Парапети для парканів: основні види
3 Лютого, 2022
1114  

Парапети для парканів: основні види

parapetu -dlya-parkany

При встановлені паркану його верхня кромка майже завжди вимагає захисту –  від механічних пошкоджень, та від впливу вологи. Для цієї мети зверху встановлюються спеціальні конструкції – парапети. Вони можуть мати різну форму, та й роблять їх з різних матеріалів – тому вибір парапету є одним  з досить важливих завдань при проектуванні огорожі.

У нашому короткому огляді ми проаналізуємо основні конструкції парапетів  охарактеризуємо переваги та  недоліки виробів з різних матеріалів.

Призначення парапетів

parapetu

Парапет паркану  – це накладка, яка встановлюється на торцеву частину прольоту огорожі. За великим рахунком, він виконує ті ж функції, що й  ковпак для стовпів, на яких кріпиться огорожа:

  • По-перше, парапет перекриває верхню межу секції огорожі, захищаючи її від механічних пошкоджень. Завдяки цьому ні края  металевих елементів, ні межі декоративних цеглин не сколюються.
  • По-друге – і це головна функція парапету – він захищає огорожу від вологи. Щоб опади не потрапляли на верхню межу паркану  та  не приводили до його руйнування або корозії, на цю ділянку встановлюються спеціальні накладки, які перекривають найбільш вразливі для води місця.

Важливо! Як правило, форма парапету підбирається таким чином, щоб забезпечити відведення води не тільки від торця секції, але й від площині огорожі та  фундаменту. В ідеалі стік опадів повинен бути направлений або на грунт, або в дренажну канаву.

  • 01 1
  • 04 1
  • 03 1
  • 02 1
  • 02 1
  • 3 1
  • По-третє, парапет можна використовувати для кріплення додаткових елементів конструкції. На нього встановлюють освітлювальні прилади, частини системи безпеки або захисні пристосування (шипи, що заважають перелазити через паркан).
  • Крім того, не варто забувати про естетичну функцію таких конструкцій. Парапет візуально обмежує секції паркану, особливо високі та  широкі, надаючи їм завершеність. Тим більше що такі деталі зазвичай підбирають з урахуванням забарвлення основної частини паркану: парапети роблять одного кольору з секціями , або навпаки, контрастними, що виділяє іх на загальному тлі.
parapetu

Основні форми

Для обробки більшості огорож обирають типові парапети. Їх виробляють в декількох модифікаціях, та  підбір залежить від умов експлуатації конструкції:

  • Плоскі (П-подібні) – просто надягають на торець огорожі, захищаючи його верхню межу та  ребра від відколів та  інших пошкоджень. Відрізняються великою надійністю, але при цьому більше за інших страждають від впливу вологи. Щоб уникнути передчасного руйнування внаслідок корозії, такі парапети роблять з максимально вологостійких матеріалів.
parapetu
  • Односхилі. За конструкцією схожі з плоскими, але при цьому один край площини  у них знаходиться вище за інший. Крім більш естетичного вигляду у такій конструкції є й  ще одна перевага – ефективне відведення води. При монтажі односхилого парапету його орієнтують так, щоб стік був направлений до дренажного жолобу (жолоб, в свою чергу, може розташовуватися як всередині ділянки, так і зовні).
  • Двосхилі – найпоширеніша конструкція. Відрізняються один від одного кутом скату, а також величиною елементів, що заходять на вертикальні площини з боків секції паркану. Чим крутіше скати парапету, тим менше він страждає від вологи, та  тим ефективніше відводить воду.
    Крім цих різновидів є й інші, нестандартні парапети – але вони використовуються досить рідко, та  в основному в дизайнерських цілях.

Різновиди парапетів

Найчастіше парапети класифікують за матеріалом, з якого вони виготовлені. Нижче ми розглянемо найпопулярніші модифікації:

Дерев’яні

Парапети з дерева використовуються досить рідко, та  в основному для захисту дерев’яних  огорож. Уявляють вони собою  профільований брус з достатньою шириною, або конструкцію з двох дощок, збитих під прямим кутом та  покладених поверх секції ребром вгору.

parapetu

Незважаючи на простоту виготовлення та  дешевизну (особливо в деяких регіонах), дерев’яні парапети не надто популярні. Навіть при обробці вологозахисними просоченнями така конструкція служить відносно недовго, тому регулярно вимагає заміни.

З іншого боку, дерев’яна захисна накладка найкраще гармоніює з  парканом з масиву деревини.

Бетонні

Для захисту від вологи огорож з бетонних плит, литого бетону, цегли або каменю використовуються бетонні парапети. Вони являють собою залізобетонний блок з вологостійкого матеріалу,  в розрізі  мають  трикутну або п’ятикутну форму. Блок укладається на торець спеції та фіксується за допомогою розчину.

parapetu

Переваг у бетонних парапетів не так багато: їх зазвичай використовують для здешевлення конструкції. Взагалі  бетонний парапет досить важкий (це ускладнює його транспортування та  монтаж), надає навантаження на сам паркан й  не дуже добре переносить систематичне зволоження. Швидше за все бетонні конструкції руйнуються при численних циклах замерзання / розмерзання.

Керамічні

Вироби з кераміки (найчастіше це клінкер) також використовуються для прикраси та захисту парканів. Їх основні недоліки  – висока вартість та  невелика механічна міцність (клінкер погано переносить ударні впливи та  відрізняється крихкістю).

parapetu

При цьому:

  • Вони досить легкі.
  • Виглядають вони непогано.
  • При дотриманні технології виробництва вологостійкість у них близька до абсолютної.

І все ж через схильність до появи відколів та  тріщин клінкерні парапети використовуються досить рідко

Пластикові / композитні

parapetu

Виробів із пластику та  композитів (пластикова сполучна + мінеральний наповнювач) останнім часом набирають популярність. До їх переваг відносять низьку собівартість, малу масу та  можливість виготовлення деталі майже будь-якої форми й розміру. Крім того, пластиковий парапет не боїться ні вологи, ні хімічних впливів, тому володіє тривалим терміном експлуатації.

Недолік  пластику та  композиційних матеріалів полягає в не найбільший  механічній  міцності (армування сприяє підвищенню міцності, але здорожує конструкцію). Крім того, при сильних морозах ПВХ та  матеріали на його основі стають крихкими, що часто призводить до появи тріщин.

parapetu

Металеві

parapetu

До найбільш надійних та  довговічних відносяться парапети з металу. При цьому найдешевші різновиди таких виробів виробляють з оцинкованої сталі, але вони все ж досить швидко починають іржавіти. Тому для виготовлення надійних парапетів використовують або сталь, або алюміній з захисно-декоративним покриттям:

  • Поліестером.
  • Пуралом.
  • Пластізолом.
  • ПВДФ та ін.
parapetu -dlya-parkany

Такі парапети виходять одночасно легкими та  довговічними, а полімерний шар захищає металеву основу від корозії. Крім того, сучасні технології виробництва дозволяють виготовляти металеві парапети майже будь-якої конфігурації. Тому в асортименті багатьох компаній (враховуючи  і підприємство  «Мехбуд») ви можете знайти моделі, які підходять для бетонних / цегляних огорож будь-якої товщини, та  невеликі парапети для металевих або дерев’яних парканів.

Parapetu

Парапет для паркану – це невеликий, але дуже корисний конструктивний елемент. Правильний вибір такої деталі та  її професійне встановлення дозволять не тільки зробити огорожу більш привабливою, але і продовжити термін її служби – за рахунок захисту самого паркану, та  за рахунок відведення вологи від його фундаменту.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі