Накривки для стовпів огорожі
20 Липня, 2018
1460  

Накривки для стовпів огорожі

Практично будь-яка конструкція, що огороджує (за винятком, мабуть, модульних парканів, таких як Лего Ексклюзив від заводу «Мехбуд») монтується на несучому каркасі, основу якого складають вертикальні стовпи. Ці стовпи можуть бути металевими, дерев’яними, бетонними або цегляними – відповідно, вони будуть відрізнятися як за зовнішнім виглядом, так і за несучою здатністю. Але будь-які, навіть найміцніші опори парканів , воріт та хвірток можуть зношуватися. Одним із способів продовження терміну їх служби є встановлення накривок.

Накривки (ковпаки) виконують відразу кілька функцій та можуть бути виготовлені з різних матеріалів. Короткий огляд таких виробів ми представимо в нашій статті.

Навіщо потрібні ковпаки для стовпів огорожі?

Ковпаками або накривками називають невеликі деталі, які монтуються на верхній частині стовпів, що використовуються в якості опори для секцій огорожі, хвірток і воріт. Встановлення накривок допомагає вирішити відразу кілька завдань:

nakruvki-dlya-stolbov
  • По-перше, ковпак, закріплений на верхній частині стовпа, закриває його торець. Це забезпечує захист опори від попадання вологи. Встановлення накривок виправдана та при використанні бетонних або цегляних стовпів (волога не потрапляє в пори та тим не замерзає), але куди важливіше захистити верхню частину дерев’яного стовпа або металевої труби.
  • У випадку з деревом накривка перекриває зріз деревини, блокуючи попадання  води між волокнами – це знижує ризик гниття. З трубами актуальність накривок ще більш зрозуміла – якщо вода потрапить всередину, то метал почне іржавіти. Крім того, при замерзанні рідини є ризик розриву труби в результаті розширення крижаної пробки.

Важливо! Як правило, ковпак роблять трохи ширше стовпа, тому він виконує функцію своєрідної «парасольки». Дощова та тала вода, стікаючи, не потрапляє не тільки на торець опори, а й на її стінки

nakruvki-dlya-stolbov
  • По-друге, ковпаки, оснащені конічними або загостреними завершеннями, підвищують ефективність захисту від несанкціонованого проникнення. Це особливо важливо, якщо суцільна огорожа (наприклад, паркан Горизонт з щільно підігнаних ламелей) кріпиться до досить широким стовпів: як правило, саме стовп використовують зловмисники в якості опори для того щоб пролізти.
  • 3
  • 3 5 1
  • 3а 1
  • 32 1
  • 3ж 1
  • 3б 1
  • 3г 1
  • 3д 1
  • 3е 1
  • 3 3 1
  • 3 4 1
  • 36 1
  • По-третє, встановлення накривок надає конструкції завершеність. Особливо важливо правильно підібрати верхні елементи для паркану , який кріпиться до стовпів з металевих труб: так ми замаскуємо зріз труби, який може виглядати зовсім не так охайно , як нам би хотілося.
    Крім того, накривка для опорного стовпа може виконувати й інші функції – про них ми поговоримо нижче.

Різновиди накривок: конструкція і особливості кріплення

Накривки для стовпів парканів та огорож роблять з самих різних матеріалів. Від матеріалу багато в чому залежать характеристики накривки та спосіб її кріплення до опори.

nakruvki-dlya-stolbov

Бетонні

Вироби з литого бетону найчастіше застосовують для обробки бетонних або цегляних стовпів. Основні їх переваги – доступна вартість: бетонні накривки дешеві, тому їх можна закуповувати у великих обсягах та  використовувати при спорудженні огорож навколо ділянок значної площі. Та й міцність у них достатня – у всякому разі, якщо при виробництві накривки використовувався якісний бетон, то служить виріб десятиліттями.

Мінуси у бетонних деталей очевидні:

  • Значна маса.
  • Не самий привабливий зовнішній вигляд.
  • Набувають литі бетонні накривки зазвичай там же, де самі секції бетонного паркану та стовпи для них.

Кам’яні та керамічні

Накривки з каменю (штучного та натурального), а також з кераміки або клінкеру теж використовують. Найчастіше їх комбінують з цегляними стовпами, фіксуючи на цементному розчині.

nakruvki-dlya-stolbov

У них є цілий ряд переваг:

  1. По-перше, виглядають такі ковпаки в рази краще, ніж бетонні вироби. В першу чергу це стосується кам’яних наверш, але і клінкер теж виглядає гарно.
  2. По-друге, пористість у камінні та клінкері нижче, ніж у бетоні, тому служать такі вироби довше за рахунок більшої стійкості до вологи.

Якщо ж говорити про недоліки, то варто відзначити низьку стійкість до механічних пошкоджень (можуть з’явитися відколи на поверхні), а також досить висока ціна.

nakruvki-dlya-stolbov

Пластикові

Накривки з пластику раніше використовувалися в основному для декоративних пластикових огорож. Але сьогодні на ринку з’являються більш міцні ковпаки з полімерних та композитних (полімерпіщана суміш, ДПК) матеріалів, а їх механічні характеристики дозволяють встановлювати їх на самі різні паркани

nakruvki-dlya-stolbov

У пластика та композиційних матеріалів є очевидні переваги:

  • Низька собівартість.
  • Можливість виготовлення накривок практично будь-якої форми й розміру.
  • Довговічність за рахунок стійкості до вологи та інших зовнішніх впливів.
  • Невелика маса.
  • Достатня механічна міцність.

Що стосується мінусів, то їх два:

По-перше, не всім подобається вигляд пластикового ковпака на  стовпі.
По-друге, навіть якісні полімери можуть непередбачувано поводитися при низьких температурах – зросла крихкість часто призводить до появи тріщин.

Металеві

Метал – найпопулярніший матеріал для виготовлення накривок для стовпів. При цьому на ринку представлені в основному дві категорії виробів:

Литі ковпаки з чавуну.
Штамповані накривки з тонколистового металу.

nakruvki-dlya-stolbov

Литі навершшя використовуються порівняно нечасто: їх зазвичай встановлюють на цегляні стовпи або кріплять поверх металевих трубчастих опор. При цьому для монтажу найчастіше використовується зварювання – деталь приварюється або до самого стовпа, або до сталевих заставних.При правильному догляді лита накривка може прослужити дуже довго. Але все одно у неї є недоліки – це висока вартість й значна маса.

nakruvki-dlya-stolbov

Накривки для стовпів, виготовлені з листового металу, більш практичні:

  • Технологія розкрою та штампування металевих деталей дозволяє виробляти ковпаки для стовпів з будь-якою формою та практично будь-якими розмірами.
  • Вироби виходять досить легкими, але  міцними: за основу слід брати сталь товщиною від 0,4 до 1,2-1,5 мм, крім того, в конструкцію закладаються ще й ребра жорсткості.
  • Для захисту від зовнішніх впливів металева основа піддається оцинкуванню, а також обробці захисно-декоративними полімерними складами. Колір покриття може бути практично будь-яким (згідно каталогу RAL), що полегшує підбір сталевих накривок відповідно до дизайну огорожі.

Порада! Бажано купувати накривки там же, де ви купуєте самі металеві огорожі – тоді збіг відтінків буде максимальним.

nakruvki-dlya-stolbov

Перевагою можна вважати і те, що металеві накривки легко монтуються на опорні стовпи практично будь-якого типу. Це вигідно відрізняє їх від більшості аналогічних виробів, особливо в тому випадку, якщо необхідно виконувати оформлення металевого паркану, який кріпиться до металевих опор з круглої або профільованою труби.

Вартість металевих ковпаків для опорних стовпів залежить від їх конфігурації, а також від товщини сталевої основи та типу захисного покриття. При цьому тривалий термін експлуатації накривок та збереження привабливого зовнішнього вигляду протягом багатьох років (при виробництві використовуються склади, не чутливі до дії УФ-променів, і тому не вигорає) роблять покупку таких виробів довготривалою та вельми вигідною інвестицією.

Оригінальні конструкції

Поряд зі звичайними накривками для стовпів на ринку представлені і досить оригінальні моделі. Як правило, сюди відносяться модифікації стандартних різновидів накривок:

  • Ковпаки з інтегрованим освітленням. Зазвичай вони робляться з металу або з комбінації «метал + пластик», в рідкісних випадках при виробництві використовується зміцнене скло. Такі навершшя встановлюються на стовпах огорожі та  підключаються до електричної мережі. Це дозволяє зробити освітлення невід’ємною частиною огорожі – як з точки зору функціоналу, так і з дизайну.
nakruvki-dlya-stolbov
  • Навершшя з кріпленнями для камер відеоспостереження. Такі конструкції використовуються досить рідко – і тільки там, де необхідно забезпечити максимально ефективну охорону периметра. Застосування подібних виробів більш вигідно, ніж просто встановлення камер на верхівці стовпа – по-перше, так опора отримує додатковий захист, по-друге – надійність фіксації самої камери зростає в рази.

Незважаючи на невеликі розміри, накривка для стовпа огорожі, воріт або хвіртки – деталь дуже корисна, оскільки вона захищає опорну конструкцію від негативних зовнішніх впливів. При виборі таких виробів ви можете керуватися рекомендаціями, наведеними в цій статті – це забезпечить не тільки довговічність конструкції, а й органічне поєднання всіх її елементів.

author
Anetzel
Про автора:

Маркетолог предприятия “Мехбуд”. Квалифицированный эксперт по общению с клиентами и партнерами. Всегда готова к общению и сотрудничеству.

Детальніше
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі