Профнастил: універсальний матеріал з експлуатаційними параметрами
8 Лютого, 2018
2877  

Профнастил: універсальний матеріал з експлуатаційними параметрами

Профільований металевий лист або профнастил – це матеріал, для якого характерна висока універсальність. Профнастил застосовують для вирішення найрізноманітніших інженерних задач, але найчастіше профільовані сталеві листи використовують в якості елементів покрівлі, для обшивки стін і для зведення різних огорож.

Популярність профнастилу зумовлена його об’єктивними перевагами: міцністю і довговічністю, гарною несучою здатністю, відносно невеликою масою, простотою монтажу і т.д. Саме тому профнастил досить затребуваний: його використовують як в житловому будівництві, так і при зведенні господарських будівель, виробничих приміщення, комерційної нерухомості і т.д.

У цьому матеріалі ми постаралися зібрати всю актуальну інформацію про даний будівельний матеріал. Його вивчення дозволить вам розібратися в нюансах і значно полегшить підбір відповідного матеріалу для виконання тих чи інших робіт.

vse-o-profnastile

Профнастил: огляд матеріалу

Конфігурація профнастилу

Металеві листи використовувалися при монтажі покрівлі і обробці стін з моменту винаходу технології їх виробництва. Але у звичайного сталевого листа є один істотний недолік:

  • Рівний лист при малій товщині погано чинить опір навантаженню, що призводить до його деформації в першу чергу в областях прогину.
  • При збільшенні товщини листа деформаційна стійкість зростає, але збільшується і маса виробу. Це призводить до зростання навантаження на несучу конструкцію і обмеження сфери застосування листа.

Традиційно цей недолік компенсувався використанням каркаса, який розташовувався під металевим листом і компенсував його прогин. Але на початку 19 століття (приблизно в 1820-их роках) сталеві листи піддали профілізації, сформувавши на них ребра жорсткості. Це дозволило використовувати такі вироби без каркаса.

Сучасна конструкція профнастилу практично не відрізняється від тієї, яка була винайдена Генрі Палмером на початку 19 століття:

  • Основу виробу становить металевий лист невеликої товщини. Як правило, для захисту від корозії на лист наноситься спеціальне покриття – цинкове, алюмінево-цинкове або полімерне.
  • При виготовленні профнастилу лист профілюється. На ньому формуються трапецієподібні або майже прямокутні виступи, які виконують функцію ребер жорсткості.
  • Чим вище профіль такого виступу, тим більшу жорсткість він забезпечує. З іншого боку, виготовлення профлиста з високим профілем збільшує його масу і ускладнює монтаж через великі габарити матеріалу. Тому значна частина профнастилу, який виробляється заводським способом, робиться з висотою профілю від 8 до 130 мм.
vse-o-profnastile

Зверніть увагу! Окрему групу виробів складає хвилеподібний профнастил зі специфічною конфігурацією (зовні він схожий на шифер). Використання хвилеподібного профілю покращує естетичні показники матеріалу, але при цьому відсутність чітко виражених ребер жорсткості знижує його міцність. Саме тому такий профнастил найчастіше застосовують в умовах відносно невеликих експлуатаційних навантажень.

Габарити профнастилу теж можуть бути різними:

  • Ширина профільованого листа зазвичай обмежується шириною обладнання, яке використовується для обробки металу. На ринку найбільш поширені моделі шириною від 0,95 до 1,85 м.
  • Довжину профнастилу зазвичай підбирають відповідно до вимог проекту (зазвичай чим менше стиків, тим краще). Сучасні технології виробництва дозволяють робити профільовані сталеві листи довжиною до 10-14 метрів, так що основною складністю при їх використанні залишається транспортування профнастилу та його переміщення безпосередньо на об’єкті.
vse-o-profnastile

Використовуваний метал

Профільований лист виробляють зі сталі. Для виготовлення профнастилу в 99% випадків використовується сталь, оснащена антикорозійним покриттям. Це дозволяє використовувати профнастил без додаткової обробки: покриття захищає металеву основу від окислення, перешкоджаючи появі іржі і збільшуючи термін служби конструкції.

При виготовленні профлиста використовується метал з такими параметрами:

  • Товщина – від 0,4 до 1,2 мм. Більш товста сталь використовується рідко, оскільки вона гірше профілюється, а збільшення товщини незначно впливає на жорсткість профільованого виробу.
  • Ширина листового/рулонного металу – від 100 до 1250 мм.

Зверніть увагу! При виробництві профнастилу на стандартизованих профілюючих лініях, оснащених розмотуючими механізмами, використовуються сталеві рулони масою 5-8т.

    • Марка металу повинна відповідати ГОСТ Р 52246-2004.
    • Цинкове покриття – не менше 1 категорії (товщина від 14 до 40 мкм).
    • Витрата цинку – від 220 до 295 г/м2.
    • Рівень різнотовщинності сталі – НР (нормальна різнотовщинність).

    Як правило, профнастил роблять із сталей з індексами ХП або ПК:

    • ХП – метал, призначений для холодного профілювання.
    • ПК – метал, призначений для нанесення лакофарбового протикорозійного матеріалу.
vse-o-profnastile

Варіанти покриття

Ринок профнастилу представлений безліччю різновидів цього матеріалу. Крім габаритів листа і конфігурації профілю марки профнастилу відрізняються також і тим, який матеріал був використаний для захисту сталевої основи від корозії.

Виділяють такі групи:

  • Оцинкований профнастил. Найдоступніший за ціною і найпростіший різновид. Виробляється відповідно до ГОСТ 14918-80. Мінусами оцинкованої сталі можна вважати низьку (відносно) корозійну стійкість і не найкращий зовнішній вигляд.
  • Профнастил на основі прокату з алюмоцинковим (АЦ, ТУ 14-11-247-88) або алюмокремнієвим (АК, ТУ 14-11-236-88) покриттям. За корозійною стійкістю перевершує оцинковану сталь, але зовні виглядає теж не дуже презентабельно.
  • Вироби з металу з цинковим шаром, який наноситься електролітичним методом (ЕОЦП, ТУ 14-1-4695-89). Технологія нанесення цинкового покриття забезпечує йому більшу міцність, але все ж характерний зовнішній вигляд робить небажаним використання профнастилу там, де важливий декоративний потенціал матеріалу.
vse-o-profnastile

При виробництві профільованого сталевого листа також застосовуються полімерні матеріали. Всі полімерні покриття наносяться на металеву основу з цинковим або алюмоцинковим захисним шаром. Таким чином формується другий контур, що забезпечує додатковий захист сталевої основи від корозії.

Крім захисту від окислення, полімерні покриття виконують ще одну функцію – естетичну. Профнастил може фарбуватися в будь-який колір по каталогу RAL, крім того, існують покриття, що імітують забарвлення і текстуру натурального дерева або каменю.

При цьому важливе не тільки забарвлення складу, але і його стійкість до впливу сонячних променів. Вся справа в тому, що недорогі пігменти під впливом УФ-випромінювання поступово вигорають, через що профнастил втрачає свою первозданну яскравість. Якщо ви не хочете, щоб з часом покрівля, обшивка стіни або паркан знебарвилися, вибирайте профнастил з високою УФ-стійкістю.

Для захисту металу від окислення можуть використовуватися:

  • Поліестер – найдешевший матеріал. При нанесенні утворює глянцеве покриття невеликої товщини (до 25 мікрон). Мінусом вважається невисока міцність поліестеру: при найменших механічних впливах цілісність полімерного шару порушується, що провокує початок корозії на пошкодженій ділянці.

Важливо! Матовий поліестер товщиною 35 мікрон служить довше глянцевого, крім того, профнастил з матовим покриттям виглядає більш красиво. Але і він не може похвалитися гарною стійкістю до механічних пошкоджень.

  • Пурал – синтетичне покриття на основі суміші поліуретану і поліаміду. Товщина покриття складає від 50 мікрон. Плюсами матеріалу є хороша міцність, корозійна стійкість і несприйнятливість до ультрафіолетового випромінювання. Остання якість робить профнастил з пураловим покриттям оптимальним варіантом для застосування при покрівельних роботах.
  • Пластизол (особливо його остання модифікація, HPS200) – покриття на основі полівінілхлориду товщиною близько 200 мкм. Для пластизола характерна рельєфна текстура, яка не тільки гарантує профнастилу красивий зовнішній вигляд, але і забезпечує додатковий захист від механічних пошкоджень, вологи і УФ-випромінювання. Мінусом виробів з пластизоловим покриттям вважають велику, ніж у інших різновидів, ціну. Але і служать вони довше, і будь-які зовнішні впливи переносять без втрати міцності і красивого зовнішнього вигляду.

Для виробництва профільованого металевого листа використовують спеціалізовані полімерні комплекси. Для більшості з них характерне поєднання механічної міцності, високої вологостійкості і стійкості до УФ-випромінюванню, завдяки якій декоративне покриття не вицвітає з часом.

До глянцевих покриттів такого типу відносяться:

  • Colorcoat Prisma (Великобританія, 50 мм);
  • Granite CLOUDY (Великобританія/Люксембург, 35 мм);
  • Agneta (РФ, 30 мм);
  • Ecosteel (РФ, 30 мм).

Представлені на ринку і матові покриття для профільованого металевого листа:

  • Вікінг МП (РФ / Фінляндія, 35 мм);
  • PVDF Matt (Фінляндія, 27 мм);
  • Puretan (Швеція, 35 мм).
vse-o-profnastile
vse-o-profnastile

Технологія виробництва профнастилу

Формовка та нарізка

Одним з достоїнств профнастилу є відносна простота його виготовлення. Профільовані металеві листи з антикорозійним покриттям можуть вироблятися не тільки в великих цехах, але і на відносно невеликих підприємствах.

Цим, до речі, пояснюється велика кількість на ринку дешевого профнастилу, виробленого напівкустарним методов: така технологія виготовлення не потребує великих витрат, але, на жаль, не може забезпечити і гідної якості. Тому профнастил, вироблений в умовах економії на сировині і обробці, служить значно менше, ніж аналогічні різновиди, виготовлені за всіма правилами.

Типова виробнича лінія, на якій виготовляється профільований сталевий лист, включає в себе такі етапи:

  1. Розмотування рулонного металу.
  2. Профілювання металевої заготовки.
  3. Порізка профлиста на фрагменти потрібної довжини.
  4. Приймання та упаковка.

Процес виробництва профнастилу здійснюється за таким алгоритмом:

  1. На першому етапі виконується налаштування обладнання. При налаштуванні враховуються такі параметри, як тип і товщина використовуваного металу, необхідна конфігурація профілю і габарити профнастилу (підсумкова довжина і ширина листа).
  2. Після цього рулон металу з потрібними параметрами встановлюється в автоматичний розмотувальник. Розмотувальник регулюється таким чином, щоб забезпечити рівномірне надходження заготовки в проектний стан.
  3. У прокатному стані здійснюється профілізація металевого листа для додання йому необхідної форми. Прокатні ролики з певною силою впливають на металеву заготовку, просуваючи її по прокатному стану і формуючи на ній профіль з потрібною висотою і конфігурацією хвилі.
vse-o-profnastile

Зверніть увагу! Для забезпечення максимально точної і чіткої геометрії профнастилу необхідна обробка заготовки декількома послідовними рядами прокатних роликів.

    1. На сьогоднішній день використовується так званий одночасний метод прокатування. При цьому всі елементи профнастилу формуються одночасно, що виключає можливість появи хвилястих ділянок на краях листа (як при прокатці клином від центру).
    2. Після завершення профілювання профнастил нарізають на фрагменти заданої довжини. При цьому практично завжди використовуються гільйотинні ножиці з автоматичним управлінням. Це дозволяє точно дотримуватися заданих розмірів і мінімізувати кількість браку.

    Великі підприємства можуть використовувати також метод гарячого формування сировини. При виробництві профнастилу за цією технологією заготівля перед формуванням нагрівається, що підвищує пластичність металу і полегшує формування геометрично правильного профілю.

     

vse-o-profnastile

Фарбування профнастилу

Технологія виробництва профільованого металевого листа також може передбачати нанесення порошкової фарби. Як ми зазначили вище, забарвлення не тільки надає виробам естетичний зовнішній вигляд, але і захищає металеву основу від корозії.

Фарбується профнастил так:

  1. На першому етапі виконується попередня обробка заготовок. Профільовані листи очищають і знежирюють, що дозволяє підвищити якість адгезії. Після цього виконується фосфатування металу, а потім на поверхню наноситься спеціальна ґрунтовка.
  2. Після цього профнастил фарбується з застосуванням порошкових пігментів. На заземлений виріб за допомогою пневматичного розпилювача наноситься полімерний порошок, який за рахунок електростатичної взаємодії міцно фіксується на металі з ґрунтовкою. Нанесення може виконуватися і вручну, але частіше за все профнастил фарбують в спеціальних камерах за допомогою системи автоматичних пульверизаторів.
vse-o-profnastile
  • Несмотря на то, что краска, напиленная таким способом, и так достаточно прочно удерживается, профнастил подвергают дополнительной термической обработке. При обжиге осуществляется окончательная полимеризация порошкового пигмента, за счет чего обеспечивается формирование сплошного слоя заданной толщины. Краска при этом максимально надежно связывается с основой, что практически полностью исключает ее отслоение.
  1. Незважаючи на те, що фарба, напилена таким способом, і так досить міцно утримується, профнастил піддають додатковій термічній обробці. При випалюванні здійснюється остаточна полімеризація порошкового пігменту, за рахунок чого забезпечується формування суцільного шару заданої товщини. Фарба при цьому максимально надійно зв’язується з основою, що практично повністю виключає можливість її відшарування.

При виробництві деяких різновидів профнастилу застосовується багатошарове фарбування, яке дозволяє підвищити надійність захисту від корозії.

Шар полімерного покриття також може бути захищений фінішним складом. Фінішне покриття наноситься поверх полімеризованої фарби, і зазвичай робиться прозорим.

Важливо! Ще одна функція фінішного покриття – захист полімерної фарби від впливу УФ-променів і запобігання її вигоряння і знебарвлення.

vse-o-profnastile

Застосування профнастилу

Сфера застосування профільованого металевого листа

Профнастил – матеріал з високою універсальністю. Це означає, що застосовуватися він може для вирішення найрізноманітніших інженерно-технічних завдань. Цьому сприяють:

  • Загальні експлуатаційні параметри матеріалу (мала маса, міцність, стійкість до корозії).
  • Велика кількість різновидів профнастилу (вироби відрізняються за габаритами, профілем, товщиною основи, типом покриття і т.д.).
  • Доступна вартість профільованого листа.
  • Простота обробки з використанням звичайних інструментів.

Основними сферами застосування профнастилу є:

  • Покрівельні роботи. Легкі і міцні металеві листи з невеликими ребрами жорсткості і надійним антикорозійним покриттям застосовуються в якості покрівельного матеріалу. При цьому прафнастилом криють не тільки господарські будівлі та виробничі приміщення великої площі, а й житлові будинки. Так, матеріал поступається по ряду експлуатаційних параметрів металочерепиці, гнучкій черепиці і іншим варіантам – але його дешевизна і простота монтажу роблять застосування профнастилу досить популярним рішенням.
vse-o-profnastile
  • Обшивка стін і каркасних конструкцій. Для цих цілей застосовується профнастил з вираженими хвилями, які забезпечують металевим листам більшу жорсткість. Профільовані вироби закріплюються на каркасах з металу або дерева, формуючи суцільну обшивку (герметичність стиків забезпечується за рахунок нахлеста хвиль). Застосування профнастилу для обшивки різних поверхонь дозволяє захистити їх від зовнішніх впливів, а також приховати під обшивкою тепло- та гідроізоляційні матеріали.
  • Спорудження заборів, воріт і хвірток. Профнастил з хорошою несучою здатністю може використовуватися і в якості матеріалу для виготовлення секцій різних огорож. В результаті виходить суцільне огородження, надійно захищаюче ділянку від проникнення ззовні і забезпечуюче максимальну конфіденційність. Мінусом в даному випадку є висока парусність профнастилу: для її компенсації з зовнішнього боку конструкція посилюється металевим каркасом. У випадку з виготовленням стулок воріт і хвірток каркас встановлюється і по периметру, що перешкоджає деформації стулки при відкриванні та закриванні.Монтаж незйомних опалубок. Міцність профнастилу та його хороша стійкість до корозії дозволяє застосовувати цей матеріал при спорудженні опалубок для монолітних конструкцій. Для цієї мети зазвичай використовують оцинкований профільований лист без полімерного захисного покриття – так, під впливом ґрунтових вод і ґрунтових розчинів рано чи пізно метал почне іржавіти, але до цього часу моноліт, що сформувався в опалубці, вже давно набере розрахункову міцність.

Крім того, варто згадати деякі окремі випадки застосування профнастилу:

  • Обшивка балконів і лоджій в багатоквартирних будинках.
  • Обшивка цоколів будинку.
  • Виготовлення навісів, козирків і альтанок (як постійних, так і тимчасових).
  • Спорудження каркасів для грядок.
  • Формування бортиків садових доріжок і т.д.

В цілому ж профнастил можна використовувати практично в будь-якій галузі будівництва: практичність і позитивні якості матеріалу це цілком дозволяють.

vse-o-profnastile

Маркування профнастилу за сферою застосування

Щоб визначити, який профнастил придбати для реалізації того чи іншого проекту, варто орієнтуватися на його маркування. Маркування всіх виробів містить буквені позначення: вони відповідають типу матеріалу по сфері застосування.

На ринку представлені профільовані металеві листи з таким маркуванням:

  • Н (несучий) – використовується там, де необхідно забезпечити максимальну жорсткість конструкції. Хороша міцність матеріалу забезпечується використанням товстого металу і профілюванням великою висотою хвилі. Досить часто несучий профнастил оснащується додатковими ребрами жорсткості у вигляді борозен, які йдуть по краям основних хвиль або по їх середній частині.
  • НС (несуче-стіновий) – універсальний матеріал з проміжними експлуатаційними характеристиками. Використовується при покрівельних роботах, при виготовленні заборів та воріт, при обшивці конструкцій з частим каркасом і т.д. Коштує зазвичай дешевше несучого, тому вибір на користь цього матеріалу дозволяє скоротити витрати на обшивку або зведення конструкції.
  • С (стіновий) – найтонший матеріал з мінімальною масою і невисокою несучою здатністю. Використовується для обшивки стін і будівництва малонавантажених покрівель. Виробляється на основі тонкого металу, при профілюванні на виробі формуються хвилі невеликої висоти. Основними перевагами є красивий зовнішній вигляд, мала маса і доступна вартість.
  • ПК (покрівельний) – окремий різновид, призначений для покрівельних робіт.
  • ПГ (поздовжньо-гнутий) – профнастил, який застосовується в основному для монтажу заокруглених конструкцій. До них відносяться арки, напівкруглі навіси, покрівлі ангарів і т.д.

Окрему групу матеріалів становить профнастил з індексом МП – металополімерний. За своїми характеристиками він схожий на більш сучасні покрівельні матеріали, але коштує досить дорого та й по міцності поступається металевим листам. Використовується металополімерний профнастил зазвичай при зведенні покрівель малих архітектурних форм – навісів, альтанок, і т.д. Відносно невисока теплопровідність дозволяє застосовувати його для спорудження мансардних дахів.

Крім буквеного позначення при маркуванні профнастилу використовуються і цифрове. Як правило, групи цифр, відокремлені один від одного дефісами, йдуть в такій послідовності:

  • Висота хвилі.
  • Ширина листа.
  • Товщина металу.

Таким чином, якщо ми бачимо маркування С8-1150-0,5, то у нас:

  • Профнастил стінового типу.
  • Висота хвилі становить 8 мм.
  • Ширина листа – 1,15.
  • Товщина матеріалу – 0,5 мм.

Важливо! Під параметром «ширина» зазвичай мають на увазі так звану «робочу ширину – відстань» між центрами крайніх однакових хвиль на протилежних краях листа. Робоча ширина майже завжди менше фактичної ширини, але при розрахунках враховується саме вона, оскільки листи монтуються з невеликим нахлестом.

vse-o-profnastile

Основні марки профнастилу

Сучасна промисловість випускає десятки різновидів профільованого металевого листа. У кожної з них є свої особливості, переваги, недоліки, і для кожної характерна своя сфера застосування.

У цьому розділі ми розглянемо найбільш часто використовувані марки профнастилу, звернувши увагу на перелік завдань, для вирішення яких вони призначені:

Профнастил С8

vse-o-profnastile

Матеріал являє собою листи з симетричними хвилями трапецієподібної форми і невеликою висотою. Відрізняється малою масою і низькою стійкістю до деформацій. Застосовується в основному для обшивки малонавантажених конструкцій по частій обрешітці, або для покрівлі дахів з досить крутими схилами (це важливо, оскільки інакше профнастил буде прогинатися під масою снігу в холодну пору року).

Виробляється на основі металу товщиною від 0,5 до 0,7 мм, захищається від корозії оцинкуванням або нанесенням полімерного покриття.

 

Профнастил С10

vse-o-profnastile

У цьому різновиді профнастилу хвилі мають більш виражену трапецієподібну форму, але розміщуються зазвичай з великим кроком – таким чином забезпечується додаткова жорсткість листа. Застосовується матеріал аналогічний попередньому, але велика стійкість до деформації розширює сферу використання: С10 можна брати і для монтажу огорож, і для облаштування покрівельних скатів із середнім ухилом.

Товщина використовуваного металу – від 0,4 до 0,8 мм.

Профнастил С18

vse-o-profnastile

Випускається в двох різновидах – ребристий і хвилястий. У першому випадку на поверхні формуються поздовжні ребра практично прямокутної форми, в другому – хвилі з нечітко вираженими кутовими стиками. Обидва різновиди мають хороший декоративний потенціал, тому їх можна використовувати при монтажі огорож, воріт і перегородок. При монтажі покрівлі оптимальний крок обрешітки для виключення можливості прогину становить близько 40 см.

Товщина використовуваного металу – від 0,4 до 0,8 мм.

Профнастил С21

vse-o-profnastile

Матеріал з високою універсальністю, яка забезпечується підвищеною жорсткістю і деформаційною стійкістю. За механічні характеристики профільованого листа відповідають поздовжні трапецієподібні ребра висотою 21 мм. Міцність і стійкість до прогину дозволяє застосовувати С21 при монтажі парканів та огорож з хорошими несучими характеристиками, а також для спорудження покрівлі з кроком від 75-80 см.

Товщина використовуваного металу – від 0,4 до 0,8 мм.

Профнастил С44

vse-o-profnastile

Один з найбільш міцних різновидів стінового профнастилу. Ребра чітко виражені, трапецієподібні: вони надають профільованому листу хорошу жорсткість. Використовується для:

  • Обшивання вентильованих фасадів господарських будівель і виробничих приміщень;
  • Монтажу зборів та огороджуючих конструкцій високої міцності;
  • Монтажу плоских покрівель і покрівель із пологими схилами.

Профнастил з високими ребрами практично не прогинається, тому його можна укладати на обрешітку з кроком від 1,5 м і більше.

Товщина використовуваного металу – до 0,9 мм.

Профнастил ПК 20 (21)

vse-o-profnastile

Різновид профнастилу, розроблений спеціально для використання в покрівельних роботах. Основна відмінність – невеликі хвилі, які розташовані досить часто. За рахунок цього забезпечується підвищена стійкість до прогину – але все ж використовувати цей профнастил краще по обрешітці з кроком близько 0,5-0,8 м.

Профнастил НС35

vse-o-profnastile

Основна відмінність цього профілю від попередніх – наявність додаткових ребер жорсткості. Поздовжні борозни на внутрішніх і зовнішніх гранях забезпечують підвищення міцності листа: він значно краще чинить опір вигинам і іншим деформаціям в порівнянні з листами з плоскими гранями.

Застосовується профнастил НС 35 і в покрівельних роботах, і при обшивці стін, і при зведенні несучих конструкцій. Максимальна товщина сталевої основи становить 0,9 мм.

Профнастил НС44

vse-o-profnastile

Профільований сталевий лист з трапецієподібними хвилями, оснащеними додатковими ребрами жорсткості. Практично не деформується навіть при сильних навантаженнях, відмінно підходить для монтажу плоских і пологих покрівель по латах з кроком 2,5 і більше метрів. Також на основі цього профілю можуть споруджуватися перекриття, стінні огорожі, міцні огорожі і т.д. Застосовується для складання незнімної опалубки з підвищеною міцністю, добре протистоїть деформаціям при впливі великих мас розчину.

Товщина використовуваного металу – до 0,8 мм.

Профнастил Н57 (Н60)

vse-o-profnastile

Два різновиди. Незначно відрізняються один від одного висотою хвилі. Конфігурація хвиль типова для посиленого профнастилу: трапеція з поздовжньою борозною, що виконує роль ребра жорсткості. За допомогою цих виробів споруджують плоскі покрівлі з товстим шаром теплоізоляції, щитові огорожі, незнімні опалубки та інші несучі конструкції. Також дані різновиди широко застосовуються при будівництві несучих зовнішніх стін – їх міцність і довговічність цілком це дозволяє.

Оптимальна товщина металу – 0,6 -0,9 мм.

Профнастил Н75

vse-o-profnastile

Матеріал з дуже високими механічними характеристиками: має відмінну несучу здатність, не прогинається, не деформуються навіть при інтенсивних впливах. При профілюванні хвилям надається особлива форма: так вони отримують додаткові грані і ребра жорсткості.

Використовується при зведенні каркасів і стінових конструкцій, а також при будівництві парканів з максимальною проектною міцністю. В якості основи використовується оцинкована сталь товщиною до 1 мм.

Профнастил Н114

vse-o-profnastile

Один з найбільш потужних несучих профілів на ринку: оригінальна форма хвилі, використання товстого (1 мм і більше) металу і додаткові підсилюючі елементи роблять профнастил Н114 дуже стійким. При цьому потрібно враховувати, що хвилі виходять досить великими, що накладає певні обмеження на використання цього профнастилу.

Застосовується там, де потрібно забезпечити максимальну несучу здатність, найчастіше при спорудженні стін і перекриттів.

За великим рахунком, асортимент профільованих металевих виробів описаними різновидами не обмежується. При необхідності ви можете знайти матеріал з будь-якими параметрами і функціональними характеристиками, щ о полегшує підбір профнастилу для вирішення тих чи інших інженерно-технічних завдань.

Критерії якості профнастилу

Вибираючи профнастил, необхідно звертати увагу не тільки на його тип і маркування. Крім відповідності конструкції розв’язуваної задачі, важливо оцінити і саму якість виробу.

Основними критеріями якості є:

  1. Товщина використовуваного металу.
  2. Товщина і якість цинкового шару.
  3. Тип і якість полімерного покриття.
  4. Якість формовки.

Нижче ми розглянемо ці критерії більш детально.

  • Про вимоги до металу для виготовлення профнастилу ми вже говорили. Але важливою є не тільки відповідність типу нормам ГОСТ та ТУ, а й товщина. Чим більша товщина основи, тим вища міцність виробів, і тим надійнішим буде профнастил. Крім того, товста сталь краще переносить холодну формовку, тому при формовці ребер жорсткості тиск всередині металу буде значно меншим.
  • Що стосується товщини цинкового покриття, то діючі нормативи регламентують її досить строго. В рамках існуючої норми склалася така градація: близько 220 г пасивуючого складу на квадратний метр матеріалу – «бізнес-клас», близько 275 г – «стандарт», понад 275 – «преміум». Чим більше цинку витрачається на протикорозійну обробку, тим товщим буде захисний шар, і тим вища буде ефективність захисту.
  • Різновиди полімерних матеріалів, що застосовуються для обробки металу, також були описані вище. Тут варто відзначити ще одне: найдоступніший за ціною, але найменш надійний і довговічний матеріал – поліестер. Таке покриття добре захищає від корозії, але, на жаль, не відрізняється механічною міцністю, тому з часом пошкоджується. Так що конструкції, які піддаються інтенсивним експлуатаційним навантаженням, краще обшивати профнастилом з покриттям з пластизола, пурала і т.д.
  • Якщо товщину металу і якість покриття можна визначити, аналізуючи документи, то якість формовки доведеться визначати при безпосередньому огляді. При цьому важливо звертати увагу на конфігурацію основних хвиль і ребер жорсткості, форму країв, а також на те, наскільки якісно виготовлена ​​так звана капілярна канавка на краю листа. У якісного профнастилу мають бути відсутні такі дефекти як різнотовщинність, нечіткість ребер і хвилястість краю, а всі елементи конструкції повинні бути однаковими за розміром по всій довжині. Капілярна канавка повинна бути вираженою і не деформованої – це впливає на те, наскільки ефективним буде стік води по поверхні профнастилу.
vse-o-profnastile

Плюси і мінуси профнастилу

Переваги

Профнастил – це матеріал, який активно застосовується і в масовому, і в індивідуальному будівництві. При цьому високий попит на цей матеріал визначається в першу чергу його експлуатаційними перевагами при відносно невеликій кількості недоліків. Плюси такі:

  • Механічна міцність. Профнастил виготовляється з металевої сировини, яка сама по собі володіє солідним запасом міцності. Крім того, профілювання металевого листа і оснащення його ребрами жорсткості знижує схильність матеріалу до деформації. Таким чином, виходить матеріал, придатний для вирішення найрізноманітніших завдань і володіючий хорошою несучою здатністю.
  • Невелика маса. Збільшення міцності досягається в основному не за рахунок нарощування товщини металу, а за рахунок зміни його геометрії. Завдяки цьому при зростанні деформаційної стійкості в рази маса профнастилу збільшується незначно. Це дозволяє використовувати профільовані листи з високою несучою здатністю там, де потрібно мінімізувати навантаження на каркас чи іншу основу. Легкий, але при цьому жорсткий і міцний матеріал відмінно підходить для покрівельних робіт, облаштування перекриттів, обшивки стін і т.д.
  • Екологічність. Профільований металевий лист навіть з урахуванням нанесення протикорозійних покриттів не містить летючих токсичних речовин. Беручи до уваги те, що монтується профнастил зазвичай із зовнішнього боку будівлі, використовувати його можна без обмежень.
  • Безпека. Ще один плюс металевої покрівлі/обшивки – пожежна безпека. І металева основа, і полімерні антикорозійні покриття відрізняються низькою горючістю. Так, при сильній пожежі полімер почне розкладатися, а відносно тонкий метал буде деформуватися, але в цілому профнастил – це матеріал з хорошою пожежною безпекою.
  • Широкий асортимент. Вище ми описали різновиди профнастилу, що відрізняються за призначенням і розмірами основних конструктивних елементів. На основі аналізу цієї інформації можна сміливо стверджувати: підбір профільованого листа із заданими експлуатаційними якостями не складе труднощів, оскільки випускають його в великому асортименті.
  • Простота обробки і монтажу. Тонка металева основа профнастилу досить легко ріжеться і пиляється – це дозволяє підганяти профільовані листи під габарити конструкції без використання спеціальних дорогих інструментів. Також до переваг профнастилу можна віднести і простий монтаж: профільовані листи кріпляться до несучих конструкцій або за допомогою заклепок, або за допомогою спеціальних самонарізаючих гвинтів особливої ​​форми.
  • Хороша стійкість до корозії. Використання оцинкованого металу і нанесення на нього полімерного покриття захищає профнастил від окислення навіть при тривалій дії вологи і перепадах температури. Завдяки цьому термін служби конструкцій, критих або обшитих профнастилом, досягає декількох десятиліть.
  • Декоративний потенціал. Профільовані металеві листи, покриті кольоровими речовинами, виглядають досить красиво. При виборі матеріалу для покрівлі даху або обшивки конструкції ви можете вирішити, який варіант вам ближче: матове або глянцеве покриття. Крім того, палітра профнастилу обширна, так що і тут вибір практично не обмежений.

Важливо! Для того, щоб гарантувати незмінність зовнішнього вигляду профнастилу протягом мінімум декількох років, вибирайте марки, покриті стійкими до ультрафіолету захисно-декоративними речовинами. Такі речовини практично не вигоряють і значно довше не знебарвлюються.

  • Доступна вартість. Ціна профнастилу досить лояльна. Так, конструкції з високим профілем і відмінною несучою здатністю коштують дорого – але все одно вони обійдуться вам дешевше, ніж інші покрівельні або стінові матеріали з аналогічними експлуатаційними якостями.
Screenshot 29

Недоліки

На жаль, є у профнастилу і мінуси. Про них варто пам’ятати, приймаючи остаточне рішення про вибір того чи іншого матеріалу:

  • Ризик корозії. Незважаючи на те, що метал покривають цинком і полімерними складами, при пошкодженні захисного шару основа може почати іржавіти. Це потрібно враховувати при монтажі профнастилу: чим менше буде порушена цілісність покриття, тим нижче ризик початку корозійного процесу.
  • Схильність до нагрівання і деформації під прямими променями сонця. У спекотні літні дні профільований лист, особливо забарвлений в темні кольори, може досить сильно нагріватися. Якщо профнастил використовується в якості покрівельного матеріалу для житлового або виробничого приміщення, доведеться подумати про додаткове кондиціонування.
  • Низька звукоізоляція. Краплі дощу, птиці на профнастільній покрівлі можуть стати причиною сильного шуму в приміщеннях під нею. Це потрібно обов’язково враховувати, передбачаючи закладку в підпокрівельному просторі звукоізоляційних матеріалів.
  • Низька теплоізоляція. Метал (навіть з полімерним покриттям) дуже добре проводить тепло. Тому при використанні профнастилу і в покрівельних роботах, і в обшивці стін або цоколів під металевими листами обов’язково закладається шар теплоізоляції.

Всі ці мінуси не можна назвати критичними: вони обмежують функціональність профнастилу, але не роблять його використання неможливим. Так що при остаточному виборі матеріалу варто зважити всі «за» і «проти», а також обов’язково передбачити ряд рішень, компенсуючих мінуси металевої покрівлі або обшивки.

vse-o-profnastile

Профнастила для забора

Фото с Pinterest

Примеры профнастила для забора

Видео подборка

Постачальники профнастилу

Профільовані металеві листи сьогодні виробляють багато компаній і приватних осіб. Всі виробництва можна розділити на три великі групи:

  • «Гаражні» цехи. Вони роблять профнастил на найпростішому обладнанні, використовуючи примітивну ручну формовку. Найчастіше в таких умовах роблять найпростіший і дешевий оцинкований профнастил. На жаль, низька ціна зазвичай свідчить про те, що на якості заощадили.
  • Невеликі приватні виробництва. У цьому випадку все безпосередньо залежить і від сумлінності виробника, і від технічного оснащення. Як правило, профільований лист робиться на автоматичних або напівавтоматичних лініях, оснащених недорогими прокатними станками вітчизняного або китайського виробництва. Ціна – середня, якість може бути як прийнятною, так і низькою.
  • Великі компанії. Зазвичай мають один або кілька автоматизованих цехів з більш-менш сучасним обладнанням (переважно європейським). Висока конкуренція на ринку призводить до того, що до якості продукції такі компанії відносяться досить уважно. Але в будь-якому випадку ризик браку присутній, тому при виборі потрібно бути уважними. Ціни вигідні перш за все для крупно- і середньооптових покупців.

Перелік вітчизняних виробників профнастилу включає не одну сотню найменувань. В рамках однієї статті не вийде навіть просто їх перерахувати, тому ми наведемо лише кілька найбільших виробників:

  • «Астен». Виробнича компанія, що працює на ринку з 2000 року. Виробничі потужності знаходяться в Києві, компанія спеціалізується на випуску профнастилу металочерепиці.
  • «Міст Азія». Крім інших металовиробів виробляє несучий, стіновий і покрівельний профнастил. Виробничі потужності – в Києві та Одесі.
  • «Булат». Ще одна київська компанія. Спеціалізується на виготовленні профнастилу та металочерепиці з антикорозійними полімерними покриттями.
  • OOO «Покрівля та Фасад». Виробляє металочерепицю, профнастил, гладкий лист, добірні елементи (покрівельні планки). Виробничі потужності – в м. Дніпро і в м. Хмельницький.
  • «Прушиньскі» («Blachy Pruszynski»). Українське представництво міжнародної компанії з центром в Польщі. Виробляє матеріали для покрівель, фасадів та швидко монтованих будівель.
  • ТОВ «Модуль-Україна». Компанія з виробничими потужностями в м. Кам’янець-Подільський. Спеціалізується на виготовленні оцинкованої рулонної сталі, рулонної сталі з полімерним покриттям, профнастилу і т.д.

Звичайно, це лише мала частина всього переліку організацій, які спеціалізуються на виробництві профнастилу. Насправді ринок України набагато об’ємніший, і в будь-якому регіоні можна знайти мінімум дві-три досить великі компанії, і до десятка середніх виробництв.

  • Screenshot 36
  • Screenshot 34
  • Screenshot 35
  • Screenshot 33

Висновок

Профнастил – це матеріал, який користується стабільним попитом як при покрівельних роботах, так і при обшивці різних конструкцій, а також при зведенні парканів та огорож. На вітчизняному ринку цей матеріал представлений в декількох десятках різновидів, що полегшує підбір профнастилу для будівельних і оздоблювальних робіт.

Незважаючи на наявність ряду об’єктивних недоліків, у профнастилу є величезна кількість експлуатаційних і дизайнерських переваг. Ці переваги разом з доступною ціною роблять профнастил затребуваним на ринку.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі