Огорожа для приватного будинку: все, що потрібно знати
27 Січня, 2022
2760  

Огорожа для приватного будинку: все, що потрібно знати

zabor-dlya-doma

Приватне домоволодіння – це територія, яка за визначенням повинна бути відокремлена. Для того, щоб захистити ділянку та забезпечити на ній  належний рівень безпеки та  приватності, ми й  встановлюємо огорожу.

Конструкція паркану  приватного будинку може бути різною. Обирати його варто ще на етапі проектування самого будинку – але й при капітальній  реконструкції ділянки можна підібрати паркан, який не тільки буде виконувати всі необхідні функції, а й органічно впишеться в загальний дизайн.

Про основні питання вибору, проектування та монтажу огорож приватних будинків ми розповімо в нашій статті.

Яким повинен бути паркан: основні вимоги

Отже, що ж потрібно врахувати при виборі паркану для приватного будинку?

  • Перший пункт – це його габарити. Чим безпечніше територія, та  чим нижче ризик несанкціонованого проникнення (наприклад, в котеджному селищі), тим нижче може бути огорожа. Та  навпаки, на територіях які не охороняються  паркан бажано робити вищим.
zabor-dlya-doma
  • Механічна міцність – теж важливий фактор безпеки. Крім того, міцний паркан краще чинить опір навантаженням ,  тому й володіє великим терміном експлуатації.
    Поряд з міцністю на термін служби впливає стійкість до зовнішніх впливів, в першу чергу до корозії. Саме з цієї причини сьогодні все активніше використовуються паркани з оцинкованої сталі з захисно-декоративним полімерним покриттям.
  • Привабливий зовнішній вигляд теж важливий. Все ж таки багато хто з нас сприймає приватне подвір’я як особистий простір, та прагне перетворити його відповідно до власного «почуття прекрасного».

Реалізувати всі ці завдання можна різними способами. Але все ж останнім часом структура ринку огороджувальних конструкцій зазнала змін: в 2019 році, як і кілька років до того, будуть актуальними сучасні, практичні та  функціональні панельні огорожі з металу з декоративним полімерним шаром.

Вибір матеріалу та  конструкції

При виборі матеріалу для огорожі приватного подвір’я зазвичай розглядають 3 варіанти:

  • Дерево – недорого, гарно , але не дуже міцно та довговічно.
  • Бетон – теж не дуже дорого (хоча складний монтаж здорожує встановлення  паркану), але не дуже привабливо. Та й довговічність бетонних литих секцій, особливо дешевих, викликає сумніви.
  • Метал – дорожчий варіант, який за рахунок великого асортименту рішень та тривалого терміну експлуатації, поступово стає популярним.
  • Там, де на перший план виходить безпека ділянки, бажано встановлювати суцільні огорожі. До того ж в останні роки від профнастилу відмовляються на користь панельних огорож ( «Вертикаль», «Горизонт» або «Брус» від заводу Мехбуд). Причина очевидна – збірна конструкція за рахунок ребер жорсткості виходить більш міцною та   довговічною.
  • Якщо безпека та приватність не настільки важливі, то можна встановити вентильований паркан. Це може бути звичайний штахетник (не обов’язково дерев’яний – є варіант  зі сталевих панелей), або ж паркан типу «Ранчо» – горизонтальні сталеві ламелі володіють завидною міцністю, та  в цей же час  виглядають досить охайно.
  • Нарешті, універсальне рішення – паркан «Жалюзі». Він підійде  для тих власників заміських ділянок, яким важлива функціональність, також  для вимогливих покупців, які цінують перш за все зовнішній вигляд огорожі. Паркани-жалюзі збираються з ламелей, розташованих під кутом: завдяки цьому зберігається зовнішня непроникність огорожі, але разом с тим паркан непогано вентилюється. Крім того, такі секції проникні для світла, тому й  у дворі буде світліше, та  рослини не будуть страждати від зайвого  затінення.

Відносно дизайну огорожі, то тут все досить просто. Паркан  повинен зовні гармоніювати із зовнішністю ділянки, крім того, важливо правильно підібрати його кольорову  гамму. Зазвичай огорожі на один-два тони відрізняються від кольору покрівлі або стін будівлі – в залежності від того, який відтінок ви хочете зробити домінуючим в ландшафті.

Крім того, можна встановлювати металеві огорожі «під натуральне дерево»: вони відмінно гармоніюють  з дерев’яними будинками з бруса або колоди, та  з будівлями в класичному стилі з цегли.

Металеві паркани з текстурою "під дерево"

Питання проектування огорожі

Як ми зазначили вище, оптимальне рішення – проектування паркану  на етапі проектування самого будинку. В цьому випадку можна:

  • Підібрати оптимальне місце встановлення  огорожі.
  • Вивчити грунти для підбору найбільш відповідного фундаменту.
  • Обрати  потрібну конструкцію та  висоту огорожі (так щоб вона забезпечувала безпеку, але в цей же  час не заважала огляду та  не затіняла важливі ділянки).
  • Врахувати можливі обмеження, що стосуються проходження комунікацій, пожежні та санітарні норми.
    Крім того, паралельне проектування огорожі та самого будинку дає можливість створити більш цілісну картину: так огорожа не буде виглядати чужерідною , а буде органічно вписуватися в ландшафт.
zabor-dlya-doma

Незважаючи на гадану простоту завдання, проектування паркану  варто доручити професіоналам. Пов’язано це з тим, що перед встановленням  огорожі треба пропрацювати ряд нюансів, включаючи юридичні обмеження при монтажі огорож. Недотримання цих вимог може стати приводом для позовних заяв з боку сусідів або комунальних служб – аж до розпорядження про реконструкцію або навіть знесення паркану.

Крім того, на етапі проектування потрібно розрахувати бюджет на встановлення паркану. Він включає не тільки витрати на закупівлю основних матеріалів, а й інші витрати, які можуть становити до 50% від загальної суми.

Монтаж паркану

Нарешті, після вибору конструкції та проектування необхідно правильно організувати монтаж. При встановлені  паркану навколо приватного будинку:

zabor-dlya-doma
  1. На першому етапі проводиться розмітка території.
  2. Потім виконуються земляні роботи – копаються траншеї для стрічкового фундаменту або гнізда для опор.
  3. Заливається фундамент з металевими закладними або бетонуються опори. В цей же час  строго контролюється геометрія каркасу, тому що в подальшому поправити нахил стовпів по вертикалі та площині буде практично неможливо.
  4. На каркасі монтуються секції огорожі. Сучасні паркани збираються за модульним принципом, з окремих елементів, тому від якості збирання безпосередньо залежить надійність всієї конструкції.
  5. На завершальному етапі встановлюються додаткові деталі – парапети для паркану або накривки для опорних стовпів.
zabor-dlya-kottedga

Приблизно так виглядає процес обладнання заміської ділянки або будь-якої приватної території парканом. Вибір на користь сучасних моделей огороджувальних конструкцій дозволяє вирішити відразу кілька завдань – убезпечити територію від небажаних  гостей, та  гарантувати безпеку проживання, і звичайно  органічно доповнити ландшафт гарною  огорожею.

Обираючи огорожу від заводу Мехбуд, ви завжди можете проконсультуватися з нашими фахівцями. Ми не тільки допоможемо підібрати потрібну модифікацію огорожі, але – якщо потрібно! – візьмемо на себе турботи по організації проектування та монтажу огорожі навколо будинку під ключ.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі