції секцій:

  • Несучі елементи представлені вертикальними стійками.  В якості стійок можуть використовуватися або дерев’яні профільовані бруси з пазами, або металеві конструкції.
  • Секції паркану-жалюзі збираються з ламелей – теж або дерев’яних, або металевих. Ламелі встановлюються під кутом, що забезпечує зниження прозорості конструкції. При цьому краю ламелей надійно закріплюються в бічних пазах вертикальних стійок.
zabor-zhaluzi
  • Під час монтажу огорож-жалюзі використовуються різні технології. Найчастіше для вирівнювання відстані між окремими ламелями встановлюються спеціальні вставки. Недорогі дерев’яні конструкції можуть просто кріпитися по розмітці з таким розрахунком, щоб кріпильні елементи були не видно.
  • Така складальна конструкція дозволяє виробляти секції різного розміру. Як правило, максимальна ширина окремої секції становить близько 2,5 – 3 м: вона обмежена тільки довжиною металевої ламелі. Дерев’яні елементи мають меншу несучу здатність і більш схильні до деформацій, тому секції таких огорож роблять менш широкими.
  • І дерев’яні, і металеві огорожі вимагають захисту від зовнішніх впливів. Для запобігання набухання від вологи дерево просочують захисними складами і покривають фарбами. Металеві несучі стійки і ламелі захищають від корозії, завдаючи поліестеровий шар або порошкову емаль.

zabor-zhaluzi-derivyannuy

                                          Переваги рішення

Описана конструкція забезпечує  забору-жалюзі ряд переваг над традиційними огорожами:

  • По-перше, конструкція виходить досить надійної: жорсткість її знаходиться на високому рівні, тому охоронну функцію такий паркан виконує добре. Також непогано він захищає і від сторонніх поглядів: зсередини секції-жалюзі проглядаються задовільно, а ось зовні – вже з великими труднощами.
  • По-друге, відсутність суцільного заповнення секцій вигідно відрізняє паркан-жалюзі від огорожі з профнастилу, цегли або бетону. Похила орієнтація ламелей забезпечує проникність секції для сонячних променів, тому огорожа якщо і буде затінювати зелені насадження, що ростуть поруч, то незначно. Крім того, проникність забору для повітряних потоків забезпечує вентиляцію ділянки і перешкоджає утворенню вихорів.

Важно! Равномерное распределение ламелей является гарантией от появления неприятных сквозняков.

  • По-третє, зовні такі паркани виглядають дуже привабливо. Поки вони поширені ще не повсюдно, тому встановлення паркану-жалюзі дозволить виділити ваш ділянку серед безлічі однотипних огорож. Плюсом будуть і великі можливості для дизайну: і металеві, і дерев’яні секції можуть бути пофарбовані практично в будь-який колір. Втім, ці переваги універсальні. Але вироби з дерева і з металу можуть відрізнятися, причому доволі сильно. Саме про ці відмінності ми і поговоримо в наступних розділах.

                                              Дерев’яні паркани-жалюзі

Натуральна деревина в більшості регіонів є цілком доступним, а головне – дешевим матеріалом. Тому її і використовують для виготовлення різних огорож, в тому числі парканів-жалюзі:

zabor-zhaluzi-derivyannuy
  • Найчастіше огорожі роблять з сосни – ця деревина об’єднує адекватну ціну і непогані експлуатаційні якості. Листяні породи дерева для виробництва парканів застосовуються вкрай рідко через їх високу вартість.
  • Стандартна довжина дерев’яної ламелі не перевищує 2 м. Використання довших ламелей недоцільно: з часом навіть найякісніша деревина деформується, і в паркані будуть з’являтися великі просвіти.
  • Зазвичай паркан роблять зі струганих дощок, підданих повітряному сушінню. Для здешевлення конструкції допускається виготовлення ламелей з щойно спиляних дощок – але тоді ризик її деформації буде вище. Крім того, поверхні ламелей при такому способі обробки відрізняються більшою шорсткістю.

У дерев’яних парканів-жалюзі є ряд особливостей, які потрібно враховувати при виборі:  

  • Деревина вимагає захисту від вологи і ультрафіолету, тому при виготовленні елементи огорожі просочують гідрофобними складами і покривають фарбами для дерева. Але з часом захист втрачає свою ефективність, тому через кілька років просочення і захисне покриття бажано оновити.
  • Також актуальною є захист від вогню. При виробництві зазвичай використовуються універсальні просочення, що містять антипірени. Але все одно дерево залишається деревом – тому при сильній пожежі паркан теж може спалахнути
  • Термін служби дерев’яних конструкцій досить великий, але все ж обмежений. «Слабкою ланкою» є місця кріплення (навіть найякісніший кріплення з часом іржавіє), а також опорні стовпи. Саме заміна опорних стовпів через загнивання підземних частин є найбільш частим приводом для капітального ремонту дерев’яного паркану-жалюзі.

Якщо ж говорити про безперечних плюсах, якими володіють дерев’яні конструкції, то це стильний зовнішній вигляд (особливо, якщо захисно-декоративне покриття не приховує текстуру дерева) і прийнятна ціна.

  • 6 2
  • 5 2
  • 7 2
  • 4 1

                                                 Металеві паркани-жалюзі

Основа металевого паркану-жалюзі – несуча подконструкция, яка надає огорожі необхідний запас міцності і жорсткості. Для забезпечення необхідних механічних характеристик для виготовлення подконструкции рекомендується використовувати профільну трубу перетином не менше 40х40 мм.

Metallicheskij-zabor-zhalyzi

Самі секції металевих огорожжалюзі збираються з сталевих ламелей:

Максимальна довжина ламелі складає 2,5 – 3 м, що дозволяє робити прольоти огорожі досить широкими – це прискорює монтаж огорожі.
Ламелі виготовляються з оцинкованої сталевої штаби, підданої профілізації. При профілюванні ламелей формуються ребра жорсткості, які забезпечують деталям необхідну несучу здатність і стійкість до прогину під власною вагою. Завдяки цьому металеві деталі огорожі-жалюзі виявляються менш схильними до деформацій, ніж дерев’яні.
Товщина металу для виробництва ламелей залежить від типу конструкції. Для виготовлення парканів «ПРЕМІУМ» використовується метал товщиною 1 мм, «ЕКСКЛЮЗИВ» – 0,75 мм, «СТАНДАРТ» – 0,45 мм. Чим товще метал, тим вище буде міцність конструкції, але при цьому збільшення товщини ламелей призводить до подорожчання огорожі і збільшення навантаження на підставу.
Декорування ламелей забезпечується за рахунок нанесення поліестерового покриття або стійкою порошкової фарби.
Переваги металевих парканів-жалюзі очевидні:

Оптимальне поєднання малої маси і механічної міцності. Навіть самі товсті ламелі важать відносно небагато, але сам паркан завдяки особливостям конструкції виходить міцним.
Технологічність. Точна підгонка ламелей та інших елементів конструкції при виробництві полегшує монтаж. Завдяки цьому збірка огороджувальної конструкції з готових елементів заминає зовсім небагато часу. Найдовшим і трудомістким етапом є установка несучих конструкцій, які беруть на себе основне навантаження.
Тривалий термін служби. Поліестерове або порошкове покриття оцинкованої сталі надійно захищає металеву основу від корозії, що дозволяє використовувати металеві паркани-жалюзі навіть в найжорсткіших кліматичних умовах (в т.ч. в приморських регіонах).
Справедливості заради, варто відзначити і інші особливості:

Ризик корозії. При пошкодженні полімерного шару і оцинковки металева основа може почати іржавіти. Щоб уникнути цього, варто дотримуватися певних заходів при монтажі та експлуатації огорожі.
Ціна. Коштують якісні паркани-жалюзі з металу чимало (втім, в асортиментній лінійці є і бюджетні моделі). Але при цьому надійність і тривалий термін експлуатації перетворюють всі витрати на установку такої огорожі в довготривалі інвестиції.

  • 2 3
  • 52 1
  • 8 1
  • 1 4
  • zabor zhalyzi
  • Zabor zhalyzi Standart Kievskaya obl
  • t3 1401271961
  • 7

                                              Вибір між деревом і металом

Повертаємося до питання, винесеного в заголовок цієї статті: який паркан-жалюзі вибрати – металевий або дерев’яний? Однозначну відповідь тут дати не так просто, оскільки переваги, обумовлені специфічною конструкцією, є у обох варіантів.

І все ж експерти разом з власниками конструкцій обох типів схиляються до такої точки зору:

  1. Основні переваги дерев’яних парканів – зовнішній вигляд і відносно невисока вартість. Але, на жаль, такий паркан вимагає набагато більше уваги в ході експлуатації. І навіть при дотриманні цієї умови термін служби його може бути невеликим – особливо у вологому кліматі або при частих перепадах температури.
  2. Металеві огорожі стоять дорожче (в середньому), але вони ж і більш практичні, і більш довговічні. Навіть через кілька років активної експлуатації при мінімальному догляді (досить просто змивати пил) металевий паркан-жалюзі буде виглядати як новий.
  3. З точки зору надійності метал теж виграє, тому для гарантованого захисту ділянки від несанкціонованого проникнення варто вибирати високі металеві паркани з ламелей, для виробництва яких використовувався товстий метал.
  4. Крім того, важливу роль в забезпеченні надійності і довговічності конструкції грає якість виготовлення і монтажу. Допуски і похибки при виробництві металевих секцій-жалюзі зводяться до мінімуму, тому монтується огорожа швидко і з мінімальними зазорами. Це ще один аргумент на користь металу.
uhod-za-zaborom

В цілому ж паркани-жалюзі – як металеві, так і дерев’яні – варто розглядати як одні з пріоритетних різновидів огорож для вашої ділянки. Ну, а остаточний вибір на користь того чи іншого варіанта ви зможете зробити, уважно вивчивши наведені вище аргументи і проаналізувавши, які якості будуть пріоритетними саме для вас!

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі