Промислові ворота
18 Лютого, 2022
203  

Промислові ворота

Для оформлення в’їзду на територію промислових підприємств та аналогічних об’єктів практично завжди монтуються досить надійні та зручні ворота. Конструкція воріт обумовлюється особливостями отвору, який вони перекривають, а також режимом експлуатації. Однак останнім часом все більш затребуваними стають легкі, але при цьому міцні, надійні та довговічні металеві ворота, які збираються із сталевих профільованих ламелей.

Яка конструкція воріт буде оптимальною, і на що звернути увагу при виборі комплектації – розкажемо нижче!

ворота (1)

Вимоги до промислових воріт

Ворота, встановлені на промисловому об’єкті, відрізнятимуться від воріт, якими оснащується огорожа приватного будинку, практично за всіма параметрами. Різними будуть габарити. Умови використання, режим експлуатації, розрахункові навантаження та ін. Відповідно, і вимоги до таких воріт будуть специфічними:

  • Високі показники міцності та надійності. Ворота на промисловому об’єкті зазвичай мають великий розмір (проріз розрахований на вільний проїзд великогабаритного транспорту). Тому і опорні стовпи, і рама, і наповнення мають бути досить жорсткими — інакше конструкція просто деформується під власною вагою. Крім того, при промисловому використанні висока ймовірність ударних впливів, і бажано, щоб ворота такі дії переживали з мінімальними наслідками.
  • Стійкість до інтенсивної експлуатації. Ця вимога безпосередньо пов’язана з попередньою. Ворота на промисловому об’єкті відчиняються і зачиняються значно частіше. Чим на території приватного домоволодіння. Тому й механізм (відкатні ролики або петлі), і сама стулка повинні бути розраховані на часті виповзання. Більше того, відмовостійкість дуже важлива — стулка воріт, що заклинює, може паралізувати роботу підприємства і завдати значних збитків.
  • Корозійна стійкість. Виготовлення воріт для промислового об’єкту із матеріалів. стійких до корозії – не забаганка, а необхідність. Конструкція експлуатується на свіжому повітрі, при цьому неминуче контактує з вихлопними газами та нафтопродуктами. Все це значно прискорює процес розвитку корозії, тому використання чорного металу без додаткового захисту практично повністю виключається.

Важливою вимогою буде також простота відкривання та закривання. Якщо для невеликих воріт ця вимога ще не є настільки актуальною, то у випадку з великою і важкою стулкою легкість управління виходить на перший план. При цьому неважливо, як відкриватимуться ворота — вручну або за допомогою електроприводу. У будь-якому випадку чим менше зусилля для переміщення стулки, тим краще.

Також не слід забувати про інші вимоги до конструкцій вхідної групи:

  • Вогнестійкість
  • Простота в монтажі та обслуговуванні
  • Практичності
  • Естетичний зовнішній вигляд і т.д.

Саме цей перелік вимог і зумовлює вибір на користь металевих воріт модульного типу. Вони поступово витісняють старі зварні ворота зі сталевого прутка або листової сталі. Ворота на основі металевого каркаса із заповненням із сталевих ламелей з полімерним покриттям легші і довговічніші за зварні — при цьому вони не поступаються зварним масивним конструкціям за міцністю та надійністю.

ворота (4)

Розпашні чи відкатні?

За принципом відкриття воріт діляться на дві великі групи – розпашні і відкатні. При цьому на промислових об’єктах можуть монтуватись конструкції обох типів.

Розпашні ворота встановлюються у двох випадках:

  • По-перше, це оптимальне рішення для воріт, які відкривати нудно порівняно рідко. Більшу частину часу ворота стоять закритими, і тільки при необхідності їх відчиняють.
  • По-друге – розпашна конструкція може використовуватися там, де прохід залишається відкритим протягом тривалого часу. Наприклад, на початку робочої зміни ворота відчиняються, і закриваються тільки після її завершення.

Мінус воріт для промислового об’єкта очевидний — стулки для перекриття широкого проходу повинні мати великі розміри, але при цьому вони займатимуть багато місця при відкритті. Для промислових об’єктів зі своїми великими територіями це завжди актуально — але часто широкі розпашні стулки таки заважають.

Відкатні металеві ворота більш універсальні – вони підійдуть і для періодичного, і для регулярного відкриття. Крім того, стулка, яка рухається вздовж огорожі по напрямних, займає на порядок менше місця, так що орна конструкція в 90% випадків буде зручнішою.

Де встановлюються

Перелік об’єктів, у яких встановлюються промислові ворота, обширен. Він включає:

  • Виробничі підприємства.
  • Цехи.
  • Відкриті проммайданчики.
  • Будівельний майданчик з обмеженим доступом.
  • Складський майданчик.

Крім того, ворота такого типу можуть бути змонтовані на в’їзді на територію агрохолдингу або іншого сільськогосподарського підприємства, на вантажному терміналі або в складській зоні ТРЦ або супермаркету.

Рішення для промислових воріт від заводу Мехбуд

Одне з ключових завдань при проектуванні та виготовленні відкатних або розпашних воріт – вибір заповнення для стулок. Бажано використовувати якісні ламелі з хорошими показниками жорсткості, міцності та корозійної стійкості. Завод Мехбуд пропонує кілька перевірених рішень, які успішно застосовуються при виготовленні промислових воріт:

  • Горизонт. небокрай. Універсальний профіль, що ідеально підходить саме для формування стулок промислових воріт. Щільне припасування ламелей Горизонт не тільки забезпечує максимально ефективний захист від проникнення. Вона ще й підвищує жорсткість самої конструкції – замки між ламелями виконують функції ребер жорсткості. Максимальна довжина ламелі становить 12 метрів, при цьому навіть така діна не призводить до прогину чи деформації.
  • Жалюзі. Це рішення для ситуацій, коли поряд з ефективним захистом потрібно також забезпечити вентиляцію, природне освітлення та досить презентабельний зовнішній вигляд. Ламелі, встановлені під кутом, добре захищають територію за брамою від сторонніх поглядів. Максимальна дина ламелі Жалюзі становить 3 м, тому при великій ширині стулки воріт її збирають із кількох секцій. Така конструкція стає ще надійнішою, оскільки отримує додаткові вертикальні ребра жорсткості.
ворота (2)

Автоматизація промислових воріт від Мехбуд

Ще один важливий аспект – великі можливості автоматизації промислових воріт. Насамперед це стосується відкатних конструкцій, які пристосовані для оснащення сучасними системами автоматизації.

Партнери компанії Мехбуд комплектують такі ворота:

  • Приводами для автоматичного відкриття.
  • Надійна відкатна фурнітура, яка адаптована для роботи саме з електроприводами.
  • Системами автоматизації, які дозволяють мінімізувати будь-яку активність при відкритті воріт.

Таким чином. Відкатна конструкція може відкриватися не лише за сигналом з кнопки або пульта дистанційного керування, але й просто автоматично, під час під’їзду автомобіля до зони дії датчика. У деяких випадках це дозволяє оптимізувати логістику та зменшити навантаження на персонал.

Качественные промышленные ворота можно смонтировать, используя проверенные временем и рынком решения от завода Мехбуд. Ламели Горизонт и Жалюзи практически идеально подходят для решения этой задачи — и потому конструкции будут эффективно работать в течение всего срока эксплуатации на самых разных объектах.

ворота (2)
Элла
Про автора:

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі